Google Translate

duminică, 31 octombrie 2010

Trovantii din Buzau. Trovantii din Dealul Feleacului, Cluj. Trovantii, un mister. In tara numita Romania, si pietrele cresc! Sunt vii si ... enigmatice!

Trovantii din Buzau
____________
Trovantii din Dealul Feleacului, Cluj
Stranii formaţiuni, constituite predominant din siliciu pietrificat, sunt răspândite prin văi şi dealuri, asemeni unei turme bizare de vietăţi rotunde si nu numai. Nimic deosebit, dacă nu s-ar fi observat în timp că formaţiunile „cresc” şi se „înmulţesc”. Ţăranii din zonă le-au numit „pietrele care cresc”.

Trovantii din Romania, sunt cele mai frumoase, neobişnuite formaţiuni de piatră existente în lume. Au forme deosebite, antropomorfe, zoomorfe, (de la dimensiunea câtorva milimetri până la formaţiuni care ating 6 -10 metri) şi se afirmă despre ele că sunt o formă de trecere de la structura minerală la cea vegetală. De ce? Pentru că, după ce dă o ploicică, aceste pietre cresc!

Deşi geologii afirmă că vârsta lor se pierde undeva în Miocenul Superior (Meoţian Inferior), totuşi, oamenii locului au observat că pe „spinarea” bătrânilor trovanţi au început să „crească” pui rotunzi şi fragili, identici cu părinţii lor preistorici. Dacă sunt tăiate, secţiunile seamănă cu cele ale unui trunchi de copac, prezentând semnele creşterii vegetale, adică inele de diferite dimensiuni şi variate culori.

Termenul de trovant este specific literaturii geologice româneşti şi a fost introdus prima oară de naturalistul Gh.M. Murgoci, în lucrarea Terţiarul din Oltenia. Ştiinţific se spune ca trovanţii sunt nişte concreţiuni grezoase, iar secreţia neuniformă a cimentului duce la diferite forme ale acestora, uneori bizare, enigmatice. Eu cred altceva, dar nu conteaza!
Aveti grija de trovanti!
Vedeti cu alti ochi pietrele!
Admin
__________________________________
UPDATE, 04 noiembrie 2010
Daca trovantii din Costesti - Valcea se fura cu camionul, se vand pe net cu bucata, trovantii din Ulmet - Buzau, se sparg cu ranga! O crima oribila!
_______________________________________
Admin

17 comentarii:

  1. Te salut, Ana!
    Bine ai venit, pe acest blog!
    Promit sa nu te dezamagesc!
    Admin

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule V.Burcu........Pana acuma nu ati dezamagit. Dovada .Tot mai imulti comentatori.Cu stima,Dragos Icleanu-scmd6

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant. Sincer n-am ştiut că există asemenea "formaţiuni geologice" şi mai ales la noi...

    RăspundețiȘtergere
  4. @dragos, @PKM,
    Va multumesc! Este atat de frumoasa tara noastra,
    are atatea minunatii, dar ... nu avem timp pentru asta!
    Nu avem banii necesari sa le cercetam, sa le conservam!
    Voi arata maine, cum un DOBITOC UMAN, a distrus un
    TROVANT din Buzau ... cu ranga banuiesc!
    O crima oribila!
    Admin

    RăspundețiȘtergere
  5. E interesant ca doar in anumite locuri din tara, intr-un areal foarte restrans, se gasesc asemenea minuni geologice.
    Eu unul nu imi venea sa cred ca exista asa ceva la noi (am vazut un documentar mai demult, cred ca prin 1997 pe TVR2, cu trovantii din Buzau si Valcea), insa cand i-am vazut cu ochii mei pe cei de pe dealurile Feleacului, am ramas uimit.
    Cu trovantii mi-a facut "cunostinta" sotia mea, in iarna 2005-2006 cand am umblat cararile padurii Fagetului de langa Cluj, intalnindu-ne cu caprioare la tot pasul.
    Dupa parerea mea, e cea mai interesanta padure din tara, are o gramada de formatiuni geologice, poteci abrupte, poteci nisipoase intinse, vai inguste, canioane, prabusiri de caverne, animale salbatice de toate felurile, posibilitati de practicare a ciclismului montan.
    Ce e foarte interesant aici, ca poti gasi spatii largi cu pamant foarte afanat peste care zapada nu se aseaza niciodata (este mult mai cald decat in zone din imediata vecinatate.
    De asemenea sunt zone unde copacii sunt rasuciti unul in jurul altuia, de asemenea zone unde copacii sunt trantiti la pamant in cerc.
    Daca nu vedeam cu ochii mei, nu vorbeam.
    Merita sa mergeti sa va convingeti. Zone asemenatoare am inteles ca sunt si in padurea din N-V Clujului (Hoia - Baciu), insa Fagetul e mult mai intins si urca la inaltimi mult mai mari (Vf Peana are peste 800 de metri altitudine).

    Numai bine si poteci cu soare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Vasile Bine ati venit! Uimitor loc! România este o ţară frumoasă, am fost in iarna la Brașov! Al tău!

    RăspundețiȘtergere
  7. @goldenbrown,
    Multumesc mult. Si Polonia este o tara mare, frumoasa!
    Mai mult, are si foarte multi MEGALITI impresionanti!
    Admin

    RăspundețiȘtergere
  8. Eheee...trovantii din Feleac...ii stiu de cand ma stiu, era plin satul Feleac de ei. Oamenii ii asezau la porti, in curti si ii ingrijeau de "parca" ar fi fost vii...acum au disparut, se mai vad doar prin padurea Fagetului. Mi-e dor de ei...

    RăspundețiȘtergere
  9. Corina,
    Multumesc pentru comentarii.
    Rostul acestui Blog este si acela de a scoate la lumina valori pierdute, uitate de toata lumea, sau mai nou furate-vandute-instrainate!
    In egala masura, il doresc si stavila, o PIEDICA in calea uitarii. Multi romani traiesc cu dorul de locurile natale (acest cuvant intraductibil in alte limbi), in toata fiinta lor, mai ales cei plecati din tara, iar unii fara POSIBILITATEA de a mai reveni vreodata!
    Aici, isi vor alina o parte din durerile lor!
    Eu insumi, la momente grele, revin aici ca simplu vizitator!
    NU UITATI, IMPORTANT:
    ________________
    Majoritatea POZELOR se pot vedea in format MARE si "foarte mare", cu un simplu Click, sau ...
    dublu-Click!

    RăspundețiȘtergere
  10. hei stie cineva care sunt coordonatele GPS? Sunt din Constanta si nu cunosc zona. Probabil aceste pietre sunt raspandite pe o arie mai mare si vroiam sa va rog sa imi recomandati pe care sa le vad, si sa ma ajutati cu orientarea. Multumesc. Criny

    RăspundețiȘtergere
  11. Coordonatele GPS.
    ================
    Poate cineva ajuta? Prietenul nostru din Constanta, are nevoie de coordonatele GPS. Multumesc anticipat! Admin

    RăspundețiȘtergere
  12. Trovantii – rumuńskie konkrecje z Cluj
    ============
    Dziwne formacje geologiczne, składające się głównie z krzemu, ale także i innych minerałów, rozrzucone są po całym rejonie Cluj w Rumunii. Uwagę zwraca ich niecodzienny wygląd, często przypominający jakieś dziwaczne i fantastyczne rośliny i stworzenia. Okoliczni chłopi nazywają te struktury skalne rosnącymi kamieniami bo wg. nich skały te nieustannie przybierają na wielkości i pączkują, dając kolejne odnogi – szczególnie po deszczu (!!!).(............)
    by Autor: chris miekina
    ===============
    http://nowaatlantyda.com/2011/04/05/trovantii-rumunskie-konkrecje-z-cluj/
    ===============
    Multumesc, chris miekina!

    RăspundețiȘtergere
  13. Note, that all these round structures are located at 45 degrees N. They are shaped by men in antiquity, in honor of the 5th king Menkaure of the Fourth Dynasty of Egypt (40+5= 45) (Old Kingdom), because he discovered America at the back side of the planet Earth, via the Aleutian islands, at the south side of the Bering Sea.

    RăspundețiȘtergere
  14. I RESOLVED THE TWO LARGEST EGYPT PYRAMIDS
    At Christmas 2014 I will publish a new vision of the two major pyramids of Egypt. As new as amazing, my enlightening discovery gives meaning to many other egypt symbols.
    All my various cultural research best links to my work in videos and PPS system photos.
    Other RRRiu Works: http://webspace.webring.com/people/or/ramonetriu/links-RRRiu.html

    En Navidad 2014 publicaré la razón de ser de las dos mayores pirámides de Egipto. Mi descubrimiento da sentido a muchos otros símbolos, siempre antes inexplicables.    
    Entretanto vean:
    http://webspace.webring.com/people/or/ramonetriu/links-RRRiu.html

    RăspundețiȘtergere
  15. si in Busteni am vazut trovanti, in curtea unei vile a unui radiestezist, imi pare rau ca am uitat numele.

    RăspundețiȘtergere
  16. Mircea Sacui: Facebook15 ianuarie 2018 la 04:59

    "Sunt incorect cunoscuți în anumite cercuri sub numele de "pietre care cresc"." Wikipedia
    Mai curand, trovantii sunt produsi si lasati in urma ghetarilor erei Glaciare.

    RăspundețiȘtergere
  17. frumos si inaltator sa stii ca esti dac!,,,SI AI IN TARA TA FRUMUSETILE RAIULUI!..Am vazut trovanti in Buzau si m-am indragostit de aceste pietre misterioase pe care mi-am culcat capul si care ni-au prdus un plans si un oftat binefacator!..Nu stiu de ce am avut aceasta reactie dar a fost o eliberare si o descarcare de care aveam nevoie! m a voi intoarce cu mare drag sa ai revad si sa imbratisez aceste pietre care mi-au" trnsmis ceva " din misterul lor, Binecuvantata Romanie!,,,te iubesc si abia astept sa revin acasa. Langa trovanti m-am simtit acasa! V-a multumesc ca afisati frumusetile fara pereche din tara noastra..Asa ne alinam si noi dorul de acasa si stim sigur unde sa venim sa n-e incarcam energetic, Cu oameni ca dumneata suntem pe drumul cel bun!..Toate cele bune si va urmaresc cu mare interes!

    RăspundețiȘtergere

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări