Google Translate

marți, 30 noiembrie 2010

Ignis, Maramures. Agni, the Vedic God of Fire in Romania! O descoperire remarcabila! UPDATE!

IGNIS. Vf.Ignis Maramures. Platoul Ignis.
Vf.Ignis
Am venit spre tine, prin Poarta maramureseana!
Insemnele, simbologia si etimologia, mi-au fost prieteni de nadejde!
Ignis, etimologic inseamna : foc (latina) !
Dar ... originea este in ... sanscrita, insemnand:
Agni, God of Fire !
In Maramures, Romania !
Aici...: "Negru Voda", com.Cetateni, jud. Arges
Distanta este remarcabila, dar ... Mesagerul ... acelasi!
Agni, God of Fire !
Un ... Ignis ... argesean!
_______________
Intamplator, am ajuns aici!
Concluzia, este tulburatoare:
Cu PROBE indubitabile, iata DOVADA ca cel putin acesti doi MENHIRI, aflati la distanta mare unul de altul, identici ca infatisare, ale caror initiale functii-reprezentari sau pierdut in negura vremurilor, duc la un acelasi Zeu: Zeul focului!
Zeul purificarii, Zeul nemuririi!
Mesagerul celorlalti zei! Zeul de legatura: intre lumea de "aici" si ... "dincolo"! Omul, este o reflectare a cerului! Lucrurile de jos sunt o imagine a lucrurilor de sus! "Cum este sus, aşa este şi jos."
De acum, specialistii trebuie sa-si spuna cuvantul!
Admin
P.S.1.: Pentru alte imagini, Clik aici:
P.S.2.: Dedic aceasta interesanta DESCOPERIRE, tuturor celor care au postat PHOTO pe net, celor care ma incurajeaza intr-o forma sau alta, prin meandrele acestui proiect!
Va multumesc, prieteni!
Admin 
_____________________________
UPDATE
01 decembrie 2010
__________________________________
Azi este Ziua Nationala a Romaniei
O zi importanta, o zi de sarbatoare a tuturor romanilor!
O zi de bucurie, o zi aniversara!
Bucuria mea, implinirea deplina a celor mai profunde sentimente,
a fost sa fie ... in aceasta Zi, cu deosebite semnificatii!
Relatia mea cu Agni, God of Fire, se dovedeste excelenta!
Incet, incet, megalitii Romaniei isi vor lua locul cuvenit!
Multumesc, Ziare.com!
Multumesc, D-le redactor Marin Neacsu!
Admin
P.S.: Munca in folosul si scopul propus, da roade:
Click pe link-uri!
Miercuri, 01 Decembrie 2010, 21:08

sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Poarta maramureseana. Stargate in Romania. BIBLIA locurilor. Un CODEX , din vremuri tare de demult ...

 
Poarta maramureseana. Stargate in Romania
 
 
Unul dintre cele mai impresionante si inedite aspecte ale universului etnografic mara­mu­resean, pe lânga care strainii nu pot sa treaca nepasatori, se refera la monu­men­talele porti de lemn ale gospodariilor traditionale, situate indeosebi in satele de pe Mara, Cosau si Iza, dar si in unele localitati din Tara Lapusului.
 

 
Construite in general pe trei stâlpi si un „fruntar” (pragul de sus al portii) din lemn de stejar, având „haizasul” (acoperisul) sindreluit, portile din aceasta zona au fost com­parate adesea cu veritabile „arcuri de triumf”, pe sub care taranii treceau cu demnitate, mândri de originea lor nemeseasca.
 
 
Salba de porti monumentale e marturia vie a unei realitati istorice mai apar­te: in perioada feudala, din rândul obstelor maramuresene s-a ridicat o clasa de cneji, care periodic isi alegea voievodul; puterea si privilegiile nobililor au fost atent frag­mentate si distribuite unui numar din ce in ce mai mare de familii. Secole de-a rândul, aceasta casta (de proportii obstesti!) a rezistat incercarilor de lichidare a privilegiilor. Asa se explica uluitorul rezultat al unei statistici austriece din secolul al XVIII-lea, care situa Maramuresul „pe primul loc in intreg imperiu, in ceea ce priveste procentul no­bi­lilor raportat la totalitatea populatiei comitatului.”
 
 
Au fost inregistrati, pe baza inscri­su­rilor autentice, circa 15.000 de nemesi, cei mai multi descendenti ai vechilor familii cne­ziale românesti locale. Aspectul e extrem de important, caci numai nemesii aveau privilegiul sa-si ridice porti inalte in fata gospodariilor, in timp ce oamenii simpli nu aveau dreptul decât la vra­nite (con­fectionate din pari montati paralel pe o rama dreptunghiulara si cu o diago­nala, pentru a-i fixa, si care se deschidea intr-o parte).
 
 
Maramuresul a fost, deci, la un moment dat, o enclava imperiala unica, populata cu tarani de vita nobila. Portile cu stâlpi sculptati si sindrila sunt relicva unei organizari sociale care a functionat pâna in secolul al XX-lea, gratie traditiilor impamântanite si a conser­vatorismului funciar. Nicaieri in Europa scenariul nu s-a mai repetat.
 
 
„Atasamentul localnicilor fata de aceste valoroase constructii, cu atât de profunde ra­da­cini in traditiile de cultura si arta, cât si in istoria social-politica a Maramuresului este ilustrat de faptul ca pâna azi s-a pastrat obiceiul de a categorisi gospodarii dupa porti.
 
 
 Pâna si azi, când intrebi de vreun satean de-al lor, oamenii batrâni iti indica «poarta» de la casa unde locuieste acela, formularea semnificând cinstirea pe care i-o acorda”
(scria in 1977, Francisc Nistor).
 
 
Constructia, incizarea motivelor si actul de trecere pe sub pragul portii suportau fiecare un ritual aparte, pe baza unor credinte profunde
(cu conotatii mai degraba mi­ti­ce).

 
Astfel, taierea stejarului trebuia sa coincida cu o perioada de nopti cu luna plina – pentru a indeparta din jurul gospodariei orice nenorociri si toate „ceasurile rele”. Apoi, transportul lemnului din padure trebuia sa se faca intr-una din zilele lucratoare „de dul­ce” (marti, joi sau sâmbata), in virtutea credintei ca astfel lemnul va fi aducator de noroc.
 
 Sub stâlpul care leaga pragul se puneau „bani, agheasma si tamâie, ca sa nu se apropie ciuma.” Iar pentru apararea averii si a casei, pe stâlpi se incizau
figuri antro­pomorfe, protectoare.
 
 
Motivele sculptate aveau substraturi magice (unele), insa decodificarea celor mai frecvente elemente utilizate de mesterii populari ne permit incursiuni intr-un univers mitologic, antecrestin: funia, nodurile, rozetele solare – cu variatiile: cerc simplu, cercuri concentrice, soare cu chip omenesc, toate având la origine un ancestral cult solar –, apoi pomul vietii („simbolul vietii fara de moarte si al rodniciei nesfârsite”), motivul sarpelui (pazitorul gospodariei), chipul omenesc, pasarile, dintele de lup, bradul s.a.m.d.
 
 
Pentru taranul maramuresean, trecerea pe sub haizasul portii devenea aproape un act ceremonial, purificându-se mental de relele lumii profane pentru a intra curat in universul casnic al gospodariei si familiei.
 
 
 In toate culturile traditionale, trecerea pe sub o poarta, mai mult sau mai putin grandioasa, simbolizeaza o transformare (de suprafata ori structurala, fizica sau virtuala).
 
 
Strainii opresc fascinati in fata portilor maramuresene, admira fara sa priceapa motivele incizate pe stâlpi, fac fotografii, filmeaza,
dar câti dintre ei... cunosc adevarata poveste…
 
 
Multumesc D-lui Dorin Stef, pentru TEXT.
Va recomand si acest site: Poarta maramureseana
 
 
Motto: “In fact, words are well adapted for
description and the arousing of emotion, but for many kinds
of precise thought other symbols are much better”.
 
“De fapt, cuvintele sunt bine adaptate pentru
descrierea si transmiterea emotiilor, dar pentru multe tipuri
de gandire, utilizarea simbolurilor este mult mai eficientă."
(John B. S. Haldane)
 
 
OPINII PERSONALE
 
Poarta maramureseana este o "carte a cartilor". Un CODEX .
O poarta stelara. 
 
Plina de simboluri, cu o durabilitate de peste 100 de ani, un mod de comunicare peste milenii. Regretabil si aici, putina atentie acordata "semnificatiilor", simbolismului, mesajelor incrustate in lemn de cunoscatori, marii, inegalabilii mesteri populari! Altii au scris biblioteci, si-au luat doctorate, pentru doar cateva scrijelituri... sau asa zisele picturi rupestre. Noi ... pacat!
 
Portile maramuresene, cu mesajele lor extraordinare, pline de sensuri incifrate in simboluri, puse chiar la intrare pe "mosie" in vazul tuturor, prieteni si neprieteni, coroborate cu simbolurile tesaturilor si portului popular, semnificatiile horelor, la care neaparat adaugate povestile, basmele si legendele orale, toate transmise din tata in fiu, mama - fiica, alcatuiesc CAPODOPERELE acestor locuri, acestui neam binecuvantat de zei! O uriasa, ancestrala biblioteca vesnica, nepieritoare!
 
Daca am retinut si inteles acest mesaj,
daca vom cauta sa aprofundam istoria evolutiei, comunicarii umane, simbolistica, istoria ideilor si credintelor religioase, vom intelege si mesajele incifrate in megaliti, in pietrele sacre ale acestor locuri!
Asa sa ne ajute Dumnezeu!
Admin, Romania Megalitica
=======================================
========================================================
========================================================================

marți, 23 noiembrie 2010

Absolut remarcabil! Deocamdata vom analiza impreuna! Va invit sa comentati!

Ce sa fie? Unde?
Aceeasi imagine, aceeasi intrebare!
___________________

Primele doua imagini, NU sunt aceleasi cu urmatoarele!
Locatiile difera! Mai mult, sunt la foarte mare distanta!
Dar ... eu am opinia mea!
Voi ce credeti?
Va incumentati sa comentati?
Admin

vineri, 19 noiembrie 2010

Artefacte megalitice in judetul Neamt, date uitarii! Pana si Legendele s-au voit ... pierdute!

Piatra Lacrimata
Daca urci pe Ceahlau urmand traseul marcat prin crucea rosie care pleaca de la Statiunea Durau – Poiana Viezuri – Cascada Duruitoarea – Poiana Saiusului pana la Cabana Dochia vei intalni, dupa ce treci de Curmatura Stanile spre Curmatura Picioru Schiop, platoul de unde poti admira Piatra Lacrimata. Pentru a ajunge in final la Cabana Dochia traseul trece pe langa Piatra Lacrimata, care sta neclintita in bataia vantului, semanand cu chipul unui om care plange.
Asemenea celorlalte pietre ale Masivului Ceahlau, Piatra Lacrimata are si ea legenda ei, dar odata cu trecerea timpului aceasta s-a pierdut. Ceea ce a ramas astazi este doar forma acestui chip care plange invaluit de mister.
Aceasta stanca, cu forma ei provocatoare, trezeste imaginatia trecatorilor care parca incearca sa-i descopere secretul. Unii localnicii spun ca ar fi vorba de o ursitoare si se tem de ea, in schimb altii o aseamana cu chipul unui indragostit si o privesc cu respect.
Adevarata poveste a Pietrei Lacrimate a murit odata cu oamenii care au cunoscut-o, cert este ca nu vom sti niciodata legenda acestei pietre.
_______________________________
Trei caldari
Dupa o calatorie cu telegondola pe dealul Cozla iti poti continua excursia pe culmea dealului pana la cota 679 m la punctul numit "Trei caldari", (sau "Căldările uriaşilor" potrivit legendei),  aproape de satul Garcina, lasand in urma, pe partea dreapta, cartierul Darmanesti, paraul Cuejdi, zona Ocol si drumul ce duce la Targul Neamt iar in stanga se afla dealul Carlomanu si un drum forestier ce face legatura intre zona Bacioaia si satul Garcina (atentie - e dificil ca urmare a ploilor si exploatarilor forestiere).
Gradul de dificultate este unul foarte mic - traseul fiind abordat de multe persoane aflate la varsta a 3-a si mai putin de tineri, durata traseului fiind de aprox 40 min - mers domol.
Diametrul scobiturilor este de aprox. 60 cm, un copil strecurandu-se cu usurinta in ele. Unii cercetatori considera că ne aflam în faţa unui fenomen carstic, alţii le atribuie o natură periglaciară, în timp ce alţi cercetători le califică drept marmite eoliene formate prin acţiunea îndelungată a vânturilor.
Dealul Cozla este rezervatie paleontoligica, unicat in Europa, fiind format de marne, sisturi argiloase, straturi bogate in fosile si alge.
_______________________________

La morminte – Muntii Ceahlau 
Opinii personale:
Am considerat firesc sa ma apropii de nepretuitul CEAHLAU, cu prezentarea unor artefacte putin bagate in seama, uitate de oameni, scrijelite de niste neispraviti care nu au vazut si nici nu i-a interesat ca ACOLO exista o scriere mult mai veche!
Primul artefact,
impropriu numit Piatra lacrimata, este de fapt un extrem de important Sfinx. O figura antroporfa, un simulacru in care eu vad ... posibil ... doua capete  intr-unul singur ! De retinut ca aceste simulacre, figuri ciclopice in piatra {antropomorfe, zoomorfe}, capata o imagine distincta daca sunt observate de la o anumita distanta, dintr-un anumit unghi de vedere. Deseori, in ecuatia perspectivei intra si factorul ... timp! Plin de mister, e si faptul ca pot fi identificate ... imagini diferite!
Al doilea artefact,
nefericit denumit La caldari, este in opinia mea un CRANIU urias din piatra, care vazut dintr-un anumit punct par a fi ... doua cranii  intr-unul singur, iar din alt unghi, CRANIUL unui CICLOP, {ciclopii, conform unor legende, aveau trei ochi}. Sa reamintim aici si despre ce au altii: STRANGE ARTIFACTS - Crystal Skulls. Deosebiri? DA! Ale noastre sunt certe, dar date uitarii, neluate in seama! Ale lor? Si azi cercetate, in toate laboratoarele lumii!
Cel de--al treilea,
La morminte, se pare ca ar fi singurul care pastreaza denumirea cea mai apropiata de adevar! Dar ... atentie! In opinia mea, aceste morminte sunt non-umane! (Nu au nicio legatura cu cei care au murit la Curmatura, in cel de-al doilea razboi mondial). Sunt ale ... uriasilor biblici. Numiti in mitologia noastra si capcauni, balauri, zmei, diavoli, jidovi! Despre unii se spune ca ar fi avut doua capete, sau chiar mai multe! Trebuie totusi sa sublinieaz, ca in povestile, legendele si miturile noastre, URIASII au fost ... unii buni, altii ... rai! Alt principiu universal!
 Admin

marți, 16 noiembrie 2010

Lacul Dracului. Ochiul Beiului. Coincidente stranii. Din Cheile Nerei, Caras Severin, in ... Florida, USA!

Lacul Dracului este situat pe malul stâng al Nerei si s-a format prin prăbuşirea tavanului unei peşteri. Intinzându-se pe o suprafaţă de 700 mp este cel mai mare lac carstic atat din judeţ cat si din tara. Lacul Dracului are adâncime maximă de 9 m.
Aici, la lacul Dracului, intalnim mitul diavolului intruchipat care vrea sa ademeneasca omul.
Codex Gigas with infamous illustration of Devil
In literatura si biblie sunt multe exemple de acest gen. Se intampla demult tare ...
Lacul are o culoare albastru-verzuie, impresionantă. Localnicii susţin că legenda mai spune că lacul nu are fund, că el are multe tunele subterane. Mai mult, se zice că multi dintre cei care se avântă să facă baie în apele albastre-verzui nu se mai întorc niciodată.
Cand ajungeti la lacul Dracului, incinsi de la drumul anevoios, va poate cuprinde o stare euforica insa, oricat de ademenitoare ar arata apa lacului, nu va lasati dusi de mrejele ei.
Cine stie... poate demonstrati ca si legendele pot fi adevarate!
Informatii utile: *** Lacul Dracului si Ochiul Beiului, se afla in localitatea Sasca Montana, judetul Caras – Severin. *** Distante:
- Moldova Noua – 25 km – Sasca Montana
- Timisoara – 105 km – Resita – 53 km – Oravita – 24 km – Sasca Montana (total~182 km)
- Drobeta Turnu Severin – 29 km – Orsova – 103 km – Moldova Noua – 25 km – Sasca Montana (total ~ 157 km)
- Baile Herculane – 109 km – Oravita – 24 km – Sasca Montana (total~133 km)
- Hateg – 70 km – Caransebes – 43 km – Resita – 53 km – Oravita – 24 km – Sasca Montana (total~190 km)
- Targu Jiu – 42km – Baia de Arama – 59 km – Baile Herculane – 23 km – Orsova – 103 km – Moldova Noua – 25 km – Sasca Montana (total~252)
- Bucuresti – 120 km – Pitesti – 70 km – Slatina – 51 km – Craiova – 35 km – Filiasi – 76 km – Drobeta Turnu Severin – 29 km – Orsova – 103 km – Moldova Noua – 25 km – Sasca Montana (total ~509 km)
Meleaguri.ro; Articol redactat cu sprijinul primariei Sasca Montana.
Ochiul Beiului, un alt lac din povesti ...
Lacul Ochiul Beiului se afla in Parcul National Cheile Nerei Beusnita si este protejat de muntii Aninei si Locvei. Nu se ajunge usor, deoarece drumul este anevoios insa, efortul da roade cand, calatorul ajunge in fata ochiului plin de vraja care anima padurile si indeamna turistii la o stare de visare si contemplare. In acele momente ai vrea sa fii o fiinta supranaturala ca sa te poti scufunda in albastrul infinit al lacului si sa-i afli povestea.
Lacul are o suprafata de 284 mp si o adancime de 3.6 m. Ochiul Beiului are provenienta carstica si are forma de cuva. Datorita izvorului care il alimenteaza, acest lac nu ingheata iarna. De altfel, iarna, datorita temperaturii apei, poposesc pasari migratoare precum starci cenusii si rate salbatice. 
Lacul Ochiul Beiului este poziţionat aproape de cele 3 cascade ale râului Beuşniţa, rezervaţia naturală cu aceleaşi nume, împrejurimile sălbatice ca şi ruinele cetăţii medievale Ilidia din apropiere, constituie unul din cele mai frumoase puncte turistice din Banat. Pe raza satului Sasca Română după vărsarea Beiului în Nera se termină frumoasele Chei ale Nerei – rezervaţie naturală, unde trecerea călătorului se face prin tunele săpate în stânca abruptă a malului drept. Lacul Ochiul Beiului este fermecat si datorita faptului ca localnicii inca alimenteaza povestea ielelor. Ei povestesc ca aici se aduna ielele in noaptea de Sanziene, se imbaiaza si danseaza pana in zori de zi.
_______________________________________
Un frate mai mare, al ... Lacului Dracului ...
Un alt frate mai mare, al ... Ochiului Beiului ...
Coincidente stranii. Din Cheile Nerei, Caras Severin, in ... Florida, USA!
Acum insa, un punct de vedere strict personal:
Dincolo de coincidente, exista o mare deosebire:
Lacul Ochiul Dracului, a fost un templu-altar precrestin, pagan, care din nefericire, dupa moartea prin inec a unor oameni, care s-au aventurat in apele acestuia, a capatat un nume ... de renume: Lacul Dracului! Observati va rog, cu ATENTIE ... Piatra Altarului!
Admin

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări