Trovantii sunt concretiuni grezoase , o adunatura de pietricele de dimensiuni diferite, legate intre ele printr-un ciment carbonatic. In principiu sunt gresii cu o textura mai dura decat a stratului in care se dezvolta.
„Concretiune” are origine latina, con insemnand impreuna, iar cresco a creste. Termenul de trovant este specific literaturii noastre si-a aparut prima data in 1907 in lucrarea „Tertiarul din Oltenia”, a naturalistului Gh. Munteanu Murgoci.
Din Romania si pana in Noua Zeelanda , din Antarctica si pana in Groenlanda, trovantii starnesc uimire si admiratie. In Romania pot fi vazuti in judetul Valcea, unde exista un muzeu in aer liber, la Cluj pe dealul Feleacului, in Muntii Buzaului la Ulmet, langa Sibiu si in Hunedoara.
(NOTA: Au fost gasiti si in exploatarile miniere de suprafata din jud Mehedinti, Cariera Husnicioara!)
Poetul Ion Gheorghe sau regretatul arheolog Dinu Rosetti considerau ca o parte din concretiunile grezoase sunt artefacte lucrate din pasta litica, inspirate dupa natura. Dupa aceste forme, omul, incepand cu cel primitiv si-ar fi creat o intreaga mitologie, si tot de aici ar fi nascut si fantasticele povesti cu Feti - Frumosi, Ilene Cosanzene, balauri sau zmei.
In zona Valcii sunt numiti ,, balatruci” , cunvant ce vine din vechea ariana, si s-ar traduce ,,rasucirile lui Baal”, un stravechi zeu solar. Trovantii de la Costesti-Valcea prezinta niste particularitati interesante: cei foarte mici sunt friabili si au niste excrescente ce creeaza senzatia de radacini. In urma ploilor, pe suprafata celor mari apar un fel de basici, adica se formeaza niste pui de trovanti care imita perfect ,,parintii” pe care cresc. Se crede ca aceste pietre sunt vii. Ele sporesc cu 4-5 cm la 1200 de ani dar, se si inmultesc, asa cum spun oamenii locului , ,,puiaza”.
Sau, trovantii ar putea fi o misterioasa trecere de la regnul mineral la cel vegetal. Altii sustin ca bolovanii acestia ar avea origini supranaturale sau ar fi marturii ale existentei unor civilizatii extraterestre foarte avansate.
Filosofiile si religiile din antichitate admiteau ca pietrele au o energie anume, care interfereaza cu energia umana. Astfel, samanii uzau de ele in cadrul descantecelor, considerandu-le pietre din care se revarsa divinul, crezand in proprietatile lor terapeutice. Le foloseau si pentru a insoti sufletele in calatoria spre vesnicie. In trecutul nu prea indepartat, ardelenii asezau uneori trovanti in cimitire la capataiele celor dragi .
Datorita aspectului sferic a unora dintre trovanti, oamenii ii considerau a fi oua uriase de dinozaur. Multa vreme pietrele vii au fost considerate fosile de plante sau de animale si foarte cautate de catre paleontologi, pentru colectiile de fosile continute in miezul lor. In alte tari din lumea intreaga exista trovanti uriasi ce ajung pana la 3m in diametru si unii presupun c-ar fi de fapt animale preistorice pietrificate. Si uite asa, transormarea in stana de piatra nu ar mai fi doar o actiune de basm.
Taranii din zona Muntilor Buzaului obisnuiesc sa aduca un bolovan la portile gospodariilor lor, pentru ca din mosi - stramosi se stie ca acestia aduc spor si indestulare.
Paracelsus, vestitul medic alchimist, sustinea in sec.XV ca bilele de cristal pe care le numea ,,pietre conjurate” sporesc gradul de perceptie si ajuta la intelegerea naturii orcarui fenomen. Pietrele ar avea memorie , ele detinand un vast univers de cunostinte. Ele stiu totul despre originea formarii Pamantului si-a Cerului. Memoria lor este infinita si in ele regasim intreaga istorie a Universului. Dar pentru a le-ntelege , pentru a le deslusi tainele trebuie sa ai un suflet pur , trebuie sa inveti ca sa le simti.
Concretiuni grezoase s-ar fi observat si in solurile lunar si martian. Se numesc ,,afinele” datorita formei si culorii. Nu este cunoscuta textura lor si nici cine a determinat ,,cresterea prin imitare”.
Ulmet-Bozioru, jud.Buzau, vine cu forme al caror secret doar Creatorul il detine. Aici, legile fizicii par sa ingenuncheze, trovantii infatisandu-se sub forme ciudate, mai ales de nave spatiale . Babele , cum le numesc loclnicii, pot fi admirate in toata splendoarea pe culmile ce se descriu deasupra satului. Forme precise, discoidale, desprinse parca dintr-o alta lume par sa fi inspirat pe creatorii filmelor SF americane.
O legenda spune ca unul dintre bolovani ar fi fost dislocat si mutat din locul lui de catre extraterestrii care , se zice, din cand in cand vin si viziteaza zona. In vreme ce un localnic se afla la munca pamantului pe proprietatea sa, acolo unde de multa vreme se stabilise unul dintre trovanti dupa ce se prevalise din coasta, la Balca, cum e cunoscut locul, aude deodata trecandu-i pe deasupra capului, un zgomot ce greu ai fi reusit sa-l definesti, un zbarnait spunea el. In incercarea de a-si intoarce privirea spre a vedea ce stranie aparitie tulbura linistea tinutului constata cu stupoare ca trupui-i ramasese tintuit locului. Trecu asa o vreme, dupa care trezindu-se din ciudata stare observa ca bolovanul cu pricina se deplasase. Intr-un suflet a alergat spre sat spre a–i instiinta pe consateni de nemaiauzita intamplare. Cum seara deja coborase , au decis sa lase pe a doua zi deslusirea povestii. Dis de dimineata au purces cu totii catre Balca. Dar ce pacat! Peste noapte iarba s-a regenerat fara sa mai fi ramas vreo dovada a mutarii dint-un loc in altul a pietroiului. Multa vreme, oamenii din sat, masurand regulat distanta de la bolovan la Balca ( un bazin de captare a apei) au constatat ca o data la 7 ani acesta s-ar deplasa cu 1-2 m.
Pe-acest taram mitic se deosebesc si forme zoomorfe, antropomorfe iar uneori, pietrele creeaza senzatia de resturi de capitel.
Vorbim de o regiune cu energii ciudate, unde candva, posibil sa se fi stabilit niste fiinte venite poate din alte lumi , detinatoare a unor tehnologii deosebit de avansate. Tara Luanei, un taram al soarelui, intemeiat in vremuri indepartate peste inaltimile Buzaului , ce vine si ne aminteste de civilizatiile sumeriene, ar fi functionat drept spatioport in timpuri prediluviene. Ciudatele forme, aici prezente, par sa aminteasca de evenimente petrecute candva, trecand drept simboluri creeate parca de mainile unor uriasi.
Insasi natura ar putea lua astfel de forme. S-a demonstrat stiintific ca, atunci cand un corp se ridica de la sol, miscandu-se prin rotatie, la o anumita viteza genereaza un soi de electricitate ce duce la multiplicarea imaginii. Cand miscam cu repeziciune mana, nu-i vorba de iluzie optica, aerul chiar ia forma degetelor noastre creand astfel impresia mai multor imagini. Natura poate imita; orice din natura poate lua diverse forme, dar numai piatra le poate si pastra. Fenomenul se poate produce atunci cand natura este martora vreme indelungata, in cazul de fata, spectacolului venirii si plecarii navelor spatiale.
Cercetatorul Vasile Rudan sustine ca intr-una din grotele aflate in tinutul Luanei ar fi surprins un desen ce aducea a scena desprinsa parca dintr-un razboi cosmic.
Pietrele vii de la Ulmet , aceste curioase creaturi, ar putea reprezenta cheia misterului ce invaluie de atata vreme aceasta regiune a Carpatilor de Curbura.
Fantastica lume a trovantilor ramane insa necunoscuta. Oamenii de stiinta nu au reusit inca sa desluseasca misterul formarii acestora. Ei nu fac decat sa tot emita ipoteze.
Sursa:
Trovantii de Buzau-Pietrele vii de la Ulmet-Bozioru
Autor: Diana Gavrila, ghid turistic in zona, licentiata in istorie
Pentru o mai buna intelegere a ce urmeaza,
voi readuce in atentie si TROVANTII de la Costesti, jud.Valcea.
Ar fi fost la fel de interesant si util, o noua postare si cu TROVANTII de la Cluj, Dealul Feleacului,
dar nu dispun de fotografiile necesare! Promit o SURPRIZA interesanta!
Dezlegatorii ENIGMEI TROVANTILOR, puteti fi chiar dumneavoastra! Trebuie doar sa ALEGETI!
Admin
=================
PROPUNERE:
====================
Tineretului, elevilor si profesorilor din Localitatile care au in ZONA
aceste "minuni" (cu varste mai mult decat VENERABILE - mai multe zeci, chiar sute de milioane ani) ale PLANETEI ! De ce nu, chiar si PENSIONARILOR!
Oameni buni, OCROTITI si INGRIJITI permanent,
fiecare TROVANT.
Incercati sa-i scoateti URGENT din maracini si gunoaie!
In masura posibilitatilor, creati fiecaruia o micuta si frumoasa imprejmuire!
TROVANTII, pot aduce BANI MULTI si CONSILIILOR LOCALE, daca vor intelege sa puna bazele unor muzee in aer liber, eficient administrate!
Admin, Romania Megalitica
interesant este insa ca nimeni nu se deranjaza sa faca sapaturi in adincime pentru a vedea ce este sub aceste formatiuni..
RăspundețiȘtergereUn peisaj destul de straniu te întâmpină pe şoseaua ce leagă Râmnicu Vâlcea de Horezu, în comuna Costeşti. “Te întâmpină” e cam mult spus, pentru că poţi să ratezi foarte uşor locul, acesta fiind aşezat în dreptul unei curbe strânse a drumului (DN67), puţin mai jos faţă de acesta şi oarecum ascuns privirii.
RăspundețiȘtergereAici, într-o mică poiană ce mărgineşte malul abrupt al unei foste exploatări de balast, guguloaie stranii de nisip cimentat, de diferite forme şi mărimi, stau şi “se odihnesc” prin iarbă. Vechi de cca 6 milioane de ani, trovanţii impresionează prin formele variate, rotunjite şi aparent şlefuite, şi prin dimensiunile ce variază de la câţiva centimetri până la statura unui om. E un “peisaj” ciudat care, vrei, nu vrei, te duce cu gândul la structuri megalitice şi chiar civilizaţii extraterestre.
Şi nu e nimic rău în a te lăsa purtat de imaginaţie. Localnicii le spun chiar “pietre care cresc” şi susţin că, după o ploaie îndelungată, din nisipul umed apar noi trovanţi iar cei mari, deja existenţi, îşi măresc dimensiunile în mod vizibil.
Lucrurile sunt însă destul de simple. Bolovanii au rezultat în urma cimentării pe cale naturală a nisipului, în diferite puncte din interiorul acestuia. Cu timpul formaţiunile s-au mărit, unele dintre ele fiind scoase la lumina zilei prin eroziune naturală sau în mod accidental, în timpul lucrărilor de exploatare a nisipului… Cât priveşte ploile, cel mult acestea reuşesc să ii erodeze sau să scoată la iveală noi bolovani ciudaţi.
Una peste alta, Trovanţii de la Costeşti merită, dacă nu o excursie de o zi, măcar o oprire în drumul vostru prin judeţul Vâlcea…
Trovantii din Buzau.Trovantii din Dealul Feleacului,Cluj.Trovantii, un mister.In tara numita Romania, si pietrele cresc!Sunt vii si... enigmatice!
RăspundețiȘtergere===========
http://romaniamegalitica.blogspot.ro/2010/10/trovantii-din-buzau-trovantii-din.html
Trovantii din Ulmet, Bozioru. Buzau. Tara Luanei, un Univers enigmatic. U.F.O. ! E.T. ! Care de foc! A fost oare si un razboi nuclear?!
RăspundețiȘtergere===============
http://romaniamegalitica.blogspot.ro/2011/02/trovantii-din-ulmet-bozioru-buzau-tara.html
Trovanti sferici sunt si in Comuna Dofteana jud.Bacau, cativa se vad adusi la portile unor gospodarii, am ceva poze, nu stiu cum sa le postez aici..
RăspundețiȘtergereVa multumesc!
ȘtergereMi le puteti trimite pe e-mail: vburcu2005@yahoo.com
am si eu 7 trovanti in curte :)
RăspundețiȘtergereTrovanţii sunt minunate opere de artă create de natură. Este normal ca locul lor să fie acolo unde s-au format. Sunt de acord, este necesară şi intervenţia noastră asupra unora dintre ei pentru a-i scoate din medii care ar grăbi dezagregarea lor. Unii nu sunt de acord cu expunerea lor în gospodărie. Dar, ce poate fi rău în a scoate trovanţi din albiile râurilor, torenţilor, din rigole sau de pe drumuri? Consider că, astfel ei sunt salvaţi, protejaţi. Există în comuna noastră, Cătina, dar şi în cea vecină, Chiojdu, mai multe areale cu trovanţi de forme şi dimensiuni diferite. Am un blog pe care am perzentat principalele activităţi, cu elevii şcolilor la care predau, dar şi cei mai reprezentetivi trovanţi şi alte microforme de relief, în cea mai mare parte identificate de noi. Îi puteţi vedea pe trovantisitafoni.wordpress.com. Cu această ocazie, încerc să atrag atenţia asupra acestei zone deosebit de bogată în microforme de relief petrografic, printre care şi trovanţi. Aveţi acordul meu să folosiţi orice fotografie de pe blog, dacă aceasta ar duce la popularizarea acestui areal. Una din activităţile realizate cu elevii, denumită "Salvaţi trovanţii" a constat în ridicarea trovanţilor din nisip, din locurile umede, cu multă vegetaţie, dintre mărăcini şi i-am aşezat pe blocuri de gresie mai mari de cele mai multe ori expuse la Soare. Se exagerează spunându-se că, trovanţii s-au format în milioane, zeci de milioane sau chiar sute de milioane ani. Despre modul de formare a trovanţilor cunosc destul de multe, poate, dacă sunt solicitat, o să scriu un articol pe blogul d-tră. Dar, cu certitudine, timpul de formare al trovanţilor este mult mai mare decât cel de dezagregare şi alterare. Pe cât posibil, se impune să intervenim asupra lor pentru a le prelungi durata de existenţă. A nu se înţelege, că trebuie să luăm trovanţii de la locul de formare, acasă.
RăspundețiȘtergere@Domnule Nicolaetomescu, Felicitari!
ȘtergereAm citit cu multa atentie postarile de pe blogul "Trovanti si tafoni"!
Dincolo de informatiile extrem de interesante si utile, bogat ornamentate cu imagini la obiect si subiect... am descoperit ceva... EXTRAORDINAR si mai putin intalnit (din pacate...) in Romania:
Grija fata de TROVANTI !!! Atragerea TINERETULUI/elevilor in activitati de explorare, studiere si conservare al acestor MONUMENTE ENIGMATICE ale naturii/locurilor din arealul Tarii Regelui Luana! Sa va dea Dumnezeu sanatate si putere, sa duceti pana la capat proiectele la care lucrati alaturi de colegii si elevii domniei voastre!
P.S.: Multumesc pentru acceptul de preluare a textelor si imaginilor de pe blogul dumneavoastra! In curand, vor apare si pe Romania Megalitica!
Cu deosebit respect, Admin Romania Megalitica
Resturi de lemn pietrificat
Ștergeresal
RăspundețiȘtergerem ar interesa daca se poate sa faceti si un reportaj amanuntit despre baliza galactica.niste poze mai amanuntite daca e posibil si din zona de deasupra unde sant sudurile in piatra.am gasit doar cateva poze dar erau luate de la distanta.nu se poate sa o curete nimeni de buruieni muschi si sa taie copacii din imprejur la o munca ptriotica sau alti vizitatori? daca e ceea ce cred eu o sa fiarba zona asta de jurnalisti si vizitatori din toata lumea.eu stau in africa de nord altfel as veni eu personal si as face o.din ce am vazut in videoul prezentat de kanal d dacae o sudare in piatra o sa fie premiera mondiala si un proces necunoscut.se vede car procesul artificial de slefuire si imbinare pe baliza si ar fi folositor o reconstituire sa vedem de unde provine si in ce scop a fost construita avand in vedere ca are peste 30 m iar din poze se vede clar o padure noua care nu exista acu cateva sute si mii de ani.multumesc si succes.