Peștera Muierilor (sau Peștera Muierii) se află în comuna Baia de Fier, Județul Gorj, pe teritoriul Depresiunii Getice a Olteniei.
Peștera a fost sculptată în calcarele mezozoice de pe marginea sudică a Masivului Parâng, de către râul Galbenul.
Peștera are o lungime de aproximativ 3.600 de metri dispusă în 4 niveluri. Nivelul inferior constituie rezervația speologica împartita in doua sectoare: sectorul de nord (1.500m) și sectorul de sud (880m).
La 40 de metri inălțime se afla etajul superior amenajat pentru turiști cu o lungime de 573 m, ajunge până la lungimea de 1.228 de metri o rețea de diverticule foarte greu accesibilă
Adevaratele atracții ale peșterii sunt Domul Mic, care are un aspect asemănător unei cupole gotice format prin precipitarea milenară a calcitei. Celelalte încaperii sunt Sala Altarului, Valul Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare și imaginea Stâncii Insângerate denumită datorită scurgerilor oxidului de fier. În Cupola inaltă de 17 m întâlnim o colonie de lilieci.
Alte câteva atracții sunt Vălul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele împietrite, Dantela de Piatră, Poarta, Sala cu Guano, Sala Turcului. În Galeria Urșilor a fost găsit un adevărat cimitir de resturi scheletice de urși, lei, hiene, vulpi, lupi, capre sălbatice și mistreți. În Sala Musteriana au fost descoperite foarte multe obiecte aparținând culturilor cu mult înaintea erei noastre...
Liliecii, care fac parte din clasa chiropterelor, sunt singurele mamifere zburătoare. Deşi sunt asociaţi cu vampirii, numai câteva specii ca de exemplu Desmodus rotundus, se hrănesc cu sângele altor animale.
Există 970 de specii de lilieci, care trăiesc în medii diferite, de la ecuator până în zona arctică, cu o hrană diversificată foarte mult în funcţie de arealul de răspândire. Astfel, liliecii se hrănesc nu numai cu insecte ci şi cu fructe, polen, peşti, broaşte sau sânge. Liliecii de pe continentul european sunt insectivori şi consumă pe durata vieţii lor peste 10 kilograme de ţânţari.
Liliecii folosesc ca adăpost peşterile, scorburile copacilor, fisurile stâncilor şi podurile nelocuite. Speciile care trăiesc în zona temperată, inclusiv cei din România, hibernează sau migrează pentru a putea supravieţui anotimpului rece.
În ţara noastră există 2 familii care înseamnă aproximativ 30 de specii dintre cele 45 ce trăiesc în Europa şi anume familia Rhinolophidae (sau familia liliecilor cu potcoavă) şi familia Vespertilionidae (sau familia liliecilor cu nas neted).
Pestera Muierilor, inca mai are ... lilieci!
În România liliecii sunt protejaţi prin lege. Pierderea habitatelor naturale, folosirea excesivă a insecticidelor si deranjarea locurilor de hibernare si reproducere constituie cauze ale reducerii populaţiilor de lilieci, care s-au înregistrat în ultimele zeci de ani în toată Europa. România este stat semnatar al Acordului privind conservarea liliecilor în Europa, încheiat la Londra în 1991. O persoană nu are dreptul sa facă rău unui liliac chiar dacă acesta se află într-o pivniţă sau în alt loc de pe proprietatea sa.
__________________
Despre ce s-a intamplat in 2010 cu aceste arii protejate prin Lege, nu doresc sa comentez. Ar fi atat de multe de spus, incat ma abtin.
Conspiratia Tacerii - Zamolxe şi Peştera Polovragi
Daca si cine doreste sa afle ... partial adevarul, sa vada toate cele 5 video-eseuri, sa citeasca in presa locala articolele aparute!
Admin
1. Peşterile Polovragi şi Muierilor, preluate de o societate fantomă
Anul 3, nr. 355. Miercuri, 10 Martie 2010
2. Acuzaţii între autorităţi după pierderea peşterilor
Anul 3, nr. 357. Vineri, 12 Martie 2010
http://www.pandurul.ro/Investigatii/2010-03-12/Acuzatii+intre+autoritati+dupa+pierderea+pesterilor
3. Peşterile, sub administrarea judeţului Gorj doar pentru două săptămâni
Anul 3, nr. 356. Joi, 11 Martie 2010
http://www.pandurul.ro/Investigatii/2010-03-11/Pesterile%2C+sub+administrarea+judetului+Gorj+doar+pentru+doua+saptamani
4. Peştera Polovragi, administrată în continuare de Muzeul Judeţean Ediţie din arhivă:Anul 3, nr. 374. Joi, 08 Aprilie 2010
http://www.pandurul.ro/Comunitate/2010-04-08/Pestera+Polovragi%2C+administrata+in+continuare+de+Muzeul+Judetean
5. APM Gorj s-a întâlnit cu custozii ariilor protejate
(Ediţie din arhivă) Anul 15, nr. 4768. Joi, 08 Aprilie 2010
http://www.gds.ro/Societate/2010-04-08/APM+Gorj+s-a+intalnit+cu+custozii+ariilor+protejate
6. Milioane de hectare au nevoie de custozi şi finanţare
(Ediţie din arhivă) Anul 15, nr. 4754. Miercuri, 24 Martie 2010
http://www.gds.ro/Societate/2010-03-24/Milioane+de+hectare+au+nevoie+de+custozi+si+finantare
-------------------------------
Cu argumente pro si contra, va invit sa comentati: darea in CUSTODIE PRIVATA este o gaselnita de tip CUPONIADA, este o noua afacere murdara vizand patrimoniul national, sau credeti ca este solutia salvatoare pentru integrarea Romaniei in circuitele turismului international ?!?