* Ulmet, a village in Bozioru Commune, Buzau County *
La doar 50 de kilometri de Buzău se află un tărâm mitic , învăluit în mister unde pot fi admirate şi "Babele de la Ulmet".
Se află pe un platou nisipos, într-un tărâm învăluit în misterul legendelor Ţării Luanelor.
Diana, fiica Luanei
Diana are ceva din taramul pe care il stapaneste: o intelepciune uimitoare, gratie exterioara si forta interioara. Si mai are ceva, un aer de basm, de zana buna dar severa, in jurul careia te astepti sa vezi roind pitici si spiridusi de padure. În zona Bozioru circulă numeroase legende despre o veche populaţie de uriaşi care ar fi existat în Ţara Luanei după cum numesc legendele aceste locuri.
Iar dacă vii în zonă, atras tocmai de aceste mituri, tresari la vederea fiecărei ciudăţenii a naturii, de care dai la tot pasul.
După o călătorie pe uliţele înguste de munte de la marginea comunei Bozioru spre Valea cu Teiu, traseul continuă preţ de 20 de minute către cresta Babelor de la Ulmet.
Tara Luanei "Suntem in Tara Luanei", imi spune Diana dupa ce mai sufla o data in fluierul argintiu. "Batranii de demult povesteau ca Luana era un rege batran, un mare intelept, o fiinta atotputernica." "Un barbat?" intreb mirata.
"Da, un barbat. Exista si o varianta in care Luana era o fata frumoasa, o sa v-o spun si pe aceea. Asadar, regele Luana pazea portile unei cetati puternice, cu ziduri pana la cer. Aceasta cetate era luminata zi si noapte de un soare ce stralucea aidoma astrului zilei. Cei din cetate erau puternici, drepti si netematori. Atunci cand erau raniti in razboaie, Luana ii tamaduia cu apele vii si moarte din Valea Izvoarelor. Multi ani fericiti au trait ei, pana au venit vrajmasi in care de foc si au doborat soarele Luanei. Mare prapad s-a intamplat atunci pe pamant." Felul in care povesteste Diana arata limpede ca e vorba de o repetare fidela a unei povesti stravechi. "Pamantul s-a cutremurat din incheieturi", continua ea oarecum mecanic, ca si cum ar vorbi in transa, "iar locul cetatii a fost ars pana la jumatate de metru adancime si nu a mai fost calcat multa vreme, nici de picior de animal salbatic, nici de picior de om, nici pasarile cerului nu au mai zburat pe deasupra." Brusc, Diana pare ca se trezeste din poveste si trece la alt ton: "Eu cred ca apele tamaduitoare sunt cele de la Fisici, unde pe vremea comunistilor erau bai curative. Povestea regelui Luana este evident legata de un cult al soarelui, foarte vechi, si asa se explica si multimea de simboluri solare de pe pietre - stele, sori, cruci. Iar doborarea soarelui ar putea simboliza trecerea de la o credinta la alta, de la religia solara la crestinism. In cealalta varianta, Luana era o fata foarte frumoasa, venita din cer intr-un car de foc. S-a indragostit de un locuitor de aici si a ramas in locurile astea. I-a invatat pe oameni scrisul, cititul, medicina, si le vindeca bolile cu apa vie si apa moarta.
Dar fostul ei iubit a descoperit unde se afla si a pornit razboi impotriva localnicilor. Luana i-a invatat sa se ascunda in stanca, deoarece numai acolo vor scapa de trambele de foc aruncate de dusmani. Asa se explica multimea de asezari rupestre in zona Carpatilor de curbura, in special la Colti-Bozioru." "Se stie in ce zona s-au intamplat toate astea?" "Da, cum sa nu... E vorba de platoul Martirei..." Platoul Martirei! Locul fabulos in care inotasem prin flori de camp, in calatoria facuta in vara. Iar stancile in care s-au ascuns oamenii ca sa scape de trambele de foc sunt stancile din poiana Cozanei! Acolo, la Fundul Pesterii, vazusem pe pereti desenate multime de pumnale, varfuri de sageata si de lance orientate cu varful in sus, intre care erau figurate zeci de linii. Profesorul Vasile Boroneant spune ca sunt pumnale de tip akinakes, tipice perioadei sec. VI-IV inainte de Hristos. Imaginea este impresionanta, si parca ilustreaza, intr-adevar, un atac, un razboi, poate chiar trambe de foc.
Povestea soarelui este cu adevarat stranie, si ar putea sugera existenta unei surse de energie care presupunea o tehnologie foarte avansata pentru vremea aceea. Ce sa inteleg din aceste legende? Ca in aceasta regiune cu energii ciudate s-au stabilit, candva, niste fiinte venite poate din alte lumi, posesoare ale unor tehnologii inaintate? Stratul de arsura a fost confirmat de unii cercetatori, dar nicaieri nu s-au facut sapaturi arheologice. De altfel, Fundul Pesterii este incadrat in Lista Monumentelor cu datarea in sec. XVI-XIX! In plus, se vorbeste ca in zona sunt zacaminte de uraniu, care au fost exploatate in secret pe vremea comunistilor, deci regiunea e radioactiva... "Sumerienii aveau 12 zei-regi", ma lamureste fata. "Cand intre ei se nastea un alt zeu, cel mai batran trebuia sa plece. Iar Luana e atestat, a fost unul dintre regii Sumerului, prediluvian, al treilea la numar. De altfel, numele acesta e strain de noi, nimeni nu il poarta, el apare doar in legenda". O las sa continue, dar pentru mine e parca prea mult. Am patruns dintr-o data intr-o lume fantastica, dar care e pe jumatate aievea: "tablita" sumeriana de la Policiori, scrierile ciudate de pe Broscaru, povestea regelui Luana, carele si trambele de foc, florile uriase de pe dealul Martirei...
Multumesc Diana!
In fata acestor ENIGME ANCESTRALE,
cuvintele sunt golite de orice sens! Locuri legendare!
Diana Gavrila, cel mai impatimit GHID din Tara Luanei,
va asteapta!
Admin
P.S.: Click aici:
si aici:
NOTA:
Avand in vedere mai multe solicitari din partea
vizitatorilor acestui Blog, am obtinut pentru cei interesati:
_____________________
Ghidul turistic Diana Gavrila raspunde la:
Nr.tel: 0749.680.580 sau 0238.522.750
Multumim, Diana!
_________________
Prima imagine! Profilul in piatra al unei femei, este superb!
RăspundețiȘtergereAbsolut incredibil! Asta ar trebui sa dea de gandit!
Problema trovantilor, este complexa!
Se pare ca nu sunt ... ce spun unii, ca ar fi!
Se pare ca sunt cu mult, altceva!
Ehee, enigmaticii TROVANTI!
Cred ca am descoperit ceva ...
ȘtergereDaca nu important, cel putin bizar!
Cel putin o posibila/explicatie/asociere cu ceva ...
Ma gandesc cum sa o "pun" in pagina!
Voi gasi eu o solutie!
Multumesc persoanei din Ambasada Romaniei la Moscova, care mi-a accesat azi acest Blog! Se pare ca a mai povestit si altor prieteni!
RăspundețiȘtergereDa, stimati compatrioti! Romania are cu ce se prezenta in lume!
Important este sa vrem sa PROMOVAM valorile, nu mizeriile! Admin
imi puteti spune unde se poate vizita ''tara Luanei''
RăspundețiȘtergerein ce zuna este? brujo.lirico@yahoo.com
cu deosebita stima,
un Dac
@brujo.lirico@yahoo.com.
RăspundețiȘtergerein jud. Buzau. Muntii Buzaului. Voi posta imediat ... o harta! Admin
Din tot sufletul mi-as dori sa fac cunoscuta intregii lumi aceasta fantastica zona a Buzaului
RăspundețiȘtergerefoarte interesant....nu am stiut de aceste minunatii...frumoasa Romanie avem, dar nu o promovam cum trebuie, noroc cu voi, cei care faceti astfel de postari.....MULTUMIM!
RăspundețiȘtergereAbsolut superbe meleaguri si cand ma gandesc sa sant in tara mea , imi creste sufletul :) multumesc de prezentare draga Diana :*
RăspundețiȘtergereO pasune mistuitoare a facut ca pasii sa ma poarte prin fiecare coltisor al acestei minunate si nebanuite lumi.Cu fiecare revenire ,interesul devine si mai mistuitor,nici n-as putea sa aduc vorba despre rutina.Si cel mai fascinat lucru este acela ca, brusc univrsul meu a devenit un altul.Prin perspectiva de ghid am avut privilegiul de a cunoaste numai oameni deosebiti.Ma bucur fara margini afland ca suntem mai patrioti ,mai sensibili ....Multumesc de asemenea tuturor celor care apreciaza ceea ce fac ,cat si prietenilor care ma sprijina in aceasta actiune!
RăspundețiȘtergereDiana, cum as putea sa te contactez? Intentionez sa organizez ture cu bicicleta prin zona Colti, Alunis, Nucu si as dori sa aflu mai multe despre zona (despre trovanti si nu numai...).
RăspundețiȘtergereAdresa mea de email este mirceacrisbasanu@yahoo.com iar nr. de tel 0746110033. Ma numesc Mircea.
Toate bune!
Intr-o zi la locul meu de munca am avut onoarea de a o cunoste pe doamna Diana care, dupa ce am schimbat cateva cuvinte a avut bunavointa de a-mi povesti despre Tara Luanei si multe altele despre misterele muntilor din jurul Buzaului , m-a fascinat , in vara asta sper sa ajung in locurile despre care mi s-a povestit .Multumesc doamnei Diana pentru amabilitatea de a imi trezi interesul pentru aceste locuri atat de speciale .
RăspundețiȘtergereMultumesc draga Cludia si te astept sa treci hotarul minunatului tinut al Muntilor Buzaului.
RăspundețiȘtergereCu asemenea vestigii însoţite de legende frumoase am putea aduce mii de turişti autohtoni şi străini, însă avem oameni capabili să le facă publicitate? Avem oameni care să se ocupe de turismul în zonă? Nu cred. Văd pentru prima oară aceste lucruri interesante şi sper să le vizitez într-o zi.
RăspundețiȘtergereIti voi fi RECUNOSCATOR daca vei spune/vorbi si prietenilor, rudelor, cunostintelor, despre cele vazute! Altora de oriunde, trimite-le un Link! Romania trebuie promovata! Este unul din tainicile/magicile LEAGANE ale civilizatiei umane! Multumesc!
ȘtergereAdmin,
Romania megalitica
http://romaniamegalitica.blogspot.com/
Bun gasit!
RăspundețiȘtergereVa multumim pentru nelinistea si fascinatia pe care ni le-ati dat si pentru imboldul de a ne afla in minunata calatorie de descoperire a trovantilor! Ne-am intors din periplul Bozioru-Nucu-Alunis (29 apr-1 mai 2012), extenuati, dar imbogatiti sufleteste. Intocmim deja planuri sa completam arhiva foto si cu monolitii de la Costesti care, ce-i drept, nu par a fi la fel de spectaculosi ca cei buzoieni. (O localnica ne-a vorbit despre descoperirea unei cruci de piatra, bogat incrustata cu simboluri elene. Ne intrebam daca aceasta chiar exista pe culmea vecina trovantilor, pentru ca noua ne-a fost greu sa accedem panta, printre spinoasele tufe de catina...)
Irina si Bogdan, Bucuresti
V-as fi profund recunoscator sa-mi trimiteti si mie 25-30 PHOTO, pe care sa le postez aici! Am fi cu totii incantati si v-am multumi frumos! Ma bucur pentru voi! Cu deosebita recunostinta, Admin
ȘtergereDeducem ca faceti referire la megalitii din zona valceana. De va fi vreme buna de colindat, de Rusalii, o sa tinem cont de doleanta d-voastra si va trimitem fotografiile, cu mult drag.
RăspundețiȘtergereToti turistii pe care i-am intalnit in cursul zilei de duminica (29 apr 2012) - si nu au fost in numar atat de mare, pe cat ar fi meritat oferta zonei - aflasera despre asezarile rupestre si trovanti din sursele de pe internet. (Nu este de ajuns; trebuie sensibilizate primariile si ministerele de resort.)
Pe curand,
Irina si Bogdan
Oricand, cu orice NOUTATI, sunteti asteptati la COLABORARE! Sigur, in atentia mea mereu va ramane si BUZAUL, cu toate comorile sale stiute si nestiute! Mi-ar place sa am/vad/postez ... "tone" de fotografii, de cea mai buna calitate!
ȘtergereVa multumesc si va astept!
Buna regasire!
RăspundețiȘtergereAm revenit din periplul mult dorit, cu cateva fotografii ale trovantilor de la Valcea, cu regretul ca cei din arealul Otesani (Horezu) zac in pivnitele si prin gradinile localnicilor. Sunt acolo doi mari colectionari/ vanzatori, dar am refuzat sa le vizitez muzeele ad-hoc, pentru ca, mai mult ca sigur, mi-ar fi venit un gand ucigas - ii voiam sa creasca liberi, in mediul lor, rostogoliti de apele paraului Gresarea...
Va rog, furnizati-ne o adresa de email, sa va trimitem ce am reusit sa "recuperam" digital! Multumim,
Irina si Bogdan
vburcu2005@yahoo.com
Ștergere================
Va multumesc! Abia astept sa vad ce si cum mai este pe acolo! Ultima data cand am fost eu, prin 2007, fata de cele vazute mai inainte, am constat ca o parte (cativa trovanti) au fost furati cu macaraua si camionul, iar cativa, de o frumusete aparte, erau facuti "tandari",cu rangile! Ingrozitor! Gesturi, fapte criminale!
Am primit pozele voastre! Le voi posta in curand!
ȘtergerePozele sunt de foarte buna calitate, dar izbelistea si restristea este mare. Pacat de aceste superbe si de neanlocuit comori ale pamantului acesta, atat de darnic cu cine nu merita! Auzisem ca s-au cheltuit si importante sume in valuta, pe proiecte asa-zis europene!... Ma intreb pe ce si pentru ce?!!
Nu imi vine sa cred...nu realizez ca sunt facute in Romania...mi se pare mai interesant decat stonehenge ,fara sa exagerez...imi este greu sa cred ca forma pietrelor e doar un capriciu al naturii...magnific,promovam toate tampeniile dar minunatiile astea le lasam dracului...pacat..oricum felicitari celor ce se ocupa de site
RăspundețiȘtergeremarele meu regret este ca m am nascut si copilarit in judetul Buzau iar eu pana la aceasta varsta nu am realizat ca in perioada meaa scolara am fost dusa in toata tara dar mai putin aici langa mine unde natura istoria si mitul se impreuna in culorile naturii mirifice.Acum este prea tarziu pentru mine dar prezint mare regrete ca nu am dezlegat misterul ci multi ani in urma.Mi edrag sa cred ca Tara Luanei este undeva aproape de mine si simt ca fac parte din timp si istorie.Diana, am vazut reportajul de la teleizor in care prezentai zona colti bozioru si abia dupa aceea am facut asocierea cu ceea ce am citit si auzit la Pavel Corut
RăspundețiȘtergereVa multumesc pentru comentariu!
ȘtergereStiti ce ma omoara pe mine? Indiferenta!
Indiferenta TUTUROR (localnici, autoritati etc.etc.), fata de aceste remarcabile, de rar-extrem-de-rar gasite pe mapamond artefacte (??) ori geofacte (!!!), dar intalnite atat de DES, cu precadere in Romania! In loc sa CONSERVAM, ingrijim/pretuim cu MAXIMA atentie/responsabilitate fiecare TROVANT, ii lasam de izbeliste, ingropati in gunoaie si maracini, la indemana unora care ii fura iar altii ii vand cu bucata, ori DISTRUG cu RANGA! Pacat! Pacat ca locuim intr-o tara BINECUVANTATA de Dumnezeu, inzestrata cu multe MINUNI ale lumii! Cand vom realiza, cand vom regreta NEPASAREA, va fi prea tarziu!
Buna tuturor!
RăspundețiȘtergereAm fost duminica in cautarea uriasilor din piatra dar din pacate nu am reusit sa ajungem la Babele. Este adevarat ca am ajuns destul de tarziu fantana unde am lasat masinile, urmand sa continuam pe jos. Am trecut de pajiste, am tinut cararea si am intrat in padure. Fiindca se intuneca, a trebuit sa facem cale intoarsa dupa aprox o ora dar tot nedumeriti cu privire la locul unde ar fi trebuit sa ajungem. Nu exista niciun fel de indicatoare sau marcaje dupa ce intri in padure. Dorim sa ne reintoarcem, cu mai mult timp la dispozitie dar nu stim cum sa ajungem pe platou. Ne puteti ajuta cu indicatii?
Va multumesc anticipat!
intrati in padure si de acolo mergeti tot inainte si ajungeti intr-un sfert de ceas.
ȘtergereMultumiri RoGrup, pentru preluare su ducere mai departe!
RăspundețiȘtergereTrovantii din Ulmet, Tara Luanei - RoGrup!
Vizitati RoGrup!
===================
http://rogrup.net/group/mistere/forum/topic/show?id=4989154%3ATopic%3A370636&xgs=1&xg_source=msg_share_topic
=============
Prieteni ma uimiti stiam ca exista citeva locuti invaluite in mister in minunata moastra tara dar blogul vostru este plin de surprize si ma bucur sa va cunosc, Sper de asemenea ca munca voastra sa fie cu adevarat incununata de succes. Imaginile sunt excelente si foarte graitoare buna treba voi distribui si eu aceste imagini trbuie cumva sa ne facem auzit glasul....
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru aprecieri si intentiile tale nobile!
ȘtergereVa rog sa nu politizam subiectul Trovanti Ulmet Bozioru .
RăspundețiȘtergereNU ILIESCU,ROMAN,NASTASE,BASESCU,UDREA au dat aprbari de costructii in apropierea acestor VESTIGII .
Bojdeuci sau grajduri din chirpiciul taranesc in scurt timp sau transformat in vile cu hram privat sau mici pensiuni asazis turistice.
IN vara asta am fost prima data in aceste locuri mirifice si cu durere cumplita in suflet anticipez ca linga fiecare megalit se va contruii daca nu o
pensiune cel putin o casta ptr. campare
Si cand ma gandesc ca am copilarit pe acolo cel putin 6-7 verii... Ma bucur ca exista cineva sa promoveze si aceea zona. Felicitari !
RăspundețiȘtergereFelicitarii!
ȘtergereExista vre-o explicatie stiintifica cu privire la formele pe care le au Trovantii? Ar fi interesant de stiut care ar fi aceea... Florin B.
RăspundețiȘtergerehttp://calauzainmuntiibuzaului.blogspot.ro/
ȘtergerePoate va ajuta sa aflati un raspuns pentru intrebarea d-stra.
Salut Diana,
RăspundețiȘtergereVreau sa aflu mai multe despre zona de care ne-ai povestit si despre misterele ei. Suna fascinant... Id meu nic2_012@yahoo.com. Multumesc si astept.....
Salut cunosc foarte bine zona BUZAULUI daca cineva vrea indicatii despre locurile faine din judet va pot da informatii cum se ajunge la ele....exista o mare problema pt cei ce vor sa se incumete singuri, toate locatiile nu sunt bine marcate sau deloc ...rusine pt autoritatile locale care nu se implica deloc ...si chiar este de vazut isa96ro@yahoo.com
RăspundețiȘtergerePoate ca ca aceste pietre,numite trovanti,nu sunt decat lacrimile unor vechi locuitori ai Tarii Luanei,care plang stiind ce oameni nepasatori si plini de rele traiesc acum aici.
RăspundețiȘtergereAm mai fost pe aici sunt locuri minunate !
RăspundețiȘtergere