Google Translate

miercuri, 3 ianuarie 2018

Orşova, Mehedinti. Muzeu în Defileul Dunării. La Orşova puteţi descoperi istoria insulei Ada-Kaleh şi a Cazanelor Dunării


Muzeu în Defileul Dunării.
La Orşova puteţi descoperi istoria insulei Ada-Kaleh şi a Cazanelor Dunării
--------------------------------
Inaugurare importantă la Orşova. A fost deschis un muzeu în care sunt expuse obiecte ale istoriei, culturii şi civilizaţiei locurilor din Defileul Dunării. Acolo unde în urmă cu 48 de ani exista şi celebra insulă Ada-Kaleh, care alături de alte sate din zonă a fost distrusă ca să poată fi construite barajul şi hidrocentrala Porţile de Fier.
----------------------------------

În muzeu au fost recreate pagini din istoria locurilor, începând încă din epoca de piatră. Muzeul are trei spaţii expoziționale cu tematică: științele naturii, istorie-arheologie și  etnografie. Nici incredibila diversitate naturală a Cazanelor Dunării nu a fost uitată.



Acest muzeu este binevenit pentru că zona de la Dunăre are o istorie deosebită. Odinioară, în zonă exista insula fortăreţii cum era numit paradisul Ada-Kaleh. De altfel, în muzeu vă puteţi întâlni cu prinţul Mişchin Baba, un personaj al fascinantei lumi a Cetăţii Ada-Kaleh, dispărută în apele Dunării.

Insula Ada-Kaleh avea 600 de locuitori turci. Era un loc renumit si pentru dulceţurile turceşti, cafeaua şi tutunul făcute acolo. Cetatea a fost vizitată de oameni de vază. Acolo au fost şi regele Carol, Nicolae Iorga ori Gheorghiu Dej. Insula a fost scufundată în 1970 ca să poată fi construite hidrocentrala şi barajul de la Porţile de Fier.
---------------------------------------
Sursa: http://stiri.tvr.ro/muzeu-in-defileul-dunarii--la-orsova-puteti-descoperi-istoria-insulei-ada-kaleh-si-a-cazanelor-dunarii_826469.html#view

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări