Alungit, fara membre, cu corpul acoperit de solzi – cine n-ar recunoaste un sarpe? Nu sunt greu de recunoscut, intr-adevar (desi, uneori, pot fi confundati cu niscaiva soparle fara picioare – exista si asa ceva, inlcusiv la noi in tara). Dincolo de spaima pe care o inspira multora, serpii (grup din care sunt cunoscute, pana in prezent, aproximativ 3.000 de specii) sunt animale cate se poate de interesante, cu caracteristici izbitoare: evolutia lor i-a dus pe o cale neobisnuita, iar adaptarea s-a tradus printr-o anatomie, o fiziologie si un comportament… putin zis surprinzatoare.
1. Cele mai multe specii de serpi au un singur plaman - cel drept. Datorita formei alungite a corpului, s-a ajuns la aceasta solutie… de compromis: un singur plaman functional. Celalalt e absent sau atat de redus (vestigial), incat nu mai are niciun rol in respiratie.
2. Rinichii serpilor sunt asezati nu unul langa altul, ca la toate vertebratele, ci unul in prelungirea altuia. Cauza? Aceeasi: dezvoltarea corpului "pe lung", in dauna latimii.
3. Serpii nu au picioare, stim. Si totusi… unii serpi au pastrat, in cursul evolutiei, niste rudimente de centura pelviana (oase ale bazinului) si de membre posterioare. La serpii boa si la pitoni, vestigiile picioarelor din spate sunt inca vizibile, sub forma unor "pinteni" asezati de o parte si de alta a a cloacei.
4. Serpii masculi au doua organe copulatoare - doua hemipenisuri. (Nu, nu le folosesc pe amandoua deodata, pentru ca femela are o singura cloaca).
5. Serpii nu isi pot inchide ochii, pentru ca nu au pleoape mobile. Ochii sunt acoperiti de membrane transparente, fixe, care sunt, de fapt, solzi modificati, specilizati.
6. Exista multe simboluri asociate sarpelui (multe dintre ele negative); si totusi, in Occident, serpii sunt si un simbol al medicinei - al tamaduirii, asadar. Cum s-a ajuns la asta? Serpii naparlesc periodic; inaintea naparlirii, pielea devine foarte uscata si lipsita de luciu, iar ochii se opacifiaza - ce mai, bietul sarpe arata ca si mort. Insa, odata lepadata vechea piele, sarpele reapare in lume cu o piele nou-nouta, stralucitoare, ca si cand s-ar fi tamaduit in mod miraculos, iar acest comportament a facut ca el sa devina un simbol al vindecarii, prin extensie - al medicinei (desi aceasta nu te vindeca intotdeauna, din pacate).
7. Nu exista serpi vegetarieni; toti consuma hrana de origine animala: mananca mamifere (mai mari ori mai mici, de la soareci pana la antilope, in functie de cat de mare e sarpele cu pricina), pasari, reptile, amfibieni, pesti, moluste, insecte sau oua. Unii dintre ei sunt foarte specializati: cobra regala din Asia si bandy-bandy din Australia se hranesc cu alti serpi; unii "mancatori de moluste" din subfamilia Pereatine au mai multi dinti pe partea dreapta a gurii decat pe cea stanga, deoarece melcii cu care se hranesc au cochilia dextra, adica incolacita de la stanga spre dreapta - un exemplu de co-evolutie dintre cele mai interesante.
8. Serpii nu isi mesteca hrana si nici nu rup bucati din ea, ci o inghit intreaga. Pot face asta deoarece au o adaptare speciala la nivelul maxilarelor - cel doua jumatati ale falcii inferioare sunt unite printr-un ligament extrem de elastic, ceea ce le permite sa caste o gura enorma si sa inghita prazi cu diametrul mult mai mare decat diametrul lor (al serpilor).
9. Procesul de digestie consuma atat de multa energie, incat sarpele care-si mistuie hrana e amortit si greoi, aproape imobil. Un sarpe deranjat in timpul acestei activitati va regurgita adesea prada abia inghitita, pentru a scapa cu viata. Dar aceasta digestie este si foarte eficienta, serpii mistuind aproape in intregime corpul prazii - inclusiv oasele; fac exceptie formatiuni cheratinoase ca parul si ghearele, care sunt eliminate.
10. In India exista un festival dedicat serpilor, celebrat de hindusi. (De altfel, tot acolo exista temple dedicate cobrelor.) In timpul acestei sarbatori, oamenii aduc serpilor ofrande - lapte si bijuterii de argint -, pentru ca acestia sa-i apere de rau.
Sursa: http://www.descopera.ro/natura/6311376-10-lucruri-interesante-despre-serpi
----------------------------------------------------------------
6 curiozitati mai putin stiute despre serpi
1. Te-ai intrebat vreodata cum sunt aranjate organele interne ale serpilor? Ei bine, data fiind forma corpului lor, organele lor pereche - precum rinichii - nu sunt aranjate unele langa altele, ci unele in spatele celorlalte. In plus, au un singur plaman functional si inima cat se poate de mobila, caracteristica foarte utila atunci cand consuma o prada uriasa (in caz contrar, inima lor ar risca sa fie strivita).
2. Planeta albastra adaposteste nu mai putin de 2900 de specii de serpi, care se regasesc, practic, in fiecare colt de lume, singurele exceptii fiind Antarctica, Noua Zeelanda, Groenlanda, Irlanda si Islanda. Iar mediul chiar nu conteaza pentru aceste reptile: serpii pot fi intalniti si in mari si oceane, dar si pe cele mai inalte culmi!
3. Serpii sunt animale carnivore fara exceptie, meniul lor incluzand soparle, alti serpi, pasari, mamifere mici, pesti, melci, insecte, dar si mamifere mari, precum caprioarele si chiar felinele! Insa nu orice fel de sarpe poate savura acest meniu variat, in toata complexitatea lui, pentru simplul fapt ca marimea reptilei determina dimensiunea maxima a pradei pe care o poate inghiti (iar asta deoarece serpii isi infuleca prada dintr-o singura inghititura).
Spre exemplu, un pui de piton se va hrani cu rozatoare si soparle mici, pe masura ce se dezvolta trecand la mamifere de dimensiuni medii, precum puii de caprioara, si ulterior la mamifere mari.
4. Serpii nu sasaie amenintator, scotand limbile bifurcate la inaintare, doar de dragul de a-si speria audienta (desi si asta poate fi o explicatie). De fapt, acest obicei este perpetuat dintr-un motiv foarte practic: serpii se folosesc de limba pentru a... mirosi! Cu ajutorul acestui organ, serpii aduna particule din aer, pe care le transmit, apoi, organelor de simt din interiorul gurii.
5. Stiai ca serpii pot cantari mai bine de 250 kg? Anaconda verde, care isi face veacul in America de Sud, poate atinge si depasi aceasta greutate - in contextul in care lungimea sa este de circa 8-9 metri. Data fiind greutatea sa enorma, anaconda se descurca mult mai bine in apa - mlastini, rauri etc.
Iar daca te intrebai cu ce se hraneste un asemenea animal masiv, ei bine, afla ca in meniul sau intra porci mistreti, broaste testoase, crocodili, caprioare, pasari si chiar jaguari!
6. Majoritatea serpilor sunt relativ mici, atingand lungimi maxime de circa 1 m. In prezent, cel mai mare sarpe care se taraste pe Terra, pitonul reticulat, poate atinge la maturitate o lungime de peste 9 metri. La capatul opus al spectrului se afla mititelul Leptotyphlops carlae, cel mai mic sarpe din lume, ce nu depaseste 10 cm.
Foto: pets4u.info, wikimedia.org, springfieldmn.blogspot.com, wallseemly.com, planetbonehead.com, mccarthyboas.com
Sursa: http://www.animale.ro/articole/6-curiozitati-mai-putin-stiute-despre-serpi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu