Situată în apropiere de satul Gâlgău Almaşului, în judeţul Sălaj, Grădina Zmeilor constituie un amplu fenomen de prăbuşire şi erodare destructivă, dezvolvat în gresia de Sinmihaiu.
„Grădina Zmeilor” cuprinde un ansamblu haotic de stânci cu forme bizare, dispuse la baza abruptului din sud-estul Dealului Dumbrava, pe o suprafaţă de 5 hectare. Cele mai impresionante sunt două stânci în formă de prismă, intitulate sugestiv “Zmeul şi Zmeoiaca” şi au dimensiuni de peste 12 metri.
Apariţia şi evoluţia acestui fenomen natural este legată de procesele geomorfologice Holocene (ultimii 10.000 ani), când, prin retragerea şi extinderea abruptului din versantul stâng al văii pârâului Dosuri, s-au declanşat alunecări şi prăbuşiri ale pachetelor de gresii şi microconglomerate, peste un strat de argile roşii.
Rezervaţia naturală Grădina Zmeilor, declarată arie protejată din anul 2000, cuprinde un ansamblu neregulat de stânci cu numele de: “Zmeul şi Zmeoaica”, “Moşul”, “Călugării”, “Căpitanul”, “Soldaţii”, “Eva”, “Dorobanţul”, “Horia, Cloşca şi Crişan”, “Acul Cleopatrei “,“Degeţelul”, “Sfinxul” .
Denumirea „Grădina Zmeilor” evidenţiază şi sugerează varietatea şi ciudăţenia microformelor de relief. Localnicii îi mai spun şi “Fata Cătanii”, după legenda ce povesteşte despre o fată îndrăgostită de o cătană şi transformată în stană de piatră de blestemul mamei .
Localnicii spun că, demult, o mamă fără suflet poreclită „Cătana”, şi-ar fi trimis fiica, o fată frumoasă şi cuminte, pe înserat, la stâna de oi de pe Dealul Dumbrava. Cu toate că fata ar fi încercat să-şi înduplece mama, aceasta a fost de neclintit în vorbele ei, spunându-i fetei: “ Dacă n-ai să te duci, să te prefaci în stană de piatra!”
Cu cofa pe umăr, păşind încet, fecioara a pornit să urce poteca spre stâna oilor, dar s-a lăsat repede întunericul, cu fulgere, tunete puternice şi stropi mari şi reci de ploaie. Speriată, fata s-a oprit din drum, a căutat un adăpost, dar negăsind s-a întors spre sat.
După numai câţiva paşi a ajuns-o blestemul mamei, gingaşa fată prefăcându-se într-o stâncă semeaţă.
Actualmente, stânca ce reprezenta “Fata Cătanii” nu mai există. Ea s-a prăbuşit la inundaţiile din 1970. Acesta avea forma unei fete cu părul lung, cu ulcior în mână şi cu o doniţă în spate.
Legat de această poveste s-au scris câteva versuri populare :
„Fată, fată, fata mea
Cându-i trece Dumbrava,
Să fii fată blestemată
Să te faci stană de piatră!
Ploaia, vântul să te bată!
Soarele încet să te ardă!
Vai Cătană, vai Cătană!
N-ai avut suflet de mamă,
Rău fata ţi-ai blestemat,
Şi ţi-o fost mare păcat!”
Pentru a străbate „Grădina Zmeilor” turiştii au nevoie de cel puţin o oră. Impresionantul monument al naturii se află în satul Gâlgău Almaşului, comuna Bălan, judeţul Sălaj, la 10 km de oraşul Jibou.
„Grădina” poate fi vizitată pe tot parcursul anului. La cabană se organizează frecvent mese festive, pe terenul de fotbal întreceri sportive, iar în poiana dintre cabană şi abruptul stâncos se desfăşoară manifestări culturale de amploare cum sunt Festivalul “Fata Cătanii”, în jurul datei de 20 iulie (Sfântu Ilie), şi o parte a Festivalului internaţional de folclor „Someş cântecele tale” de la Jibou, în jurul datei de 15 august.
Sursa: http://www.financiarul.ro/2013/08/15/gradina-zmeilor-din-galgau-almasului-o-minune-a-naturii/
------------------------------------
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu