Google Translate

duminică, 2 martie 2014

Incredibil! Descoperire arheologică la Drobeta Turnu Severin, de exceptionala insemnatate... si ce daca! Cautata de peste 100 de ani de specialisti, gasita in noiembrie 2010, dar... ne trebuie pe putin 10 ani... sa fie redata circuitului turistic! Hei, treziti-va! Nu va bateti joc de istorie!

Amfiteatru roman reprezentat pe Columna lui Traian, descoperit. VIDEO. Descoperire arheologică de excepţie la Turnu Severin. Un amfiteatru roman pe care specialiştii l-au căutat peste 100 de ani a ieşit la iveală întâmplător, în timpul unor lucrări de construcţie, relatează TVRAmfiteatrul este sculptat pe Columna lui Traian şi, potrivit basoreliefului, el se află la piciorul podului construit peste Dunăre de către romani. Arheologii îl caută de mai bine de 100 de ani.

Specialiştii înclinau chiar să considere amfiteatrul o fantezie a celebrului arhitect Apolodor din Damasc. Săpăturile pentru construirea unui pavilion în curtea Muzeului Porţile de Fier au scos la lumină celebrul amfiteatru.

Decoperirea îi pune în încurcătură pe edilii locali, care tocmai au început ridicarea pe acel loc a unui pavilion expoziţional cu finanţare europeană.

Sursa:
http://www.historia.ro/exclusiv_web/actualitate/articol/amfiteatru-roman-reprezentat-columna-lui-traian-descoperit-video#
=============================
======================================================
====================================================================


 FOTO/Turnu Severin: Descoperire arheologică de proporții, la muzeul Porțile de Fier: Amfiteatru roman, circ antic sau construcție feudală
 
Colosala descoperire a survenit în timpul lucrărilor de reabilitare a muzeului, demarate în urma unui proiect grandios, cu finanțare europeană.  Specialiștii lucrează pentru a afla perioada de proveniență și tipul construcției.
 

Ieri dimineață, muncitorii care excavau suprafața din curtea muzeului Regiunii Porțile de Fier au avut surpriza ca lamele utilajelor să se lovească de un bloc de piatră, de mari dimensiuni. Imediat, la fața locului au venit echipele de arheologi din cadrul instituției muzeale, care au continuat săpăturile.

VEZI AICI FOTOGALERIE
Efortul lor a generat rezultate incredibile. De sub pământ s-a ivit zidul unei construcții circulare, realizată din piatră de munte.


„Inițial am zis că este vorba despre o fortificație feudală. Pe măsură ce am dezvăluit o suprafață din ce în ce mai mare din zid, problema s-a complicat, pentru că ne-am dat seama că are o formă cel puțin semicirculară. Poate fi un circ, un amfiteatru sau altceva. Deocamdată sunt supoziții și nu e bine să ne hazardăm. Orice e posibil, mai ales că Drobeta a fost unul din orașele mari ale Imperiului Roman”, ne-a spus arheologul Gabriel Crăciunescu.Lucrarea inițială de reabilitare a fost sistată, iar specialiștii lucrează, acum, pentru a afla cu certitudine perioada în care a fost construit zidul și mai ales, utilitatea misterioasei construcții.

Se continuă cercetările
Conform proiectului de reabilitare, pe locul unde s-a descoperit misterioasa construcție trebuia să se ridice un pavilion multifuncțional. Locul a devenit, însă, un șantier arheologic.

„Trebuie să desfacem zidurile, ca să vedem exact care este traiectoria lor. Vom trasa o secțiune de circa 3-4 metri lățime și vom observa depunerile de material arheologic, pentru că acum nu putem spune cu precizie mai multe detalii. Fără să știe, muncitorii au luat esențialul, adică pământul din partea superioară, cu ajutorul căruia ne-am fi putut da seama de vechimea construcției. Este o descoperire extraordinar de importantă, indiferent dacă este din perioada feudală sau din cea romană”, a mai spus dr. Gabriel Crăciunescu.
Sursa:
http://adevarul.ro/locale/turnu-severin/fototurnu-severin-descoperire-arheologica-proportii-muzeul-portile-fier-amfiteatru-roman-circ-antic-constructie-feudala-1_50ae8a527c42d5a6639db360/index.html
======================================
=======================================================
====================================================================


Felicitari si Multumiri, DIGI 24 HD
 

Amfiteatru roman în curtea Muzeului Regiunii Porţilor de Fier din Severin - YouTube

Published on Feb 7, 2014
          
Un amfiteatru roman, pe care specialiştii l-au căutat peste 100 de ani, a ieşit la iveală în urma săpăturilor. Amfiteatrul de pe Columna lui Traian a fost descoperit în curtea Muzeului Regiunii Porţilor de Fier. Descoperirea este una importantă pentru turismul din zonă, deoarece la câţiva paşi de ruine se află castrul roman Drobeta şi piciorul Podului lui Traian.

După câştigarea razboiului cu dacii, Împăratul Traian a construit cunoscuta columnă aflată în Roma. Pe bazorelief au fost sculptate scene din bătălii, dar şi un amfiteatru. Construcţia a fost căutată de arheologi mai bine de 100 de ani. Şi a fost găsită, dar din întâmplare, în 2010, când se făceau excavări în curtea Muzeului Regiunii Porţilor de Fier din Severin pentru construirea unui centru multifuncţional.
„Pentru că excavările, din păcate, au fost făcute pe jumătatea de est a acestui amfiteatru, a fost distrus cam circa 35/45 de metri. Din fericire, ne-am opus, observând zidăria care s-a prefigurat, astfel încât a fost supusă cercetării preventive chiar în toamna aceluiaşi an, în 2010", a spus Oana Neagoe, muzeograf.
În acelaşi an, specialiştii de la Institutul „Vasile Pârvan" din Bucureşti au venit la Drobeta Turnu-Severin, pentru a studia descoperirea.

Un indiciu care i-a făcut pe arheologi să afirme că este vorba despre Amfiteatrul de pe Columnă este faptul că se află la câţiva paşi de celebrul pod construit de Apolodor din Damasc.

Indicii despre ambele construcţii se regăsesc pe bazorelieful Columnei lui Traian. De asemenea, cercetările arheologilor au scos la iveală că amfiteatrul avea o capacitate de cel mult 200 de locuri.

Pentru că se află la doar câteva zeci de metri de Castrul Roman Drobeta şi de Podul lui Traian, reprezentanţii muzeului speră ca peste câţiva ani să îl introducă în circuitul turistic.

Cel mai probabil, obiectivul va putea fi vizitat abia în anul 2020.
Sursa:
http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Craiova/Stiri/Amfiteatru+roman+in+curtea+Muzeului+Regiunii+Portilor+de+Fier
==============================================
========================================
===========================

Un comentariu:

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări