Google Translate

Duminica, 21 AUGUST 2016. SARBATOAREA PESTERII TOPOLNITA - CIRESU, Jud.MEHEDINTI. Birthday celebration Topolnita Cave


Duminica, 21 AUGUST 2016, 
in comuna CIRESU - Mehedinti se desfasoara cea de-a 53-a editie a sarbatorii campenesti Pestera Topolnita.

Intr-un cadru pitoresc in lunca Ciresului, va invitam sa participati cu totii, iubitori de natura, cei ce indragesc muntele sau pur si simplu apreciaza comuna Ciresu la aceasta sarbatoare dedicata uneia dintre cele mai mari pesteri din tara noastra, PESTERA TOPOLNITA.
Peştera Topolniţa, o adevarata minunatie a naturii cu galeriile dispuse pe mai multe etaje, la intersecţia cărora se află săli uriaşe. Conţine numeroase lacuri şi formaţiuni carstice spectaculoase ce sporesc frumuseţea peşterii. Este rezervaţie speologică, declarată monument al naturii.Ea se impune prin frumusetea si varietatea formatiunilor care impodobesc galeriile si salile sale, prin dimensiunile acestora, prin prezenta unui curs de apa subteran si prin remarcabila frumusete a imprejurimilor.Este deosebit de complexa si valoroasa: cavernament gigantic, ape subterane, speleoteme de mari dimensiuni, colonii de lilieci, fauna bogata, resurse arheologice, mineralogice, paleontologice inca incomplet studiate, fiind un obiectiv stiintific cu caracter de raritate-unicitate.
Are cinci guri de acces: Gura Prosacului, un impresionant portal de 67 m inaltime, Gura lui Ciocardie, Pestera Femeii - deschidere situata la circa 85 m deasupra nivelului actual de curgere al Topolnitei, precum si cele doua deschideri de la Gaurinti.Se deosebesc trei sectoare legate intre ele:sectorul Pestera Femeii, sectorul Sohodol sau Gaurinti si sectorul propiu-zis al Pesterii Topolnita,format dintr-o retea centrala de culoare, din care pornesc trei galerii:Racovita,Murgoci si Prosacului.
Sectorul Pestera Femeii este alcatuita din mai multe culoare – Liliecilor, Coloanelor, Drept, Vetrelor.

Nu ratati ocazia de a vizita PESTERA TOPOLNITA !!!

Revenim cu detalii legate de programul evenimentului.

VA ASTEPTAM!!!

Invitaţie trimisă de Mihaela Tirlui
Admin, Romania Megalitica 

 Cu Ionela Badalan, Angela Magheru, Anica Gantu şi Nina Predescu.
===================================================
=======================

Birthday celebration Topolnita Cave


==================================


Aflata anul acesta la a 50-a editie, sarbatoarea este dedicata uneia dintre cele mai impunatoare si complexe pesterii din tara noastra,
PESTERA TOPOLNITA.

    Sarbatoarea se va desfasura duminica, 18 AUGUST 2013, in lunca Ciresului,in imediata vecinatate a pesterii.

     Ca in fiecare an iubitorii de natura si munte sunt invitati sa viziteze aceasta pestera, in partea a doua a zilei urmand manifestari artistice legate de traditie si folclor.
Va invitam sa ne fiti alaturi intr-un cadru natural ce merita a fi vizitat !

Pestera Topolnita. Una dintre intrarile in adancul pamantului...SARBATOAREA PESTERII... sarbatoarea portului popular....===============================

==============================================
====================================
=============================================================
ZI DE SĂRBĂTOARE ÎN COMUNA CIREȘU
Duminica, 18 August 2013
==============================================
Comuna Ciresu imbraca haine de sarbatoare intrucat duminica va avea loc aici sarbatoarea campeneasca Pestera Topolnita, ajunsa anul acesta la cea de a 50 editie. Mehedintenii care vor lua parte la spectacol vor fi intampinati cu bucate alese iar atmosfera va fi permannet intretinuta de catre formatii consacrate de muzica populara. Presedintele Consiliului Judetean din Mehedinti, Adrian Duicu, si a anuntat prezenta la evenimentul de duminica alaturi de alti reprezentanti ai autoritatilor locale.


 =============================
==================================================================
SARBATOAREA PESTERII... jocuri sportive populare...
Sarbatoarea se va desfasura duminica, 18 AUGUST 2013, in lunca Ciresului,in imediata vecinatate a pesterii.
========================================
24 Aug 2014.
SARBATOAREA PESTERII TOPOLNITA - CIRESU, Jud.MEHEDINTI
===================================

duminică, 24 Aug 2014,
REPORTAJ MEHEDINȚI :
Peștera Topolnița - sărbătoarea lumii din adâncurile pământului
---------------------------------------------------------------
Peștera Topolnița este singura dintre cele 200 de rezervații speologice din județul Mehedinți care este sărbătorită cu fast, întotdeauna a treia duminică din luna august, de locuitorii din regiunea montană din localitățile situate în nord-vestul României.

Evenimentul se desfășoară mereu pe platoul situat în apropierea uneia dintre intrările în adâncuri, unde apa râului Topolnița se rostogolește domol în galerii, prin portalul Prosacului, înalt de 67 metri, pentru a ieși ceva mai departe, la 11.000 de metri, prin gaura lui Ciocîrlie, a declarat pentru AGERPRES, duminică, primarul comunei Cireșu, localitate în perimetrul căreia se află peștera, Doru Tîrlui.

"Peștera Topolnița a fost semnalată pentru prima oară în istorie în anul 1880 sub denumirea Tunelul lui Marga de un anume cercetător V.Dumitrescu, care a și considerat-o cea mai lungă din țară și a 17-a în lume ca mărime. Explorarea ei a fost făcută însă în anul 1956 de profesorul severinean Sever Popescu care a descoperit așa numitul culcuș al vidrelor", a explicat Țîrlui.

El a arătat că această peșteră este legată de monumental carstic Epuran prin șase galerii prin care nu a trecut niciodată un om de rând întrucât, se pare, la fiecare pas sunt capcane tainice care blochează accesul în "pădurile" de stalagmite descoperite începând cu anul 1962 de specialiști ai Institutului de Speologie "Emil Racoviță" al Academiei Romane.

"Din păcate, nicio galerie nu este electrificată. Din această cauză nimeni nu se încumetă să intre fără ghid. Anual, turiștii, când avem această sărbătoare, pot pătrunde aproape 100 de metri doar într-o singură zi în unele sectoare subterane cum ar fi Loja, Pădurea de Lumânări, Sala Piticilor și Lacul de Cleștar, Marele dom stalagnitic. Galeria Emil Racoviță este cea mai impresionantă formațiune speologică din Carpați, are 1.900 de metri. Aici s-au descoperit urme umane datând din neolitic și sunt conservate formațiuni fosiliere unice în lume", a mai spus Țîrlui.

În Peștera Topolnița temperaturile sunt între 8,2 și 10,8 grade Celsius, valoarea ei fiind dată de speleotermele imense, de cavernamentul gigantic, de cursul subteran de apă, de fauna subterană și coloniile de lilieci, de mulțimea de lacuri, de formațiunile impresionante de stalactite și stalagmite, de abisuri nebănuite, labirinturi, torenți și cascade subacvatice.

"Rețeaua de galerii este dispusă pe patru nivele: două fosile, unul subfosil și unul activ. Are cinci guri de acces: Gura Prosacului, Gura lui Ciocîrlie, Peștera Femeii — deschidere situata la circa 85 m deasupra nivelului actual de curgere al Topolniței, și cele două deschideri de la Găurinți. Se deosebesc trei sectoare legate între ele: sectorul Peștera Femeii, sectorul Sohodol și sectorul propriu-zis al Peșterii Topolnița, format dintr-o rețea de culoare din care pornesc cele trei galerii mari: Racoviță, Murgoci și Prosacului.

Sectorul Peștera Femeii este alcătuit din mai multe culoare — Liliecilor, Coloanelor, Drept, Vetrelor, frumos oncretionate, parțial distruse de vizitatorii ocazionali și de curenții de aer. Intrarea în sectorul Peșterii Topolnița este marcat de culoarul verde unde a fost indentificate și denumite sălile Guano, Culoarul C.N. Ionescu, Culoarul dintre Săli, Sala Mare, Culoarul Uriașilor, Culoarul cu Pripor — cu multe stalagmite, Galeria Emil Racoviță, bogat ornamentată cu formațiuni de calcit, de tip coloană, de o rară frumusețe, Culoarul Suspendat, Culoarul Staicu, Sala Confluențelor, Culoarul Răsucit , Culoarul Speranței. Galeria Murgoci, cu peste 1.200 m lungime, este lipsită de concrețiuni și are cele două capete închise cu sifoane. Sectorul Sohodol este format din culoare fosile, subfosile și active: Culoarul cu Spirală, Culoarul cu Marmită, Culoarul cu Săritori, Culoarul Surprizelor, Culoarul cu Diaclaze, Culoarul Faliilor", a adăugat Țîrlui.

Edilul comunei Cireșu speră că sărbătoarea Peșterii Topolnița, aflată în prezent la cea de a 50 ediție, va deveni un pretext pentru valorificarea întregului potențial carstic al munților Mehedinți și că va atrage în aceste locuri, aflate doar la aproximativ 60 de kilometri de Drobeta Turnu Severin, zeci de iubitori de tradiții montane, mai ales că în fiecare an localnicii organizează în vecinătatea acesteia un târg tradițional cu produse alimentare și meșteșugărești. El spune că și serbarea câmpenească, susținută de artiști amatori, va continua să adune în preajma Peșterii Topolnița mii de iubitori de folclor autentic românesc, "ceea ce înseamnă că întotdeaua ființa românească va avea pe lângă tinerețe, eternitate".

AGERPRES/ (A — autor: Florian Copcea, editor: Cristina Tatu)
http://www.agerpres.ro/social/2014/08/24/reportaj-mehedinti-pestera-topolnita-sarbatoarea-lumii-din-adancurile-pamantului-17-22-00
====================================
=====================================================
SĂRBĂTOARE ÎN COMUNA CIREȘU
===================================

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări