Google Translate

vineri, 30 decembrie 2011

Bloggerii rezolva enigma Expoziţei organizată la Roma, "Aurul antic din România. Înainte şi după Traian". Avem un raspuns oficial ...

REMEMBER.

Expozitia „Aurul Antic al Romaniei” va fi lansata – in premiera peste hotare – la Roma pe 16 decembrie 2010, sub inaltul Patronaj al Presedintiei Romaniei si al Presedintiei Republicii Italiene, cu participarea Ambasadei Romaniei in Italia. Publicul italian va putea admira, timp de trei luni, o selectie de o suta patruzeci de piese exceptionale de tezaur din metal pretios (aur, argint), apartinand patrimoniului cultural national al Romaniei.


Muzeul National de Istorie a Romaniei participa la aceasta expozitie cu optzeci si trei de obiecte care dateaza din perioada epocii bronzului, Hallstatt, perioada civilizatiei geto-dacice, epoca romana si perioada marilor migratii. Unele dintre aceste piese, provenind de la unul din muzeele partenere, sunt recent descoperite prin cercetari arheologice preventive si sunt expuse pentru prima data in afara Romaniei.


Expozitia va fi deschisa publicului pentru o perioada de peste trei luni, in perioada 17 decembrie 2010 – 3 aprilie 2011. Expozitia va fi gazduita de Mercati di Traiano, Museo dei Fori Imperilali – locatii istorice de prestigiu din capitala Italiei, aflate in apropierea Columnei lui Traian, fiind expresii ale legaturilor istorice dintre Romania si Italia.


Expozitia este organizata de Muzeul National de Istorie a Romaniei, Ministerul Culturii si Patrimoniului National si Sovraintendenta ai Beni Culturali, Muzeul dei Fori Imperiali, cu participarea Ambasadei Romaniei in Italia, a Ministerului Apararii Nationale si Accademia di Romania. Muzeul National de Istorie a Romaniei, in parteneriat cu alte sapte muzee din tara – Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (Cluj-Napoca), Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie (Constanta), Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane (Deva), Muzeul de Istorie Turda, Complexul Muzeul Judetean Neamt (Piatra Neamt), Muzeul Judetean Teleorman (Alexandria) si Muzeul National al Unirii (Alba Iulia).


Peste 140 de piese din metal pretios
Cele peste 140 de piese remarcabile din metal pretios stau marturie evolutiei civilizatiilor din mileniile I a. Chr. – I p. Chr., respectiv din perioada epocii bronzului si pana in vremea Imperiul Roman Tarziu si a migratiilor din zorii Evului Mediu in aceasta parte a Europei.


Cele mai relevante piese: Tezaurul de la Persinari, Bratarile Dacice, Tezaurul de la Pietroasa, Coiful de aur de la Poiana Cotofenesti.



Coiful de la Poiana Cotofenesti apartine patrimoniului civilizatiei geto-dace. Este o certitudine, sustinuta nu numai de descoperirea efectuata in perimetrul unei asezari a stramosilor nostri, dar si de: tipul de obiect, specific numai teritoriului Romaniei, numai ariei populate de geto-daci; motivele decorative de indelungata si inradacinata traditie traco-geta, carpato-dunareana.


Bratarile de aur dacice apartin sitului arheologic “Sarmizegetusa Regia” si sunt specifice civilizatiei dacice din secolul I i.e.n., acestea sunt in numar de 24 dupa cum scriu izvoarele vremii si au fost furate cu multi ani in urma de catre braconieri arhoelogici si valorificate pentru sume mari. Acestea reprezinta ea mai importanta descoperire de pe teritoriul tarii noastre dupa tezaurul denumit “Cosca cu puii de aur” de la Pietroasa. Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut si sub numele popular de “Closca cu puii de aur” a fost descoperit in martie-aprilie 1837 de doi tarani in timp ce luau piatra de pe dealul Istrita (750 m). Din tezaurul compus initial din 22 de piese, autoritatile au putut recupera doar 12, in greutate totala de aproape 19 kg.


Opt muzee romanesti, un ambitios proiect cultural
Expozitia reprezinta un ambitios proiect cultural realizat prin participarea a 8 muzee din Romania, in colaborare cu Muzeul Forurilor Imperiale – Roma, una dintre institutiile muzeale italiene de referinta. Este cea mai importanta expozitie cu tematica arheologica organizata de statul roman in ultimele doua decenii in strainatate, beneficiind de sprijinijul financiar generos al Minsiterului Culturii si Patrimoniului National, in cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe prin Ambasada Romaniei la Roma si Ministerul Apararii Nationale.


Aceasta expozitie constituie un moment deosebit de important in peisajul cultural al Italie, fiind pentru prima oara cand un muzeu din aceasta tara gazduieste intr-un cadru deosebit de prestigios o expozitie care reuneste exclusiv piese arheologice exceptionale de metal pretios provenind din patrimoniul cultural national al Romaniei.


La realizarea acestei expozitii au contribuit deopotriva Superintendenta pentru Bunuri Culturale a Capitalei Roma, Muzeul Forurilor Imperiale si Zètema progetto Cultura.In cadrul expozitiei sunt prezentate 140 de piese arheologice datand din epoca bronzului, perioada epocii fierului, civilizatia geto-dacica clasica, perioada romana si epoca migratiilor, unele descoperite prin cercetari arheologice sistematice sau preventive facute de catre arheologi in cadrul unor asezari si necropole, altele provenind din descoperiri intamplatoare, sau ca rezultat al unor actiuni de braconaj arheologic si recuperate de autoritatile statului roman.


Reunite sub titlul „GLI ORI ANTICHI DELLA ROMANIA. Prima e dopo traiano / AURUL ANTIC AL ROMANIEI. inainte si dupa traian”, expozitia readuce o parte a aurului anticei Dacii in Forurile Imperiale de la Roma, in muzeul dedicat acestora, loc de expunere cu deosebita vizibilitate si impact cultural.


Premiera absoluta
Toate piesele ce vor fi expuse la Roma in acest cadru sunt marturii de prima importanta si semnificatie ale orfevrariei preistorice si antice din Europa, multe dintre obiecte fiind unicate mondiale, valori exceptionale ale patrimoniului umanitatii. In acelasi timp expozitia constituie o premiera absoluta in strainatate, prin inedita asociere a unor bunuri arheologice de metal pretios din cadrul unora dintre cele mai importante tezaure descoperite pana in prezent pe teritoriul actual al Romaniei, precum Tezaurul de la Persinari, Tezaurul de la Bia, Tezaurul de la Radeni, Tezaurul de la Stancesti, Tezaurul de la Cucuteni, Tezaurul de la Bunesti-Averesti, Tezaurul de la Coada Malului, Tezaurul de la Sarmizeghetusa Regia si Tezaurul de la Pietroasa.


O serie de piese sunt expuse pentru prima data in afara Romaniei, precum patru dintre celebrele bratari dacice de aur —care calatoresc acum ca exponate oficiale din patrimoniul cultural national, dupa anevoioasa lor recuperare de pe piata ilicita de antichitati prin stradania si perseverenta autoritatilor romane—, o serie de piese de podoaba din perioada migratiilor descoperite cu prilejul unor cercetari arheologice preventive recente la Cluj-Napoca sau o parte din monedele de tip koson, ce fac parte din cel mai mare tezaur de monede de aur cunoscut pana in prezent pe teritoriul Romaniei.


Cele 12 bratari dacice polispiralice de aur gasite intre anii 1996 – 2001 prin actiuni de braconaj arheologic in zona cetatilor dacice din Muntii Orastiei si introduse ilicit in traficul de antichitati la nivel international reprezinta, dupa tezaurul de la Pietroasa, cea mai importanta descoperire de natura arheologica din ultimul secol din Romania, prin valoarea intrinseca a obiectelor (11,7 kg aur nativ) si semnificatia lor cultural-artistica.


Demers expozitional
Demersul expozitional este completat prin publicarea unui impresionat catalog, aparut in conditii grafice excelente la editura Silvana Editrice Spa, una dintre cele mai prestigioase edituri academice si de arta din Italia. Expozitia face parte dintr-o ofensiva culturala mai ampla a Muzeului National de Istorie a Romaniei, inceputa in urma cu doi ani cu o expozitie similara de mai mica amploare la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova (Ploiesti), care acum are prilejul unei itinerari internationale, integrandu-se in viziunea noua a conducerii muzeului menite sa determine o mai mare coeziune sociala la nivel civic prin expunerea unor piese cu valoare de simbol, valori inestimabile ale civilizatiilro apuse si repere esentiale ale cunoasterii umane.


Discursul expozitional este structurat pornind de la cateva teme cheie referitoare la arta prelucrarii metalelor pretioase in spatiul nord-dunarean de-a lungul mai multor perioade istorice, pornind de la epoca mijlocie a bronzului (jumatatea mileniului II a. Chr.) si pana in epoca marilor migratii (secolul V p. Chr.). In cadrul expozitiei se disting o serie de obiecte de exceptie precum: spada din Tezaurul de la Persinari, coiful getic de la Peretu, rhython-ul de la Poroina, coiful getic de la Cotofenesti, patru din bratarile dacice polispiralice de aur, monede de tip koson, placutele votive de la Germisara, aplicele in forma de acvila din Tezaurul de la Apahida II, piese din inventarul mormantului princiar de la Potaissa, mormantului princiar de la Cluj-Napoca/Floresti – Complexul Polus, patera si fibulele pereche din Tezaurul de la Pietroasa.
„Aurul Antic al Romaniei”, la Roma
12 Decembrie 2010 by Ari Berg
Expozitia "Aurul Antic al Romaniei", ofensiva diplomatica a Bucurestiului in Italia
=================


“Gli ori antichi della Romania” in mostra a Roma
Publicat în 9.12.2010
Grazie alla presenza di ricche miniere d’oro, già nel XVII secolo a.C. l’antica Romania fu caratterizzata da una produzione artistica di altissimo livello legata al prezioso metallo. E ora una mostra eccezionale porta per la prima volta in Italia un nucleo consistente degli antichi tesori romeni, ospitati dal 17 dicembre al 3 aprile 2011 ai Mercati di Traiano. Tra di essi risaltano gli oggetti prodotti dai Daci, la popolazione resa celebre dalla conquista dei Romani guidati dall’imperatore Traiano, all’inizio del II secolo d.C. La scelta dei reperti è quindi prestigiosa ed insieme con un forte valore simbolico, vista la presenza della Colonna di Traiano, innalzata a Roma proprio dopo la conquista della Dacia ed emblema di unione tra le due culture.


La mostra “Gli ori antichi della Romania. Prima e dopo Traiano”, sotto l’Alto Patronato del Presidente della Repubblica Italiana e Sotto l’Alto Patronato del Presidente della Romania, è promossa dal Ministero degli Affari Esteri, dal Ministero per i Beni e le Attività Culturali, da Roma Capitale, Assessorato alle Politiche Culturali e della Comunicazione – Sovraintendenza ai Beni Culturali, dal Ministero della Cultura e del Patrimonio Nazionale della Romania, dall’Ambasciata di Romania a Roma, dal Ministero della Difesa Nazionale della Romania, dal Museo Nazionale di Storia della Romania di Bucarest e dall’Accademia di Romania in Roma con l’organizzazione di Zètema Progetto Cultura, ed è a cura di Ernest Oberländer-Târnoveanu, Direttore del Museo Nazionale di Storia della Romania di Bucarest e di Lucrezia Ungaro, Responsabile del Museo dei Fori Imperiali nei Mercati di Traiano.


L’esposizione raccoglierà 140 oggetti provenienti in gran parte dal Tesoro Nazionale conservato nella Sala degli Ori del Museo Nazionale di Storia di Bucarest. I reperti coprono un arco cronologico molto ampio, che va dall’Età del Bronzo (XVII secolo a.C.) al periodo bizantino (V-VI secolo d.C.) così come varie sono le loro destinazioni d’uso.


Sarà possibile ammirare la preziosissima collana di Hinova del XII secolo a.C. proveniente dal più ricco tesoro protostorico della Romania ma dalla fattura incredibilmente moderna; i famosi bracciali spiraliformi di Sarmizegetusa (la capitale della Dacia conquistata da Traiano), realizzati nel II-I secolo a.C. e recuperati di recente dopo il loro trafugamento, che vengono prestati per la prima volta ad un museo estero dal governo romeno; l’elmo di Poiana-Coţofeneşti, splendido prodotto dell’arte traco-getica del IV secolo a.C.; il rhyton d’argento dorato, un contenitore per liquidi che veniva utilizzato principalmente durante le cerimonie religiose, proveniente da Poroina Mare, del III-II secolo a.C.; la raffinata patera, piatto ampio usato nei riti religiosi, e la coppia di fibule (spille) del tesoro di Pietroasa del V secolo d.C., attribuito alla casa reale ostrogota o visigota e noto come “Gallina con i pulcini d’oro” per la presenza di fibule a forma di aquila.


Va inoltre evidenziata la presenza di 20 dei numerosi stateri d’oro rinvenuti nella capitale della Dacia, con il nome del re Koson scritto in lettere greche. Queste monete, datate alla metà del I secolo a.C., rappresentano l’unico caso in tutta la produzione numismatica dacica nel quale compare il nome dell’autorità emittente.


Negli anni Settanta Roma ospitò due importanti mostre sul patrimonio culturale dell’antica Dacia, territorio che il processo di romanizzazione trasformò in una vera e propria isola “romana” tra le popolazioni “barbare”. Da allora la capitale non ha più promosso grandi eventi espositivi e culturali dedicati alla Romania, malgrado con la più recente immigrazione moltissimi romeni si siano stabilizzati in Italia, formando la maggiore comunità straniera. Un vuoto che la mostra “Gli ori antichi della Romania” intende colmare, anche per consentire agli italiani di conoscere le prestigiose origini del popolo romeno e per far riscoprire le proprie tradizioni alle generazioni di romeni nati in Italia.


Dal mese di febbraio saranno organizzati cinque incontri di approfondimento sui principali aspetti delle opere in mostra in collaborazione con l'Accademia di Romania in Roma e con il sostegno finanziario dell'Istituto Culturale Romeno di Bucarest.
================
Ori antichi della Romania
I Mercati di Traiano ospitano, fino al prossimo 3 aprile, una splendida mostra che raccoglie alcuni tra i più grandi tesori della Romania.
28.12.2010 - Simone di Tommaso

"La mostra Ori antichi della Romania, ospitata con generosità in uno spazio museale dedicato all'architettura antica della città di Roma, rappresenta per la Romania una straordinaria occasione di condivisione dei valori fondamentali per la sua storia, sin da quando è diventata parte integrante dell'Impero romano. Il significato storico ed estetico dei reperti esposti nel Museo dei Fori Imperiali svela al visitatore il volto della Romania e del suo importante tesoro di cultura e civiltà europea, con il quale contribuisce al patrimonio dell'umanità." Sono queste le parole con cui il Presidente della Repubblica rumena, Traian Băsescu, ha presentato la nuova mostra ospitata nelle ariose sale dei Mercati di Traiano. Parole quanto mai opportune e veritiere.

Ci troviamo di fronte, infatti, ad una vera e propria esposizione-gioiello, costituita da ben 140 oggetti provenienti in gran parte dal Tesoro Nazionale conservato nella Sala degli Ori del Museo Nazionale di Storia di Bucarest, che consentirà, senza ombra di dubbio, agli italiani di conoscere le prestigiose origini del popolo romeno e alle generazioni di romeni nati in Italia di far riscoprire le proprie tradizioni.

Anche il luogo è quello giusto. Proprio davanti ai Mercati si erge la colonna Traiana, innalzata a Roma all'inizio del II secolo d.C. per celebrare la conquista della Dacia da parte dell'Imperatore e la successiva fusione di cultura, costumi e tradizioni tra il popolo romano e il popolo dei daci.

La mostra si rivela, quindi, di alto spessore e permette di conoscere meglio gli splendori di popolo rumeno e di rendere evidente il grado di cultura raggiunto dalle popolazioni della regione. Il percorso espositivo copre ben ventitré secoli della storia dell'attuale Romania.

E' possibile ammirare capolavori di altissima qualità e raffinatezza, come la preziosa 'Collana di Hinova' del XII secolo a.C., dalla fattura incredibilmente moderna, i famosi 'Bracciali spiraliformi di Sarmizegetusa', prestati per la prima volta ad un museo estero, l'elmo di Poiana-Coţofeneşti, splendido prodotto dell'arte traco-getica del IV secolo a.C., il 'Rhyton' d'argento dorato, un contenitore per liquidi utilizzato durante le cerimonie religiose, la 'Patera', la coppia di 'Fibule' del tesoro di Pietroasa del V secolo d.C., attribuito alla casa reale ostrogota o visigota e noto come "Gallina con i pulcini d'oro" per la presenza di spille a forma di aquila.

Sono, poi, esposti venti stateri d'oro, monete del I secolo a.C. rinvenute nella capitale della Dacia, che si caratterizzano per avere il nome del re Koson scritto in lettere greche, rappresentando, nel contempo, l'unico caso in tutta la produzione numismatica dacica nel quale compare il nome dell'autorità emittente.

Particolare da non sottovalutare è che, per l'occasione, i Mercati traianei, espongono, nella Grande Aula di ingresso, le sei sculture in marmo dei Daci, provenienti dal Foro di Traiano e finora conservate nei depositi archeologici in attesa di essere presentate nella sezione del Museo dedicata all'ultimo dei Fori Imperiali.

La visita alla mostra è fortemente consigliata. Si rimane letteralmente a bocca aperta dinanzi alla qualità dei reperti esposti. Il visitatore più attento capirà che la produzione artistica rumena ha raggiunto nel corso dei secoli vertici inimmaginabili. "Ori antichi della Romania" ha il merito, quindi, di far riavvicinare popoli da sempre legati da un fraterno rapporto.

dal 17 dicembre 2010 al 3 aprile 2011
Mercati di Traiano - Museo dei Fori Imperiali, via IV Novembre, 94, Roma
Aperto dal martedì alla domenica dalle 9 alle 19. Lunedì chiuso. Apertura straordinaria lunedì 27 dicembre e lunedì 3 gennaio. Venerdì 24 dicembre e venerdì 31 dicembre aperto dalle 9 alle 14.
Biglietto: intero € 10 - ridotto € 8

==================

Gli ori antichi della Romania per la prima volta in Italia
di Emanuele BigiCronologia articolo21 dicembre 2010
Questo articolo è stato pubblicato il 21 dicembre 2010

La nostra civiltà vive di pregiudizi, un po' per colpa dei media un po' per colpa della superficiale conoscenza degli uni verso gli altri. I romeni, ad esempio,rappresentano la comunità straniera più numerosa in Italia e in quanto tale sono spesso il capro espiatorio di calunnie infondate. La diffusione della conoscenza della cultura di un popolo può aiutare a eliminare i pregiudizi.

La Dacia
La mostra «Ori antichi della Romania. Prima e dopo Traiano», allestita ai Mercati di Traiano di Roma fino al 3 aprile, oltre al suo alto valore artistico ha un profondo valore civile. «Porta con sé anche un importante messaggio politico e diplomatico - aggiunge il sottosegretario di stato del ministero degli Affari Esteri della Romania Bogdan Aurescu - per l'impero romano la Dacia (oggi Romania ndr) era considerata una sorta di territorio dell'area Schengen».

140 oggetti in oro
Al primo piano dei mercati traianei si sviluppa la mostra composta da circa 140 oggetti, per lo più in oro, provenienti in gran parte dal Museo Nazionale di Storia di Bucarest. La location non è stata scelta a caso, la colonna dell'imperatore Traiano, innalzata a Roma dopo la conquista della Dacia nel II secolo d.C, suggella infatti l'atto di nascita scolpito nella pietra del popolo romeno. Il viaggio tra oggetti regali e aristocratici provenienti dai Carpazi e dal basso Danubio copre un arco di tempo di seimilacinquecento anni, dal XVII secolo a. C. al VI secolo d. C., dall'età del Bronzo al tardo impero romano.

La collana di Hinova
Ci si imbatte nel più antico tesoro protostorico della Romania formato tra l'altro da diademi, decorazioni per cavalli, oggetti incisi con una serie di motivi zoomorfi, floreali e geometrici, e dalla bellissima collana di Hinova. E ancora coppe, bracciali, elmi, pendenti, monete. L'oro primeggia nelle bacheche, la Dacia era ricca di miniere, ma era il sale ad avere la meglio, e proprio il sale veniva barattato con l'argento, metallo utilizzato per manufatti rivolti all'aristocrazia. L'oro rappresentava i regali.

Dodici bracciali
D'incanto si palesa la più importante scoperta archeologica avvenuta dopo il 1837: il tesoro di Sarmizegetusa (l'ultima capitale della Dacia), rinvenuto tra il 1999 e il 2001. È costituito da dodici bracciali spiraliformi, decorati con teste di dragoni alati e palmette per undici chilogrammi d'oro. La caratteristica è la tecnica di lavorazione: a differenza dei gioielli del tardo ellenismo e di quelli romani repubblicani, realizzati con sottili foglie d'oro, i bracciali daci sono particolarmente massicci e lavorati a martellatura, quasi fossero di ferro. Qui sono esposti solo quattro esempi.

Il tesoro di Pietroasa
Nel 1837 invece fu portato alla luce da un gruppo di contadini, a circa un centinaio di chilometri da Bucarest, un altro tesoro, quello di Pietroasa del V secolo d.C, quando la Dacia era ormai diventata da tempo provincia romana. Sono esposte due fibule che suggeriscono la silhouette stilizzata di due aquile, sono le fibule più grandi al mondo, forse realizzate per la casa reale ostrogota o visigota. Insomma l'arte romena si mostra nel suo lucente splendore, ma a illuminarci ancor di più è una frase di Erodoto sui Geti, quella parte di popolazione dell'antica Romania che viveva all'esterno dei Carpazi (i Daci erano coloro che vivevano all'interno): «Sono i più onesti e i più coraggiosi dei traci».

Ori antichi della Romania. Prima e dopo Traiano
Mercati di Traiano, Roma
Fino al 3 aprile

====================

17 Dicembre 2010 - 3 Aprile 2011
Ori antichi della Romania. Prima e dopo Traiano
Tipologia: Archeologia
140 preziosi ori provenienti da tesori, corredi tombali e arredi liturgici dal XVII secolo a.C. al VI d.C. in mostra ai Mercati di Traiano.

Grazie alla presenza di ricche miniere d’oro, già nel XVII secolo a.C. l’antica Romania fu caratterizzata da una produzione artistica di altissimo livello legata al prezioso metallo. E ora una mostra eccezionale porta per la prima volta in Italia un nucleo consistente degli antichi tesori romeni. Tra di essi risaltano gli oggetti prodotti dai Daci, la popolazione resa celebre dalla conquista dei Romani guidati dall’imperatore Traiano, all’inizio del II secolo d.C. La scelta dei reperti è quindi prestigiosa ed insieme con un forte valore simbolico, vista la presenza della Colonna di Traiano, innalzata a Roma proprio dopo la conquista della Dacia ed emblema di unione tra le due culture.

La mostra “Ori antichi della Romania. Prima e dopo Traiano”, sotto l’Alto Patronato del Presidente della Repubblica Italiana e Sotto l’Alto Patronato del Presidente della Romania, è promossa dal Ministero degli Affari Esteri, dal Ministero per i Beni e le Attività Culturali, da Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale da Roma Capitale, Assessorato alle Politiche Culturali e della Comunicazione – Sovraintendenza ai Beni Culturali, dal Ministero della Cultura e del Patrimonio Nazionale della Romania, dall’Ambasciata di Romania a Roma, dal Ministero della Difesa Nazionale della Romania, dal Museo Nazionale di Storia della Romania di Bucarest e dall’Accademia di Romania in Roma con l’organizzazione di Zètema Progetto Cultura, ed è a cura di Ernest Oberländer-Târnoveanu, Direttore del Museo Nazionale di Storia della Romania di Bucarest e di Lucrezia Ungaro, Responsabile del Museo dei Fori Imperiali nei Mercati di Traiano. Il catalogo è edito da Silvana Editoriale.

L’esposizione raccoglierà 140 oggetti provenienti in gran parte dal Tesoro Nazionale conservato nella Sala degli Ori del Museo Nazionale di Storia di Bucarest. I reperti coprono un arco cronologico molto ampio, che va dall’Età del Bronzo (XVII secolo a.C.) al periodo bizantino (V-VI secolo d.C.) così come varie sono le loro destinazioni d’uso.

Sarà possibile ammirare la preziosissima collana di Hinova del XII secolo a.C. proveniente dal più ricco tesoro protostorico della Romania ma dalla fattura incredibilmente moderna; i famosi bracciali spiraliformi di Sarmizegetusa (la capitale della Dacia conquistata da Traiano), realizzati nel II-I secolo a.C. e recuperati di recente dopo il loro trafugamento, che vengono prestati per la prima volta ad un museo estero dal governo romeno; l’elmo di Poiana-Coţofeneşti, splendido prodotto dell’arte traco-getica del IV secolo a.C.; il rhyton d’argento dorato, un contenitore per liquidi che veniva utilizzato principalmente durante le cerimonie religiose, proveniente da Poroina Mare, del III-II secolo a.C.; la raffinata patera, piatto ampio usato nei riti religiosi, e la coppia di fibule (spille) del tesoro di Pietroasa del V secolo d.C., attribuito alla casa reale ostrogota o visigota e noto come “Gallina con i pulcini d’oro” per la presenza di fibule a forma di aquila.

Va inoltre evidenziata la presenza di 20 dei numerosi stateri d’oro rinvenuti nella capitale della Dacia, con il nome del re Koson scritto in lettere greche. Queste monete, datate alla metà del I secolo a.C., rappresentano l’unico caso in tutta la produzione numismatica dacica nel quale compare il nome dell’autorità emittente.

Negli anni Settanta Roma ospitò due importanti mostre sul patrimonio culturale dell’antica Dacia, territorio che il processo di romanizzazione trasformò in una vera e propria isola “romana” tra le popolazioni “barbare”. Da allora la capitale non ha più promosso grandi eventi espositivi e culturali dedicati alla Romania, malgrado con la più recente immigrazione moltissimi romeni si siano stabilizzati in Italia, formando la maggiore comunità straniera. Un vuoto che la mostra “Gli ori antichi della Romania” intende colmare, anche per consentire agli italiani di conoscere le prestigiose origini del popolo romeno e per far riscoprire le proprie tradizioni alle generazioni di romeni nati in Italia.

 Dal mese di febbraio saranno organizzati cinque incontri di approfondimento sui principali aspetti delle opere in mostra in collaborazione con l'Accademia di Romania in Roma e con il sostegno finanziario dell'Istituto Culturale Romeno di Bucarest.

Dal 10 gennaio laboratori e visite guidate – per le scuole e per il pubblico – consentiranno un ulteriore approccio ai meravigliosi tesori esposti, grazie a questa mostra, ai Mercati di Traiano.
Catalogo
=================

Am dorit sa aflam:
==========================



Am insistat sa stim!
===============================





In sfarsit, cineva a avut castig de cauza!




Multumesc, deputat PNL Alina Gorghiu
Multumesc, Marin Neacsu!
==========
Bloggerii rezolva enigma Expoziţei organizată la Roma,
"Aurul antic din România. Înainte şi după Traian".
Avem un raspuns oficial.
Cu toate acestea, multe suspiciuni continua sa ramana!
Admin



Admin

11 comentarii:

  1. Dom-le cu hotzii astia trebuie sa fim foarte atenti, ca-s in stare sa fure si oul de sub closhca! Felicitari domnisoarei deputat Alina Ghorghiu ca s-a implicat in aflarea adevarului.
    Felicitari Admnin pt. bloguri si "La Multi Ani" pt. anul care vine1

    RăspundețiȘtergere
  2. @Saint Pierre ,
    De Sfantul Vasile, dau o tuica fiarta tuturor!
    Felicitari si multumiri D-lui Marin Neacsu, care s-a implicat cu mult suflet in rezolvarea acestei probleme! Multumesc in egala masura tuturor vizitatorilor, comentatorilor care au tinut SUBIECTUL in TOP 10. Impreuna am izbutit, macar un punct de vedere OFICIAL! In rest, daca mai sunt probleme, timpul va decide!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumiri domnisoarei Alina Gorgiu,multumiri domnului Burcu pentru .. ca nu are odihna si isi pune in pericol sanatatea pentru cauze considerate de altii pierdute dar .... e ceva ce ma face sa cred ca raspunsul ministrului ascunde ceva.Am luat legatura cu muzeele care au avut exponate. Unele nu au fost in stare sa dea detalii, altele au cerut adresa oficiala ca sa poata spune daca li s-au intors obiectele de patrimoniu inapoi, altele spre rusinea lor, au spus ca nu cunosc situatia .
    Mai trebuie urmarit - sa vedem de catre cine - probabil un membru al comisiei pentru cultura a Senatului, sa se puna la dispozitie documentele de predare -primire a artefactelor la plecare si la primire. Am sa incerc prin domnul Mircea Diaconu in anul care vine .

    RăspundețiȘtergere
  4. Marine, te salut!
    Tare imi este teama, ca vor trebui multi bani si pentru EVENTUALE expertize! Daca va fi ceva, de expertizat!

    RăspundețiȘtergere
  5. http://www.2012en.ro/2011/11/mistere-antice-in-ceahlau/

    RăspundețiȘtergere
  6. http://www.youtube.com/watch?v=D_UD-Dm1ge8&feature=player_embedded#!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ar fi util sa stim, daca cineva a vazut dupa revenirea in tara, macar o parte din exponatele aduse de la Roma! Daca DA, unde? La Muzeul National? La Muzeele Judetene? La alta expozitie? Sa nu mi se spuna ... despre expozitia care se pregateste pentru CHINA, ca nu ma intereseaza! Asta va dura ... peste ani!

    RăspundețiȘtergere
  8. „Omul” vazand ca... nu-l iau in serios a scos din buzunar o cutie (cam cat una de chibrituri) din care a ales doua „pietricele” de culoare galben-rosiatica nu mai mari decat o boaba de piper. Mi le-a pus in palma si mi-a spus sa strang pumnul pentru un minut, apoi sa-i spun ce simt. (Cu o zi inainte, urcasem pe munte si aveam o febra musculara aproape generala: spate, brate, abdomen, gambe). La inceput... am luat-o ca pe o gluma, insa mi-am spus sa-i fac „jocul”, indemnat si de partenerii aflati la masa ce imi „sopteau” prin priviri sa „merg inainte”.

    Timp de 10 secunde nu am simtit nimic... apoi, am simțit o vibratie („omul”, care ma privea atent... zambi cu subinteles si ma intreba: „Simți!... Nu te speria. Lasa-l sa lucreze!”) Cei de la masa ma priveau ciudat, doi dintre ei bufnind in ras chiar. Dupa aproximativ un minut am deschis pumnul si am pus cele doua bobite pe masa. „Omul” mi-a spus: „Acum esti energizat. Fluxul energetic este stabilizat si te vei simti... cu totul alt om”. Primul efect vizibil a fost ca scapasem de febra musculara și simteam un plus de energie prin tot corpul. Intrebandu-i pe cei doi amici ai mei de ce i-a bufnit rasul... acestia mi-au spus: trebuia sa te vezi, ti se ridicase tot parul de pe brate si cap in sus de ziceai ca esti bagat la 220.

    „Omul” s-a ridicat de la masa, ne-a salutat si ne-a urat drum bun la intoarcerea acasa... Inainte de a pleca l-am intrebat ce erau cele doua „pietricele”. Mi-a raspuns soptit, aplecandu-se la ureche... tinere, este AUR MONOATOMIC si singurul loc din această lume in care se găseste este la Rosia Montana. Asta vor sa extraga de acolo.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce să comentez, interpelarea sau răspunsul? O să mă opresc la răspuns, care practic nu spune nimic. Un răspuns vag, fără date concrete fără repere. Răspunsul a fost dat, să îmi fie iertat, pe măsura întrebărilor puse. Ei bine, mulţumesc şi pe această cale domnişoarei Gorghiu pentru că a avut această intervenţie, e mai bine decât nimic, dar eu nu sunt mulţumit cu răspunsul şi poate pe această cale cineva îl informez pe domnul Hunor că iniţiatorul interpelării insistă să afle :

    1. Data şi locul intrării pieselor în ţară;
    2. Cine a asigurat paza transportului şi cum a fost asigurată securitatea pieselor pe timpul expoziţiei şi pe timpul întoarcerii:
    3. Documentele de vamă întocmite cu ocazia sosirii în ţară;
    4. Procesul verbal de predare – primire a pieselor către Muzeul Naţional de Istorie:
    5. Dacă s-a făcut expertiza de autentificare a pieselor reîntoarse şi care este rezultatul. Dacă nu s-a făcut, de ce nu s-a făcut , având în vedere cazurile cu sculpurile lui Brâncuşi şi cu timbrele;

    Toate aceste întrebări sunt nu numai legitime, ci chiar obligatorii, dacă avem în vedere antecedentele şi modul mai mult decât suspect în care s-a păstrat tăcerea vizavi de întoarcerea acestor piese .

    CE SPUNEŢI DOMNULE HUNOR? SUNTEŢI ÎN MĂSURĂ SĂ OFERIŢI UN RĂSPUNS DETALIAT SAU PESTE UN AN VOM AVEA UN NOU CAZ DE EXPOZIŢII CU VÂNZARE ?
    -------------------
    http://neacsum.blogspot.com/2012/01/expozitii-cu-vanzare.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+MarinNeacsu+%28MARIN+NEACSU%29
    -------------------
    Merita citit!

    RăspundețiȘtergere
  10. Cadourile lui Ceausescu, scoase la licitatie!
    ======================
    Cateva din cadourile primite de fostul cuplu prezidential Nicolae si Elena Ceausescu de la sefi de stat, acum mai bine de trei decenii, vor fi vandute la licitatie. Licitatia "Epoca de Aur" se va tine in 26 ianuarie, ziua de nastere a lui Nicolae Ceausescu.

    Unul din obiectele ce vor fi vandute este stiloul Pilot Elite cu penita de aur, primit cadou de Nicolae Ceausescu cu ocazia vizitei oficiale in Japonia din 1975. Stiloul se pastreaza in cutia sa originala si poarta inscriptia „Romania - Japan 1975” (pret de pornire 2000 de euro).

    Este scoasa la licitatie si perechea de porumbite din argint aurit si emailat, primita de Ceausescu de la sahul Iranului, Reza Pahlavi, in timpul vizitei oficiale din 1977 (pret de pornire 1.200 de euro).

    Unele dintre cele mai excentrice daruri oferite lui Ceausescu de catre liderii regimurilor comuniste din Asia si Africa sunt, fara indoiala, doua piese din blana naturala: prima realizata din sase bucati de blana de tigru (210 cm, pret de pornire 1.800 de euro), iar cea de-a doua, o blana de leopard (pret de pornire 1.200 de euro). Pe lista e si o caseta de bijuterii decorata cu sidef a fost primita in dar de Elena Ceausescu (pret de pornire 400 de euro).

    Se mai vand lucrari plastice cu tematica proletcultista, afise de propaganda si protectie a muncii, fotografii care ii infatiseaza pe liderii comunisti, impreuna cu diverse instantanee din epoca, precum si colectii de insigne de merit si medalii, dintre care unele deosebit de rare. Aproape o treime dintre loturi pornesc de la preturi cuprinse intre 25 si 100 de euro, pe cand o alta treime e compusa din loturi cu preturi de pornire intre 100 si 300 de euro.

    Aceste obiecte sunt atestate ca au apartinut cuplului dictatorial, prin certificate eliberate de APPS, anunta Artmark, organizatorul licitatiei care va avea loc la Athenee Palace Hilton, de la 19,30.
    ==================================
    Stiu ca la Muzeul National de Istorie erau sute de metrii patrati de expozitii cu aceste cadouri! Milioane de vizitatori le puteau viziona! Azi, in mare parte sunt furate, si, mai nou, iata ... scoase la licitatie pe mii si mi de euro! Cine o face? Unde vor merge banii? Opriti daca puteti, acesti mizerabili, care ne vand la bucata istoria! Asa cum a fost ea! Cu bune si rele!

    RăspundețiȘtergere
  11. - dcnews.ro - http://www.dcnews.ro -
    Încasări de 53.910 euro la licitația ”Epoca de Aur”
    Posted By Elena Badea On Ianuarie 27, 2012.

    Licitația "Epoca de Aur”, care s-a desfășurat ieri, la 94 de ani de la nașterea lui Nicolae Ceaușescu, a stârnit interes printre colecționarii români și străini. Încasările totale ale lictației, axată în principal pe cadourile de protocol primite de cuplul Ceaușescu, au însumat 53.910 euro, cea mai scumpă piesă a colecției fiind adjudecată cu 12.000 euro, un preţ de 40 de ori mai mare decât cel de pornire.

    Licitația ”Epoca de Aur”, premieră pe piața românească de artă, organizată de casa Artmark, a prilejuit vânzarea a numeroase cadouri de protocol primite de-a lungul vremii de cuplul Nicolae și Elena Ceaușescu, precum și sculpturi, medalii, afişe, documente şi fotografii ale perioadei respective, în număr de 70 de loturi, suma încasată la final fiind de 53.910 euro.

    La evenimentul organizat de Artmark au participat colecționari români și străini, dar și mulți curioși.

    Vedeta licitației a fost o statuetă făcută cadou lui Nicolae Ceauşescu de Mao Zedong în timpul vizitei pe care acesta a făcut-o în China. Statueta din bronz, care reprezintă un iac, cu dimensiuni de 27x32 cm, simbolul de bogăție agricole din China, a avut un preţ de pornire de 300 de euro şi a fost adjudecată pentru suma de 12.000 de euro.

    De asemenea, o pereche de porumbiţe din argint aurit şi emailat, dăruită lui Nicolae Ceauşescu de şahul Iranului Reza Pahlavi, în 1977, a fost vândută pentru 7.500 de euro, având un preţ de pornire de 1.200 de euro.

    Printre obiectele vândute la licitație se numără și o blană de tigru, o blană de leopard, un stilou Pilot Elite, dar și lucrarea "Scânteia" de Constantin Artachino sau o sculptură din bronz din anii '70 închinată muncitorului oţelar, marcată "Uzinele 23 August".

    În cadrul licitației au fost vândute 74,29% din totalul obiectelor oferite spre vânzare, restul nefiind pe gustul celor prezenți în sală.

    RăspundețiȘtergere

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări