Google Translate

marți, 26 octombrie 2010

Pestera Muierilor. Pestera Polovragi. In 2010, date in custodie privata! O noua Cuponiada? O noua afacere?

Peștera Muierilor (sau Peștera Muierii) se află în comuna Baia de Fier, Județul Gorj, pe teritoriul Depresiunii Getice a Olteniei.
 Peștera a fost sculptată în calcarele mezozoice de pe marginea sudică a Masivului Parâng, de către râul Galbenul.
Peștera are o lungime de aproximativ 3.600 de metri dispusă în 4 niveluri. Nivelul inferior constituie rezervația speologica împartita in doua sectoare: sectorul de nord (1.500m) și sectorul de sud (880m).
 La 40 de metri inălțime se afla etajul superior amenajat pentru turiști cu o lungime de 573 m, ajunge până la lungimea de 1.228 de metri o rețea de diverticule foarte greu accesibilă
Adevaratele atracții ale peșterii sunt Domul Mic, care are un aspect asemănător unei cupole gotice format prin precipitarea milenară a calcitei. Celelalte încaperii sunt Sala Altarului, Valul Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare și imaginea Stâncii Insângerate denumită datorită scurgerilor oxidului de fier. În Cupola inaltă de 17 m întâlnim o colonie de lilieci.
Alte câteva atracții sunt Vălul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele împietrite, Dantela de Piatră, Poarta, Sala cu Guano, Sala Turcului. În Galeria Urșilor a fost găsit un adevărat cimitir de resturi scheletice de urși, lei, hiene, vulpi, lupi, capre sălbatice și mistreți. În Sala Musteriana au fost descoperite foarte multe obiecte aparținând culturilor cu mult înaintea erei noastre...
Liliecii, care fac parte din clasa chiropterelor, sunt singurele mamifere zburătoare. Deşi sunt asociaţi cu vampirii, numai câteva specii ca de exemplu Desmodus rotundus, se hrănesc cu sângele altor animale.
Există 970 de specii de lilieci, care trăiesc în medii diferite, de la ecuator până în zona arctică, cu o hrană diversificată foarte mult în funcţie de arealul de răspândire. Astfel, liliecii se hrănesc nu numai cu insecte ci şi cu fructe, polen, peşti, broaşte sau sânge. Liliecii de pe continentul european sunt insectivori şi consumă pe durata vieţii lor peste 10 kilograme de ţânţari.
Liliecii folosesc ca adăpost peşterile, scorburile copacilor, fisurile stâncilor şi podurile nelocuite. Speciile care trăiesc în zona temperată, inclusiv cei din România, hibernează sau migrează pentru a putea supravieţui anotimpului rece.
În ţara noastră există 2 familii care înseamnă aproximativ 30 de specii dintre cele 45 ce trăiesc în Europa şi anume familia Rhinolophidae (sau familia liliecilor cu potcoavă) şi familia Vespertilionidae (sau familia liliecilor cu nas neted).
Pestera Muierilor, inca mai are ... lilieci!
În România liliecii sunt protejaţi prin lege. Pierderea habitatelor naturale, folosirea excesivă a insecticidelor si deranjarea locurilor de hibernare si reproducere constituie cauze ale reducerii populaţiilor de lilieci, care s-au înregistrat în ultimele zeci de ani în toată Europa. România este stat semnatar al Acordului privind conservarea liliecilor în Europa, încheiat la Londra în 1991. O persoană nu are dreptul sa facă rău unui liliac chiar dacă acesta se află într-o pivniţă sau în alt loc de pe proprietatea sa.
__________________
Despre ce s-a intamplat in 2010 cu aceste arii protejate prin Lege, nu doresc sa comentez. Ar fi atat de multe de spus, incat ma abtin.
Conspiratia Tacerii - Zamolxe şi Peştera Polovragi
Daca si cine doreste sa afle ... partial adevarul, sa vada toate cele 5 video-eseuri, sa citeasca in presa locala articolele aparute!
Admin
1. Peşterile Polovragi şi Muierilor, preluate de o societate fantomă
Anul 3, nr. 355. Miercuri, 10 Martie 2010
2. Acuzaţii între autorităţi după pierderea peşterilor
Anul 3, nr. 357. Vineri, 12 Martie 2010
http://www.pandurul.ro/Investigatii/2010-03-12/Acuzatii+intre+autoritati+dupa+pierderea+pesterilor
3. Peşterile, sub administrarea judeţului Gorj doar pentru două săptămâni
Anul 3, nr. 356. Joi, 11 Martie 2010
http://www.pandurul.ro/Investigatii/2010-03-11/Pesterile%2C+sub+administrarea+judetului+Gorj+doar+pentru+doua+saptamani
4. Peştera Polovragi, administrată în continuare de Muzeul Judeţean Ediţie din arhivă:Anul 3, nr. 374. Joi, 08 Aprilie 2010
http://www.pandurul.ro/Comunitate/2010-04-08/Pestera+Polovragi%2C+administrata+in+continuare+de+Muzeul+Judetean
5. APM Gorj s-a întâlnit cu custozii ariilor protejate
(Ediţie din arhivă) Anul 15, nr. 4768. Joi, 08 Aprilie 2010
http://www.gds.ro/Societate/2010-04-08/APM+Gorj+s-a+intalnit+cu+custozii+ariilor+protejate
6. Milioane de hectare au nevoie de custozi şi finanţare
(Ediţie din arhivă) Anul 15, nr. 4754. Miercuri, 24 Martie 2010
http://www.gds.ro/Societate/2010-03-24/Milioane+de+hectare+au+nevoie+de+custozi+si+finantare
-------------------------------
Cu argumente pro si contra, va invit sa comentati: darea in CUSTODIE PRIVATA este o gaselnita de tip CUPONIADA, este o noua afacere murdara vizand patrimoniul national, sau credeti ca este solutia salvatoare pentru integrarea Romaniei in circuitele turismului international ?!?

10 comentarii:

  1. Romania, criticata la summit-ul de la Copenhaga din cauza neseriozitatii in problema ariilor protejate
    Romania a fost criticata la summitul pe probleme climatice de la Copenhaga, dupa ce expertii ONU au ajuns la concluzia ca tara noastra este singura din Uniunea Europeana care nu a tratat cu seriozitate problema zonelor protejate.

    In Romania, ariile protejate sunt doar pe hartie, fara a exista un plan concret pe termen lung in acest sens.

    Romaniei i s-a reprosat si ca nu acorda un buget serios pentru conservarea ariilor protejate, dar si din cauza ca nu exista o autoritate nationala de administrare a acestor zone sau un buget pentru conservarea lor.

    Raportul de la Copenhaga vine si in contextul in care, in luna septembrie, Uniunea Europeana a dat in judecata Romania, la Curtea Europeana de Justitie, pentru aceeasi problema.

    Daca pierde procesul, tara noastra ar putea pierde zeci de milioane de euro destinate conservarii mediului.

    Sursa: HotNews

    RăspundețiȘtergere
  2. Rezervatiile in pericol – Arii protejate fără stăpâni
    Peste 60% din ariile protejate din ţară riscă să rămână fără administrare începând cu data de 3 martie 2009, termenul-limită de aplicare a unei ordonanţe de urgenţă neconforme cu realitatea, potrivit preşedintelui Federaţiei Române de Speologie, Viorel Lascu.

    Acesta a precizat că legea prevedea constituirea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Arii Protejate cu rolul de a asigura continuitatea şi gestiunea ariilor protejate într-o nouă formă. “Neconstituirea acestei agenţii şi lipsa unei legislaţii-cadru care să transfere sistemul administrativ existent în prezent la unul integrat, corelat cu legislaţia europeană de administrare a Siturilor Natura 2000, pot duce la un blocaj major legat de administrarea a peste 60% din ariile protejate ale României şi eliminarea unei resurse importante pentru administrarea acestora, fondurile europene”, a explicat Viorel Lascu, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, în prezent, majoritatea parcurilor naturale şi naţionale sunt administrate de Romsilva şi nici unul din serviciile lor nu are personalitate juridică aşa cum prevede legea, lucru care blochează accesul acestora la fondurile structurale, o resursă importantă de administrare. De asemenea, sunt foarte multe arii protejate care au custozi foarte specializaţi, cum ar fi siturile în care cresc păsări, peşterile, şi care nu pot fi administrate decât de specialişti în domeniu. Ca modalitate de rezolvare a situaţiei, preşedintele FRS propune modificarea legii în concordanţă cu nevoile de protecţie a ariei, să fie implicaţi specialiştii, iar legislaţia să fie elaborată pe baza unei consultări cu cei care se pricep. “Legea nu trebuie făcută ca un document birocratic prin care statul încearcă să scape de răspunderile care îi revin în administrarea ariilor. Pentru că asta se încearcă: o administrare formală şi nu una reală”, a precizat Lascu.

    Sursa: Jurnalul National

    RăspundețiȘtergere
  3. Rezervatiile naturale romanesti in pericol!
    Un recent si prea putin mediatizat ordin ministerial a scos "la mezat" toate ariile naturale protejate din Romania, dandu-le in custodie, dupa criterii mai mult sau mai putin discutabile, unor persoane fizice si juridice. Desi animata de bune si occidentale intentii, aceasta noua lege a inceput sa faca primele victime printre rezervatiile naturale romanesti. Pe larg, ca pilda, cazul unui asemenea "colt de rai" ucis: rezervatia floricola ieseana Poiana cu Schit

    O lege mult prea "neromaneasca"

    Acum cateva luni, o noua lege a tulburat linistea - si asa precara - a rezervatiilor naturale romanesti. Ordinul nr. 850 al Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului aproba, pentru numai cinci ani, atribuirea in custodie a ariilor naturale protejate unor persoane fizice sau juridice. Carevasazica, acum, oricare cetatean "cu posibilitati" poate sa ia in custodia sa o rezervatie, sau chiar un ditamai parcul national, pe care sa-l ingradeasca si in care sa faca tot ce pofteste, cu conditia, bineinteles, de a nu distruge valorile naturale ale regiunii. Aces
    t act normativ a fost prea putin mediatizat, aproape inexistent in paginile presei centrale. Insa, daca ne apucam sa-l citim, e imposibil ca in mintea oricarui om onorabil sa nu se nasca niscaiva intrebari. Cine pot fi acele persoane din Romania in stare sa preia si sa ingrijeasca benevol o intreaga rezervatie naturala? Evident, printre ele se pot numara si cativa impatimiti ai naturii, Ong-uri, organizatii ecologice cu sprijin international, oameni care-ar fi capabili sa se lege cu lanturi de arbori seculari ca sa-i scape de lovitura securii. Dar acestia sunt prea putini, prea neinsemnati. Citind cu atentie in articolul 4 al conventiei de custodie gasim: "Custodele trebuie sa ia toate masurile ca amenajarile si constructiile existente in perimetrul ariei naturale protejate, pe terenuri ce apartin domeniului public, sa fie destinate cu prioritate activitatilor necesare bunei administrari a ariei naturale protejate". Asadar, se poate construi. De acum inainte, se poate construi nestingherit in rezervatii "personale", pe terenuri ce apartin domeniului public. Ce inseamna acel "cu prioritate"? Adica s-ar mai putea construi si altceva, care sa nu fie destinat neaparat cu prioritate acelor scopuri nobile. Si odata construit, daca in lege nu este clar specificat, cine ar putea stabili mai apoi care sunt constructiile legale si care nu? In desele noastre calatorii de reporteri prin tara, am intalnit o sumedenie de vile, hoteluri sau case de vacanta ale unor persoane sus-puse, construite taman in mijlocul unor asemenea arii naturale protejate. Si tot o multime de ecologisti straini, intreband cum este posibil asa ceva? Ei bine, de acum inainte, "baronii" nostri nu vor mai fi deranjati cu intrebarile - vreme de cinci ani, ei vor avea timp berechet sa-si termine vilele in pace si "legal". Dar asta nu e tot: in urma unui fel de "concurs" al solicitantilor pe fiecare judet (concursuri mai mult sau mai putin loiale), cele mai multe dintre rezervatii au fost date in custodie tot Directiilor Silvice ale Romsilva. De ce au fost acordate "Silvicului" aceste custodii? Fiindca evaluarea solicitarilor a fost facuta de catre o comisie locala de specialisti, alcatuita din mai-marii fiecarui judet, iar unul dintre cei cinci membri ai acestei comisii a fost, nimeni altul, decat o capetenie a Directiei Silvice. Daca pana acum, silvicultorii corupti puteau sa taie padurea ori sa vaneze "mai cu perdea", de acum inainte, ei pot s-o faca in voia cea buna, caci, fiind singurii custozi (adica aproape stapani) ai unor suprafete enorme de paduri, nu mai au de cine sa mai fie controlati.
    http://www.formula-as.ro/2004/643/ecologie-14/rezervatiile-naturale-romanesti-in-pericol-5552

    RăspundețiȘtergere
  4. Peste 60.000 de hectare din Gorj au fost date, recent, in custodie, mai mult pe sub mana, unor organizatii non-guvernamentale din afara judetului. Pe aceasta suprafata "instrainata" de Ministerul Mediului si Padurilor figureaza cateva obiective turistice foarte importante, gen Pestera Muierii din Baia de Fier si Pestera Polovragi din localitatea cu acelasi nume, care au fost luate, practic, de sub nasul autoritatilor locale gorjene in folosul unor ONG-uri necunoscute. Acest lucru, aflat de curand, de autoritatile judetene a creat nemultumiri in randul conducerii Consiliului Judetean Gorj, a Prefecturii Gorj si a autoritatilor locale indrituite. Nemultumiti sunt si proprietarii padurilor aflate pe aceasta suprafata de teren care nu mai pot face nimic fara acordul acestor ONG-uri.

    Suprafata de 60.000 de hectare de teren din judetul Gorj a fost cuprinsa intr-un proiect european pentru ariile protejate, numit "Natura 2000". In aceasta poveste apare, in opinia autoritatilor locale, vinovata si Agentia de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, care nu a anuntat pe niciunul dintre fostii custozi ai zonei, adica primarii, ca nu mai au aceasta calitate, locul lor fiind luat de cele doua organizatii non-guvernamentale, una fiind chiar din judetul vecin, Valcea. Acest lucru a dat parca si mai mult peste cap autoritatile, mai ales cand s-a anuntat ca nimeni nu mai poate face nimic in aceste zone protejate fara acordul ONG-urilor, ambele din afara judetului si straine, din acest motiv, de realitatile din zonele gorjene.
    http://portalnovaciranca.ro/articole-stiri/80-pestera-muierii-pestera-polovragi-si-ranca-date-in-grija-unor-ong-uri.html

    Etc, etc, etc,
    E plin net-ul de luari de atitudine!
    Si ce daca???? Ei o tin pe-a lor!
    Merg inainte! Merg cum stiu si cum vor ei!
    Cum le dicteaza .... interesele!

    RăspundețiȘtergere
  5. Zonele care adăpostesc monumente ale naturii din România sunt ocrotite doar pe hârtie, iar în realitate sunt „vânate“ pentru afaceri. Ariile protejate din România cad pradă intereselor de grup, sub ochii indiferenţi ai Ministerului Mediului, deşi sunt monitorizate de Comisia Europeană.

    Este un ADEVAR extrem de dureros!
    Daca nu ne vom trezi la timp, ACUM,
    se va intampla si cu ARIILE PROTEJATE,
    ce s-a intamplat si cu AVEREA INTREGULUI POPOR!
    Vor intra TOATE in buzunarele si conturile acestor
    HOTI, de neam si tara! Romani, treziti-va!
    Admin

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoasă este ţara asta a noastră! Păcat că-i locuită...

    RăspundețiȘtergere
  7. Potrivit legendelor, Zamolxis era detinator al unor puteri uluitoare, fiind capabil sa-si schimbe dupa dorinta infatisarea din tanar in batran. Prin pestera Polovragi, zeul suprem al geto-dacilor intra in adancuri pentru a iesi peste munti la cetatea Sarmizegetusei. Cand speologii au cercetat pestera in premiera, acum circa 100 de ani, au fost uluiti sa descopere urme de picioare umane incaltate, vechi de 2.000 de ani, fara indoiala urme de daci.

    Zvonurile despre comorile dacice ascunse in Polovragi au atras sumedenie de rauvoitori si aventurieri lacomi. Toti acestia au avut parte de morti tragice in incercarile lor nesabuite de a tulbura linistea locului. Se spune ca blestemul lui Zamolxis inca vegheaza locul. Stau marturie zecile de cazuri, povestite in popor, despre ciobani carora le-au disparut oile, vacari care au ramas fara vacile din fata ochilor, nuntasi carora le disparea de pe mese bautura si mancarea - lasandu-i muti de spaima si bolnavi de nebunie.

    Entuziastii fenomenelor paranormale numesc zona Triunghiul Bermudelor din Oltenia". O intamplare demna de retinut este acea care vizeaza cunoscutul obicei al lui Tudor Valdimirescu de a reveni pentru rugaciune in preajma zidurilor Manastirii Polovragi. O iscalitura a sa ramasa in manastire se adauga variantei neoficiale in care o sosie a sa ar fi fost ucisa de eteristi, pe cand Domnul Tudor, un initiat al vremii, a ramasa in manastire pentru a trai deghizat in calugar pana la sfarsitul vietii.
    Toate la un loc ... pot explica multe!
    Inclusiv instrainarea acestui patrimoniu sfant!

    RăspundețiȘtergere
  8. I. Misterul de la Pestera Muierii.
    O legenda locala spune ca in vremurile vechi aici traia o zana a padurii care-i ajuta pe toti cei care se duceau la ea. Aducea barbatii plecati de langa neveste, ajuta sa rodeasca pantecele femeilor sterpe, le ajuta pe fetele batrane sa se casatoreasca. Intr-o zi, la zana a venit un tanar de o frumusete rapitoare care isi cauta norocul in lume. Iar zana, calcand traditiile si juramintele sale, s-a indragostit de tanar. Numai ca acesta a parasit-o intr-o buna zi. Mult l-a plans zina pe tanar. De durere s-a stins iar trupul ei a fost mistuit de o flacara venita din pamant. De atunci pestera s-ar numi a Muierii. Dar, dincolo de ceea ce vede turistul grabit si poate obosit din cauza drumului parcurs pana atunci, mai exista ceva. Mai exista o zona care nu e vizitata decat de cei care stiu de existenta ei.

    Pornind de la descoperirea unui text scris pe o bucata de argila, in limba romana, si datat in anul 176. d. H., in anul 1992 cativa inimosi arheologi amatori au descoperit o zona aflata la 20 de metri, sub pestera turistica. Textul respectiv era parte dintr-o ofranda pe care sotia unui demnitar roman o aducea unui zeu al fertilitatii. Din cauza deteriorarii placutei de argila, numele zeului a ramas necunoscut, din el vizibile fiind doar primele doua litere, respectiv Z si I. Cum in pantenonul dac si cel roman nu se cunoaste un zeu al carui nume sa inceapa cu “Zi”, s-a presupus ca era vorba de un zeu local al fertilitatii, stiut fiind faptul ca in perioada respectiva, inca se mai resimteau urmarile razboaielor dezastruoase din 102 si 106, cand murisera foarte multi barbati. Cautarile au durat mai aproape 2 luni. De multe ori, descurajati, au fost la un pas de a-si strange lucrurile si a pleca. Pana la urma cautarile lor au avut o finalitate care a depasit pana si asteptarile lor.

    La 20 de metri sub zona vizitabila au descoperit un incapere ciudata. Cu o lungime de circa 25-30 de metri si o latime de aproape 15 metri, incaperea subterana era diferita de tot ceea ce vazusera ei inainte. In mijloc, se gaseste o formatiune calcaroasa asemanatoare unui falus de aproape 1, 5 metri. Ceea ce este extrem de interesant e faptul ca falusul nu a fost cioplit in calcar ci format de depunerile din pestera. Mai exact este vorba despre o stalagmita ciudata. Desi in mod normal stalagmitele “cresc” de jos in sus, dezvoltandu-se pe verticala, de data asta este vorba despre o stalagmita care s-a dezvoltat pe orizontala. Circumferinta falusului este de aproximativ 40 de centimetri iar orientarea sa este catre intrarea in pestera. Chiar inaintea lui, se mai vad urmele unui altar.
    - urmeaza II -

    RăspundețiȘtergere
  9. II. Misterul de la Pestera Muierii.
    Din pacate, din cauza vicisitudinilor vremii, din altar au mai ramas doar cateva pietre, altarul fiind cioplit din andezit, roca ce nu se gaseste in zona respectiva. De o parte si de alta a simbolului falic se gasesc niste intranduri in peretele pesterii, sapate de mana omului, cate 7 pe fiecare parte. Existenta unor cercei si a altor cateva podoabe de femeie arata ca in acele intranduri se adaposteau femeile care veneau sa se roage zeului respectiv. Iar faptul ca aceste podoabe erau din cositor si bronz si abia cateva din argint, arata ca la serviciile zeului apelau in special femeile din categoria sociala mai defavorizata. Nu se stie daca preotii acestui cult erau femei sau barbati dar, tinand cont de similitudinile altor culte cat si de specificul zonei, s-a presupus ca era vorba de barbati. Mergand pe firul legendei, arheologii au incercat sa refaca, macar in parte, traseul parcurs de femeile care veneau la pestera.

    Femeile nemaritate sau cele fara rod, cele sterile, erau aduse de tatii lor sau de soti. Imbracate in haine de sarbatoare, acestea erau duse pana la intrarea in pestera de unde erau preluate de preotii zeului. Dupa ce treceau printr-un ritual de purificare, erau conduse in fata altarului. Aici fiecare depunea ofranda sa si facea rugaciunile de rigoare catre zeu. La sfarsitul rugaciunii, marele sacerdot incepea ritualul prin care ruga zeul sa coboare pe pamant si sa aduca fertilitatea pentru femeia in cauza. Apoi, ii dadea femeii sa bea o licoare special pregatita pentru acest caz. Licoarea continea o serie de analgezice si halucinogene si o adormeau.

    Inainte de a o adormi era condusa in lacasul din stanca ce ii era destinat. Sub efectul bauturii femeile traiau intr-o stare de semiadormire timp de 3 zile. In tot acest timp, ca urmare a efectului halucinogenelor, aveau impresia ca s-au intalnit cu insusi Zeul. Se pare, totusi, ca zeul se folosea de preotii sai, de reprezentantii sai terestri pentru a se impreuna cu femeile. Nu se cunosc foarte mult amanunte, dar tinand cont de faptul ca lacasul de sub pamant nu a fost distrus de oameni, inseamna ca cei mai multi erau multumiti de efectele rugaciunilor si ale ritualurilor.

    http://www.razboiulnevazut.com/misterul-de-la-pestera-muierii.html
    --------------------

    RăspundețiȘtergere
  10. Aceasta s-a putut intampla in "Domnia" Javrei Ordinare Traian Basescu

    RăspundețiȘtergere

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări