Una dintre cele mai importante minuni naturale ale României se degradează pe zi ce trece. Este vorba despre Podul lui Dumnezeu din localitatea Ponoarele, judeţul Mehedinţi.
Unic în ţară şi chiar în lume, este afectat de infiltraţii, dar şi de traficul greu de pe Drumul Naţional care îl traversează.
Comuna Ponoarele din judetul Mehedinti se poate lauda cu cateva fenomene carstice pe cat de rare, pe atat de interesante, cum ar fi Podul lui Dumnezeu (unul dintre cele mai mari poduri naturale din lume si singurul circulabil) sau Campul Afroditei.
In zona circula legende foarte interesante referitoare la aparitia si existenta fenomenelor, legende cu conotatie biblica, de unde si numele de "Podul lui Dumnezeu".
Daca stiinta ne vorbeste despre pod ca rezultat al prabusirii tavanului unei pesteri, legenda locului ne infatiseaza o cu totul alta versiune. Pe vremuri de mult uitate, se spune, aici locuia Dracu. Chiar in Pestera Ponoarele (Pestera de la Pod) isi avea salasul. Ravasiti de raul care ii inconjura, satenii l-au rugat pe Dumnezeu sa-i scape de el. A lovit Dumnezeu cu palma tavanul pesterii, acesta prabusindu-se peste gura ei, formand podul.
Alte legende spun ca podul ar fi fost construit de Dumnezeu pentru ca Sfantul Nicodim sa treaca spre Tismana dupa ce oamenii l-au alungat din comuna, loc unde a vrut sa construiasca o manastire. Altele vorbesc despre faptul ca ar fi fost construit chiar de legendarul Hercule sau de Iovan Iorgovan, personaj de basm care urmarea balaurul ce-i rapise mandruta.
De la Baia de Arama se desparte un drum asfaltat care se avânta în urcus pe largi serpentine, pentru a ajunge apoi la Ponoarele, localitate vestita pentru Sarbatoarea liliacului, organizata în fiecare an la începutul lunii mai, si prea putin cunoscuta pentru un monument natural unic pe toata suprafata pamântului: Podul lui Dumnezeu. Podul este, de fapt, prefigurat de bolta unei stânci, cu o deschidere de 25 m si o lungime de 50 m, care se întinde peste doua lacuri carstice (Zatonul Mare si Zatonul Mic).
Ceea ce uimeste nu este doar asemanarea configuratiei boltii naturale cu un pod adevarat de tip roman, ci si faptul ca aceasta bolta sustine într-adevar un carosabil natural larg de 6 m, în prelungirea drumului Ponoarele - Izverna, pe care circula turme de oi, care cu fân, automobile si vehicule grele. Numele podului - Podul lui Dumnezeu - s-a transmis la Ponoarele din generatie în generatie, cu o deplina convingere ca la mijloc se afla vointa divina. Specialistii apreciaza ca Podul lui Dumnezeu se datoreaza prabusirii naturale a unui tavan al Pesterii Ponoarelor, existenta în imediata vecinatate a podului. În literatura de specialitate se releva ca poduri naturale mai exista în Franta, la la Ardech, si în S.U.A. (cel mai mare - înalt de 88,4 m si lat de 10 m), dar singurul pod natural din lume deschis traficului rutier este Podul lui Dumnezeu de la Ponoarele, jud.Mehedinti.
1. Podul Natural si Pestera - Ponoarele - Jud. Mehedinti
2. Podul lui Dumnezeu
3. Pestera podului
4. Podul lui Dumnezeu.Text + PHOTO (click pt.marire)
5. Libertatea.ro Podul lui Dumnezeu
6. Ponoare.ro Blestemul de la Podul lui Dumnezeu
7. Ponoare.ro PODUL LUI DUMNEZEU Unul din cele trei poduri naturale din lume
8. Primaria Ponoarele - Natura la ea acasa
9.VIDEO. podul lui dumnezeu mehedinti
10. Petrica Matu Stoian la Podul Lui Dumnezeu www.ponoare.ro
_____________________________
Nu se poate chiar totul fura in Romania!
Se poate insa vinde, ori lasa in paragina!
Toate sunt la fel de grave! Criminale chiar!
Podul lui Dumnezeu ... doar o vorba sa-ti
mai spun: dar daca nu-i chiar "natural"?
Cine sa-l fi facut?
Dumnezeu? Fii lui Dumnezeu?
Ingerii alungati din cer?
Lucifer alias Satana?
Sau ... uriasii din Biblie?!!
Si pietrele vorbesc!
Hmmm ... sa privim/ascultam atent,
cu mintea si sufletul din noi,
sa intelegem/descifram mesajul,
pietrelor ... megalitice!
P.S. "De multi ani, cercetatorii,inclusiv romani, afirma ca prima treapta a evolutiei vietii, mineralul, lumea de piatra nascuta la inceputurile omeniriri, este un "depozit" de informatii imemoriale. Multe dintre alcatuirile de stanca, par imprastiate intamplator pe suprafata planetei de mainile unor giganti, doar ca un mod de a masura timpul sau poate de a urmari cerurile... Dar s-au dovedit a fi uriase depozite de energie si li s-a masurat un camp cu puteri uluitoare, asupra celor care pot interfera cu el. Asa s-a intamplat cu marile menhire de la Carnac, considerate astazi ... pietre vindecatoare. Poate ca la fel este si in cazul megalitilor, din Carpaţii româneşti." Voi reveni! Urmatorul subiect.
Oameni buni, hai sa postam aici , pe acest blog toti cei care cunoastem , imagini, filme , informatii cu astfel de locuri care merita vazute si popularizate , sa nu trecem ca orbii pe langa ele , sa ne bucuram privirile cu ceea ce Dumnezeu ne-a dat noua , acestui neam de nerecunoscatori.
RăspundețiȘtergerehttp://www.ponoare.ro Ghidul virtual Ponoarele
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru postare!
RăspundețiȘtergere@Veronica Dragoi, Multumesc! Felicitari si tie pentru... http://veronica-dragoi.blogspot.com/ ! Dar ... de ce te-ai oprit? As citi cu mare interes si cartea ta! Se poate? Chiar contra-cost! Admin, V.Burcu
RăspundețiȘtergereE intr'adevar un monument sa zic asa superb! Prima oara am auzit de el dintr-o revista care ne-o aducea profesoara de geografie, si chiar as fi vrut sa merg acolo sa il vad, dar nu am avut ocazia....cere timp, si timp nu e:)
RăspundețiȘtergere