Google Translate

sâmbătă, 25 iulie 2015

Vizitati acum, Biserica Neagra din Brasov. Cea mai mare colectie de covoare otomane din Europa. 'Maine'... pot fi... 'ceva probleme'!


Colectie inestimabila si unica in Europa,
in pericol intr-o biserica celebra din Romania.

Cea mai mare colectie de covoare otomane din Europa se afla in tara noastra, la Brasov, iar pericolul care o paste este pe cat se poate de real, pe atat de stupid.
Covoarele vechi de peste 500 de ani sunt atacate de spray-ul modern antimolii cu care au fost tratate, informeaza un comunicat de presa al Bisericii Evanghelice din Romania.

La aceasta concluzie a fost foarte greu si costisitor de ajuns: a durat doi ani, iar testele au costat 150.000 de euro. Banii au fost adunati din donatii, mai ales de la fundatii din Germania.

Specialistii in chimie si tesaturi sunt siguri acum ca spray-urile antimolii au stricat covoarele turcesti aflate in Biserica Neagra din Brasov.

"Aceasta contaminare ne temem ca a contribuit la o deteriorare mai rapida a fibrei pentru ca chimicalele sunt prezente in fibra in forma de cristale, care fac o presiune asupra acestor fire sensibile", a declarat coordonatoarea proiectului, Agnes Ziegler, pentru Digi24.

Acum e nevoie de un aparat special, care sa reconditioneze covoarele. "Exista intr-o forma mai mica pentru textile mai mici, dar trebuie sa fie construit probabil in Germania la Berlin, tot unul mai mare care sa fie destul de incapator incat sa putem spala si covoarele", a explicat Frank Ziegler, sef birou la Biserica Neagra.



Biserica Neagra detine cea mai mare colectie de covoare otomane din Europa. In lacasul de cult sunt expuse 50 de covoare din colectia totala de 200 provenind din Anatolia si datand din perioada otomana, cel mai vechi chiar din secolul XV.

Covoarele sunt tesute din lana, cu vopsele naturale extrase din ceapa sau diverse insecte, fiind extrem de sensibile la toate schimbarile de temperatura, umezeala, praf. De aceea, restul colectiei sta ferit de lumina si umiditate.

Si la un muzeu din Ungaria exista o colectie impresionanta de covoare de acest tip, insa Biserica Neagra a reusit sa il depaseasca, informeaza Monitorul Expres.
  
In total, peste 350 de tesaturi vechi de 500 de ani, din patrimoniul mai multor biserici din Transilvania, au fost studiate, pentru a descoperi de ce se deterioreaza.
  
"La Biserica Neagra si in celelalte biserici evanghelice din Transilvania, detinatoare de covoare otomane, s-a desfasurat o analiza de inalta tehnologie pentru a determina gradul de contaminare a fiecarui covor in parte si s-a amenajat un depozit specializat, precum si un centru de competenta in conservarea covoarelor, care va servi pe viitor ca si punct de decontaminare folosind noua tehnologie proaspat dezvoltata", a precizat Christian Plajer, prim-preotul Bisericii Evanghelice C.A. din Romania, Parohia Brasov, intr-un comunicat remis presei.


Sursa: http://www.ziare.com/cultura/colectie/colectie-inestimabila-si-unica-in-europa-in-pericol-intr-o-biserica-celebra-din-romania-1374776?
----------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări