Google Translate

luni, 2 iunie 2014

Cred ca a venit vremea... sa spunem derbedeilor.../se stiu ei care...! "Jos labele", de pe cea mai veche statiune din Romania! Baile Herculane, cauta adresa DNA!

 
Romania detine o treime din izvoarele termale si minerale ale continentului. De la Baile Felix la Borsec, de la Sovata la Buzias ori de la Baile Tusnad la Herculane, intreaga Romanie ar putea fi un urias spa.

 Romanii ar putea trai lejer din turismul balnear, dar, se pare ca nu avem nevoie de bani, locuri de munca sau faima, din moment ce statiunile romanesti sunt blocate intr-un colaps latent.



O istorie care incepe sub Imperiul Roman
Baile Herculane, Valea Cernei, o dupa-amiaza de mai. Nea Gheorghe canta la fluier, intr-o statiune trista si umilita. Om de-al locului, batranul se bucura ca are mai are cine sa-l asculte si sa-i dea un ban. Herculane sta inca in picioare si ramane cea mai faimoasa statiune din Romania. Peste ea au trecut 2 mii de ani, romani, otomani, austro-ungari, bombardamente, incendii, si comunisti. A rezistat eroic, reconstruita, refacuta, imbunatatita, extinsa, inclusiv de comunisti.. Primii care au trecut pe aici au fost romanii care i-au dedicat locul lui Hercule cind au descoperit ce miracole fac izvoarele termale bogate in tot felul de minerale.

Statiunea are astazi un viitor incert. Centrul istoric si zona fostelor hoteluri comuniste poarta stigmatul paraginii, cu toate ca in oras au aparut cateva investitii timide. Mai multe imobile au intrat anul acesta in modernizare, altele sunt intr-un interminabil santier. Cei care isi aduc aminte de vremurile bune spun ca pe atunci n-aveai loc pe strada, cata lume era.

Cea mai mare problema in statiune ramane legislatia permisiva, care ii incurajeaza pe cei care cumpara cladirile istorice mari, sa le mentina in paragina. Explicatia o da chiar primarul Nicusor Vasilescu: "Sunt scutiti de impozite. Toate cladirile monument istoric sunt scutite de impozite atata timp cat nu sunt redate circuitului turistic. Cat sunt mentinute in aceasta stare de degradare, nu ai nicio obligatie fata de stat. Legea ii protejeaza pe cei tin aceste cladiri intr-o stare de degradare.”

Baile Herculane

Au vrut sa viseze, dar n-au fost posibilitati
Am vrut sa aflam cat e turism si cat sunt alte interese de la cei care detin cladirile importante din statiune. Sunt imobile care si-au schimbat in ultimii ani de mai multe ori proprietarii. Si de fiecare data, cu promisiuni de proiecte marete. Romeo Verbinski este astazi cel mai mare investitor din Baile Herculane. "Am incercat sa visam un pic, anumite chestii, numai ca acum s-au ivit alte posibilitati", spune el. "Hotelurile astea o sa fie ceva ridicat ca nivel, si trebuie sa faci ceva pe masura, adica piscine, saune, "

Detine impreuna cu tatal sau cladirea fostului Cazinou si mai toate cladirile-monument care delimiteaza Piata Hercules din centrul istoric. Ce-i drept, in Piata Centrala se lucreaza - mai mult la cosmetizarea fatadelor, si mai putin la interioare. Reprezentantul familiei da vina pe lipsa de specialisti in astfel de lucrari. De cand au inceput lucrarile in 2011 nu au deschis nicio unitate turistica. Nu se stie daca doar pregatesc cladirile din interes imobiliar, pentru o noua revanzare, ori daca vor intr-adevar sa faca turism.

Hotel apollo herculane

Investitii in gropi
In interior, fostul Hotel Apollo ascunde o baza de tratament impresionanta, in care hidroterapia si curele balneare aveau loc intr-un décor fabulos. Azi salile sunt vandalizate, si peste gloria de altadata, s-au asezat praful si rugina. Hotelul Apollo a ajuns in paragina dupa ce a trecut prin mai multe maini. A fost cumparat in 2011, de la un alt om de afaceri local pe nume Axente Obrejan. Obrejan nu a facut nimic la imobil, ci l-a tinut inchis timp de 2 ani. S-a spus despre el ca a fost omul paravan pentru sefi din Consiliul Judetean. Obrejan este consatean cu vicepresedintele Ionesie Ghiorghioni cel care conduce comisiile de licitatie in judet si in ultimii 5 ani a fost abonat prin firma sa de constructii, la numeroase lucrari de investitii in Caras.

Ghiorghioni spune ca s-a implicat in imbunatatirea infrastructurii. Gropile din asfalt il contrazic insa.
Vicepresedintele sustine ca toate problemele vor fi remediate pana la receptia lucrarii. Ciudat este ca desi a fost vorba de un contract generos, de 20 de milioane de euro, asfaltarea se face in pur stil romanesc; constructorii nu au pus asfalt si in zona podurilor si pasajelor de pe traseu.

Drumul judetean de acces spre Baile Herculane e plin de gropi iar asfaltul e in valuri. Autoritatile paseaza problema de la una la alta. Intre timp, primarul si-a ridicat si o mica pensiune in centrul statiunii. Cu spatiu inchiriat la parter pentru un magazin. Pe scurt, autoritatile isi vad doar de propriile interese, iar statiunea moare incet si sigur.

Sursa: Pro TV
========================
==============================================
================================================================
 
 

Spa-ul imparatilor austrieci a ajuns loc de vacante ieftine pentru yoghini. Herculane, statiunea vanduta la pret de hotel



Ungurii si cehii obtin 250 de milioane de euro pe an din turismul termal, austriecii de 2 ori mai mult. Iar resursele lor de ape termale sunt mai mici decat cele ale Romaniei. La Herculane nu exista interes ca hotelurile sa fie renovate iar investiile sunt doar niste tentative timide.

Monument istoric, pericol pentru turisti
Cea mai impunatoare cladire din Piata Hercules este si cea mai afectata. Primaria a inconjurat-o cu gard, fiind un pericol pentru turistii care trec pe langa ea. Adaposteste primul lift hidraulic, pe apa, din Romania. Nu e singura cladire care s-a ruinat.

Pentru ca ajung ruine, multe dintre aceste hoteluri se vand mai ieftin decat o vila cu teren langa Bucuresti. De pilda, Hotelul Decebal, care in iunie 2010 a fost evaluat la doar 238 de mii de euro. L-a cumparat familia Verbinski, si dupa o cosmetizare usoara la exterior, l-a vandut pe profit. Noul proprietar e un om de afaceri din Lugoj, care a promis ca va continua modernizarea.

Santier e si la fostul Hotel Traian, de cealalta parte a Parcului Central. Aici investeste un avocat din Bucuresti, Alexandru Gavrilescu. Are planuri mari pentru unitatea din Herculane: un complex care se va adresa exclusiv turistilor din strainatate. Legislatia UE permite din 2014 turistilor sa mearga oriunde in Europa la tratament decontat prin casele de sanatate din tara natala.


Baile Herculane

Pasajul secret al imparatului
Langa Hotelul Traian se afla fostul Cazinou, al familiei Verbinski. Se lucreaza la el iar santierul a dezvaluit un alt secret, pastrat peste ani, in subsolul cladirii emblematice. Dupa tone de gunoi si moloz scoase din beci, muncitorii au dat peste un pasaj secret, facut pentru imparatul Franz Iosif, care ajunge pana in parcul din fata Cazinoului.

Astazi turismul social ramane principalul pilon de sustinere la Herculane. Fara bilete de tratament in fiecare an, statiunea ar muri subit. In hotelurile in functiune sunt 4.000 de locuri si doar un sfert sunt ocupate de turisti la tratament. Cu exceptia lunii mai, cand in statiune ajung cateva mii de membrii MISA pentru celebrele spirale, Herculanele nu atrage tineri.


batrani la tratament Baile Herculane

Batalia pe Herculane
Exista si investitori care spun ca si-ar fi dorit sa faca mai mult in Herculane, dar s-au oprit, pentru ca au probleme cu legea. De pilda, Hotelul Roman e pus sub sechestru dupa ce unul dintre investitori, cu afaceri in vanzarea de fier din uzinele dezafectate, a primit vizita politiei – mai precis, a mascatilor. Investitorul spune insa ca totul e „o smecherie de-a lor, ca sa puna mana pe acel hotel pe gratis”. El sustine ca e o batalie mare, in care a fost prins la mijloc.

Hotelul Roman a ramas si azi cu standard de doua stele, la fel ca la preluare. Baza de tratament a fost insa complet refacuta, la fel piscina acoperita. Daca investitiile ar fi continuat, unitatea putea primi lejer inca o stea. Turistii fac abstractie de conditiile de cazare si vin in special pentru celebrele Bai Romane.

Turismul de acum este o gluma fata de ce intampla inainte de ’89. 6000 de locuri de cazare pe sezon asigurau prosperitatea statiunii, iar numele ei a devenit un brand international. A urmat capitalismul salbatic pur romanesc. O privatizare in conditii suspecte, la inceputul anilor 2000, l-a adus in prim plan pe investitorul Iosif Armas, considerat astazi principalul vinovat pentru dezastrul din statiune.

Groparul Bailor Herculane
Iosif Armas a avut o ascensiune extrem de interesanta: de la un simplu portar la Hotelul Sindicatelor din Herculane a ajuns sa detina aproape 90% din statiune, fiind un important om de afaceri si deputat in Parlamentul Romaniei. In 1999 si-a oferit expertiza pentru recuperarea datoriei de 72 de milioane de dolari, pe care statul Vietnam o avea fata de Romania. In urma expertizei, din 72 de milioane de dolari, ne-am ales cu orez de 18 milioane de dolari. Pe care l-a vandut tot Armas.

Armas a fost coleg de partid si cu Dan Matei Agathon, fost ministrul al Turismului, cel care s-a ocupat de privatizarea statiunii Herculane. In 2001, societatea Argirom International, controlata de Armas, a preluat fosta societate de stat Hercules SA. Degeaba s-a spus la acea vreme ca statiunea trebuia vanduta printr-o licitatie internationala, amplu promovata in exterior. Pretul de vanzare pentru aproape toata statiunea, fost cat cel al unui hotel, adica 1,5 milioane de dolari. In tranzactie au intrat: centrul istoric, 7 hoteluri, celebrele Bai Neptun, si fostul sediu al Bancii in perioada habsburgica, cladire care a devenit ulterior resedinta lui Armas la Herculane. In privatizarea suspecta s-a mers pe investitii ulterioare, care nu au mai venit.

De asemenea, Armas a avut in Caras o firma pentru imbutelierea apei minerale: SC MINAQUAROM SRL. Conform datelor de la Registrul Comertului, Iosif Armas a detinut doar o treime din actiuni. O alta treime din afacere i-a revenit fiului lui Ioan Talpes, fost sef al SIE si consilier prezidential pe vremea presedintelui Ion Iliescu. Iar cel de-al treilea actionar a fost Doina Dumitrescu, sotia lui Emil "Cico" Dumitrescu, celebrul amiral in rezerva si fost consilier de stat. Din scripte reiese ca firma Minaquarom nu a avut nicin fel de activitate, dar a functionat 6 ani. Societatea de imbuteliere a fost radiata in 2009, an care a coincis cu inceputul declinului in imperiul lui Armas.

Herculane, robinet

Cine controleaza robinetul cu apa minerala
In prezent firma lui Armas mai detine la Herculane doar doua hoteluri, ambele cu lacat pe usa. Firma continua insa sa aiba un cuvant greu de spus in statiune, avandu-i la degetul mic pe toti actualii si viitorii mari investitori. Si asta pentru ca a concesionat de la Agentia Resurselor Minerale toate izvoarele termale din zona, pe 22 de ani. Cine vrea apa termosalina sau cu sulf pentru baza de tratament, negociaza cu concesionarii, care ii pun contor si taxeaza la metrul cub. Banii nu par sa se intoarca in statiune, dupa cum arata centrala de pompare a apelor termale.

Herculanele de astazi ramane un soc pentru orice om care calca in oras pentru pentru prima data, si o mare dezamagire pentru cei care l-au vizitat in trecut. Investitiile sunt inca timide, si in loc de hoteluri turistii sunt intampinati cu paragina si santiere. Sansele ca statiunea sa se impuna din nou in circuitul balnear european sint foarte mici, iar drumul pina acolo pare deocamdata imposibil, desi detinem cele mai mari resurse din Europa in turism balnear.

Sursa: Pro TV
==================================
===================================================
====================================================================


▶ Baile Herculane - Film de prezentare statiune - YouTube



=======================
=================================
=============================================

Imagini/Photo, Click here:

1. http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:B%C4%83ile_Herculane#mediaviewer/File:B.Herculane_mai_2007_.jpg
===================================================

2. http://romanialapas.blogspot.ro/2012/09/baile-herculane.html
==============================================================
======================================================================

2 comentarii:

  1. http://goamanu.wordpress.com/2014/04/24/baile-herculane-paradisul-anarho-capitalist/

    RăspundețiȘtergere
  2. http://motherboard.vice.com/read/alexander-graham-bells-wireless-phone-that-ran-on-sunshine

    RăspundețiȘtergere

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări