Corbii de Piatră - un schit rupestru unic în România, lăsat pradă distrugerii.
Dacă am înlocui în aceste postere deşetul anatolian cu Munţii Buzăului, cu dealurile de cretă ale Murfatlarului sau cu cele de gresie de la poalele masivului Moldoveanu, am descoperi că şi aici sunt locuri unice, puţin explorate şi încărcate de istorie. Totuşi nume precum ansamblul rupestru de la Aluniş ori bisericuţele de la Murfatlar sau schitul de la Sfinţii Apostoli din Jgheaburi, cunoscut drept Mănăstirea Corbii de Piatră, nu spun nimic turistului român. Dacă ajung să afle de ele şi reuşesc să ajungă acolo, s-ar putea număra printre ultimii norocoşi care văd asemenea locuri.
Un unicat în România: două altare la aceeaşi biserică
Faptul că Mănăstirea Corbii de Piatră este probabil printre cele mai cunoscute, mai popularizate şi mai vizitate, graţie şi legăturii cu familia Corvineştilor, nu a scutit-o de probleme. Ansamblul parţial rupestru este situat în comuna Corbi, sat Jgheaburi, fiind datat din secolul al XIV-lea (1512), când a fost reînfiinţat în perioada domnitorului Neagoe Basarab (1512 - 1521). Biserica rupestră de la Corbii de Piatră a fost săpată în peretele masiv de stâncă, înalt de circa 30 m şi lung de 14,5 m.
Însă biserica mănăstirii, săpată în stâncă (gresie), alături de care se regăseşte trapeza (sala de mese a mănăstirii) despre care se afirmă că a fost folosită, de către domnitor, ca tribunal, au o vechime mult mai mare. Motivul este simplu: astfel de aşezăminte săpate în piatră nu sunt caracteristice perioadei în care Biserica avea libertatea să-şi practice cultul. Într-adevăr, monahii preferau locuri izolate pentru a se ruga, dar arhitectura acestei construcţii seamă mai degrabă cu cele din Capadocia. Biserica se înrudeşte tipologic cu grupul de biserici rupestre din regiunea mai sus amintită, arhitectura acesteia derivând din bisericile sală, cu două altare, dedicate hramului dublu – caracteristică bizantină de secolului al X-lea.
De altfel, Corbii de Piatră este singura biserică din Romania care are două altare funcţionale pe acelaşi naos. A exista supoziţia că cele două altare ar fi fost construite pentru a servi atât cultului ortodox, cât şi celui catolic. [o aberatie, sa nu zic prostie incomensurabila]. Însă aspectul lor bizantin infirmă această supoziţie, împingând vechimea construcţiei în primul mileniu al erei creştine. Există voci între specialişti care plasează săparea acestui locaş chiar în vremea persecuţiilor împotriva creştinilor. Argumentul lor ar fi intrarea minusculă în biserică (sub 1 metru înălţime), care ar fi fost perfect adaptată acelor vremuri şi uşor de camuflat.
Legătura dintre familia Corvineştilor şi aceste meleaguri
Monumentul este situat la aproximativ 400 m de centrul comunei Corbi (loc de baştină al Corvineştilor), pe malul stâng al Râului Doamnei, în zonă mai putând fi observate fragmente ale ruinelor Castelului lui Voicu, tatăl lui Ioan Corvin. Biograful regelui maghiar, Matia Corvin, când a redactat lucrarea dedicată vieţii acestuia, scria că strămoşii lui veneau din Transalpina, iar domeniul acestora se afla pe Plaiul Oii.
Prima atestare documentară este la 23 iunie 1512 şi ţine de momentul când monahia Magdalena, mătuşă a voievodului Neagoe Basarab, reînfiinţează Mănăstirea de la Corbii de Piatră, lăcaşul de cult primind hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Statutul de mănăstire domnească a fost dat de închinarea sa către domnitor, fapt ce a condus la sporirea prestigiului precum şi la obţinerea de terenuri din partea acestuia.
Probabil cea mai veche pictură murală din România
Valoarea deosebită a bisericii este dată mai ales de pictura, păstrată în totalitate cu caracter original, realizată în stil bizantin şi datată în secolul al XIV-lea sau chiar mai devreme, lăcaşul fiind cunoscut iniţial sub numele de „Mănăstirea Meriş”. Specialiştii au ajuns la concluzia că modalitatea de pictare este mai veche de ridicarea bisericii Nicolae Domnesc din Curtea de Argeş.
În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, mănăstirea devine biserica de mir, ca urmare a aşezării în jurul ei a unei puternice colonii formată din 200 de familii de români din Jina Sibiului.
La începutul secolului următor, arhiereul Iosif al Argeşului măreşte bisericuţa cu un pronaos de 5,5 m pe 4,5 m, cu intrare spre nord în naos. În anul 1761, lăcaşului de cult i-a fost adăugată o cruce de tip latin cu capitel piramidal detaşabil, amplasată deasupra peretelui vestic, neafectată de surparea peretelui vestic al naosului (din anul 1897). În cursul aceluiaşi an, pentru refacerea peretelui surpat, enoriaşii au adus meşteri pietrari din zona Albeştii de Muscel (italieni), care au refăcut în întregime suprafaţa afectată.
Anii după Revoluţie – între publicitate şi colaps
Faţă de multe alte monumente, după 1990, lăcaşul nu a suferit de pe urma uitării, dimpotrivă, i s-au recunoscut valoarea şi mulţi oameni au venit să-l vadă. Atracţia locurilor, dar şi încărcătura spirituală i-a apropiat pe mulţi de Corbii de Piatră. În contrast cu încărcătura istorică şi importanţa arhitecturală a monumentului, administratorul de drept – Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului – a refuzat constant să se implice în conservarea edificiului, acţionând doar pentru valorificarea potenţialului turistico-material, dar cu neglijenţă în asigurarea perenităţii sale. Nici perspectiva de a fi un candidat viabil la includerea în Lista Tentativă UNESCO nu i-a impulsionat.
Urgenţa intervenţiilor specializate, destinate conservării sau restaurării monumentului istoric, este dată atât de posibilitatea pierderii picturii interioare, unicat, afectată de igrasie – pe fondul lipsei unei ventilaţii corecte sau a unui mijloc tehnic de îndepărtare a umidităţii – cât şi a accentuării fisurilor din peretele de gresie, care se poate surpa în orice moment.
Un alt aspect important, pe care marea majoritate a persoanelor neavizate îl trece cu vederea, este reprezentat de pierderea unui element principal al ansamblului monumental, respectiv bisericuţa de lemn, datată în secolul al XIX-lea, şi care este situată la mai puţin de 10 metri de intrarea în schitul rupestru.
Această structură se află în prag de colaps, pe fondul slăbirii suporţilor care asigură rezistenţa, bârnele din lemn fiind afectate direct de diferenţele de temperatură precum şi de umezeală. În cursul anului 2012 s-a constatat înclinarea acesteia spre vest. Totodată, perforarea învelitorii din şiţă permite pătrunderea precipitaţiilor direct prin tavan, contribuind la degradarea accelerată.
Răspunsul pe care îl primeşti din partea feţelor bisericeşti ce ar trebui să administreze aceste locuri denotă indiferenţă, lipsa managementului şi a sumelor necesare consolidării şi conservării părţilor componente ale ansamblului monumental. Se invocă oficial un motiv celebru: „lipsa acută de fonduri”! Însă, în contradicţie cu cele afirmate, au fost găsite resursele materiale care să asigure achiziţia unui teren, precum şi construirea, la mai puţin de 60 de metri de schit, a unui imobil tip vilă, care funcţionează ca paraclis şi chilii pentru cei doi călugări care deservesc activitatea liturgică a lăcaşului monahal. Lăudabilă iniţiativă, dar în câţiva ani ar putea rămâne doar cu atât!
Proiecte şi iniţiative venite de la oameni de bună credinţă
Stadiul precar de conservare a fost semnalat, în nenumărate rânduri, atât de specialişti locali în domeniu, cât şi de reprezentanţi ai instituţiilor de specialitate din ţară şi străinătate. Astfel, prin efortul Universităţii de Arte Bucureşti şi prin implicarea directă a prof. univ. dr. Ioana Gomoiu, în colaborare cu Institutul Naţional de Cercetare în Domeniul Conservării şi Restaurării, Universitatea Bucureşti şi cu ajutorul unei cunoscute firme din domeniul studiilor şi proiectării pentru Industria Materialelor de Construcţii, a fost întocmit un amplu studiu de specialitate, în urma cercetărilor realizate între anii 2007 – 2010, în care sunt prezentate soluţii tehnice viabile pentru conservarea schitului rupestru de la Corbii de Piatră. Studiul cuprinde informaţii atât din punct de vedere al arhitecturii, cât şi al integrităţii structurale.
Întreg proiectul, denumit „Strategia integrată de cercetare a stării de conservare a unor biserici rupestre în vederea restaurării şi punerii în valoare” (SICBR) – Studiu de caz: Corbii de Piatră, a avut un buget finanţat din bani publici în valoare de aproximativ 2.000.000 de lei, la care s-a mai adăugat şi o cofinanţare de circa 100.000 lei, fondurile fiind dedicate căutării de soluţii tehnice pentru asigurarea conservării monumentului istoric. Rezultatele, materializate într-o amplă lucrare documentară, au fost prezentate şi administratorului legal.
Demersul nu s-a materializat într-o acţiune concludentă, fără a fi nici măcar finanţată elaborarea documentaţiei în vederea determinării intervenţiilor de specialitate pentru restaurare. Astfel, Corbii de Piatră, a căror istorie datează de sute de ani, îşi aşteptă sfârşitul, chiar dacă oamenii mai vin încă să admire aceste locuri superbe.
Sursa:
================================
CITITI SI AICI:
==============================================
=================================
===========================================
================================
=================
==========
poate ar trebui sa organizam ceva, un fond si sa vorbim cu un arhitect sa ajute la refacerea structurii? ce parere ai..e unul dintre locurile mele roeferate din romania..sau/si o tabara de munca voluntara
RăspundețiȘtergereCe cred eu?
Ștergere1. Trezirea urgenta a tuturor celor interesati sa ia atitudine!
2. Constientizarea autoritatilor statului de asemenea valori inestimabile care trebuie cercetate, restaurate, ocrotite etc.etc.
3. Luarea de atitudine fata de "fetele bisericesti" care trebuie sa inteleaga ca nu "numai lor" trebuie sa le fie "bine"!
4. Prin implicarea a cat mai multor iubitori de tara, valori, cultura poate reusim sa trezim si AUTORITATILE LOCALE, tineretul!
5. Poate "aude" si vreun "procopsit" al Romaniei (gen Becali), si va fi dispus sa investeasca in cercetare, restaurare, protectie!
6. Oricum, aici nu este treaba de "amatori" sau ... rau intentionati, pusi sa mai faca o mica/mare afacere!
7. Ia aminte cati bani aiurea (inclusiv fonduri europene), au cheltuit de pomana dracului cu TROVANTII de la Costesi, Valcea! Practic, acolo s-au "papat" bani publici cu lopata!
Mda... tipic... intrebarea ar trebui sa fie... de ce au construit o biserica pe un loc in care nu avea ce sa caute, ce au distrus facind asta? ce au vrut sa ascunda? Biserica nu a facut bine nici cind.. doar ignorantii( oameni limitati) pot crede ca exista un zeu. Biserica nu face decit sa atraga prostimea si sa limiteze optiunile.Poate ca ar trebui sa dezafectam toate templele de cult construite pe aceste locuri antice .. ideal ar fi sa intram peste vatican si sa scoatem la lumina ce au ei ascuns pe acolo...Dar evident eu sint extremist pentru ca gindesc... altfel.... pfft sa reconstruim biserici... ce oameni simpli.. istoria este si a fost distorsionata de Biserica.
RăspundețiȘtergereFelicitari pt. acest post. Acelasi lucru m-am intrebat si io si acelasi lucru s-ar intreba orice om cu un sfert de neuron in plus: ce cauta mizeria aia acolo? Nu e suficient cite temple in cinstea zeului s-au ridicat din 1990 pina acum peste tot? Trebuia sa fie atins de lepra religiei si acest loc fantastic? Nu e suficient ca suntem un popor de crestinopati? Cine are nevoie sa fie destept, cine are nevoie sa-si cunoasca adevarata istorie? Romanii in nici un caz. O dovedesc zilnic.... Ca si in cazul pesterii asa-zisului sfint Andrei.... Ce-a visat un nebun (avocatul) respectiv noaptea, s-a infaptuit in ziua urmatoarea.... sa distrugem locul, natura si sa zidim temple nimicului....
ȘtergereOameni simpli? Nu. Pt. ei exista un alt cuvint care sa-i caracterizeze: retarzi. Simplitatea e cu totul altceva....
Ștergere:) , din pacate pentru noi traim intr-o tara unde nu avem cu cine sa discutam fara sa intram in polemica cind vine vorba de religie.Am avut insa ocazia sau mai bine zis nesansa de a colinda lumea si am constatat ca nu numai pe la noi lumea este spalata efectiv la creier cind vine vorba de religie.. probabil ca asta este si motivul pentru care lumea nu poate sa fie decit impartita..."ei" acei "ei" au facut in asa fel incit oamenii sa nu vada "outside of the box" astfel incit sa fie mai usor de controlat si mintit... pina la urma omul de azi nu trebuie sa fie liber si nici sa nu se intrebe..."crede si nu cerceta" astfel omul de azi este un sclav cu pretentii si dorinte induse...sclavia nu este abolita este doar trecuta la un nivel mai avansat ;)
ȘtergereMa bucura insa sa vad ca cineva acolo inca gindeste :)
da, din pacate chestia e universal valabila, suficient sa te uiti numai la americani. sau mai aproape de noi, la musulmani.... nu uita "they live", la asta se reduce totul....
RăspundețiȘtergereCind vine vorba de americani e ceva mai complicat, ei practic nu sint constienti de ce se intimpla in jurul lor cu adevarat,mass media din marile aglomerari urbane ii tine pe oameni intr-un stress negativ si stare de alerta continuua( de aici si faptul ca 7 din 10 sint obezi).Cind vine vorba de musulmani multi se gindesc la ei cu prejudecati,gresit,ei cel putin incearca sa traiasca traditional.Aici nu fac referire la musulmanii din tari cucerite si subjugate de Americani( si evrei)fac referire la acei musulmani care incearca din rasputeri sa isi apere tara,valorile si bogatiile naturale.Lumea noastra nu este cu nimic mai departe de "lumea " lui Orwel (1984) doar ca acolo este dusa putin la etrem .Nu trebuie sa uitam insa ca "se pregateste" terenul pentru o noua lume.. o lume in care sintem controlati si condusi dupa un model simplu...dar nu vreau sa intru in detalii sau sa schimb subiectul postului... Sa nu uitam ca am plecat de la faptul ca "unii" distrug constient patrimoniul Tarii si fara sa vada cei "mici" lucrurile sint distorsionate si prezentate asa cum se vrea.. dar nu asa cum sint.
Ștergereiti dai seama ca stiu de faza cu americanii, si totusi asta nu-i scuza cu absolut nimic. pina la urma toata lumea stie ca america de nord e patria retarzilor, li s-a dus buhul pe buna dreptate. poti sa intri in detalii daca vrei vizavi de noua lume/noua ordine mondiala, s-a mai discutat asta pe aici....
RăspundețiȘtergere:) eram mai mult ca sigur ca stiai despre acesti simpli americani, nu le caut o scuza ci doar spun ca nu toata lumea poate sa vada mai departe de nevoile imediate,la ei mai mult ca la toti masinaria de control functioneaza .In tari ca si anglia,australia si noua zeelanda insa se poate vedea maximizarea acestui proces de spalare la creier si de control unde lumea are vaga impresie ca nu este urmarita si sistematizata..Evident asta este un subiect care am putea sa il dezvoltam mult .Tot atit de bine am putea sa discutam si despre Asia.. nu neaparat china, acolo lucrurile sint altfel, ci de restul asiei unde lumea este civilizata si tehnologizata la un nivel ce noi din lumea a 3 a Romania nu putem sa ne imaginam.. intrebarea mea insa este.. asta este evolutie sau pur control si sclavagism?
RăspundețiȘtergereUite cit de mult ne pasa noua, rromanasilor de propria istorie.... inca o dovada....
RăspundețiȘtergerehttp://www.porcisme.ro/component/content/article/34-porcisme-din-romania/1421-dacii-si-romanii
mda..aici intram in alta sfera de discutii.. si anume jaful la drumul mare pe care il fac politicienii nostri.Nu stiu din ce zona a tarii esti insa eu fiind din Constanta sint destul de in tema cu ce fac hotii politicieni din constanta, cum ar fi: hasoti,mazare etc...Vina insa ne apartine si cind spun ca ne apartine ma refer la intreaga populatie din tara.Noi ca romani sintem lasi si delasatori, si in alte tari se mai fura din banii tarilor respective .. doar ca acolo oamenii reactioneaza si ies in strada.. vezi germania,franta, grecia etc...poporul roman este las prin definitie.. degeaba avem ca stramosi Dacii daca in ultimii 2000 de ani am lasat toata scursoarea ce a trecut pe la noi sa ne "strice" singele de Daci devenind incet dar sigur niste lasi...
Ștergeresint din groapa principala de gunoi a tarii, adica bucuresti. am fost de citeva ori in constanta si daca as putea m-as muta acolo sa fiu aproape de mare.... da sa nu fie japita de mazare primar. a distrus orasul, a distrus tot.... chiar ieri am vazut la stiri cum un bulevard din centrul orasului a fost inundat din cauza unei conducte fisurate, acestea nemaifiind schimbate/reparate de secole....orice comentariu e de prisos....
Ștergeredeci ne simtim bine in ipostaza de tigani, nu? perfect....
RăspundețiȘtergereDin pacate nu avem cu cine.. evident asta nu e o scuza pentru a nu reactiona...
ȘtergereE si una si alta. dar, ca sa fiu sincera, sclavagism suta la suta. mascat sub diverse forme, evident.
RăspundețiȘtergereLa nivel global se vede foarte clar fenomenul....au mai ramas 2-3 locuri aproape ne atinse.. insa pentru a trai acolo trebuie sa poti sa te intorci la un stil de viata aproape rudimentar si sa traiesti viata bucurindu-te de lucruri simple fara a incerca sa schimbi nimic, chiar daca ai impresia ca poti face bine, eu spun asta din experienta traita intr-un asemenea loc o perioada de vreme...ne dorim sa "evoluam" ,problema este ca asa ne departama de tot ce inseamna umanitate...e destul de complicat subiectul mai ales ca nu e nici locul si nici momentul potrivit ....
Ștergeresubiectul nu e chiar atit de complicat, in schimb, da, locul si momentul potrivit nu-s....
Ștergeremda, trebuie vazut cum se poate gasi si locul si momentul.. subiectul este interesant de dezbatut
Ștergerehttp://extraterestriiprintrenoi.wordpress.com/2012/10/14/cineva-ne-ucide-istoria/
RăspundețiȘtergereDraga Cristina, ai dreptate dar numai in parte. Sa stii ca sunt oameni care inca se bat sa ,,deschida capul" mai marilor nostrii si nu numai. Iti recomand Noi nu suntem urmasii Romei scrisa de Napoleon Savescu care mai are si un mare site in SUA - Dacia revieval, unde incearca sa arate lumii istoria noastra. Eu am multe materiale, inclusiv traducerile placutelor de la Tartaraia, Sinaia si ale lui Toth. Sunt f interesante pentru cine are ,, open mind". Mai am si alte carti despre istoria noastra, carti pe care daca le citesti iti schimbi radical ideea despre noi, romanii. Cit priveste extraterestii, am citit atat de multe carti si articole (plus experienta mea cu asa ceva), incat nu trebuie sa-mi spuna nimeni ca nu exista. Pacat ca lumea nu e receptiva, dar nu este vina lor, mai ales a celor din afara oraselor. Vina este a celor din orase care au acces facil la internet si informatie si care nu se gandesc decit la ...bunastarea lor, ca sa ma exprim frumos. Mai intervine si conducatorii de toate genurile, de la cei politici, biserica, organizatii care de cele mai multe ori au ganduri ascunse si nu isi urmeaza decit propriul interes. Din punctul meu de vedere, ma rog si astept schimbarea. Ea a inceput si trebuie numai sa vezi ca totul a luat-o razna si parca nimic numai e la locul lui. Eu am tot tms la prieteni, carti, articole, poze cu speranta ca vor intelege si vor da mai departe. M-am bucurat sa aflu ca unii au fost receptivi iar altii au ramas ca si pana acum in lumea lor. O zi buna! CJ
ȘtergereVa pierdeti sufletul prin gandurile materializate aici...fiecare dintre voi!
RăspundețiȘtergereDumnezeu fie cu voi!
Cold Stone si Christinne sunteti prosti de bubuiti. Idioti modernisti care au impresia ca stiu totul. Voi sunteti niste anti-romani retardati care ati dat peste internet...Foarte trist!
RăspundețiȘtergere