Google Translate

vineri, 24 februarie 2017

Enigma statuilor de daci din muzeele Europei




Sunt Leonard Velcescu, istoric de artă, doctor în istorie la École Pratique des Hautes Études – Sorbonne, Paris-Sorbona, cercetător al istoriei, arheologiei și artei la Université de Perpignan ”Via Domitia” (Franța).

Ideea de a studia din punct de vedere iconografic reprezentările de daci din arta sculpturală a Antichitătii a început să se contureze în timpul primilor ani de studenție, la Sorbona. În bibliografia pentru examene, într-una din cărţi, am dat peste statuile de daci păstrate la Muzeul Luvru. Văzând aceste sculpturi am rămas uimit, a fost ca o revelaţie, ca o aducere aminte a ceva important din trecut, ca o trezire dintr-o ignoranţă care nu era voită, neştiind însă că voi începe o muncă dificilă de cercetare şi chiar de pionierat, am putea spune. Ştiam câte ceva despre aceste reprezentări monumentale de daci, dar nu bănuiam că sunt atât de numeroase şi nu ştiam la acea dată pentru ce anume au fost realizate, în ce context, importanţa culturală şi valoarea lor iconografică. Prin urmare, am început să identific aceste statui şi să le analizez. Progresiv, a început să se contureze subiectul major pentru teza mea de doctorat.


















Teza de doctorat, dedicată statuilor de daci, am susținut-o în anul 2000 la École Pratique des Hautes Études – Sorbonne. Acest studiu a permis, pentru prima oară, să fie făcute cunoscute şi puse în valoare acește reprezentări statuare de daci.

A fost o lucrare documentată. Dar a fost doar începutul. Am continuat cu articole și trei cărți dedicate subiectului, bogat ilustrate, scrise într-un stil clar şi susţinut, care reprezintă o muncă de mai mult de 20 ani de cercetări şi de descoperiri despre iconografia geto-dacilor şi pune la dispoziţia publicului această «comoară» destul de puţin cunoscută.

Pentru mine, studiul iconografiei antice a dacilor nu este un capitol încheiat: în prezent, pregătesc un „Corpus” cu toate toate reprezentările de daci cunoscute, basoreliefuri, busturi sau statui, piese păstrate integral sau fragmente. Trebuie să subliniez că există sculpturi înfățișând daci încă neidentificate. De exemplu, în literatura germană sunt mentionate asemenea lucrări, despre care nu se mai știe absolut nimic. Încerc să le localizez și să le identific. Scopul cercetărilor mele este acela de a releva importanța deosebită a acestor sculpturi antice – care pentru noi, românii, constituie adevărate documente de identitate - și de a le repune la adevărata lor valoare. 


Sursa:  http://leonardvelcescu.ro/

=======================================
Una dintre cele mai zdrobitoare dovezi ale importanței geto-dacilor în lumea antică o reprezintă impresionanta colecție de statui impunătoare de daci pe care o găsim astăzi în cele mai importante muzee ale lumii. Imaginea strămoșilor noștri se lasă descoperită la Roma, Napoli și Florența, Paris, Londra și Madrid, Berlin, Ierusalim, Copenhaga și în alte multe locații.

Potrivit expertului în istoria artei, istoricul Leonard Velcescu, niciun alt popor învins de Roma nu a beneficiat de o astfel de atenție din partea artiștilor plastici romani. Învinșii au figuri de învingători și decorează cele mai importante monumente romane!!!

Statuile de daci din muzeele lumii

 
Vizionati aici/Click here:
===============
 
=====================================================

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări