Google Translate

miercuri, 2 martie 2011

Sfinxul din Bucegi. Privit cu deosebita atentie, se dezvaluie a fi depozitarul a multor enigme

Sfinxul din Munții Bucegi este un megalit situat la 2.216 m altitudine.
„Sfinxul”, așa cum este numit, din cauza asemănării sale cu un cap uman (respectiv cu Sfinxul egiptean), s-a format prin eroziune eoliană (datorată vântului), de-a lungul unei perioade îndelungate de timp. Asemănarea sa cu un Sfinx (dacă este privit din anumite unghiuri, marcate în jurul său), cât și accesul relativ ușor în zonă, au făcut ca această formațiune geologică să devină o atracție turistică importantă.
În munții României există și alți megaliți care poartă denumirile de sfincși:
Sfinxul de la Topleț, Sfinxul de la Stănișoara, Sfinxul de la Piatra Arsă,
Sfinxul Bratocei, Sfinxul de la Pietrele lui Solomon etc.
Cea mai veche fotografie a acestui megalit datează din jurul anului 1900 și prezintă Sfinxul văzut din față, având titlul explicativ de Babe din Caraiman.

Prima denumire de Sfinx datează din anul 1935 într-un articol din Buletinul Alpin. Un an mai târziu, în revista „România”, profesorul Alexandru Bădăuță (1901-1983), prozator, memorialist și eseist și unul dintre întemeietorii Oficiului Național de Turism (în 1936), a descris pentru prima oară acest megalit și l-a denumit „Sfinxul românesc”
OPINII PERSONALE
O prima enigma-intrebare:
Gura acestui simulacru, prezinta o particularitate din constructie,
sau in urma vicisitudinilor trecerii prin mileniile de existenta ?!
Daca ar fi din constructie, care ar fi semnificatia?
Doar o cercetare stiintifica, pluridisciplinara,
cred ca ne poate lamuri cel mai bine !
Admin

5 comentarii:

  1. Oare de ce ?
    http://www.antena3.ro/romania/in-premiera-aur-romanesc-exploatat-de-canadieni-guvernul-se-imprumuta-de-la-fmi-119610.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Probabil ca Sfinxul a fost cosmetizat intr-o oarecare masura in vechime. Este binecunoscut faptul ca dacii i-si faceau ritualurile pe varful muntilor.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Ioan,
    Ai dreptate! Din pacate, se pare ca in timp Sfinxul a suferit mult din cauza interventiei OAMENILOR! Din nefericire, este supus permanent AGRESIUNII! Am vazut mii de PHOTO, cu IDIOTI UMANI catarati care mai de care, individual sau in grup, cat mai sus posibil! Pacat! Vom distruge incet dar sigur, o mare ENIGMA!
    Admin

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai ce-i care se urca pe el sau il zgarie cu fel de fel de obiecte ar trebui arestati si incadrati la profanare de morminte si monumente istorice este o lege in acest sens, sa vedem atunci cine mai are curaj sa faca asemnea gesturi. e suficient unu sa o pateasca

    RăspundețiȘtergere
  5. Sfinxul - Muntii Bucegi Orice vizitator al Bucegilor, indiferent de unde vine, a auzit si a dorit sa vada, cel putin o data, ciudatele forme ale stancilor de pe platou.

    Cel mai mult ne atrage "Sfinxul" (2216 m altitudine). Prin aspectul sau omenesc, creaza o imagine tulburatoare: fata proportionata, buze severe, barbie voluntara. Dupa toate probabilitatile avem o reprezentare a supremei divinitati a timpurilor pelasge. Pelasgi au fost triburi preindoeuropene care au populat indeosebi regiunea Marii Egee, pana la migratia triburilor grecesti, extinzandu-se astfel pana in Elada, Asia Mica si Egipt.

    Sfinxul reprezinta, dupa istoricul N. Densusianu, "Figura cea enorm de colosala din Carpatii Daciei si care ne infatiseaza o expresie suverana de demnitate si o imensitate de putere ce nu putea sa reprezinte decat pe zeul cel mare, national al triburilor pelasge, caruia i-au fost consacrate peste tot locul inaltimile cele mai impunatoare ale muntilor".

    Sunt destui istorici chiar si contemporani care vad in Sfinxul de la Gizeh o copie a celui de pe platoul Bucegilor. In sprijinul acestei ipoteze vine si constatarea asemanarii Sfinxului din Bucegi cu o statuie a lui Zeus descoperita in Italia si pastrata actualmente la Vatican. Acest bust prezinta trasaturile lui Zeus intr-o figura barbara, severa caracteristica tracilor. Iata o serie de asemanari care fundamenteaza ipotezele expuse: actualul Sfinx al Bucegilor are aceeasi inaltime cu Marele Sfinx egiptean de la Gizeh. Desi toate zeitatile Egiptului au corpuri omenesti si capete de animale, Sfinxul de la Gizeh are corp de leu si cap de om. Alaturi de Sfinx se inalta grupul de stanci cunoscute sub numele de "Babele".

    Pastrand legatura cu Sfinxul ele au fost supranumite "Altarele ciclopice din Caraiman" fiind inchinate Pamantului si Cerului, Soarelui si Lunii ca si lui Marte, zeu al razboiului si al agriculturii.

    Despre aparitia lor s-au format legende si teorii. Unii cercetatori apreciaza ca agenti modelatori au fost apa si vantul cu sprijinul inghetului si dezghetului. Se are in vedere si alternanta rocilor, gresii si calcare de pe platou. Insa nu poate fi negata interventia umana la finisarea formelor mai mult sau mai putin regulate.

    Pana acum, nici o dovada stiintifica nu a putut explica pe de-a intregul acest fenomen si astfel, legendele in jurul acestor stanci se dezvolta in continuare, unind realitatea cu supranaturalul.
    http://www.nexttravel.ro/oferta-turistica/n161-sfinxul-muntii-bucegi/

    RăspundețiȘtergere

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări