Polovragi este o localitate în județul Gorj, Oltenia, România. Comuna Polovragi este așezată în Depresiunea Polovragi, depresiune situată în partea central sud-vestică a țării, făcând parte din Depresiunea Subcarpatică Olteană cuprinsă între Bistrița Vâlcii și Tismana. Accesul în localitate se face foarte ușor fiind străbătută de DN67 (Târgu Jiu–Râmnicu Vâlcea) la sud și de drumul județean 665 desprins din DN67 pe traseul Horezu – Vaideeni – Polovragi – Novaci – Bumbești Jiu.
Pestera Polovragi.
Aceasta pestera este una dintre cele mai mari si mai frumoase din Europa. Din pacate, ca si in alte cazuri, partea turistica a fost vandalizata de oameni carora le lipseste bunul simt si respectul pentru natura. Oricum merita vazuta.
Se află la o distanță de 50 km de Târgu Jiu și 60 km de Râmnicu Vâlcea si 250 km de Bucuresti. Denumirea localității, toponimie românească cu rezonanță particulară, a dat naștere la multe interpretări. Unii au pus-o în legătură cu o plantă numită povragă sau polvragă, folosită ca medicament; alții au derivat-o de la un cuvânt grecesc compus, care ar însemna mult stâncoasă (Ghenadie Enăceanu); sau de la cuvintele slave indicând o jumătate de vale cu maluri râpoase (Iorgu Iordan); iar alții au văzut în ea o vale diabolică sau o câmpie vrăjită (Aurelian Sacerdoteanu). Cu toate acestea n-ar fi exclus ca denumirea să fie de origine geto-dacă, cuprinzând în sine o criptogramă nedescifrată încă, referitoare la credințele religioase și practicile medicale răspândite în viața strămoșilor noștri. Pestera ofera vizitatorilor un peisaj subteran aparte format din diferite simboluri:
Scaunul lui Zamolxe,
Mos Craciun,
Domul Mare, Domul Mic,
un cuptor zis al dacilor,
un simbol al mortii cu coasa facut cu negru de fum.
Despre Pestera Polovragi se spune ca este cunoscuta inca de la inceputurile formarii poporului dac. Este formata pe mai multe nivele, avand galerii accesibile oricui.
Pestera Polovragi este cea mai mare cavitate din intregul areal al Muntilor Parang si Capatanii. Cunoscuta initial pe o lungime de 900m, pestera a fost explorata, cercetata si cartata de catre Asociatia Speologica Focul Viu Bucuresti intre anii 1974-1981, la ora actuala pestera avand o dezvoltare de 10350 m.
Includerea in circuitul turistic a atras din ce in ce mai multi vizitatori care, insa nu s-au multumit sa viziteze numai traseul amenajat.Lipsita de o protectie solida (portile fiind distruse) pestera a primit vizitele vandalilor si a pseudospeologilor in prezent peisajul carstic fiind completat de amprentele, unele pentru totdeauna, ale unora dintre semenii nostrii: stalagmite distruse, stilolite facute bucati, pereti intregi cu inscriptii si desene, sticle sparte, movile de slam si multe alte semne ale "civilizatiei" se gasesc la tot pasul in aceasta pestera.
In jurul pesterii Polovragi se impletesc mai multe legende. Una dintre ele ar fi ca aceasta cealalta iesire din pestera se afla tocmai in Transilvania. Deocamdata lungimea acestei pesteri atinge 10 km si inca cercetarile continua asa ca, cine stie, poate intr-o zi o sa ajunga in Transilvania.
O alta legenda spune ca aici ar fi trait Zamolxe, zeul dacilor iar stalactitele si stalagmitele sunt formate din lacrimile lui, dupa cucerirea Daciei. Aceasta legenda porneste si de la faptul ca pe platoul de deaspura pesterii s-a descoperit o cetate dacica.Legenda spune ca exista un blestem al pesterii care ii impiedica pe cautatorii de comori sa avanseze in interiorul acesteia.
Se mai spune si ca uneori se vad lumini din pestera ca si cum aceasta ar fi luat foc, dar ca in momentul in care oamenii ajungeau acolo nu gaseau nimic ars.Alte parti impresionante din pestera sunt Sala divina si Bolta insangerata, nume primit datorita culorii rosii a peretilor. O alta curiozitate o reprezinta pielea de leopard de pe pereti. Aceste formatiuni se intalnesc doar in aceasta pestera .
Legende locale spun ca in zona ar fi trait jidovii, oameni preistorici, uriasii din BIBLIE, care stateau cu un picior pe un munte si cu celalat pe altul si se spalau in apa Oltetului. Un loc, aflat pe versantul muntelui, deasupra pesterii, poarta numele de “Oborul Jidovilor”. Tot aici se crede ca veneau oamenii preistorici si isi pasteau oile.
Vrei mai mult? Urmareste, Click Link-uri:
Pestera Polovragi - Cheile Oltetului - jud. Gorj
Pestera Polovragi – Masivul Parang
Peştera Muierii, Peştera Polovragi şi Rânca, date pe sub mână unor ONG-uri
Polovragi Cave.The Polovragi Cave is in the Carpathian Mountains, near the Paring Mountains
The Polovragi cave....panoramica 360 ...
Polovragi Cave - Oltet Valley
Pestera Polovragi - Cheile Oltetului - jud. Gorj
Pestera Polovragi – Masivul Parang
Peştera Muierii, Peştera Polovragi şi Rânca, date pe sub mână unor ONG-uri
Polovragi Cave.The Polovragi Cave is in the Carpathian Mountains, near the Paring Mountains
The Polovragi cave....panoramica 360 ...
Polovragi Cave - Oltet Valley
Admin
P.S.: Click va rog si aici:
_________________________
INCREDIBIL, DAR ADEVARAT:
_______________________________________
"Mare e gradina Ta, Doamne !"
Nici n-a fost lansat bine sloganul si logo-ul campaniei de promovare a turismului romanesc, la Shanghai, ca au si inceput sa apara acuzatii.
RăspundețiȘtergereSloganul este "Explore the Carpathian garden", iar logo-ul este reprezentat de imaginea unei frunze, plasata deasupra numelui tarii (vezi foto).
Brandul turistic al Romaniei a fost lansat de Elena Udrea cu ocazia zilei nationale a Romaniei la Expozitia Mondiala 2010, in prezenta catorva sute de persoane, majoritatea romani.
Lansarea imaginii si logo-ului brandului a fost precedata de un concert al naistului Gheorghe Zamfir. "In acest moment, nu cred ca exista o persoana mai emotionata ca mine, mai mandra de cetatenia ei si mai increzatoare in tara pe care o reprezinta", a spus Udrea in discursul care a precedat lansarea brandului", a declarat Elena Udrea.
Udrea i-a invitat pe chinezi in Romania "sa-si gaseasca jumatatea sufletului"
Noul afis publicitar al turismului romanesc, parte a unei campanii uriase, de peste 70 de milioane de euro, seamana perfect cu cel al unei companii britanice de transport, a descoperit Inpolitics. Numai brand-ul turistic a costat 850.000 de euro.
Frunza mioritica este insa aproape identica cu cea folosita intr-o campanie de promovare de catre o firma britanica. Change Transport este un proiect englezesc, de autobuze ecologice.
http://www.ziare.com/udrea/ministrul-turismului/brandul-turistic-al-romaniei-vezi-de-unde-a-luat-udrea-frunza-din-logo-1032107
Elena Udrea pare urmărită de ghinion: după ce că are probleme serioase de copyright cu fostul brand turistic, ”România, land of choice”, iată că și noul logo e tot de furat, de această dată de la o companie britanică.
RăspundețiȘtergereNoul afiș publicitar al turismului românesc, parte a unei campanii uriașe, de peste 70 de milioane de euro, este un plagiat ordinar după cel al unei companii britanice de transport. Descoperirea aparține blogerilor români și poate fi văzută, spre exemplu, aici.
http://www.inpolitics.ro/udrea-trasa-iar-pe-sfoara-logo-de-furat-la-ministerul-turismului-art61541.aspx#
Nouă ne arde buza după fiecare leu şi o cucoană fără multă pricepere în domeniul promovării aruncă pe apa sâmbetei nişte bani la care unii visează urlând şi-n somn.
RăspundețiȘtergereDe la capăt! Am pus la turism şi la dezvoltare o cucoană care nu poate elibera nici măcar un voucher!
I-am pus în braţe bani şi o responsabilitate enormă, înfruntând opinia publică, lansând şi o gogonată minciună de sprijin (cea cu restructurarea clasei politice) şi ne-am ales cu un şir de gafe, plus un şir de afaceri pentru clientela politică. Ţara se chinuieşte şi cucoana se dă în petec!
"Frunza Elenei, ca frunza Evei!"
Cornel Nistorescu, 29 iulie 2010, 23:03
http://www.editie.ro/new/mod.php?mod=stiri§iune=online&idcat=8&idstire=98077&title=Frunza-Elenei--ca-frunza-Evei!-
Apropo de Pestera Polovragi si nu numai! Dupa BOMBA din BUZAU, urmeaza ... BOMBA din GORJ! Tineti aproape!
RăspundețiȘtergereAdmin
Mormantul zeului ascuns
RăspundețiȘtergereDincolo de munti, de cealalta parte a tarii, se afla Polovragi, misterioasa "pestera fara capat", cu semne de locuire datand din paleolitic. Aici, in galeriile al caror capat nu s-a aflat niciodata, se spune ca s-ar afla mormantul "zeul ascuns" al dacilor, Zamolxis cel disparut, sau doar adormit, ascuns undeva in bezna subterana. Departe de intunericul fara sfarsit al pesterii, "triunghiul de energie" se inchide intre altarele megalitice ale uimitoarei alcatuiri de la Sarmisegetusa. Acolo, pe un platou aproape inaccesibil, imprejumit pe trei parti de prapastii adanci, langa cel mai izolat dintre altarele dacice se afla patru inscriptii intr-o limba pe care n-a descifrat-o nimeni. Se zice ca ar fi limba de la inceputul omenirii, limba Lemuriei, continentul pierdut pentru vecie...
Informatii de pe net!
Mistere din Romania. Locuri fermecate sau blestemate.
RăspundețiȘtergerePe malul Oltetului, intr-o ambianta de vis, in mijlocul naturii ne priveste ochiul negru al unei pesteri in care a fiintat odinioara insusi Zamolxis, Zeul-Om atat de iubit de daci. Numita printre altele, pestera lui Zamolxis, Pestera lui Pahomie sau Pestera Polovragi, formatiunea carstica din muntii Olteniei ascunde taine nebanuite.Profesorul Nicolae Simionescu dezvaluie o parte din denumirea de Polovragi, sugerand ca se trage din existenta unei campii “Poleo” unde se adunau vracii si initiatii dacilor. Ermitii daci erau capabili sa vindece toate bolile vremurilor cu ajutorul plantei magice numita Polovraga, planta disparuta in zilele noastre. Polovragi este, de asemenea, pestera descrisa de Mihai Eminescu in poemul “Memento mori”.Conform legendelor, Zamolxis era detinator al unor puteri uluitoare, fiind capabil sa-si schimbe dupa dorinta infatisarea din tanar in batran. Prin pestera Polovragi, zeul suprem al geto-dacilor intra in adancuri pentru a iesi peste munti la cetatea Sarmizegetusei. Cand speologii au cercetat pestera in premiera, acum circa 100 de ani, au fost uluiti sa descopere urme de picioare umane incaltate, vechi de 2.000 de ani, fara indoiala urme de daci.
Zvonurile despre comorile dacice ascunse in Polovragi au atras sumedenie de …..
Citeste tot articolul.
http://2012en.blogspot.com/2010/07/mistere-din-romania-locuri-fermecate.html
Admin
cu toate ca polovraga se spune ca sa pierdut, se zvoneste ca inca se cunoaste care a fi defapt si ca inca se mai gaseste si in zilele noastre. Se mai spune ca atunci cand sa inceput taierea copcilor din preajma manastirii, sa`r fi gasit in scoarta unui copac niste foi cu o scriere ciudata, aceste foi fiind aduse la manastire apoi .........disparute.
RăspundețiȘtergereAparentele insala!
RăspundețiȘtergereapar si fotografii de la Pestera MUIERILOR!
Sunt unul dintre primii exploratori ai acestei pesteri. In perioada 1971-1973 am efectuat trei expeditii in aceasta grota neelectrificata si neamenajata. In ultima si cea mai avansata expeditie, am parcurs circa 6 Km de galerie, reusind dupa eforturi deosebite sa iesim undeva in amonte in drumul forestier, aproape de iesirea din chei. Zona vizitabila astazi este deja "uzata" de nesimtirea unor turisti dornici sa duca acasa cateva relicve construite de natura in mii de ani, in loc de imagini fotografice. Dupa zona vizitabila, apare adevarata comoara ascunsa in maruntaiele muntelui. Galerii de o frumusete namaintalnita se desprind din galeria principala si te imbie sa le urmezi calea... La intrare in pestera, pe partea dreapta, este asa numita galerie a liliecilor, unde am descoperit niste oseminte de urs si lup de caverna, ingropate sub stalactite. Aceste relicve le-am dus la institutul de Speologie Emil Racovita din Bucuresti, unde au fost datate cu carbon radioactiv la circa 4-5000 de ani vechime. Mai mult, sub aceasta pestera (care este fosila), s-a dezvoltat o alta galerie care se spune ca ar corespunde cu raul Cerna si prin care se pare ca a fost captata apa care a curs odata prin pestera Polovragi. Dar nu numai pestera este interesanta ci si tot arealul in care se afla. Aici se impleteste istoria cu legendele si traditiile locale. De aceea am si ales aceasta zona pentru a ne stamuta din Bucuresti.
RăspundețiȘtergere