ROMANIA, IN TREI DESCOPERIRI ARHEOLOGICE CONTROVERSATE
Căutăm răspuns unor întrebări esenţiale, dezbatem oferind argumente pro şi contra, aducem dovezi, infirmăm dovezi … iar în discuţie sunt trei subiecte sau mai bine zis trei evenimente care aşază România pe harta marilor şi importantelor descoperiri arheologice. Cele trei descoperiri ar transforma România în locul unde au trăit primii oameni sapiens din Europa, în locul unde au apărut primele semne ale scrierii, în locul unde a existat cea mai veche aşezare stabilă din Europa.
Altfel spus astăzi vorbim despre Tăbliţele de la Tărtăria, despre Ion dintr–o peşteră din Anina şi despre Schela Cladovei
Trei descoperiri arheologice din România au făcut înconjurul lumii dând naştere la destule discuţii aprinse între specialişti. Presa a vuit că doar era vorba de cel mai vechi Homo Sapiens descoperit, de cea mai veche aşezare stabilă din Europa şi de cea mai veche atestare a scrierii pe Pământ. Sunt teorii ce au parte de adepţi şi contestatari, iar adevărul este / va fi stabilit de specialişti.
Tăbliţele de la Tărtăria
Cel mai vechi mesaj scris al omenirii a fost descoperit în România. Un mesaj mai vechi cu aproximativ un mileniu decât cel lăsat moştenire de sumeriene. O descoperire arheologică, mult contestată, prin care România poate fi înscrisă în topul arheologiei mondiale. Este vorba de trei tăbliţe din lut care au fost descoperite de echipa arheologului Nicolae Vlassa în localitatea Tărtăria din judeţul Alba. Pe două dintre ele se regăsesc reprezentări animaliere şi vegetale, iar pe o a treia sunt patru grupuri de semne, parte a unui străvechi sistem de scriere.Descoperirea a avut loc în anul 1961 şi a generat destule discuţii. Punctul de pornire al acestora l-a constituit supoziţia că tabliţele datează din jurul anului 5.500 î. Hr. Astfel, aceste tăbliţe ar fi cu un mileniu mai bătrâne decât cele sumeriene, considerate a fi, până deunăzi, purtătoarele celui mai vechi mesaj scris al omenirii.
Teoria este contestată de mulţi specialişti în domeniu, iar contraargumentele lor pornesc de la faptul că nu s-a efectuat datarea tăbliţelor cu ajutorul radiocarbonului. Acesta este elementul recunoscut ca fiind adjuvant principal în datarea descoperirilor arheologice. Procedura de tratare cu radiocarbon a fost imposibilă în cazul tăbliţelor de la Tărtăria pentru că acestea au fost uscate într-un cuptor. Contestatarii teoriei amintite mai au un argument: nu s-au dat publicităţii fotografii realizate în sit, în momentul descoperirii. Altă ipoteză? Tăbliţele ar fi ajuns pe teritoriul actual al României datorită unor contacte economice cu Orientul.
Replica celor care susţin vechimea tăbliţelor de la Tărtăria ţine de un schelet şi de câteva figurine, descoperite împreună cu tăbliţele. Scheletul a uimit şi el: iniţial se credea că ar fi vorba de osemintele unui bărbat, dar apoi s-a stabilit că este vorba de scheletul unei femei de aproximativ 55 de ani. Vârsta e una extraordinar de înaintată pentru vremurile în care a trăit femeia, adică acum 7.500 de ani. În ceea ce priveşte figurinele – 26 realizate din lut şi 3 din alabastru – ele susţin vechimea tăbliţelor pentru că tratarea cu radiocarbon a demonstrat că figurinele au fost realizate în urmă cu peste şapte milenii.
Ion, primul homo sapiens
Înconjurată de controverse a fost şi descoperirea lui Ion, cel despre care se crede că ar fi primul homo sapiens din Europa. Povestea lui Ion începe într-o peşteră din Munţii Aninei, acolo unde un grup de speologi a descoperit o veche mandibulă. Procedura datării cu radiocarbon a relevat faptul că mandibula numără aproximativ 40.000 de ani şi aparţine celui mai vechi homo sapiens European descoperit până în prezent. Veterana descoperire a primit şi un nume – Ion, iar locul unde a fost găsit a fost îndelung cercetat. Lipsa unor rămăşiţe de unelte i-a determinat pe cercetători să concluzioneze că peştera nu a fost locuită, Ion trăind şi murind în alt loc.
Povestea continuă cu alte două descoperiri din Anina: un craniu de Homo Sapiens, botezat Vasile, şi alte fosile umane care au primit numele Maria. Diferenţa o fac însă cei 14.000 de ani care îi despart pe Maria şi Vasile de Ion. Altfel spus, cei doi sunt mult mai tineri decât primul homo sapiens din Europa.
Câteva picanterii legate de Ion? Specialiştii români nu şi-au permis să plătească analizele cu radiocarbon, dar antropologul Erik Trinkaus a acceptat să realizeze procedura. Ion a moştenit ceva şi de la strămoşii neanderthalieni: este vorba de trăsăturile care îl apropie de omul de Neanderthal.
Schela Cladovei, jud.Mehedinti
Îndelung dezbătută a fost şi ipoteza conform căreia la Schela Cladovei ar fi existat cea mai veche aşezare stabilă din Europa, descoperită de arheologul Vasile Boronean. Se pare că aceasta datează de acum 10.000 de ani şi s-a dezvoltat între anii 8000-5500 î. Hr. Indiciile au fost oferite arheologilor prin piatra, osul şi cornul descoperite aici. Şi argumente ar mai fi: stablirea unei aşezări aici ar fi fost posibilă datorită condiţiilor bune de viaţă pe care câmpia Dunării le oferea. În plus, ipoteza este susţinută de o a doua descoperire: la Cuina Turcului a fost găsită o falangă de cal pe care este încrustat un romb. Vechimea ei? 11.000 de ani, spun specialiştii. Idea controversată a celei mai vechi aşezări stabile europene la Schela Cladovei a mai primit un sprijin: vecinii sârbi au descoperit şi ei dovezi similare la Lepenski Vir, pe celălalt mal al Dunării. Se pare că cele două aşezări sunt surori: datează din aceeaşi perioadă; comunităţile aveau aceleaşi îndeletniciri, pescuitul, vânatul, creşterea animalelor şi cultivarea pământului, şi erau preocupate în aceeaşi măsură de stocarea hranei. Tocmai stocarea hranei, alături de cultivarea pământului, le-ar fi permis să întemeieze aşezări stabile.
Aceste informatii sunt publice, e plin netul!
Recomand cateva site-uri:
1.Bacău: Expoziţia “Scrierea danubiană în lumina descoperirilor de la Turdaş şi Tărtăria”
2.Vernisajul expoziţiei "Cea mai veche scriere din lume?", la Muzeul “Dunării de Jos”
3.Misterele Tablitelor de la Tartaria
4.TĂBLIŢELE DE LA TĂRTĂRIA: Cea mai veche scriere de pe Pământ
5.Tăblițele de la Tărtăria
6.Ion din Anina, primul om din Europa
7.Schela Cladovei
8.Human fossils set European record
________________________________
*** DACIA. Istorie pierduta? NU. Istorie furata! Pierit-Au Dacii?
____________________________
Nu stiu ce sa cred, ce sa spun!
Sunt prezentate 3 descoperiri arheologice, incredibile ca valoare!
Fiecare in parte, oriunde in lumea larga, ar fi fost piatra de temelie! Mai putin la noi!
Ce s-a intamplat, mai ales dupa cu aceste descoperiri, care este si unde ADEVARUL,
este ceva de ... Rasu' plansu' te apuca!
Prostie umana? Indiferenta? Intentie criminala?
HABAR NU AM!
Admin
Unde ne sunt tablitele ?
RăspundețiȘtergereUsor usor ce nu s-a pierdut se vinde si interese oculte transforma Romania intr-o tara de animale. Avem de recuperat o datorie de 19 miliarde de la nemti. Romanii negociaza cu rusii preluarea datoriei si revendicarea creantei, de catre Rusi, in scimbul unei sume care va fi mult sub valoarrea datoriei. Asa e in Romania . Dovezile arheologice dispar, sau se vand cum s-au vandut monedele dacice .
Cele mai vechi ramasite umane, datand de acum 400.000 de ani, au fost descoperite in Israel - cercetatori .
RăspundețiȘtergereO echipa de arheologi israelieni sustine ca a descoperit intr-o pestera din Tel Aviv cele mai vechi ramasite umane, care dateaza de acum 400.000 de ani, ceea ce ar contrazice teoria conform careia Homo sapiens a aparut in Africa, in urma cu 200.000 de ani, relateaza AFP.
Potrivit lui Avi Gopher de la Institutul de Arheologie al Universitatii din Tel Aviv, testele facute pe stalagmite, stalactite si alte materiale gasite in pestera indica faptul ca cei opt dinti descoperiti aici ar putea fi cele mai vechi ramasite ale speciei umane.
"Pestera noastra a fost folosita pentru o perioada de aproximativ 250.000 de ani - de acum aproximativ 400.000 de ani pana acum 200.000. Dintii sunt imprastiati pe mai multe niveluri ale pesterii, unii in partea cea mai adanca, adica de acum 400.000 de ani," a explicat el.
http://www.hotnews.ro/stiri-international-8162182-cele-mai-vechi-ramasite-umane-datand-acum-400-000-ani-fost-descoperite-israel-cercetatori.htm
___________________
OK, acum e bine!
De acum, va fi liniste!
Ha, ha, ha ... ce mult imi plac glumele mele!
Păi da, se putea altfel? Nu ei "e cei mai tari", "poporul ales"?
RăspundețiȘtergereGata ma fac arheolog si sap toata tara!!!=)))
RăspundețiȘtergereDe fiecare data cand se discuta ceva serios, apare un "glumet", care din pricina inculturii, trogloditul cu rol de "anacolut" in discutiile culte, defeaca din vidul incastrat in sinapsele "deshidratate" ironia maro care il definesc ca om : manelist prost crescut, fara sete de cunoastere, dar manat de o constipare de inteligena ( el se screme, dar inteligenta aia s-a pietrificat si il zgarie rau ) asa ca se rezuma la o "rasuflare" si alta "rasuflare" ...
Ștergerehttp://www.youtube.com/watch?v=AlUJWIcOb7c&feature=related
RăspundețiȘtergereCe se spune/ce spune personajul asta din videoclip ar putea fi ceva de luat in seama: auzi asiatici sunt de pe Venus, caucazienii de pe Marte, negrii aliatii reptilieni .La ce alte concluzii mai ajungem?sa fie revolutionar!:)
Mai ancet cu israelul ca nu sunt ei buricul pamantului asa cum se cred,ia priviti aici si voi astia cetatenii alesi(de cine oare?):
RăspundețiȘtergere-la Bugiulesti (Valcea), s-a descoperit un femur uman vechi de…2000000 de ani!!!
-pe Valea Oltului au fost gasite urme de locuire vechi de 1000000 de ani, iar asezarea de la Romanesti-Dumbravita(Banat), dateaza din anii 30000 i.Ch! Si unii spun ca…nu existam pe acest pamant si ma intreb, de ce!?
iata si sursa: http://resboiu.wordpress.com/2011/06/24/enigme-trecutul-de-langa-noi/
-aia care o sa sara cu furie an sus,mai calmi baieti ca determinarea cu carbon nu au facut-o romanii,ci rusii asa ca,calmati-va ca vi se umfla vena si plezneste.
Cu stima.