Sub casele si grajdurile taranilor din Muntii Orastiei se ascunde o civilizatie veche de 10.000 de ani. Despre civilizatiile egipteana, mayasa, incasa sau azteca a auzit toata lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizari tehnice si stiintifice care ne mira si astazi. Crezi ca daca ai ajunge in Egipt sau in Peru ai intelege cum au fost construite piramidele sau ai reusi sa descifrezi in laborator compozitia stalpilor si a sferelor din fier care nu ruginesc de mii de ani, desi se afla la discretia vantului si a ploilor. Cine crede ca are solutia acestor enigme nu trebuie sa parcurga mii de kilometri pentru a-si verifica teoriile. Muntii Orastiei sunt mult mai aproape si acolo, desi pare incredibil sau exagerat, se afla vestigiile unei civilizatii la fel de fascinante: civilizatia dacica.
Cand spui daci, spui Sarmizegetusa. Iar cand spui Sarmizegetusa, te gandesti la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, cetatile Blidaru sau Costesti. Se vorbeste mai putin despre adevarata capitala a Daciei, Sarmizegetusa Regia (aflata la doar 40 km de Ulpia), creata in totalitate de populatia traitoare pe aceste meleaguri. Dacii nu au fost numai "cei mai viteji si mai drepti dintre traci". Ei au fost in primul rand constructori desavirsiti, astronomi, siderurgisti, experti in strategie militara. Sarmizegetusa Regia nu este o singura cetate, ci un colos, alcatuit din sute de cetati, raspindite pe 5000 de kilometri patrati.
Grandioasa capitala a regatului dac - Sarmizegetusa Regia -, construita probabil la mijlocul sec. I a. Chr., cuprindea în perimetrul sau cetatea, zona sacra si asezarea civila. Referitor la cetatea Sarmizegetusa Regia, putem afirma ca zidurile ei, ridicate în tehnica "murus Dacicus", înconjurau un mamelon aflat la 1000 de metri altitudine, respectând configuratia terenului. Dupa cucerire, romanii au reamenjat cetatea, marindu-i suprafata, fara a respecta însa traseul zidurilor dacice sau tehnica de constructie a acestora.
La cca. 100 m est de cetate, pe doua terase, se afla zona sacra, la care duce un drum pavat cu lespezi de calcar, calea de acces terminându-se într-o piateta. În acest spatiu au fost amplasate sanctuare de plan rectangular si circular, unele fiind construite din piatra de calcar, iar altele din andezit. Asezarea civila formata din cartierele de est si de vest, se întindea pe câteva zeci de terase, constituind cel mai amplu complex de locuire dacica documentat pâna în prezent. Aici se aflau grupuri de locuinte, ateliere mestesugaresti, depozite, hambare, instalatii de captare si distribuire a apei potabile. Într-una din aceste locuinte a fost descoperit celebrul vas ceramic cu stampila " DECEBALUS PER SCORILO ". Dupa victoria asupra dacilor, în urma sângeroaselor razboaie din anii 101-102 si 105-106, romanii au cantonat temporar în cetate o garnizoana formata din detasamente ale Legiunii IV Flavia Felix.
SANCTUARELE
În cele ce urmeaza voi face o prezentare a sanctuarelor de la Sarmizegetusa dupa ce am citit cartea "Calendarul de la Sarmizegetusa Regia" scrisa de Stefan Bobâncu, Cornel Samoila si Emil Poenaru. Desi majoritatea conceptiilor mele se bazeaza pe aceasta carte se va vedea ca nu sunt de acord decât cu câteva din cele spuse în acest studiu. Oricare opinie ar fi. Adevarat, oricine face câteva calcule pe baza sanctuarelor va vedea cât de exacte si originale sunt aceste calendare. Pe lânga faptul ca dacii au realizat unul din cele mai exacte calendare ale antichitatii acesta are o proprietate unica: anul începe cu prima zi a unei saptamâni si se termina în ultima zi a alteia. În continuare se vor folosi urmatorii termeni: zi (24h), saptamâna (o grupare de 6,7,8 zile), an (un ciclu variabil de aproximativ 360 de zile), sensul de parcurgere este ales cel trigonometric (anti-orar), lespede (paralelipiped), stâlp (paralelipiped cu latura bazei tangenta la cerc mai mica decât a lespezii sau un cilindru acoperit cu teracota), calendar solar (calendarul urmareste evolutia soarelui pe cer), anul tropic (365.242198).
Micul sanctuar rotund este alcatuit din 114 piese dintre care 13 sunt lespezi, iar 101 sunt stâlpi. Cei 101 stâlpi sunt împartiti de cele 13 lespezi în 13 grupari în urmatoarea ordine: 8 grupe de 8 stâlpi, 1 de 7 stâlpi, 3 de 8 stâlpi si una de 6 stâlpi.
Micul sanctuar rotund întruchipeaza un calendar solar: - 1 stâlp = 1 zi - 1 lespede = 1 marcaj pentru o saptamâna si pentru un an - numaratoarea poate începe de lânga oricare lespede - un an se atinge prin 3 rotatii complete + 8 saptamâni - se marcheaza anul scurs pe lespedea la care s-a ajuns - se începe noul an de la stâlpul urmator - se efectueaza un ciclu de 13 ani (pâna se marcheaza toate lespezile) - în acest interval anul dacic ramâne în urma cu 1 zi fata de anul tropic si se aplica corectia de o zi - din cauza celor 2 saptamâni de 6 si 7 zile durata anilor fluctueaza dând urmatoarea succesiune: 364-366-365-366-365-364-366-365-364-367 - singurul deficit al acestui sanctuar este nevoia de a tine minte saptamânile, impediment ce poate fi usor înlaturat prin calcularea punctului unde se termina anul nou si marcarea lui. - structura simpla a calendarului îl indica ca fiind unul civil.
SANCTUARUL MARE ROTUND
Marele sanctuar rotund este structurat pe 3 cercuri concentrice plus o absida în interiorul lor.
Cercul exterior (A) este alcatuit din 104 lespezi lipite una de alta si care formeaza un cerc perfect închis. Lipit de primul, al doilea cerc (B) este format din 210 piese: 180 de stâlpi despartiti în 30 de grupuri de câte 6. Al treilea cerc (C) la o distanta considerabila de primele doua este format din 68 de stâlpi aranjati în 4 grupuri despartiti de lespezi în urmatoarea ordine: 17 stâlpi - 4 lespezi - 18 stâlpi - 3 lespezi - 16 stâlpi - 4 lespezi - 17 stâlpi - 4 lespezi. Absida contine 72 de blocuri: 68 de stâlpi împartiti în 2 grupe despartiti de câte 2 lespezi astfel: 13 stâlpi - 2 lespezi, 21 de stâlpi - 2 lespezi. Lespezile din cercul C si din absida formeaza 2 axe perpendiculare. Pe directia celei orizontale în afara sanctuarului se afla pragul de acces, un patrat de 4x5 lepezi.Sanctuarul mare întruchipeaza de asemenea un calendar solar:
- 1 stâlp din B si C reprezinta o zi - numaratoarea poate începe de oriunde la B si C dar putin probabil - un an se atinge prin doua rotatii ale cercului B - concomitent se parcurge si cercul C la a carui fiecare parcurgere se adauga o zi la cercul B (se muta marcajul pe stâlpul dinainte) rezultând ani fluctuanti de 365-366 de zile - corectia este foarte buna pentru un ciclu de 13 ani - 1 stâlp din absida reprezinta un an, parcurgerea ei (21+13+13=47 ani) implicând corectia de 7 zile esalonat sau deodata - 1 stâlp din cercul A = 1 an, parcurgerea lui (104 ani) implicând corectia de 2 zile deodata.
Functionarea de mai sus e nascocirea mea, în continuare voi încerca sa combat câteva ipoteze ale autorilor mentionati: - 1 stâlp de pe absida = 1 saptamâna din calendarul mic - calendarul mare se corecta anual Aceste ipoteze implica o folosire mult prea complicata prin corectii în grup de 5-6 zile pe an, o parcurgere ciudata pe sectoare a cercului C, se impune legatura dintre sanctuare care este improbabila. - împartirea calendarului în 3 segmente: vara (21 de saptamâni), toamna (13 saptamâni), iarna (13 saptamâni) Sa fi ignorat dacii anotimpul reînvierii naturii si a unui nou început pentru agricultura? Zero sanse! Constructia mai complexa cu o destinatie mai complexa probabil. Aceasta ar putea însemna ca era un calendar religios.
Folosirea ceva mai complicata decât cel mic are avantajul unei corectii mai bune pe termen mai lung, poate era folosit la anticiparea mai usoara a anumitor evenimente probabil a sarbatorilor religioase (care dupa parerea mea erau însemnate pe cercul C) oricum destinatia era cert diferita datorita saptamânilor. Diferenta de opinii dintre istorici, dintre mine si istorici se refera doar la modul de folosire a sanctuarelor caci algebric calculele ies minunat pe hârtie, aratându-ne originalitatea absoluta a calendarului dacic si exactitatea surprinzatoare a lui.
Unul pe terasa mai înalta de 6x10 tamburi, pe terasa de jos unul de 5x3, unul de 5x3 si unul de 4x13+7. Ipoteza ca si acestea sa fi fost folosite la masurarea timpului nu sta în picioare în fata mea, desi ultimul ar oferi calendarului dacic la un interval de 2275 de ani dacici o diferenta practic nula fata de anul tropic. În combaterea teoriei de mai sus ma bazez pe mai multe lucruri: - sanctuarul mare dreptunghiular s-ar baza pe corectarea ciclurilor de 13 ani lucru de care sanctuarul mare rotund ar fi în corelatie nu are nevoie - parcurgerea lui nu e naturala - cât despre "reforma calendarului dacic" (cei 7 tamburi adaugati sanctuarului) nu cred ca modalitatea dacilor de a face un calendar mai bun - sanctuarul dreptunghic în discutie a fost construit înaintea celui rotund deci nu avea cum sa-l completeze Acestea erau probabil salase religioase despre care nu avem nici o informatie deci speculatiile nu-si au rostul.
Recomandarea mea este sa luati un creion si o foaie de hârtie, planurile sanctuarelor, eventual cartea amintita, puneti-va neuronii pe bigudiuri si va garantez ca veti afla multe.
==========================
Sarmizegetusa Regia, Gobekli Tepe, Turcia, Stonehenge, Anglia
ori altele similare, din multe parti ale Pamantului,
din punctul meu de vedere, sunt si raman ... ENIGME!
Cercuri, patrate, dreptunghiuri, aliniamente, stalpi monumentali infipti in pamant din pietre de calcar, gresie ori andezit, de zeci si sute de tone/bucata... Piatra taiata milimetric, finisata uneori cu nu se stie ce, transportata deseori de la distante de multi chiar zeci, sute de kilometri, te pune pe ganduri.
Azi, in Mileniul III, in era tehnologiei informatiilor!
Azi, in Mileniul III, in era tehnologiei informatiilor!
Speculatii de natura calendarelor in piatra, observatoarelor astronomice neolitice etc.etc., le consider a fi doar... simple speculatii. Imi amintesc deseori de perioada cand mari savanti, cu adevarat oameni de stiinta, erau intemnitati, schingiuiti, arsi pe rug pentru ideile lor! Eheee.... asta lasa urme!
Cine si cui ii mai arde sa gandeasca altfel decat "oficial", dincolo de dogma?
Sa spuna ce crede, ce-i trece prin minte?
Asta ar explica intr-un fel ... "intunericimea" noastra ... a tuturor!
De ce nu se mai sapa la Sarmizegetusa, de ce totul este lasat in paragina, ce mistere ascunde subsolul acestei capitale sunt tot atatea intrebari care ne fac sa plangem cu un ochi si sa ne bucuram cu celalalt inlacrimat, stiind ca aici au trait si s-au rugat ei, stramosii nostri ignorati.
RăspundețiȘtergerePe la inceputul anilor ‘90, subsolul din zona Gradistei a fost scanat de un satelit rusesc. Ce s-a descoperit acolo ramane o mare taina caci, oficial, nu au fost date publicitatii toate rezultatele. Neoficial, s-a spus ca rusii ar fi descoperit situri antice si preistorice necunoscute inca in zona. Se cunoaste totusi ca s-a intocmit un dosar al acestor descoperiri, la Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului si la Ministerul Culturii de atunci, care au decis efectuarea unor cercetari. Concluzia era una socanta: fortificatiile din zona Gradiste nu erau doar cetati dispuse pe culmile muntilor din jur, ci un imens ansamblu de 200 km patrati, foarte compact, care cuprindea o asezare militara, una civila montana, cu mai multe nuclee. Practic, muntii fusesera taiati si terasati, apoi amenajati in incredibilul ansamblu. Mai mult, pe o suprafata de doi kilometri patrati, la o adancime de 8 metri, s-ar afla o asezare subterana.
Prin anul 2001, Vasile Dragomir, general de divizie in retragere, care facuse parte din echipa de cercetatori, declara pentru un ziar central ca in zona Vartoape fusesera detectate, pe o suprafata de 4 km patrati, 75 de gropi conice, de dimensiuni diferite, precum si incinte paralelipipedice, modificate de mana omului, care comunicau intre ele, dar si cu platoul de deasupra prin drumuri antice. De la aceste incinte pleaca mai multe tuneluri spre muntii din apropiere, unele, prabusite partial, iar un singur tunel ajunge la sanctuarele de la Sarmizegetusa Regia, unde au fost de asemenea detectate incinte subterane. “Vreau sa subliniez ca in urma masuratorilor noastre a rezultat ca in zona Vartoape si in imediata apropiere se afla vestigiile cele mai importante ale complexului, inclusiv sanctuare, constructii cu o vechime mai mare decat cele de la Sarmizegetusa”, declara atunci generalul. Conform studiului amintit, orasul subteran si suprateran de la Vartoape ar fi centrul complexului, mult mai mare decat cel de la Sarmizegetusa. Ca este asa, ramane sa o confirme viitoarele cercetari, dar noi ne-am convins de existenta tunelurilor, in acest inceput de mai cand, ajunsi la Capalna, la un pahar de vorba, un localnic ne-a povestit cum cu ceva vreme in urma s-a prabusit un perete de munte descoperind o parte de tunel, de putea omul sa mearga in picioare prin el, intarita cu barne putrezite din lemn. Unde ducea, ce se afla la capatul lui, nu se stie.
Legat de asta, intr-un fel sau altul.... ce ciini am fost si ce javre am ajuns....
RăspundețiȘtergerehttp://www.dailymail.co.uk/news/article-2228040/Romanian-tourist-board-use-alleged-links-British-royalty-DRACULA-boost-UK-visitors.html
http://www.ioncoja.ro/textele-altora/urme-dacice-in-zona-curburii-interioare-a-carpatilor/
RăspundețiȘtergereha ha, aur tracic/getic descoperit in bulgaria, n-ar trebui sa ne revina noua asta, lol?
RăspundețiȘtergerehttp://news.yahoo.com/ancient-thracian-gold-hoard-unearthed-bulgaria-133631604.html
Dar cine suntem noi?
ȘtergereBuricu pamantului? Stapanii inelelor?
era o gluma, in cazu' in care nu te-ai prins sau n-ai nimic interesant de spus vizavi de ce se discuta pe-aici mai bine da-ti un glonte-n cap.... Si da, sintem buricu' pamintului intr-un fel sau altul, daca renunti la kktul de istorie oficiala cu care ti s-a spalat creierul ani de zile si vrei cu adevarat sa te informezi, ai sa vezi ca asa e....
ȘtergereCristina, nu te mai enerva pe anumite persoane care nu sunt deshise si unei altfel de istorii decit cea invatata la scoala. I-am tms acum ceva timp administratorului acestui site citeva harti secrete ale Daciei si unde ai sa poti demonstra dupa ce vor apare ca intinderea tarii noastre era uriasa fata de ce stim noi astazi. Mai ai putintica rabdare. CJ
Ștergeremda, am sa fiu si eu in afara subiectului si am sa ma amuz, si apreciez temperamentul impulsiv al cristinei :) un temperament ce defineste o persoana tinara si plina de viata ;)
Ștergerereferitor la subiect... sint trist sa vad cum toti cei ce au urmat lui Burebista si Decebal nu au facut decit sa vinda sau sa tradeza acest loc al nostru Marea Dacie raminind azi doar o umbra a stradanei strabunilor nostri.Mai grav este ca noi nu sintem capabili sa fim uniti si sa iesim in strada cum fac altii... noi ne complacem in aceasta troaca in care traim, comentam doar pe la "colturi"dar cind vine vorba sa luam atitudine.. ala are treaba, ala are serici, ala are familie si uite asa noi sintem sclavii comoditatii si vieti moderne.. o rautate din partea mea : ati vrut sa vina americanii... uite ca au venit..( nu imi plac nici rusii) daca cumva unul cu o oarecare "cultura" afirma lucruri de tipul stapinii inelelor... dar na ce sa ii faci generatia de azi care se crede ceva ce nu este.. si anume inteligenta...
Draco - chipurile de piatra- FILMUL
RăspundețiȘtergereUn nou film documentar romanesc despre geto-daci si statuile dacilor de la Roma, Vatican si din lume. Dacii vazuti de artistii si istoricii vremii. Productia contine imagini inedite de la cetatile dacice din M-tii Orastie (patrimoniu UNESCO), Vatican, Roma, de pe cursul Dunarii, Adamclisi, M. Neagra,etc.
http://dracofilm.blogspot.ro/
Citez: "Salutare, Documentarul "Draco-chipurile de piatra" este disponibil spre vanzare sub forma de DVD-video si Blu-Ray disc .... bla, bla, bla ...
Ștergere============================================
Unii ... "e" destepti!
Fac bani din orice! Inclusiv din istoria neamului!
super poze super locuri. Cand am condus incolo ne-am plins de ce statul nu investeste intr-un drum mai bun ca sa aiba turistii acces, dar cind am ajuns in locurile sacre mi-am dat seama ca poate nu tot muritorul de rand trebuie sa ajunga acolo. locul are o incarcatura spirituala deosebita si daca ar fi prea multi turisti pe acolo magia, misterul si atmosfera ar fi poluata, asa ca am tacut si am sorbit cu sete o energie de nedescris. foarte fain.
RăspundețiȘtergerePerfect adevarat, Manna !! De curand, mai precis pe 31 mai a.c. am fost si am vizitat aceste locuri. Superb peisajul, dar drumul lasa de dorit. Cum ai spus si tu, exact asa gandeau sotul meu si sora mea, statul are grija sa pastreze zona nealterata. Cel putin, la bilete au fost totusi rezonabili, avand in vedere starea drumului.
RăspundețiȘtergere