Google Translate

duminică, 3 aprilie 2011

O rusine sau enigma nationala! In atentia romanilor de pretutindeni: de 12 ani, bratarile de aur dacice, intre a fi sau a nu fi!

31 Martie 2011.
Guvernul încearcă să recupereze din Germania,
cu 300.000 euro, bijuterii, monede şi piese dacice
Guvernul va aloca aproape 300.000 euro pentru a recupera o brăţară plurispiralică din aur, două scuturi de fier şi 229 monede din aur şi argint de provenienţă dacică, scoase în mod ilegal din România şi recuperate de autorităţile germane, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a solicitat, în şedinţa de miercuri a Guvernului, suplimentarea bugetului instituţiei cu circa 1,2 milioane lei, în vederea redobândirii pieselor şi reîntregirii patrimoniului culturii naţionale cu aceste artefacte dacice.
"Brăţara, scuturile şi monedele au fost identificate şi recuperate de autorităţile din Germania anul trecut, iar Guvernul are la dispoziţie un interval de un an - perioadă care expiră la 15 aprilie - pentru a-şi exprima dreptul de preempţiune în vederea redobândirii acestor artefacte",
 au precizat sursele citate.

Potrivit raportului de expertiză al Ministerului Culturii, brăţara din aur plurispiralică completează lotul celor 12 brăţări de aur dacice sustrase, dar recuperate şi aduse deja în ţară. Costul brăţării se ridică la aproximativ 62.000 euro, plus 4.000 euro reprezentând cheltuielile cu avocaţi şi notari.

Pentru cele două scuturi de fier dacice, statul român va trebui să achite 45.000 de dolari, iar pentru cele 229 de monede va trebui să plătească aproximativ 182.000 euro.

Dintre cele 229 monede, 27 sunt de aur tip Lysimachos sau pseudo-Lysimachos, 39 sunt kosoni de argint clasici, iar 163 sunt kosoni de argint "droueis". Monedele de argint fac parte dintr-un lot de 2.700 monede, descoperit în decembrie 2003, iar monedele din aur dintr-un lot de 3.600 monede, descoperit în 1998, la Sarmizegetusa.
Stire: Mediafax.ro
Jefuitorii comorilor dacice, audiati de magistrati
23 Martie 2011
Considerat capul gruparii "aurarilor", Iulian Ceia este de negasit si, dupa ce a atacat cu apel sentinta prin care a fost condamnat la 12 ani de inchisoare a disparut. Nu a fost prezent la niciunul dintre termenele stabilite de instanta Curtii de Apel Alba Iulia, dar magistratii au inceput audierile in dosar, dupa ce nici mandatul de aducere cu escorta a lui Ceia nu a dat rezultate.

In lipsa celui considerat a fi capul gruparii aurarilor, instanta a dispus audierea celorlati invinuiti aflati in sala. Iulian Ceia va fi citat la urmatorul termen de judecata, stabilit pentru data de 13 aprilie, cand vor fi administrate probele din dosar si vor incepe audierile unor martori.

In dosarul „Aurul dacic”, in luna decembrie 2009 au fost condamnate 11 persoane la peste 100 de ani de inchisoare. Procesul s-a judecat mai bine de 4 ani la Tribunalul Hunedoara si Ministerul Culturii si Cultelor a cerut despagubiri de circa 6,6 milioane de euro. Dupa mai multe runde de amanare, magistratii au pronuntat pedepse de peste 10 ani pentru persoanele trimise in judecata sub acuzatiile de detectii neautorizate in siturile arheologice din Muntii Orastiei si traficarea pe piata neagra internationala a bratarilor dacice din aur. Cea mai mare pedeapsa a primit-o Iulian Ceia, respectiv 12 ani de inchisoare pentru complicitate la infractiunea de furt calificat de obiecte de patrimoniu din situri arheologice cu consecinta pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural national. Ceilalti membri ai gruparii infractionale au primit intre 7 si 11 ani de inchisoare pentru diverse infractiuni legate de traficarea obiectelor de patrimoniu, santaj, ori lipsire de libertate. Atat inculpatii, cat si Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara si Ministerul Culturii si Patrimoniului National au formulat apel.
Pana acum, 12 dintre cele 15 bratari din aur masiv sustrase in urma sapaturilor ilegale din siturile arheologice au fost recuperate de autoritati.
Lovitură de teatru în dosarele aurului dacic: instanţa a decis reunirea dosarelor
29 martie 2011
Instanţa Judecătoriei Deva a decis reunirea celor două dosare penale ale traficanţilor de comori din siturile Munţilor Orăştiei. Decizia de reunire a dosarelor a fost luată în ciuda opoziţiei manifestată de apărătorii celor 15 învinuiţi pentru furtul şi traficul obiectelor de patrimoniu. Pentru Florin Râmbetea, cel care în urmă cu mai bine de zece ani a descoperit primele zece brăţări ale regilor daci, blestemul comorilor din Munţii Orăştiei nu s-a încheiat. Procesele în care este citat ca martor par să se prelungească la nesfârşit, în timp ce hunedoreanul, care a aşteptat în zadar încheierea proceselor, se simte hărţuit de umbrele trecutului.

Magistraţii Judecătoriei Deva au decis în această dimineaţă reunirea celor două dosare penale în care două grupuri sunt judecate pentru furtul din siturile arheologice şi traficul pe piaţa neagră a unor obiecte de patrimoniu şi bijuterii ale nobililor daci, cu o valoare totală estimată la peste şase milioane de euro.
„Ţinând cont că a existat un singur dosar de anchetă care a fost disjuns şi că întreaga activitate infracţională se referea la obiecte de patrimoniu de o valoare inestimabilă, unele recuperate, altele pe cale de a fi readuse în ţară, apreciem că există o legătură strânsă între infracţiunile reţinute în rechizitoriile primului şi celui de-al doilea dosar.

De aceea, dispunem reunirea cauzelor celor două dosare, pentru o mai bună înfăptuire a actului de justiţie”, a hotărât instanţa Judecătoriei Deva. Decizia magistraţilor a fost contestată de avocaţii celor 15 învinuiţi, care au invocat excepţii de neconstituţionalitate.

S-au opus reunirii
„Suntem într-o situaţie fără precedent, pentru că persoane care sunt martori în primul dosar să fie audiaţi ca învinuiţi în cel de-al doilea dosar. Totodată, reunirea celor două dosare ar însemna tergiversarea procesului”, a precizat, în instanţă, Nicoleta Iovănesc, unul dintre avocaţii apărării. Alţi apărători dar şi procurorul de caz au susţinut, la rândul lor, că nu se impune deocamdată reunirea dosarelor comorilor dacice. Motivul principal invocat este faptul că dosarul în care sunt judecaţi zece hunedoreni şi cetăţeni străini se află în stadiu avansat de judecată, iar în cel de-al doilea, în care între învinuiţi se află şi poliţistul Alexandru Teodorescu, cercetarea judecătorească nu a început.

Pagube de 6,6 milioane de euro
Anchetatorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au estimat prejudiciul produs de căutătorii de comori cercetaţi în dosarele aurului dacic la 6,6 milioane de euro. O parte dintre bunurile sustrase din siturile arheologice ale Munţilor Orăştiei a fost recuperată. 12 dintre cele 15 brăţări din aur masiv, care ar fi aparţinut regilor daci, au fost răscumpărate de statul român, după ce au ajuns pe piaţa neagră.
STIRI. News. Romanian region, rich in Gold.
Treasure Shows :
Soldaţi daci, aur şi gladiatori, într-o expoziţie la Roma
31 martie 2011
Jurnaliştii italieni au scris că strămoşii noştri aveau aurul în ADN şi au comparat Dacia cu un adevărat El Dorado
A venit vremea dacilor din armata romană să-i încânte la sfârşitul acestei săptămâni pe cei care vor călca pragul expoziţiei de la Roma în care sunt prezentate aurul şi antichităţile României. Uniformele militare ale dacilor şi ale romanilor, lupte cu gladiatori, un laborator de prelucrare a aurului şi prezentări în limba română – acestea sunt doar câteva dintre „iniţiativele fascinante” care-i aşteaptă pe cei care vor ajunge la expoziţia din capitala Italiei dedicată aurului dacic, anunţă agenţia Adnkronos.

Duminică dimineaţă, Muzeul forurilor imperiale de la Roma se va anima cu reprezentaţia „Dacii în armata lui Septimius Severus – de la barbari la soldaţi ai legiunii”.

De la cele două ateliere de arheologie experimentală publicul va putea afla ce uniforme purtau dacii, ce arme aveau, ce tehnici de luptă foloseau şi ce rol au jucat în armata romană. În afara muzeului, pe via Biberatica, se vor desfăşura exerciţii de la şcoala de gladiatori şi reprezentări ale unor aspecte din viaţa militară. După-amiază, tururi speciale ghidate în limba română vor explica originile şi modalitatea de prelucrare a rarelor şi preţioaselor obiecte din aur ale dacilor. Copiii care vor ajunge la expoziţie vor avea posibilitatea să participe la „Laboratorul de orfevrărie” şi să se specializeze în fabricarea monedelor, brăţărilor, colanelor, asistaţi de specialişti care le vor explica diversele faze din prelucrarea bijuteriilor. La final, toţi participanţii vor putea lua acasă un obiect din cele pe care le-au realizat.

Expoziţia de la Roma, deschisă de la sfârşitul anului trecut, prezintă 140 de piese din aur şi argint care au aparţinut dacilor. Valoarea lor este estimată la 66 de milioane de euro.

Pornind de la această expoziţie, jurnaliştii italieni au scris că dacii aveau aurul în ADN şi că împăratul Traian a construit Imperiul roman din „adevăratul El Dorado” pe care l-a găsit în Dacia. Tezaurul dacic pe care împăratul l-a transferat la Roma cuprindea nu mai puţin de 165 de tone de aur şi 330 de tone de argint.
Unde este aurul BNR
Autor: Capital.ro Marţi, 14 Decembrie 2010
Dacă aveați senzația că banii din rezervele Băncii Naționale a României se află puși undeva într-un subsol al clădirii din centrul Capitalei, atunci vă înșelați. Lucian Croitoru a explicat în cadrul primei ediții a emisiunii Capital TV ce înseamnă și unde este depozitat tezaurul BNR.

Astfel, Lucian Croitoru a explicat faptul că banii pe care-i are în rezervă Banca Națională a României, sume de ordinul a zecilor de miliarde, sunt trimiși în străinătate sau plasați în împrumuturi pentru alte guverne sau agenții guvernamentale. Aceștia nu stau într-un sac ci sunt puși în locuri în care pot aduce un profit cât mai mare.

"Banii sunt puși la treabă, sunt puși să producă", a explicat consilierul guvernatorului BNR.

În ceea ce privește aurul, o parte din el se află într-adevăr în "beciurile" instituției, însă în mare parte se află în străinătate pentru că aurul dă credibilitate numai dacă nu este la tine.
"Aurul este asigurat în străinătate și nu există niciun risc ca acest aur să nu se poată întoarce în țară",
 a spus oficialul Băncii Centrale.
Cele mai mari rezerve de aur din centrul şi estul Europei
BNR deţine cele mai mari rezerve de aur din regiune, în valoare de 3,7 miliarde dolari (8,1% din rezervele internaţionale).
ROMÂNIA
103,7 tone
BNR deţine cele mai mari rezerve de aur din regiune, în valoare de 3,7 miliarde dolari (8,1% din rezervele internaţionale).
POLONIA
103 tone
Banca centrală din Polonia şi-a mărit rezervele de aur în 1998, când au fost cumpărate 75 de tone. Rezervele actuale valorează 3,7 miliarde dolari.
BULGARIA
39,9 tone
Rezervele de aur ale băncii centrale din Bulgaria valorează 1,4 miliarde de dolari, după ce, în 1997, au fost cumpărate opt tone de aur.
SLOVACIA
31,8 tone
În 2009, Slovacia a adoptat moneda euro şi a transferat 3,5 tone de aur Băncii Centrale Europene. Rezervele actuale valorează 1,1 miliarde dolari.
REP. CEHĂ
12,8 tone
Rezervele de aur ale băncii centrale cehe valorează 459 milioane de dolari, reprezentând 1,2% din rezervele internaţionale ale băncii.
UNGARIA
3,1 tone
Rezervele de aur ale Ungariei reprezintă 0,3% din rezervele internaţionale, valorând 110 milioane dolari.
Bratarile de aur dacice, de 12 ani sunt in atentia anchetatorilor, magistratilor,
mass-mediei, si ce daca ....
Tergiversarea in nestire, dar si cheltuirea la greu a banului public pentru ... repatrierea artefactelor "furate", m-a pus si va invit sa ne puna pe ganduri!
Mai mult, am intocmit zilele acestea si un DOSAR DE PRESA!
Este incredibil, strigator la cer!
Putini, foarte putini interesati de aflarea ADEVARULUI !
Admin

4 comentarii:

  1. Blogger a introdus noi modalitati de vizualizare ale blogurilor blogspot. Vizualizari dinamice.
    Click pe link si salveaza daca vrei, dupa ce se incarca blogul, la favorites. Apoi, click pe ce subiect doresti! Poti oricand, sa revii la Blogul original.
    Asa arata blogurile mele, in varianta flipcard:
    _________________
    1. MEHEDINTI Blog online - Open Access publishing
    http://mhblogonline.blogspot.com/view/flipcard#!/

    2. Romania megalitica
    http://romaniamegalitica.blogspot.com/view/flipcard#!/

    3. 2012 Hronicul semnelor ...
    http://2012hroniculsemnelor.blogspot.com/view/flipcard#!/
    _________________
    Aveti si voi Blog?
    Merita sa incercati! Este ceva nou, interesant, util!

    Pentru a va vedea blogurile in aceste noi forme de prezentare, trebuie sa adaugati la url-ul blogului vostru, cuvantul view cu bara slash inainte: /view

    Pentru ca blogul vostru sa poata fi vizualizat astfel trebuie sa va asigurati ca la Setari --> Formatare --> Activaţi vizualizările dinamice este selectata optiunea Da si ca fluxul de feduri este setat pe Complet. (Setari --> Feed de site --> Se permit feeduri de blog --> Complet).
    Admin

    RăspundețiȘtergere
  2. buna seara,vam trimis un mail,la ti primit?de pe samdacul@gmail.com

    n.pintilie

    RăspundețiȘtergere
  3. A 13-a brăţară dacică a revenit în ţară. Au mai rămas 11.
    Brăţările dacice reprezintă cea mai importantă descoperire arheologică de după Tezaurul de la Pietroasele( Cloşca cu puii de aur). Până acum au fost recuperate 13 din cele 24 de brăţări din aur care au fost furate din zona Sarmizegethusei Regia şi apoi vândute în Occident.

    Cea de a 13-a brăţară a fost recuperată din Germania, de la Frankfurt. Ea a fost prezentată astăzi la Muzeul Naţional de Istorie a României alături de două umbo-uri de scut de paradă din fier şi 229 monede de argint dacice de tip Koson şi stateri de tip Lysimachos, emişi la Tomis şi Callatis. Coamoara a sosit în ţară în noapea de marţi. Brăţara este realizată din aur, având 6,5 spirale şi o greutate de 933,4 grame. Cele două umbouri de scut sunt realizate din tablă de fier prin prelucrare în tehnica au repoussé, sau mai curând prin batere la cald, având diametrul maxim actual de circa 42 cm şi o greutate de circa 1,5 kg fiecare; pe unul dintre acestea este reprezentat un zimbru, iar pe celălalt un grifon, fiind vorba de piese foarte rare din repertoriul armentului dacic. Cele 229 de monede cuprind 27 de piese din aur de tip Lysimachos sau Pseudo-Lysimachos, 39 din argint de tipul Koson "clasic” şi 163 din argint imitând tetradrahmele de tip Macedonia I. Toate aceste obiecte deosebite au fost obţinute ilicit de jefuitori de comori din zona Sarmizegethusei Regia.

    Până în prezent s-au desfăşurat şase operaţiuni de recuperare şi repatriere a brăţărilor de aur dacice (patru în 2007, una în 2008 şi una în 2009); o piesă a fost recuperată pe teritoriul României, celelalte din Statele Unite ale Americii, Franţa, Elveţia şi Germania.

    Pentru piesele prezentate miercuri, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a plătit(deţinătorilor de bună credinţă) aproximativ 300.000 de euro. Pentru brăţară s-a plătit suma de 66. 512 euro.
    http://www.jurnalul.ro/stiri/observator/a-13-a-bratara-dacica-a-revenit-in-tara-au-mai-ramas-11-577686.html

    RăspundețiȘtergere
  4. O rusine sau enigma nationala! In atentia romanilor de pretutindeni: de 12 ani, bratarile de aur dacice, intre a fi sau a nu fi!
    =============
    La care adaugam si Tezaurul dacic plecat in 2010 la Roma, despre care NIMENI nu mai spune NIMIC! A revenit oare in Romania? De ce lipseste un COMUNICAT oficial????
    =============

    http://romaniamegalitica.blogspot.com/2011/05/expozitia-de-la-roma-aurul-antic-al.html

    Tezaurul dacilor expus la Roma, a revenit sau nu in Romania?

    RăspundețiȘtergere

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări