Google Translate

marți, 5 februarie 2013

Tepui."Casa zeilor" în limba tribului de amerindieni Pemon. Platou sau o suprafata plana. Posibile platforme de aterizare-decolare! Muntele Roraima. Venezuela. Guyana

 
Muntele Roraima (Tepui), Venezuela.
Mount Roraima is the highest tabletop mountain in the world!
Muntele Roraima (Tepui) este un munte foarte înalt de pe tarâmurile Venezuelei, înconjurat de nori, ce îl fac sa para suspendat în aer. Despre acest loc magic a scris si Sir Arthur Conan Doyle, în cartea "Lumea Pierduta".
Întrucât este un loc izolat, aici vietuiesc tot felul de animale si plante unice în lume.
Tepui apare si în filmul animat de la Pixar, "Up".
 
 
Tepui sau Tepuy este un munte fara o proeminenta clara de tip vârf, având ca altitudine superioara un platou sau o suprafata plana. Aceste forme de eroziune montana sunt specifice înaltimilor din vestul Venezuelei si estului Guyanei.
 
 
Cuvântul Tepui semnifica "casa zeilor" în limba tribului de amerindieni Pemon,
care locuiesc zona Gran Sabana. Majoritatea formatiilor montane de tip tepui sunt izolate, creând entitati separate comparative cu majoritatea lanturile montane care prezinta conexiuni între gruparile si entitatile montane componente. Aceasta caracteristica primordiala a tepui-lor le face sa fie foarte asemanatoare cu mini-lanturile montane de tipul Madrean Sky Islands ("insule din cer") din sudul Statelor Unite si nordul Mexicului. Izolarea structurilor tepui, face ca acestea, aidoma insulelor din cer sa prezinte puternice individualitati endemice, caracteristici unice ale ecosistemelor lor, atât în flora cât si în fauna.
 
 
 
Muntele Roraima (Monte Roraima) este si cea mai cunoscuta dintre tepui, aflata la punctul triplu de granita dintre Venezuela, Brazilia si Guyana. Componenta tipica a acestor structuri morfologice consta din gresie din Precambrian sandstone ori cuartite aparând abrupt din jungla, oferind un aspect deosebit de spectacular. Auyantepui este ogasul apei curgatoare care creeaza Cascada Angel, cea mai înalta cascada a lumii.
 
Muntele Roraima. Roraima tepui sau Roraima Cerro
 
Muntele care a inspirat pana si filmul Avatar, cartea lui sir Arthur Conan Doyle si a aprins imaginatia a sute de exploratori si temerari.
 

De la cautatori de aur la savanti si de la impatimiti ai mitologiei pana la experti in paleontologie, acesta a fost muntele creatiei.
 

Dominand granita dintre Venezuela, Brazilia si Guyana cu o inaltime de 2810 metri, acest gigant a fost prima oara imblanzit in 1884 cand prima ascensiune a fost condusa de Everard si Harry Perkins.
Muntele Roraima (de asemenea cunoscut ca Roraima tepui sau Roraima Cerro în spaniola, si Monte Roraima în portugheza), este cea mai mare formatiune de acest gen de pe platoul din America de Sud, facand parte din lantul muntos Pakaraima descris pentru prima data de catre exploratorul englez Sir Walter Raleigh în 1596,
cu o suprafata neteda ca un platou in varf de 31 de km patrati si aparat de stanci de peste 400 metri inaltime pe toate laturile.
 
 

 
Muntele Roraima face parte dintr-o rezervatie de 30 000 km patrati numita Canaima National Park, formand cel mai inalt varf din Guyana ... Muntii masivi ai parcului sunt considerati unele dintre cele mai vechi formatiuni geologice de pe Pamant, datand de aproximativ doua miliarde de ani din precambrian.

Cel mai înalt punct din Guyana si punctul cel mai înalt din statul brazilian, Roraima vegheaza de milenii acest platou.
 

Tocmai acest aer de mister care il inconjoara, cununa de nori in care este mereu invaluit, i-au facut pe oameni sa creada ca poate adaposti o intreaga
Lume pierduta.

Si… au avut dreptate.
Multe dintre speciile gasite pe Roraima sunt unice pe platou si in lume – plante rare, cascade nemaipomenite alimentate de torente din ceruri,
cea mai mica broscuta preistorica intalnita vreodata.
 
roraima frog
 
roraima frog
 
roraima frog
 
Deasemenea, formatiuni foarte ciudate erodate de ploi si vant, privelisti de basm, campuri de cuart si fenomene meteo extraordinare.
 
 
 
 
 

Cu mult timp înainte desosirea exploratorilor europeni, muntele a avut o semnificatie deosebita pentru indigenii din regiune, si este esentiala pentru multe mituri si legende. Indienii din tribul Pemon din Gran Sabana credeau ca Roroima este partea de sus a unui copac puternic care a daruit toate fructele si legumele din lume – copacul creatiei. Doborât de unul dintre stramosii lor, copacul s-a prabusit la pamânt si a dezlantuit un potop teribil.
 
 
 
 
 

În 2006, Muntele Roraima a fost destinatie unui celebru documentar despre lumea pierduta. Aceasta calatorie moderna a fost inspirata de explorarea si aventurile celor de exploratori care l-au inspirat si pe sir Arthur Conan Doyle in cartea sa despre oameni si dinozauri, The Lost World, publicata în 1912. In 2006, echipa documentarului Real Lost World au fost primii oameni de stiinta care au explorat pesterile din si de pe Roraima, recent descoperite. Au gasit în interior adevarate cratere ca spre o alta lume. Dr. Hazel Barton, unul dintre participanti a revenit în 2007, finantat de o expeditie NASA pentru a investiga caracteristicile preistorice ale microbilor pe baza de siliciu, probabil printre primele forme de viata de pe planeta si modul de supravietuire pe alte planete.

În 2009, Muntele Roraima a servit ca sursa de inspiratie pentru o locatie în filmul Disney- Up.
 
 
 
Desi laturile abrupte ale platoului fac ascensiune foarte dificila, acesta a fost primul mare tepui urcat: Sir Everard a urcat o rampa împadurita în decembrie 1884. Aceasta este aceeasi ruta folosita de excursionisti astazi.

Astazi, Muntele Roraima este o adevarata destinatie pentru excursionisti. Aproape toti cei care merg in aceasta parte a Venezuelei nu rateaza asta. Cu un ghid local, cu provizii si echipament adecvat, desi calea pentru a ajunge pe platou este bine marcata, este usor sa te pierzi pe vârful muntelui, dupa cum exista si câteva trasee distincte constant acoperite de nori. Formatiunile misterioase nu te incurajeaza deloc.



 

 
Din Paraitepui, celor mai multi excursionisti le ia o zi pentru a ajunge la baza muntelui, si apoi
urmeaza o alta zi “La Rampa” o scara, cale naturala, pâna la partea de sus. Înca doua zile sunt de obicei necesare pentru intoarcere, si multi oameni petrec o zi si o noapte pe vârful muntelui, facând cinci zile în total. Calatoriile mai lungi pot ajunge in partea de nord a tepui-ului, mai ales în Guyana, cu explorari si mai interesante a unor locuri foarte putin vizitate, cum ar fi Lacul Gladys, locatie indepartata si periculoasa, dar de o frumusete aparte.
 
 

Aventurierii mai pot ajunge, de asemenea, la munte – daca vremea permite –
prin excursii cu elicopterul sau avionul disponibile din Venezuela.

Desi o zona de conflict intre fermieri si oficialitati, muntele tepui ramane o atractie pentru lumea intreaga.
 
Autor: Catalin Stanculescu, www.descopera.org
=================================================
====================================
===============

6 comentarii:

  1. Tepui Roraima, one of the most massive and highest mesas in region, sits at the tripartite border of Venezuela, Brazil and Guyana. Its plateau is at 2700 m and the highest part at 2810 m.
    Its dominant presence in the landscape of Gran Sabana offers you one of the most extraordinary and unforgettable experiences during your stay in Venezuela.
    The views are mesmerizing and life atop of the Tepui is of another world. Roraima hosts an abundance of endemic flora and fauna species.
    Roughly half of the flora identified in the “Lost World” exists only on Roraima and nowhere else in the world.
    Isolated from each other and towering over the savannah, these fascinating mesas are biological wonders, each developing its own unique flora and fauna, which often exist nowhere else in the world.

    RăspundețiȘtergere
  2. http://news.yahoo.com/photos/ancient-pyramids-discovered-in-sudan-slideshow/35-ancient-pyramids-discovered-sudan-necropolis-photo-162426404.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)
      azi il denumim sudan.. insa acum 20.000 de ani de ex, probabil era parte din actualul egipt.. sau cine mai stie..
      Interesant este faptul ca din 2008, care in mod ciudat coincide cu un comunict de presa din partea vaticanului, ref. la acceptarea existentei vietii extraterestre, au inceput sa apara tot mai multe informatii, dezvaluiri , noi site-uri arheologice si de ce nu poate noi interpretari ale traducerilor unor/tuturor texte din antichitate, scrise in cuneiforma, heroglife sau de ce nu scrierea maiasa/inca... sau eu mai stiu ce bazaconii catadicsesc ei sa faca publice...

      sint multe informatii si/sau dovezi ca istoria noastra ca oameni e cu totul si cu totul alta decit am invatat noi la scoala... insa atita vreme cit noi astia multi si prosti sintem dezbinati de o mina de "elite" si ne comportam exact asa cum vor ei.. nu vom afla nimic sau ne vom alege cu o alta extintie in masa la care in mod surprinzator 90% + din noi si cam 1% din "elite" vor scapa...
      o zi buna si multa bafta ;)

      Ștergere
  3. http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2275036/35-pyramids-Sudan-necropolis-Links-ancient-Egypt-Africas-Kush-kingdom.html#axzz2JvDUpVTX

    RăspundețiȘtergere
  4. Scuze, poate aveti, deja, aceste date...

    Published on Feb 15, 2013

    Officially from Russian Academy of Sciences
    [link to spb.itar-tass.com]
    Google translation

    MOSCOW, February 15. / ITAR-TASS /. Weight Chelyabinsk meteorite was in front of the air 10 tons. His energy was reached several kilotons, and speed - up to 20 km / s. These are the initial estimates of wounds received in the result, although preliminary, but comprehensive scientific study of natural phenomena. This correspondent. ITAR-Tass reported today by the press service of the Russian Academy of Sciences / RAS /.

    "This morning in the city of Chelyabinsk region registered a decline of the cosmic body, which caused a bright flash of light and a strong shock wave, - informs the Academy of Sciences. - According to our estimates, the body was a few meters, the weight of the order of ten tons, the energy of a few kilotons. Entered the body atmosphere at a speed of 15-20 km / s, collapsed at an altitude of 30-50 km. "

    The main energy will be released at an altitude of 5-15 km, according to the report on the RAS. Movement of fragments at high speed caused powerful glow and a strong shock wave. The main part of the substance of the falling body has evaporated / burned down / left pieces of stalled and could fall to the ground as meteorites.

    The bodies of this size fall several times a year, but usually burn at high altitudes / 30-50 km /. Considered body seems to be very strong, probably iron. The last time a similar phenomenon was observed in Russia in 2002 / Vitim bolide /.

    More accurate estimates can be given after receipt of all the information available, the press service of the Russian Academy of Sciences.

    http://rt.com/news/russia-meteor-mete...

    Category

    Education
    License

    Standard YouTube License


    http://www.youtube.com/watch?v=pkovLyEKews&feature=player_embedded

    RăspundețiȘtergere

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări