Google Translate

luni, 28 septembrie 2015

Planeta Marte... martienii... intotdeauna ne-au pus pe jar, ne-au inflacarat mintile! Hmm... Azi, NASA promite 'dezvaluiri'!

NASA, mesaj curios pe Twitter: Misterul planetei Marte rezolvat? 
Aflati luni in conferinta de presa


HotNews.ro Duminică, 27 septembrie 2015

"Misterul planetei Marte rezolvat? Aflati luni in conferinta de presa de la sediul central al NASA din Washington, ce va fi transmisa live de televiziunea online NASA TV si pe site-ul agentiei, nasa.gov", este anuntul facut de Agentia Spatiala Americana pe Twitter, anunt care a intrigat pe toata lumea.

La conferinta de presa vor participa: Jim Green, director de stiinta planetelor la sediul central al NASA, Michael Meyer, cercetator principal pentru programul de exploare al planetei Marte, din cadrul NASA, Lujendra Ojha, de la Georgia Institute of Technology din Atlanta, Mary Beth Wilhelm de la Ames Research Center in Moffett Field, din California, si de la Georgia Institute of Technology, si Alfred McEwen, cercetator principal al High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE), in cadrul University of Arizona din Tucson, infomeaza Mediafax citand CNN.

CNN mentioneaza ca NASA a mai organizat astfel de conferinte atunci cand a prezentat descoperiri stiintifice majore. In cadrul unui astfel de eveniment, NASA a anuntat, in iulie, descoperirea unei noi exoplanete, numita Kepler-452b, despre care sustin ca este remarcabil de asemanatoare cu Terra.

Dupa anuntul privind conferinta, presa internationala a inceput sa speculeze pe marginea descoperirii majore pe care Agentia spatiala americana ar putea sa o faca luni.

Astfel, potrivit publicatiei britanice The Independent, NASA ar putea sa anunte ca a descoperit apa pe planeta Marte. In acest sens, se face referire la faptul ca la conferinta de presa vor participa Alfred McEwen, care in luna iulie a publicat un studiu despre activitatea din craterul Gale de pe planeta Marte, si Lujendra Ojha, care a colaborat la randul sau cu McEwen si care a sudiat posibilitatea existentei apei pe planeta rosie.

De altfel, inca din 2011, specialistii de la NASA anuntau ca au descoperit pentru prima data urme ce ar putea dovedi prezenta apei in stare lichida pe Marte, o descoperire ce oferea noi perspective pentru explorarea planetei rosii si pentru organizarea unor expeditii cu echipaj uman pe aceasta.

Pe de alta parte, anuntul NASA referitor la aceasta descoperire stiintifica majora, care va fi facuta publica luni, a dat nastere pe retelele de socializare la numeroase speculatii privind identificarea unor forme de viata extraterestre.

"Deci, va fi despre Martieni, nu-i asa?", se intreaba Jacqueline, o utilizatoare a platformei online Twitter.

"@NASA Ar fi bine sa fie despre extraterestri", a scris Bart, un alt utilizator al Twitter.

De altfel, in urma cu doar cateva decenii, oamenii de stiinta considerau ideea vietii extraterestre ca fiind una improbabila, insa, in prezent, NASA crede ca este doar o chestiune de timp pana cand savantii vor descoperi dovezi ale vietii pe alte corpuri ceresti din Sistemul Solar. In acest sens, Agentia spatiala americana se concentreaza, in prezent, pe detectarea unor eventuale urme de viata pe Marte, in timp ce Agentia Spatiala Europeana (ESA) analizeaza Luna, se spunea intr-un articol despre panspermie ce a fost publicat in august in revista stiintifica britanica New Scientist, citat de dailymail.co.uk.

Pe de alta parte, potrivit unui studiu publicat in luna aprilie in revista Geophysical Research Letter, Marte are cateva mii de ghetari ingropati sub scoarta sa acoperita de praf, care au impreuna o cantitate de apa suficient de mare pentru a acoperi intreaga suprafata a acestei planete cu un strat de gheata ce ar avea grosimea de 1,1 metri, informa la momentul respectiv Reuters.

Oamenii de stiinta incearca de foarte multa vreme sa inteleaga felul in care Marte s-a transformat dintr-o planeta calda, umeda, probabil asemanatoare cu Terra, in istoria ei timpurie, in planeta rece, uscata si desertica din zilele noastre.

In urma cu cateva miliarde de ani, Marte, care este lipsita de un camp magnetic protector, si-a pierdut aproape intreaga atmosfera. Mai multe studii sunt in prezent in derulare si incearca sa calculeze cantitatea de apa care a disparut in acel moment de pe Marte si cantitatea de apa ramasa blocata in depozitele de gheata subterane.

Pe langa dovezile care au demonstrat deja existenta pe Marte a unor vai de rauri, izvoare si minerale hidratate, oamenii de stiinta care studiaza anumite molecule cu rol de marker din atmosfera martiana au ajuns la concluzia ca aceasta planeta a avut probabil in trecutul ei un ocean cu o adancime de peste 1,6 kilometri si care acoperea mai mult de jumatate din emisfera ei nordica. Marte ar fi pierdut de-a lungul istoriei circa 87% din cantitatea ei totala de apa. In prezent, cele mai mari rezervoare de apa cunoscute de pe Marte se afla in calotele ei polare.

De asemenea, in luna martie, cercetatorii de la NASA au dat publicitatii un nou studiu potrivit caruia un ocean stravechi, mai mare decat Oceanul Arctic de pe Terra, acoperea in trecut o cincime din suprafata planetei Marte si ar fi putut sa gazduiasca forme de viata, dupa cum informa la momentul respectiv maxisciences.com.

Epoca asociata cu aceasta particularitate geomorfologica din trecutul planetei Marte corespunde unei perioade care a avut loc in urma cu 4,3 milioane de ani. In acea perioada, Marte era inca o planeta tanara. Mediul ei deosebit de umed continea pe atunci suficient de multa apa pentru a forma un ocean ce acoperea jumatate din emisfera nordica si avea o adancime medie de 137 de metri. Anumite zone puteau sa depaseasca adancimea de 1,6 kilometri, potrivit estimarile oamenilor de stiinta. De atunci, planeta rosie si-a schimbat complet infatisarea, iar de-a lungul timpului, 87% din apa ei s-a evaporat in spatiu.

--------------------------------------------------------------------

Click here:
http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/

 Conferința de presă va putea fi urmărită în direct pe site-ul NASA tv:
 http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/
---------------------------------------------


 ----------------------------------------------------------------------------------
Descoperirea majora anuntata de NASA:
Apa sarata curge pe suprafata planetei Marte.

Oamenii de stiinta au descoperit primele dovezi ca apa sarata ar putea curge pe suprafata planetei Marte in lunile de vara, potrivit unui studiu publicat luni si citat de Reuters.Oamenii de stiinta afirma, intr-un studiu publicat in revista Geoscience, ca au gasit semne, in curioasele linii desenate pe pantele planetei, de prezenta de minerale sarate "hidratate", care au necesitat prezenta apei pentru formarea lor.

"Aceste rezultate sprijina puternic ipoteza ca liniile contin apa lichida in sezoanele calde de pe Marte si in zilele noastre", potrivit sursei citate.

Astrofizicienii au emis de mult timp ipoteza ca aceste linii care apar sezonier pot fi formate de scurgeri de solutii sarate pe planeta rosie.

Liniile, care pot ajunge si la cateva sute de metri lungime si cinci metri latime, apar pe pantele planetei in sezoanele calde, dupa care dispar cand temperaturile scad.

In aprilie, oameni de stiinta scriau tot in Nature Geoscience ca percloratii de calciu sunt "generalizati" pe suprafata lui Marte.

Percloratul, un tip de sare similar celui evocat astazi, este foarte absorbant si scade punctul de inghetare al apei, astfel incat aceasta ramane lichida la temperaturi reduse.

Noul studiu, co-scris in parte de aceeiasi oameni de stiinta, aduce noi dovezi legate de existenta acestor fluxuri de saramuri.

Echipa a reusit sa extraga mai multe date din imaginile furnizate de misiunea NASA "Mars Reconnaissance Orbiter".

Cercetatorii au gasit elemente "compatibile cu prezenta sarurilor minerale hidratate", potrivit comunicatului citat de Nature.

"Rezultatele sugereaza puternic o legatura intre striurile de pe pantele martiene si saramura lichida", adauga cercetatorii.

Este aceasta descoperire o proba lipsita de echivoc a prezentei apei lichide pe Marte? "As spune aproape", a declarat Alfred McEwen, de la Universitatea din Arizona, co-autor al studiului.

La putin timp dupa publicarea studiului, NASA a indicat ca detine dovezi legate de prezenta apei lichide pe Marte.

"Este un avans semnificativ care pare sa confirme ca apa sub forma de fluxuri de saraturi curge in prezent pe suprafata lui Marte", a declarta John Grunsfeld, administrator adjunct al NASA, intr-o conferinta de presa foarte asteptata, dupa ce agentia americana anuntase cu o zi in urma ca va anunta o "descoperire majora".

Sursa: http://science.hotnews.ro/stiri-spatiul-20457765-descoperirea-majora-anuntata-nasa-apa-sarata-marte.htm
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------

3 comentarii:


 1. Misterul planetei Marte, dezvăluit de NASA.
  Umăriţi LIVE anunţul istoric.
  NASA a anunțat că va organiza luni, la ora 15:30 GMT, o conferință de presă în care va face publică o importantă descoperire științifică cu privire la planeta Marte, conform SPACE.com.

  Conferința de presă va putea fi urmărită în direct pe site-ul NASA tv.
  http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/

  În prezent NASA controlează cinci misiuni de explorare pe orbita și la suprafața Planetei Roșii — roverele robotizate Opportunity și Curiosity, care au ajuns la suprafața lui Marte în 2004 și respectiv 2012, precum și sondele orbitale Mars Odyssey, MRO și MAVEN (Mars Environment and Volatile Evolution).

  Mars Odyssey a ajuns pe orbita lui Marte în 2001, MRO în 2006, iar MAVEN tocmai a împlinit 1 an de când se află pe orbita Planetei Roșii.

  Acestea nu sunt singurele sonde aflate pe orbita lui Marte. Sonda europeană Mars Express și cea indiană Mars Orbiter Mission transmit de asemenea date de pe orbita marțiană.

  Sonda MRO dispune de o cameră video, HiRISE, dotată cu lentile telescopice de mare precizie, putând observa detalii de 1 metru de la suprafața lui Marte. Această cameră adună și imagini în spectrul infraroșu-apropiat care permit studierea compoziției minerale a solului marțian.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. NASA a anunțat că va organiza luni, la ora 15:30 GMT (18:30, ora României), o conferință de presă în care va face publică o importantă descoperire științifică cu privire la planeta Marte, conform SPACE.com.

   Ștergere
 2. M-am convins! De azi, nu mai am asteptari!
  Marile STIRI... nu exista pentru MARELE public!
  Iar daca vor 'apare'... nu vor fi destinate publicitatii!
  Singura speranta... hmm... care sa fie oare?!?

  RăspundețiȘtergere

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări