Cheile Dobrogei , judetul Constanta , Litoral . Se afla pe versantul drept al vaii Casimcea, in judetul Constanta, la aproximativ 45 km NV de Constanta. Sunt declarate rezervatie complexa si teoretic, catarararea este interzisa in zona.
Incepand cu localitatea Mihail Kogalniceanu, unde se gaseste si aeroportul international cu acelasi nume, de-a lungul soselei pana in localitatea Casimcea, se desfasoara frumoasele Chei ale Dobrogei, cu rezervatii care impresioneaza prin varietatea vegetatiei si faunei. Localitatea Targusor adaposteste rezervatia Gura Dobrogei, un obiectiv important din punct de vedere geologic, biologic si speologic.
Peisajele sunt de o frumusete rara - santuri naturale si chei brazdeaza malurile abrupte ale vaii, pesteri sapate in calcar, precum „La Adam” si „Pestera Liliecilor” cu specii de plante deosebite, dar si descoperiri arheologice importante.
Rezervatia este formata din calcare din perioada jurasicului, aici gasindu-se o fauna si o flora de interes deosebit.Calcarele cheilor, reprezinta niste ramasite de atoli, ceea ce justifica forma semirotunda a peretilor. Peretii sunt orientati est/vest si nu au o inaltime mai mare de 40m.
Alaturi de frumusetile naturale, zona este presarata si cu numeroase urme arheologice, in special cele gasite in pesterile presarate de-a lungul Cheilor Dobrogei – resturi de unelte, vanat si chiar urme osteologice ale tipului de oameni care populau aceasta zona in epoca preistorica.
Acces : numai auto pe ruta Harsova sau Constanta (depinde de directia de mers) - Kogalniceanu spre localitatea Targusor (12Km). La jumatatea satului este indicator dreapta, spre Pantelimon. Dupa ~8Km pe camp, apare indicatorul cu "rezervatia Cheile Dobrogei" si drumul incepe sa coboare spre chei.
Perioada ideala : aprilie – iunie, septembrie – noiembrie
Ansamblul Geologic Cheile Dobrogei
LOCALIZARE: N 44.48; E 28.47
ALTITUDINE: min. 15; max. 193
SUPRAFAŢA: 11066 ha
CĂI DE ACCES:
Cheile Dobrogei pot fi accesate de pe drumul national 22 (E87), din dreptul localitatilor Gura Dobrogei sau Palazu Mic, pe traseele Gura Dobrogei (sau Palazu Mic) – Casian – Cheia - Targusor, sau Gura Dobrogei – Targusor – Cheia. O alta directie de acces este dinspre sud, din localitatea Mihail Kogalniceanu (situata pe drumul national 2A/E60), pana in localitatea Targusor (13 km), de unde se pot urma traseele descrise.
__________________
______________
“Colossal Stone Monuments of Markawasi Marcahuasi”
For the ancient healers, a rich pharmacopoeia of medicinal
plants, the bounty of the mesa, provided remedy of physical and spiritual
ailments. Twenty-two energy vortexes, called “cruzes”, or crosses, carved in
stone, each having a specific healing power, are easily visible on the plateau
and have an undeniable energy that can be felt without any special preparation
or sensitivity; spontaneous cases of healings have been reported. From the
mountain the landscape diminishes into the distance, calling attention to the
abysses and plummeting stairways, shrouded in mist. On clear nights, the stars
descend so close that one could nearly touch them.
================================================
====================================
Daca analizezi mii si mii de imagini, cuvintele se golesc de sens.
Ramai inmarmurit.
Fie NATURA este Marele Arhitect, fie candva in negura timpului, a existat o
CIVILIZATIE pe care nu o intelegem, ori o ignoram.
Cheile Dobrogei, Muntii Macinului ar fi un punct de plecare, de referinta in dezlegarea unor uriase si enigmatice artefacte. Pacat ca nu incercam.
Noi, din nefericire, le distrugem.
Admin