Google Translate

marți, 13 ianuarie 2015

Coduri indescifrabile. SCRIERI MISTERIOASE. TOP 10. Cele mai mari zece coduri nedescifrate ale lumii. Istoria lumii... este plină de enigme.


Puţine poveşti au puterea să ne captiveze mai mult decât enigmele care rămân nerezolvate. Coduri, puzzle-uri şi opere de artă criptice ne captivează cu intrigile lor: De ce mesajul lor este codat? Ce secrete măreţe ascund? În ciuda eforturilor celor mai renumiţi istorici, celor mai inteligenţi criptografi şi a celor mai determinaţi vânători de comori, istoria este plină de enigme care continuă să ne pună imaginaţia la muncă chiar şi în ziua de azi.


1. Manuscrisul Voynich

Numit după librarul anticar de origine poloneză-americană Wilfrid M. Voynich, care l-a obţinut în 1912, Manuscrisul Voynich este o carte detaliată în 240 de pagini, scrisă într-o limbă sau o scriere care este complet necunoscută. Paginile sale sunt de asemenea pline cu desene colorate ale unor diagrame ciudate, evenimente şi plante bizare care nu par să se potrivească cu niciuna din speciile cunoscute.

Autorul original al manuscrisului rămâne necunoscut, dar datarea cu carbon a dezvăluit că paginile sale au fost realizate undeva între anii 1404 şi 1438. Manuscrisul Voynich a fost supranumit “cel mai misterios manuscris din lume”.


Teoriile privind originea şi natura manuscrisului sunt din ce în ce mai multe. Unii cred cămanuscrisul a fost creat pentru a reprezenta o farmacopee, pentru a aborda subiecte din medicina medievală sau din cea modernă timpurie. Multe dintre imaginile cu ierburi şi plante indică că ar fi putut fi un manual pentru un alchimist.

Faptul că multe din diagrame par să fie de origine astronomică, combinate cu desene biologice neidentificabile, i-a determinat pe unii teoreticieni fantezişti să susţină cămanuscrisul ar avea origini extraterestre.

Însă, majoritatea teoreticienilor sunt de acord în privinţa faptului că manuscrisul este puţin probabil să fie o farsă, având în vedere perioada de timp, banii şi detaliile care au fost necesare pentru a fi realizat.


2. Kryptos
Kryptos este o sculptură misterioasă, criptată, proiectată de artistul Jim Sanborn, care se află amplasată chiar la ieşirea din sediul CIA din Langley, SUA. Sculptura este atât de greu de înţeles, încât nici măcar CIA nu a descifrat codul.


Sculptura conţine patru inscripţii, şi deşi trei dintre ele au fost descifrate, cea de-a patra rămâne în continuare un mister. În 2006, Sanborn a făcut o aluzie potrivit căreia ar exista indicii în primele trei inscripţii pentru a o putea descifra pe ultima, iar în 2010 a oferit un alt indiciu: literele 64-69 NYPVTT din partea a patra reprezintă codul pentru textul BERLIN.



3. Cifrurile Beale

Cifrurile Beale sunt un set de trei texte cifrate despre care se presupune că dezvăluie locaţia uneia din cele mai mari comori îngropate din istoria SUA: mii de kilograme de aur, argint şi de bijuterii. Comoara a fost obţinută de un bărbat misterios pe nume Thomas Jefferson Beale în 1818 în timp ce prospecta zona Colorado.

Dintre cele trei texte cifrate, doar al doilea a fost descifrat. În mod interesant, Declaraţia de Independenţă a SUA este una din cheile pentru rezolvarea misterului, iar un fapt interesant este acela că Beale are acelaşi nume cu autorul Declaraţiei de Independenţă.

Textul descifrat dezvăluie ţinutul în care comoara a fost îngropată: Bedford County, dar locaţia exactă se regăseşte, probabil, în unul din celelalte texte nedescifrate. Chiar şi în zilele noastre, vânătorii de comori cutreieră dealurile din Bedford County pentru a găsi comoara.


4. Discul Phaistos

Misterul Discului Phaistos pare a fi o poveste dintr-un film Indiana Jones. Descoperit de către arheologul italian Luigi Pernier în 1908 în palatul minoan al lui Phaistos, discul este realizat din lut ars şi conţine simboluri misterioase care pot reprezenta o formă necunoscută de hieroglife. Se crede că discul a fost creat în mileniul doi î.Hr.

Unii savanţi cred că hieroglifele seamănă cu simbolurile A Linear şi B Linear, scrieri folosite în Creta antică. Singura problemă este faptul că A Linear nu descifrează misterul. Astăzi, discul rămâne una din cele mai mari enigme ale arheologiei.


5. Inscripţia Shugborough

Dacă priveşti de departe “Monumentul Păstorului” creat în secolul 18 în oraşul Staffordshire, Anglia, poţi crede că nu reprezintă altceva decât o creaţie sculptată a faimoasei picturi a lui Nicolas Poussin, “Păstorii Arcadieni”. Totuşi, dacă priveşti mai de aproape, vei observa o secvenţă de litere interesantă: DOUOSVAVVM, un cod care nu a fost descifrat în ultimii 250 de ani.


Deşi identitatea celui care a inscripţionat codul rămâne un mister, unii au speculat că textul ar putea fi un indiciu lăsat în urmă de Cavalerii Templieri referitor la locul în care se află Sfântul Graal.
Multe minţi celebre ale omenirii au încercat să descifreze codul şi au eşuat, inclusiv Charles Dickens şi Charles Darwin.


6. Cazul Tamam Schud

Considerat a fi unul din cele mai mari mistere ale Australiei, cazul Tamam Shud se învârte în jurul unui bărbat neidentificat, găsit mort în decembrie 1948, pe plaja Somerton din Adelaide, Australia. Pe lângă faptul că bărbatul nu a putut fi identificat niciodată, misterul s-a accentuat după ce a fost găsită o bucată de hârtie ce conţinea cuvintele Tamam Shud în buzunarul secret cusut în interiorul pantalonilor victimei.

Fraza se traduce ca “terminat” sau “finalizat” şi este o expresie folosită pe ultima pagină a unei colecţii de poezii numită “Rubaiyat” scrisă de Omar Khayyam. Misterul a fost şi mai mare după ce a fost găsită o copie a colecţiei de poezii care conţinea un cod mâzgâlit, despre care se crede că a fost scris chiar de bărbatul mort.

Datorită conţinutului poemului lui Khayyam, mulţi au crezut că mesajul ar putea reprezenta o scrisoare de sinucidere, dar codul a rămas nedescifrat, la fel ca şi cazul Tamam Schud.


7. Semnalul Wow!

Într-o noapte de vară a anului 1977, Jerry Ehman, un voluntar pentru SETI, sau Sediul de Cercetare pentru Inteligenţă Extraterestră, a devenit primul om care a primit vreodată un mesaj intenţionat de la o lume extraterestră. Ehman scana undele radio din spaţiul îndepărtat, sperând ca din întâmplare să descopere un semnal care ar putea fi trimis de către o civilizaţie extraterestră inteligentă.

Semnalul a durat 72 de secunde, cea mai lungă perioadă de timp care ar putea fi măsurată de matricea pe care o folosea Ehman. Semnalul a fost foarte tare şi se pare că a fost transmis dintr-un loc în care niciun om nu a ajuns vreodată: din constelaţia Săgetătorului, în apropiere de o stea numită Tau Sagittarii, la aproximativ 120 de ani-lumină depărtare.

Ehman a scris textul “Wow!” pe imprimarea originală a semnalului. Toate încercările de a localiza semnalul din nou au eşuat, ceea ce a dus la apariţia multor mistere şi controverse legate de originea şi înţelesul mesajului.


8. Scrisorile lui Zodiac

Scrisorile lui Zodiac sunt o serie de patru mesaje criptate, despre care se crede că au fost scrise de faimosul Zodiac, un criminal în serie care a terorizat rezidenţii din San Francisco la sfârşitul anilor ’60 şi începutul anilor ’70. Scrisorile au fost cel mai probabil scrise ca o metodă de ironizare a jurnaliştilor şi poliţiştilor care analizau crimele, şi, deşi unul din mesaje a fost descifrat, celelalte trei rămân un mister.

De asemenea, identitatea Ucigaşului Zodiac rămâne un mister, cu toate că nicio altă crimă care ar putea fi asociată cu criminalul Zodiac, nu a mai avut loc de la începutul anilor ’70.


9. Ghidul de piatră din Georgia

Ghidul de piatră din Georgia, numit uneori şi “Stonehenge-ul American”, este un monument din granit ridicat în Elbert County, în 1979. Pietrele sunt inscripţionate în opt limbi,cum ar fi engleză, spaniolă, swahili, hindusă, ebraică, arabă, chineză şi rusă, şi evocă zece porunci “noi” pentru o Nouă Epocă a Raţiunii. Blocurile de piatră se aliniază şi cu anumite caracteristici astronomice.

Deşi monumentul nu conţine mesaje codate, scopul şi originea sculpturii rămân învăluite în mister. Monumentul a fost comandat de către un bărbat care nu a fost încă identificat în mod corespunzător, şi care a folosit pseudonimul R.C. Christian.

Dintre cele zece porunci, prima este probabil cea mai controversată:
“Menţine umanitatea sub 500.000.000 de persoane, într-un echilibru permanent cu natura.”
Mulţi au interpretat această poruncă ca fiind o motivaţie de a sacrifica populaţia până când se ajunge la numărul specificat, iar criticii monumentului au cerut distrugerea acestuia. Unii teoreticieni ai conspiraţiei chiar cred că blocurile de piatră au fost realizate de o “societate secretă Luciferiană”, care solicită implementarea unei noi ordini mondiale.


10. Rongorongo

Rongorongo este un sistem de hieroglife misterioase scrise pe artefacte de pe Insula Paştelui. Mulţi cred că aceste simboluri reprezintă un sistem de scriere pierdut sau proto-scriere şi ar putea fi unul din cele trei-patru invenţii de scriere independente din istoria omenirii.

Hieroglifele rămân nedescifrabile, iar mesajul lor adevărat, despre care unii spun că ar putea oferii indicii despre prăbuşirea uimitoare a civilizaţiei de pe Insula Paştelui, ar putea fi pierdut pentru totdeauna.

Sursa: http://yupi.md/10-dintre-cele-mai-mari-mistere-nerezolvate-ale-lumii/
---------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Un comentariu:

  1. https://proto57.wordpress.com/

    http://www.santa-coloma.net/voynich_drebbel/voynich.html

    RăspundețiȘtergere

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări