Google Translate

vineri, 26 august 2011

Salina Praid. Oraşul din adâncuri. The famous Praid salt mine. Praid mine catholic chapel


Situata la 10 km de statiunea Sovata in judetul Harghita, Salina Praid este una dintre cele mai mari mine de sare din tara si Europa, exploatarea ei constituind de sute de ani sursa de venit pentru localnici, multi dintre ei lucrând acum în salina.

In inima muntelui de sare se ajunge cu autobuzul, printr-un tunel lung de 1.500 de metri, apoi accesul in salina se face coborand 300 de trepte abrupte iar în fata ochilor apare un adevarat orasel subteran, la 120 de metri adâncime.



 



Cu o forma eliptica, zacamântul are diametre de 1,2-1,4 km si o adâncime de 2.700
metri, cu rezerve de aproape 500 de ani, o adevarata comoara pentru economia Transilvaniei.











 Prin exploatari masive de sare au ramas goluri subterane de mari dimensiuni, unde s-a individualizat un microclimat de salina, cu temperaturi relativ constante, intre
14-16 0C, umiditate scazuta 66-70% si presiune mai mare decat la suprafata
in medie de 735-738 mmHg.






Aerul este puternic ionizat, deosebit de eficient in tratarea afectiunilor respiratorii.Tratamentele se fac sub supravegherea unei echipe medicale care mai sustine programe de gimnastica si respiratie alese pentru fiecare boala in parte. Practic, tratamentul cuprinde inhalarea aerului din mina, iar pentru rezultate bune, sunt necesare cam 18 zile petrecand cel putin 4 ore pe zi in salina.



Primul nivel, cel destinat turistilor, se întinde pe 1.300 de metri, iar cel care vine aici are parte de tot confortul: baze de tratament, cafenele, biliard, internet, biblioteca, numeroase locuri de distractie.





 Praid mine catholic chapel







Capela din salina a fost construita in anul 1993. De atunci, în fiecare zi de miercuri, joi si vineri se tin slujbe pentru ortodoxi, catolici si reformati. Exista si un muzeu al minei de sare, o biblioteca si chiar o galerie a vinurilor, unde puteti degusta tot soiul de licori. Temperatura, în orice anotimp al anului, în salina este de 16 grade Celsius.
Sursa text: Salina Praid


Praid. Târgu Ocna. Slanic Prahova. Turda.
Saline , foste ocne de sare, ale Romaniei megalitice.
Periplul ar putea continua. Mai sunt multe altele.
Adevarate fabrici naturale de sanatate.
Purtatoare de valuta forte.
Si ce daca ...
Munţii noştri aur poartă,
noi cerşim din poartă-n poartă ...
Admin


4 comentarii:

  1. Festivalul Sarmalelor.
    *********************
    Itinerarii de sfarsit de septembrie. La Praid e duel cu sarmalute, fanfara autentica, si muzicanti. Incepand cu 22 septembrie.
    *********************
    Cartierul general al Sarmalelor se afla de mai bine de un deceniu in localitatea harghiteana Praid, unde oalele de lut cu felurite soiuri de sarmale clocotesc imbietor pe la sfarsitul lui septembrie. Festivalul Sarmalelor aduna guri venite de la multi km. departare.
    Sarmaua ne uneste si ne arata ca prietenilor le sade bine satui. Duelul sarmalelor si-a avut originea in Ungaria, de unde a venit pe pamant harghitean. An de an se intrec asii sarmalelor sa faca cea mai mica (0,5 cm lungime si 2 mm. grosime), cea mai mare (0,5 m. lungime), cea mai picanta, cea mai gustoasa sarma.
    Inainte de razboiul culinar are loc un turnir cu linguroaie acompaniat de zdanganitul capacelor. Toata comuna stie ca centrul de interes e la corturi.
    Dupa ce fanfara din localitate da startul, fiecare echipa de bucatari se apuca sa lupte cu umpluturile si frunzele de vita de vie, varza, potbal, tei, fasole, etc. An de an se mai descopera retete si ingrediente nemaintalnite. Din sarmale se pot construi pana si casute.

    Cu afumatura, ciuperci, pasat, urda, etc., miile de sarmalele isi gasesc fericirea inecate in smantana.
    Fiertura nu iese fara muzica si adaosuri inedite, cum ar fi un meci de fotbal cu o capatana de varza in loc de minge. Pe seara se alege si Printesa Verzei, are loc recunoasterea Cavalerilor din ordinul Verzei, o prezentare de moda, iar iar in salina e neaparat un concert .

    RăspundețiȘtergere
  2. Distante:
    =========
    * Brasov – 117 km – Sighisoara – 41 km -Sangeorgiu de Padure – 27 km – Sovata – 8 km – Praid
    * Basov -97 km – Miercurea Ciuc – 55 km – Gheorgheni – 50 km – Praid
    * Brasov – 97 km – Miercurea Ciuc – 52 km – Odorheiul Secuiesc – 38 km – Praid
    * Targu Mures – 30 km – Sangeorgiu de Padure – 27 km – Sovata – 8 km – Praid

    RăspundețiȘtergere
  3. ... Dupa ce am coborat cateva sute de trepte ajungem in sfarsit si in salina care ne-a asteptat cu aerul sarat, ne-a incantat cu suprafata neteda ca de marmura, ne-a vrajit cu spatiile de joaca amenajate atat pentru copii cat si pentru cei mari si, ne-am ratacit printre galeriile imense de sare. Salina se transformase parca intr-un frumos oras subteran dotat cu capela ecumenica, internet cafe, mini biblioteca, toaleta, locuri de joaca, baza de tratament etc.

    La o adancime de 140 m, cu temperaturi constante de 14-16 C, salina Praid este una dintre cele mai mari saline din Romania in care se practica intens tratamentul subteran al afectiunilor respiratorii in general.

    RăspundețiȘtergere
  4. Căile de acces
    --------------
    ** Rutiere: pe DN 13 A Bălăușeri - Sovata - Praid - Miercurea Ciuc (la 9 km de Sovata) sau pe DN 13 B Praid - Gheorghieni (58 km).
    ** Pe calea ferată: Gara Praid, punctul terminus al liniei secundare Blaj - Bălăușeri - Sovata – Praid, care accede la magistrala feroviară Brașov - Sighișoara - Teiuș - Blaj - Cluj-Napoca - Satu-Mare – Oradea. Secția este operată de compania privată Regiotrans. 6 perechi de trenuri sosesc și pleacă zilnic din stația Praid.
    ** Aerian: aeroportul internațional Târgu Mureș (70 km).

    RăspundețiȘtergere

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări