Google Translate

vineri, 22 februarie 2013

Biblia Diavolului. Codex Gigas. Continua sa fie, o carte plină de mistere, care ascunde nebănuite taine şi adevăruri despre permanenta confruntare între Creator şi Diavol, între bine şi rău. Carti interzise, carti blestemate. UPDATE. Video. DOCUMENTAR

 
Codex Gigas: Povestea Bibiliei Diavolului.

Codex Gigas, după cum ne sugerează şi denumirea sa în latină, este cea mai mare carte din lume.  Cândva era considerată cea de-a opta minune a lumii. Are o lungime de 92 cm şi cântăreşte 75 kg. Această carte impresionantă cuprinde Biblia, povesti străvechi, leacuri şi incantaţii magice şi descântece magice. Codex Gigas mai este denumit şi Biblia Diavolului pentru că cuprinde o combinaţie foarte ciudată de texte, dar şi un desen, cât o pagină de mare, prin care este înfăţişat Satan. Cartea exercită o atracţie aproape supranaturală, fiind râvnit de cei puternici sau furat că prada de război. În întreaga sa existenţă codicele a inspirat teamă şi obsesia de a-l stăpâni. Şi în prezent această carte reflectă un magnetism ieşit din comun. Chiar dacă este păstrată în Suedia, în anul 2007, după 400 de ani, codicele a ajuns în ţara sa natală, Cehia. Mii de oameni s-au adunat să-l vadă şi să-i admire forţa exercitată.
 


Cuprinsul codicelui
Caligrafia este ieşită din comun fiind uimitor de regulată. De aici s-a născut firească întrebare dacă codicele a fost realizat de un singur om sau de către un grup de copişti? Chiar dacă în Evul Mediu cărţile erau realizate de doi sau trei scribi, Biblia Diavolului este realizată de un singur om. Dar când a avut timp un singur om să scrie o asemenea carte? Munca depusă pentru realizarea unei asemenea opere se cuantifica în zeci de ani, iar un om obişnuit îmbătrânea şi îşi pierdea calităţile necesare pentru realizarea unei opere care pare perfectă. Pagina după pagina cartea este fără cusur, greşelile sunt inexistente iar detaliilor nu le lipsesc omisiunile. Şi totuși, cartea a fost scrisă doar de un sigur om, după cum susțin specialiștii zilelor noastre.

Manuscrisul conţine: “Alfabet”, “Vechiul Testament”, “Iosephus Flavius”, “Isidorus”, “Medica”, “Noul Testament”, “Confesiuni”, “Havenly City”, “Diavolul”, “Invocări / incantaţii”, “Cosmas”, “Nume” şi “Calendar”

 Legenda din spatele Codex Gigas

O legendă susţine că miraculoasa carte a fost scrisă de un călugăr condamnat, care şi-a vândut sufletul diavolului. Povestea începe în anul 1230, într-o mănăstire izolată din Boemia. Într-o chilie austeră, un călugăr se roagă să i se curme viaţa. Păcătuind, a încălcat o regulă monastica sfântă. Păcatul e atât de revoltător încât nu e dat în vileag. Este unul dintre călugării benedictini. Supranumiţi şi “călugării negri” datorită strailelor negre pe care le poartă şi care simbolizează moartea faţă de lumea pământească. Ei făceau jurăminte de sărăcie, castitate, supunere şi îndură crunte sacrificii fizice: purtau cămăşi aspre, infestate de purici, posteau, nu dormeau suficient şi se autoflagelau.
 

Numai că cei slabi cădeau pradă ispitei: lăcomie, invidie, deviaţie sexuală. Pedepsele erau extreme pornind de la izolare, înfometare, excomunicare şi până la moarte. Undeva prin mănăstire se decidea soarta călugărului decăzut. S-a hotărât că el trebuie să moară pentru că a încălcat regulile. Călugărul le-a promis mai marilor că dacă mai este lăsat o zi în viaţa el va scrie o operă impresionantă prin care să slăvească mănăstirea pe vecie. Superiorii săi au râs, dar călugărul a insistat ca să fie lăsat o singură noapte ca să-şi termine opera. El este lăsat să încerce, dar edictul lor este fără echivoc: dacă nu termină cartea, va muri. Călugărul a scris pagina după pagina până când mâna i-a amorţit, atunci a apelat la arhanghelul decăzut Satan că să-l ajute să termine opera. Legenda spune că demonul răspunde chemării călugărului şi îi cere sufletul în schimbul ajutorului. În acest fel cartea a fost terminată.
 

Codicele provoacă moartea

Posesorii codicelui au fost urmăriţi de un permanent blestem de-a lungul timpului. Totul a început cu mănăstirea din Boemia care s-a confruntat cu grave probleme financiare. “Călugării negri” au fost nevoiţi să vândă codicele unui alt cult, “călugării albi” sau cei îmbrăcaţi în veşminte albe. La puţin timp după ce “călugării albi” au intrat în posesie misterioasei cărţi, s-au confruntat cu o epidemie fatală, ciuma bubonică. Călugării care păstrează Biblia Diavolului sunt devastaţi. Un episcop puternic le porunceşte călugărilor să înapoieze codicele. Ciuma neagră mistuie regiunea, făcând zeci de mii de victime.

În anul 1585 prinţul Rudolf fascinat de prezicerile lui Autostrada, îşi descoperă înclinarea spre ezoterism şi ştiinţe oculte. Rudolf râvneşte să aibă codicele, care se afla în posesia mănăstirii benedictine. După mai multe donaţii şi favoruri, drept cadou, mănăstirea îi oferă Biblia Diavolului. Regele este captivat şi angajează experţi ca să traducă pasajele. Rudolf păstrează codicele pentru sine, devenind fascinat de conţinutul său. După cum era de aşteptat, norocul nu îi mai surâde şi împăratul se transformă într-un personaj anost, nesociabil, previzibil şi paranoic. Se izolează în castelul său şi uită să-şi exercite obligaţiile împărăteşti. Inapt să conducă, împăratul îşi pierde susţinătorii, iar propria familie îl alungă de pe tron. În cele din urmă împăratul moare neputincios şi celibatar. Fosta împărăţie a lui Rudolf cade în mâinile duşmanilor, soldaţii suedezi jefuiesc biblioteca şi confisca cel mai preţios manuscris: Codex Gigas.

Kristina, monarhul de sex feminin al Europei, intra în posesia codicelui. Nu poate să-l păstreze pentru prea mult timp pentru că soarta regelui de sex feminin ia o întorsătură ciudată, la fel ca şi cea a Bibliei Diavolului. În mai puţin de zece ani Kristina abdica. Se converteşte la catolicism, plănuind să se exileze la Roma. “Regele” îşi împachetează bunurile printre care multe biblii sfinte, dar în mod misterios lasă în urma Codex Gigas.
 
 
Peste aproape 50 de ani, codicele este aproape distrus într-un incendiu catastrofal.
Vineri 7 mai 1697, Stockholm, în castelul regal, sub ochii supuşilor, zace un trup: regele Charles al Xi-lea a decedat de curând. Pe neaşteptate castelul a luat foc, iar camerele una după alta sunt înghiţite de flăcări. Unul dintre supuşi reuşeşte să ia codicele şi printr-un efort inuman îl aruncă pe fereastră. Miraculos ciudată carte reuşeşte să supravieţuiască unui incendiu devastator.

Din anul 1649 până în 2007, manuscrisul s-a păstrat în Librăria Roială din Stockholm.
 

Diavolul

La pagina 290, o pictură ciudată, care îl înfăţişează pe Satan, a atras atenţia curioşilor de-a lungul timpului. Acest element grafic, executat de un amator în opinia specialiştilor, este cel mai mare desen al diavolului care există pe pământ. Diavolul este înfăţişat singur, stând cu braţele în sus. Este desenat doar cu patru degete, cu ghiare şi coarne. Fix pe pagina următoare este înfăţişat paradisul în toată splendoare sa. Indiferent de mesajul pe care călugărul păcătos a vrut să-l transmită prin cele două desene, se poate realiza dualitatea în care omenirea îşi duce existenta. Confruntarea dintre bine şi rău se afla permanent în jurul nostru şi este atât de bine înfăţişată în Codex Gigas. Acestea sunt cele două posibilităţi sau alegeri pe care omul le are la dispoziţie, el alegând o cale in decursul vieţii.
 

Codex Gigas rămâne o carte plină de mistere, care ascunde nebănuite taine şi adevăruri despre permanenta confruntare între Creator şi Diavol, între bine şi rău. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, s-a crezut că misteriosul codice a fost scris sub îndrumarea diavolului, ceea ce face că manuscrisul să fie supranumit şi
Biblia Diavolului.
========================================


UPDATE. VIDEO DOCUMENTAR
============================

Biblia Diavolului
Codex Gigas este cel mai mare manuscris medieval din lume. Este cunoscut şi ca Biblia Diavolului datorită ilustraţiei reprezentând diavolul pe care o conţine, dar şi datorită legendelor care îl înconjoară. Se presupune că a fost creat la începutul secolului XIII în mănăstirea benedictină din Podlazice, Boemia, de către călugărul Herman. Manuscrisul conţine Biblia vulgata, dar şi documente istorice scrise în latină. În timpul Războiului de 30 de ani, întreaga colecţie a fost furată de armata suedeză, iar în momentul de faţă este găzduit de Biblioteca Naţională a Suediei.

Legenda care înconjoară Codex Gigas spune că scribul care a realizat-o era un călugăr care şi-a încălcat jurământul monastic şi care a fost condamnat la zidire. Pentru a fi scutit de pedeapsă, el a promis să creeze într-o singură noapte o carte care să glorifice pentru totdeauna mănăstirea şi cunoştinţele omenirii. Aproape de miezul nopţii, însă, călugărul şi-a dat seama că nu va putea să-şi ducă la îndeplinire promisiunea de unul singur, astfel că a inventat o rugăciune specială, adresată îngerului căzut Lucifer, şi nu lui Dumnezeu.

Diavolul a terminat manuscrisul, iar călugărul a adăugat în scrieri o ilustraţie a diavolului, ca semn de recunoştinţă pentru ajutorul dat. Testele care au încercat să recreeze manuscrisul au arătat că doar caligrafia, fără ilustraţii, ar fi durat cel puţin 20 de ani de scris fără întrerupere. Acest film documentar, realizat de National Geographic, încearcă să elucideze cele mai ascunse secrete ale Bibliei Diavolului. Pelicula include interviuri speciale cu experţi care susţin că există dovezi că manuscrisul a fost scris de o singură persoană.

BIBLIA DIAVOLULUI - Codex gigas
    
  Vezi  mai multe  video    din   film

7 comentarii:

  1. A incercat cineva vreodata sa faca publica aceasta "biblie"? In sec.XXI oamenii inca mai cred in basme.Ce-ar fi ca maine sa merg la o librarie si sa gasesc pe raft CODEX GIGAS, tiparit dupa varianta originala si langa el titluri cum ar fi CARTEA MORTILOR, EVANGHELIILE si altele........

    RăspundețiȘtergere
  2. specialisti care cercetau scrisul au spus ca toate a fost scrisa in 2 ore . ceea ce nu prea e cu putinta la om..au facut cv cercetari pe prospetimea din cerneala sau ceo fi aia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frate informeazate mai bine cartea a fost făcută in 2 ore cu ajutorul diavolului ai inteles

      Ștergere
  3. mmmmm daca aiii citii mai multe despre codex aii stiii mai multe sa stiiii si singura carte unde o poti gasi codex este in Anglia

    RăspundețiȘtergere
  4. In prezent cartea unde se afla?

    RăspundețiȘtergere

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări