Google Translate

duminică, 7 august 2011

Salina Turda. Ocnele de sare. Minele de sare. Salinele Romaniei. Underground Salt Mine. Underground Wonders

Salina Turda se găseşte în zona Durgău-Valea Sărată din Turda. Este probabil cea mai celebra destinatie a turistilor ce viziteaza localitatea. Aceasta mina dateaza inca din perioada romanilor si a fost unul dintre motivele pentru care localitatea s-a dezvoltat vertiginos si dupa retreagerea romanilor din Dacia.



Intrarea în Salină (prin galeria de acces Franz Josef) se face din str. Salinelor 54A (cartierul Turda Nouă) sau prin intrarea principala situata in centrul turistic Salina-Durgau situat pe Alea Durgau 3 redeschisa vizitatorilor in 2010.










































____________________
The Grand Gallery of the Great Pyramid of Giza ?
NO!
Turda Salt Mine !
__________
Informatii text despre Salina Turda, Click aici:
____________
Sarea este aurul alb al tarii.
Sarea, comoara uitata din adancurile Romaniei megalitice.
Sarea, congelatorul inaintasilor nostrii.
Romania ar putea da sare la toata planeta, dar din pacate importa.
Exista un sanatoriu in fiecare salina. Salina inseamna si tratament, sanatate.
Admin
===========================================
UPDATE
15 DECEMBRIE 2013
=============================
=====================================
=================================================
===============================================================

13 comentarii:

  1. Salut Vasile!
    Spre rusinea mea, desi am locuit mai bine de 3 ani in Turda, nu-mi aduc aminte sa fi vazut salina Poate ca, pe tipul acela, nici nu exista ca obiectiv turistic. Din imaginea panoramata a zonei, disting vag, locul unde era atunci un strand cu un bazin cu apa sarata si un restaurant.

    RăspundețiȘtergere
  2. @administrator
    Felicitari! va invit pe toti camarazii care prin diferite imprejurari,au drum prin turda, SA -SI FACA PUTIN TIMP PENTRU A VIZITA UN OBIECTIV TURISTIC DE EXCEPTIE. nu va luati dupa "barbile' portocaliilor deoarece desi tot ce s-a facut a avut la baza banii europenilor si CONTRIBUTIA TURDENILOR. merita vazut si admirat ceea ce ne-au lasat stramosii nostrii intr-o frumoasa combinatie d modernism autohton. Ca turdean MA MANDRESC SI CRED CA TOATE CATANELE CARE AU 'TRECUT' CU SERVICIUL PRIN TURDA SE POT MANDRII CA NOI. DOCUMENTAREA ESTE EXCELENTA SI CORESPUNDE 'ADEVARULUI' Va invit cu drag pe toti cei care la batranete sanatatea cere sacrificii SA TREACA CU INCREDERE PRIN ACESTE LOCURI. SE VOR SIMTII MULT MAI BINE. (APROPO...OLANDEZII SUNT CHIAR ASA DE PROSTI DE VIN IN NUMAR ASA DE MARE?)

    RăspundețiȘtergere
  3. @administrator
    Am uitat. Sunt Nicu ,colegul lui Neacsu

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut Nicule din Turda, coleg cu Marin!
    Frumoase amintiri mi-au ramas de pe acolo.
    Am un prieten bun acolo.Fost ofiter parasutist. Dambovitean de loc dar stabilit chiar acolo pe dealul ce da spre salina. Gica (Gheorghe) e prenumele lui.
    Salutari turdenilor!
    S-auzim numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
  5. Emotionant mesajul tau, Nicule!
    Iti multumesc! La fel si tie, Victore!

    RăspundețiȘtergere
  6. Superb!M-a uimit sincer aceasta salina mai ales ca am fost la Praid la salina si nu credeam ca asta poate sa arate in felul asta.Oricum sunt frumoase amandoua nu le putem compara.Sunt un bun al nostru.
    Superb!

    RăspundețiȘtergere
  7. Pe unele obiective poti pune "De vizitat". Pe acesta pui "trebuie vizitat". Am fost acolo si e senzatie.

    RăspundețiȘtergere
  8. Salina Turda
    ==============
    Asezare: Salina Turda se găseşte în zona Durgău-Valea Sărată din Turda. Intrarea in Salină (prin galeria de acces Franz Josef) se face din str. Salinelor 54A (cartierul Turda Nouă).

    Istoric: Zăcămintele de sare din Transilvania (exploatate sistematic in cursul vremii la Ocna Dejului, Cojocna, Turda, Ocna Mureş, Ocna Sibiului si Praid) s-au format cu 13,5 milioane de ani in urmă, într-o mare cu adâncime redusă si sub un climat tropical, foarte cald. Stratul de sare se întinde pretutindeni în subsolul Transilvaniei, având o grosime de circa 400 m. Straturile groase de sedimente depuse ulterior deasupra celui de sare au apăsat cu o greutate imensă stratul maleabil (plastic) de sare, care a căutat zone mai slabe ale scoarţei terestre la marginea Transilvaniei, unde s-a ridicat sub forma unor ciuperci cu înălţimi de peste 1.000 m, ajungând de multe ori chiar până la suprafaţa pământului (cazul localităţilor cu vechi exploatări de sare menţionate mai sus). La Turda ciuperca de sare are o înălţime de cca 1.200 m (cercetată prin foraje relativ recente).
    Dovezi arheologice sigure ale exploatării sării la Durgău-Turda există din perioada preromană (50 î.C.-106 d.C.). Romanii (106-274 d.C.) au exploatat sarea la Durgău in camere piramidale de 17-34 m adâncime si 10-12 m lăţime. În afara masivului de sare de la Durgău, Romanii au exploatat si masivul de sare invecinat de la Băile Romane (în zona ştrandului actual).
    După retragerea romanilor în anul 274 d.C., până în secolul XI, nu există dovezi certe că extracţia sării ar fi continuat.

    RăspundețiȘtergere
  9. În primul document cunoscut până în prezent cu referire la sarea de la Turda, emis de cancelaria maghiară în anul 1075, este menţionată vama ocnelor de sare de la Turda (Torda) într-un loc de lângă râul Arieş „qui dicitur hungarice Aranas (Aranyos), latine autem Aureus” („în locul ce se cheamă pe ungureşte Aranyos, iar pe latineşte Aureus”). Acest punct de vamă era situat in preajma fostului pod roman (folosit în tot timpul Evului Mediu, până la finele sec.XVIII), pe amplasamentul aşezării fortificate de mai târziu numită Szentmiklos (Sf.Nicolae).
    În cursul secolului XIII este pomenită explicit existenţa ocnei de la Durgău-Turda. Astfel, la 01.05.1271 se dăruia capitlului din Transilvania (Alba Iulia) „ocna de sare de la Durgău-Turda (Dörgö-Torda)”.
    Perioada austro-ungară
    În timpul stăpânirii maghiare a Salinei de la Turda din secolele XV-XVII, au fost deschise la Durgău un număr de 4 ocne subterane: Mina Katalin, Mina Horizont, Mina Felsö-Akna si Mina Iosif (Joseph).
    Instaurarea puterii habsburgice (austriece) în Ardeal la sfârşitul secolului 17 şi creşterea necesităţilor materiale ale societăţii, determină ca, începând din a doua jumătate a secolului XVII, importanţa acordată ramurilor industriei extractive (inclusiv eploatarea sării) să crească simţitor. Mina de sare de la Durgău-Turda intră implicit sub administraţia directă austriacă.
    În timpul stăpânirii austriece a Salinei de la Turda din secolele XVII-XIX, au fost deschise la Durgău un număr de 5 ocne subterane: Mina Tereza (Maria Theresia), Mina Anton (probabil denumită aşa după Sf.Anton), Mina Clujeana (Kolozser), Mina Rudolf (Rudolph, redenumită în 1889, după sinuciderea prinţului austriac Rudolph, în Mina Nicolae, după care a reluat vechiul nume Rudolph) si Mina Ghizela (Gisela).
    În anul 1690, au început lucrările de deschidere a Minei Tereza, în formă de clopot. Au urmat alte 2 ocne de sare în formă de clopot (Anton si Clujeana), apoi 2 ocne cu profil modern trapezoidal (Rudolf si Ghizela).
    Între 1853 si 1870 s-au săpat primii 780 m ai galeriei de acces Franz Josef’ (spre a uşura transportul sării la suprafaţă), apoi, până la sfârşitul secolului XIX, s-au mai săpat încă 317 m, atingându-se lungimea finala de 917 m, din care 526 m în rocile sterile inconjurătoare şi 391 m în masivul de sare. Vizitabili sunt 850 m (67 m sunt inaccesibili).

    RăspundețiȘtergere
  10. Perioada modernă
    =================
    Exploatarea sării din Salina Turda a fost sistată definitiv în anul 1932, din cauza dotării tehnice primitive, a randamentului scăzut şi a concurenţei altor saline ardelene.
    Salina Turda s-a redeschis în anul 1992 (în scop turistic si curativ) şi este vizitabilă tot timpul anului. Se pot vedea fostele mine Iosif, Tereza si Rudolf. Demne de văzut sunt şi utilajele medievale bine conservate din mină (unice in Europa), cum ar fi fierăria, crivacul şi moara de sare. De asemenea, Altarul (cioplit în peretele de sare) şi Scara Bogaţilor (o scară lucrată filigranat in lemn).
    Salina Turda este înscrisă pe lista Monumentelor Istorice ale judeţului Cluj, elaborată de Ministerul Culturii si Cultelor din România în anul 2004.

    RăspundețiȘtergere
  11. Este superba salina.Sunt mandra ca sunt romanca!

    RăspundețiȘtergere
  12. VIDEO The Telegraph: Salina Turda, destinaţia perfectă pentru un weekend reuşit.
    ============================
    Britanicilor nu le sunt foarte pe plac românii care vin să muncească în Regat, dar sunt încântaţi de peisajele şi locurile pe care le pot vedea în ţara noastră. Jurnaliştii de la The Telegraph recomandă Salina Turda drept destinaţia perfectă pentru un weekend reuşit.

    Jurnaliştii britanici recunosc că nu toată lumea se gândeşte la sare ca la ceva frumos şi laudă felul în care minerii români au transformat sarea într-un decor spectaculos, desprins parcă dintr-un film SF.

    În plus, britanicii îi asigură pe cei care vor să viziteze Salina că nu se vor plictisi: la 112 metri sub pământ, turiştii au la dispoziţie un centru SPA, un amfiteatru pentru concerte, teren de minigolf, o pistă de bowling şi chiar şi un carusel.

    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Timp+liber/Vacante/VIDEO+The+Telegraph+Salina+Turda+destinatia+perfecta+weekend

    RăspundețiȘtergere

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări