Google Translate

sâmbătă, 10 iulie 2010

... inaugurandu-se cu deosebita solemnitate ... de E.Udrea? Oh...nu! De marele Rege Carol I

Manastirea Cetatuia, purtand hramul "Sfintii Apoltoli Petru si Pavel", este asezata in marginea vestica a orasului Iasi. Din oras se ajunge chiar si cu mijloacele de transport in comun. Este situata pe una din cele sapte coline ale orasului; pe varful unui deal cu rape de jur imprejur.Manastirea Cetatuia a trecut in decursul vremii prin razboaie, si alte calamitati naturale. Lucrari de reparatie si restaurare au avut loc in 1830-1911 si 1940-1941, insa cea mai importanta initiativa a fost in 1964-1971, cu sprijinul statului, a Directiei Monumentelor Istorice, a Departamentului Cultelor si Mitropoliei Moldovei. Datorita restaurarilor si-a pastrat forma originala.

Pericolul cel mai mare il reprezinta acum alunecarile de teren, fenomen care s-a accentuat dupa 1996. Consolidarea dealului devine astfel absolut necesara pentru pastrarea intacta a temeliei asezamantului.Iata ce aflam din placa memoriala fixata in zidul salii gotice:
"Manastirea Cetatuia zidita de Gheorghe Duca in 1669, fosta resedinta de vara a voievozilor si mitropolitilor Moldovei, adapost de lucru al Mitropolitului Dosoftei si invatatului Dimitrie Cantemir. Avand o tipografie ajunsese in timpul din urma in stare de parasire in deosebi palatul Domnesc, Sala Gotica si gospodaria erau in completa ruina. Asa fiind prin staruinta IPS Dr. Pimen Georgescu, Mitropolitul Moldovei, cladirile vechi au fost refacute de Comisiunea Monumentelor Istorice, inaugurandu-se cu deosebita solemnitate in octombrie 1911 de marele Rege Carol I venit la Iasi cu familia Regala pentru serbarea jubileului Universitatii, cu care prilej s-a pus temelia noilor chilii manastiresti. La aceasta stralucita serbare la care au fost prezenti si delegatii Universitatilor straine sositi la Iasi pentru Jubileul Universitatii, a contribuit foarte mult aviatorul Aurel Vlaicu care a zburat pe aparatul inventat de el, plecand de la scoala normala "Vasile Lupu" peste Iasi si facand mai multe viraje in jurul dealului cu manastirea Cetatuia in admiratia invitatilor straini si a multimii poporului. A fost primul zbor de aviatie la Iasi."
Cititi mai mult aici: Manastirea Cetatuia

Monumentele istorice, sunt lasate
premeditat in paragina!


Azi insa, facem biserici in fiecare cartier!
Maine, vom face ... pe fiecare strada!
In municipii resedinta de judet ...
facem CATEDRALE! Au rasarit in ultimii
20 de ani ... ca ciupercile dupa ploaie!
Investitii de zeci si zeci de miliarde!

Este/sunt pline acestea de poporul devenit peste
noapte ultra-credincios? NU! De 3* NU!
Poporul roman, crestin-ortodox, este acelasi!
Acelasi pastrator de credinta, indiferent
de urgia necazurilor prin care a trecut!

Ploaia de biserici, are alta explicatie:
Politicul si coruptia de dupa '90!!!
Si de aici, ca din multe alte parti,
"baietii destepti" + preoti corupti,
"MULG"! Din greu, si fara frica de
DUMNEZEU!

V.Burcu

Un comentariu:

  1. @all Este important sa luati si dumneavoastra atitudine! Sa va exprimati un punct de vedere! Nu cred ca cineva, cu inima de roman, sau om cu suflet, poate ramane indiferent! Benefic ar fi, pentru toti cei care citesc acest blog, sa afle si despre alte "minuni" la propriu si figurat din Romania. Multumesc anticipat celor car vor raspunde acestu apel! V.Burcu

    RăspundețiȘtergere

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări