Google Translate

marți, 11 august 2015

Pentru trafic de comori dacice, nouă persoane condamnate la închisoare și despăgubiri de 1,4 milioane euro


Nouă persoane au fost condamnate, luni, de magistrații Judecătoriei Deva la pedepse cuprinse între doi și șase ani de închisoare și la plata unor despăgubiri în valoare de aproape 1,4 milioane de euro, iar o a zecea a fost achitată, într-un dosar în care inculpații au fost acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, furtul și traficarea peste hotare a mai multor brățări dacice și monede din aur și argint ce au fost sustrase din zona cetăților dacice situate în Munții Orăștiei.

Judecătorii au mai stabilit că o parte dintre inculpați nu vor avea voie să meargă în zona siturilor arheologice din Munții Orăștiei pe o perioadă cuprinsă între doi și cinci ani. În vederea recuperării prejudiciului creat de activitățile desfășurate de către cei zece condamnați, instanța a menținut sechestrul asigurator impus anterior pe bunurile acestora. Inculpații au mai primit și interdicția de a-și exercita anumite drepturi civile, conform sentinței publicate pe portalul instanțelor de judecată.

Cele mai grele pedepse le-au primit Sorin Daniel Jurcă și Călin Corhan, aceștia fiind condamnați la șase ani de închisoare și interdicția a de a intra, timp de cinci ani, în perimetrul siturilor dacice din Munții Orăștiei. De asemenea, sârbul Ilic Ljubisa a fost condamnat la cinci ani de închisoare și interdicția de a intra într-un sit arheologic din Munții Orăștiei pentru cinci ani.

Instanța a dispus ca inculpații să achite în solidar sau individual o sumă de 1,22 milioane euro și 166.000 de dolari, sub forma unor despăgubiri către Statul Român prin Ministerul Culturii. Banii reprezintă cheltuieli ocazionate de recuperarea și expertizarea unor brățări dacice din aur și argint, a unor monede din aur și argint și a unor bijuterii sustrase de inculpați din cetățile dacice din Munții Orăștiei.

Astfel, inculpații Radu Horia Camil, Luncan Viorica și Bodea Ioan vor trebui să achite Ministerului Culturii o sumă de 101.523 dolari și 210.415 euro pentru cheltuielile de expertizare, repatriere și compensații pentru o brățară dacică din aur în greutate de 682 de grame, 200 de monede din aur tip Lysimachos și 500 de monede de argint tetradrahme.

Inculpații Radu Horia Camil, Corhan Călin și Jurcă Daniel Sorin vor plăti, în solidar, Statului Român prin Ministerul Culturii 30.676 euro, reprezentând contravaloarea a 25 denari de argint, 6 piese monetare din bronz (Procopius), un inel din aur cu camee (din epoca romană), o brățară tracică din argint în greutate de 26,84 grame, 58 denari imperiali, 99 denari republicani din argint, 43 denari romani din argint în oală de lut.

De asemenea, inculpatul Corhan Călin va trebui să plătească Ministerului Culturii suma de 232.600 euro reprezentând 2.160 de denari romani, denari repblicani, o brățară din bronz, o aplică din bronz, fibule romane.

Inculpatul Jurcă Daniel Sorin este obligat de instanță să achite suma de 65.000 de dolari pentru o brățară dacică din aur și 5.100 de euro pentru 83 de monede romane și tetradrahme de argint.

La rândul său, sârbul Ilic Ljubisa va trebui să plătească statului român 280.000 de euro, din care jumătate reprezintă compensații achitate unui colecționar elevețian, iar diferența cheltuieli de expertizare și repatriere.

În final, instanța a dispus ca inculpatul Moc Daniel să plătească Ministerului Culturii suma de 150.000 de euro pentru o brățară dacică din aur.

Sentința poate fi atacată cu drept de apel în zece zile de la comunicare.

Dosarul în care au fost judecate cele zece persoane a fost finalizat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia în anul 2008, inculpații fiind acuzați că între 1997 și 2007 au sustras din situl Sarmizegetusa Regia mai multe tezaure arheologice pe care le-au valorificat pe piața neagră a antichităților.

Cei zece au fost cercetați de procurori pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, efectuare neautorizată de detecții și săpături în siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri și șantaj.

AGERPRES / (AS — autor: Sorin Blada, editor: Marius Frățilă)

Sursa: http://www.agerpres.ro/justitie/2015/08/10/hunedoara-noua-persoane-condamnate-la-inchisoare-si-despagubiri-de-1-4-milioane-euro-pentru-trafic-de-comori-dacice-22-18-05
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări