Trebuie să le mulțumim romanilor pentru multe lucruri, printre acestea fiind bineînțeles formarea poporului nostru. Nu despre asta vreau sa va povestesc, ci despre frumoasele copii ale statuilor grecesti pe care stramoșii noștri, romanii, le-au lăsat în urmă, ajungând astfel până în ziua de azi.
Grecia antică a lăsat moștenire Romei și mai apoi întregii Europe, alături de știință, o cultură strălucitoare, ce avea ca element principal cunoașterea și slăvirea omului. Grecii erau preocupați de filosofie, literatură, poezie, muzică, teatru și nu în cele din urmă, de artă. Arta grecească era intens umanizată, fapt datorat în mare parte religiei grecești, unde zeii și zeițele apăreau ca ființe umane superdotate.
Dintre reprezentările artistice practicate de greci, sculptura s-a păstrat cel mai bine, fiind caracterizată de monumentalitate, forță, dinamism, armonia proporțiilor și acuratețea detaliilor. Cel mai des erau reprezentați zeii și zeițele, dar și personaje umane, în special învingătorii la anumite competiții.
După ce Grecia a fost cucerită de romani, aceștia au preluat cultura grecilor, asimilând zeitățile grecești și făcând numeroase copii după statui.
Am putut admira o parte dintre aceste copii romane după statuile grecești la Vatican, la Muzeul Chiaramonti, în Galeria Braccio Nuovo.
Imaginați-vă că în realitate statuile sunt mult mai frumoase decât în poze, inspiră solemnitate, demnitate, armonie. Nu degeaba arta greco-romană a constituit o importantă sursă de inspirație pentru Renaștere, clasicism și alte perioade din istoria artei.
Sursa:http://istoria-artei.blogspot.ro/2010/04/muzeul-de-la-vatican-galeria.html
==========================================================