Google Translate

marți, 16 septembrie 2014

Pietrele scrise ale dacilor, sparte cu dinamita! Comori nepretuite, iremediabil pierdute! "Bucati" din "Piatra Scrisa", inca se mai afla pe Muntele Goia (1150m)


Piatra Scrisa se afla pe Mt.Goia (1150m) acesta fiind situat intre Mt.Baisescu (1340m) si Mt.Batca Comorii (1513m), apartinand subunitatii montane Sabasa din Muntii Stanisoarei parte a Carpatilor Rasariteni. A fost o piatra de forma paralelipipedica, avand lungimea în jur de 3 metri, înaltimea de aproximativ 2 metri şi latimea cam de 1,5 metri.

Am să fac câteva considerații în legătură cu pietrele scrise de pe muntele Goia. Nu știu sigur câte sunt. Eu am identificat trei pietre. Una dintre ele, cea mai importantă din punct de vedere al numărului de ideograme inscripționate pe ea, a fost aruncată în aer, după revoluție, de către niște indivizi care căutau comori. Scrierile de pe pietrele scrise par a fi scrieri ideografice, adică fiecare simbol reprezintă un cuvânt sau un morfem. Nu au fost descifrate până acum și datorită faptului că nu a fost făcut niciun studiu serios asupra lor.

Care este vechimea lor? Greu de spus. Am putea să le comparăm cu alte scrieri mai cunoscute și asupra cărora s-a făcut o datare aproximativă. Cum ar fi, de pildă, Tăblițele de la Tărtăria, scrierea Turdaș -Vinca, scrierea Sumeriană… Să facem mai întâi o comparație cu tăblițele de la Tărtăria. Nicolae Vlassa a găsit la Tărtăria trei plăcuțe ceramice fiecare cu mai multe ideograme sau pictograme. Plăcuțele sunt reprezentate mai jos, iar lângă ele sunt șase fotografii cu două din pietrele scrise.

tablitele-de-la-tartaria2a

 piatra scrisa 1a

piatra scrisa 2a

P1130457a

Se poate observa cu ușurință că o parte dintre ideogramele de pe tăblițele de la Tărtăria  sunt identice sau foarte asemănătoare cu cele de pe pietrele scrise. Având în vedere numărul mic de semne de pe cele trei tăblițe, este remarcabil procentul de ideograme identice ( sau foarte asemănătoare) cu cele de pe pietrele scrise, ceea ce ne duce cu gândul că cele două scrieri au aceeași origine și au fost efectuate în perioade apropiate. Având în vedere că unii specialiști datează scrierea de la Tărtăria aproximativ pe la anii 5500 î.h. putem aprecia că și scrierea de pe  pietrele scrise datează cam tot din acea perioadă.

Dacă am compara scrierea de pe pietrele scrise cu scrierea Turdaș-Vinka(5500-3200 î.h.), am descoperi multe asemănări, ceea ce mă face să cred că cele două scrieri aparțin aceluiași areal cultural situat undeva între 6000-3200 î.h. în sud-estul Europei. Aș îndrăzni chiar să apreciez că scrierea de pe pietrele scrise de pe muntele Goia este puțin mai veche.

scrierea Turdaş-Vinca A

piatra scrisa AA


P1130465aa

 blog1

P1130530

Se poate observa cu ușurință pe pietrele scrise de pe muntele Goia un sistem de numerație asemănător sistemului de numerație utilizat în scrierea hieroglifică cretană.

numerația hieroglifică cretană

Există de asemenea asemănări cu scrierea de la Lepenski-Vir care ar fi, după unii cercetători, prima scriere sau protoscriere din lume.

scrierea Lepenski-Vir

Dacă ar fi să comparăm simbolurile de pe pietrele scrise cu simbolurile de pe plăcuța de lemn de la Dispilio putem constata că există cel puțin opt simboluri identice sau foarte asemănătoare.

placuta de lemn de la Dipsilo A

11 comentarii:

  1. Interesant, f.interesant. Multumim pentru documentar.
    Ar mai fi poate de adaugat, ca o completare, urmatorul video, realizat in 2012 tot in aceeasi zona:
    +++++++++++++++++++++++++++++++++
    https://www.youtube.com/watch?v=XKoOt3KwJUM
    +++++++++++
    Salve!

    RăspundețiȘtergere
  2. 5,000-year-old moon-shaped stone structure identified in northern Israel

    http://www.haaretz.com/archaeology/1.616140

    RăspundețiȘtergere
  3. http://io9.com/israeli-archaeologist-discovers-huge-monument-older-tha-1635760236

    RăspundețiȘtergere
  4. http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2761159/Decoding-Columbus-map-Hidden-text-500-year-old-Martellus-Atlas-shed-light-discovery-New-World.html

    RăspundețiȘtergere
  5. http://listverse.com/2009/04/13/10-christ-like-figures-who-pre-date-jesus/

    RăspundețiȘtergere
  6. rusii au dreptate

    http://whitehousewhispers.com/45-of-russians-believe-shadowy-group-controls-humanity/

    RăspundețiȘtergere
  7. http://newobserveronline.com/smithsonian-red-faced-after-treblinka-star-of-david-tiles-shown-to-be-not-jewish-at-all/#comment-169534

    RăspundețiȘtergere
  8. http://www.livescience.com/47954-geoglyphs-discovered-in-kazakhstan.html

    RăspundețiȘtergere
  9. Strainii despre Muntii Bucegi si misterelor lor

    http://cosmicconvergence.org/?p=8147

    RăspundețiȘtergere
  10. http://www.huffingtonpost.com/2014/09/24/lagarfljotsormur-sea-monster-video_n_5875970.html

    RăspundețiȘtergere
  11. Noua Ordine Mondiala versus Meritocratie !
    Meritocratia inseamna democratie participativa, directa si guvern format din specialisti de inalta moralitate si adevarati patrioti, selectati prin teste si concursuri si apoi votati de catre popor !!!
    https://www.youtube.com/watch?v=KWvvDaQYD1I FARA PARTIDE SI FARA POLITICIENI !!!
    INFORMEAZA-TE !!!
    Site oficial: www.meritocratia.ro
    Youtube oficial: www.youtube.com/user/meritocratiaromania/videos
    Pagina de facebook oficiala: www.facebook.com/Meritocratia.ro/

    !!! Poti alege sa nu iti pese de realitate dar nu poti fugi de consecintele ei !!!
    Inainte de a comenta aiurea citeste >> Meritocratia si Meritocratismul si Constitutia Meritocrata.
    "Cea mai mare pedeapsa pentru cei neinteresati de politica este aceea ca vor fi inevitabil condusi de cei foarte interesati de politica" -Arnold J.Toynbee, istoric englez

    RăspundețiȘtergere

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări