Sunt stranii, bizare, au forme sferice, elipsoidale ori au aspectul cifrei opt. Au marimi diferite, de la cativa centimetri pana la cativa metri. “Se nasc” intr-un deal nisipos, se desprind dintr-o rapa si cad intr-o vale. Sunt pietrele din comuna valceana Costesti, denumite stiintific trovanti.
Rezervatia Naturala Muzeul Trovantilor din comuna Costesti, judetul Valcea, a fost infiintata prin HG nr. 1581/2005 si este administrata de Asociatia Kogayon, organizatie nonguvernamentala de protectie a mediului care are sediul in localitate. Rezervatia este situata in sudul comunei, langa Drumul National 67 Ramnicu Valcea-Targu Jiu. Are o suprafata de 1,1 hectare si a fost constituita ca rezervatie geologica. “Muzeul e arie protejata.
Noi ne ocupam de administrarea parcului de cand a fost infiintat si am semnat un contract cu Agentia pentru Protectia Mediului in acest sens. Am delimitat rezervatia naturala, am securizat accesul masinilor in zona cu o bariera, am montat un panou in care sunt trecute informatii cu privire la parc, bancute si cosuri de gunoi. Am mers in zona si cu cateva grupuri de copii carora le-am prezentat trovantii si le-am explicat de ce trebuie sa protejam natura”, a explicat Florin Stoican, presedintele Asociatiei Kogayon.
Costeşti - parcul trovanţilor
20 octombrie 2008
Trovanti pot fi intalniti in mai multe zone din Romania, dar cei de la Costesti impresioneaza prin diversitatea formelor. “Costestiul e singurul loc din Europa unde a fost amenajat un parc pentru aceste formatiuni geologice. Trovantii de aici sunt impresionanti prin dimensiunea lor, de la doi-trei centimetri pana la aproximativ cinci metri, dar si prin forma lor”,
a spus presedintele Asociatiei Kogayon.
Formati intr-o delta, in urma cu 6,5 milioane de ani
Termenul “trovant” este specific literaturii geologice romane si a fost introdus de Gh. Murgoci in lucrarea “Tertiarul din Oltenia, 1907″. Trovantii sau concretiunile grezoase reprezinta cimentari locale in masa nisipurilor ce le contin, iar secretia neuniforma a cimentului conduce la diferite forme ale acestora, uneori cu totul bizare.
In Miocenul superior (Moetian inferior – acum 6,5 milioane de ani), in zona in care sunt azi trovantii era un bazin de sedimentare – o delta. Depozitul de nisip din care ies azi trovantii s-a format prin depunerea succesiva a materialului transportat de rauri de pe continent. Odata cu aceste sedimente din apa s-au depus si produsi chimici (carbonati), in exces. Peste primele nisipuri s-au asezat alte sedimente, care le-au presat, apa eliminandu-se prin golurile ramase intre particule, iar granulele s-au tasat. Daca intre nisipuri se acumuleaza o cantitate suficienta de carbonati, prin cimentare ia nastere o gresie.
“S-au facut numeroase studii pe acesti trovanti si inca se fac. Se stie ca s-au format din straturi de nisip prin care au circulat solutii incarcate cu carbonat de calciu, care a dus la formarea unei gresii. Ca roca, trovantii sunt o gresie silicoasa”, a declarat Florin Stoican. Majoritatea trovantilor au forma sferica si elipsoidala, iar cei care sunt uniti au aspectul cifrei opt. Cei mai frumosi sunt cei formati din mai multe elemente sferice.
Muzeul, modernizat cu fonduri europene
Muzeul Trovantilor din Costesti va fi amenajat cu fonduri de la Uniunea Europeana, in cadrul proiectului “Reabilitarea si dezvoltarea infrastructurii generale si turismului in zona cultural-istorica a Depresiunii Horezu”. Proiectul a fost realizat de Consiliul Judetean (CJ) Valcea in parteneriat cu consiliile locale din orasul Horezu si din localitatile Maldaresti si Costesti, pe PHARE 2004-2006. “Proiectul a fost aprobat luna trecuta de Comisia Europeana si are
o valoare de patru milioane de euro.
Din aceasta suma, 3,6 milioane de euro reprezinta fonduri de la Uniunea Europeana si de la bugetul de stat, iar diferenta e asigurata de la bugetul local”, a spus Carmen Alexandrescu, directoarea Departamentului Integrare Europeana din cadrul CJ Valcea.
In cadrul proiectului vor fi investiti bani in monumentele locale protejate si de interes mondial si national din orasul Horezu, Costesti si Maldaresti. “Va fi amenajat si Muzeul Trovantilor din Costesti, care e unic in Europa. El va fi imprejmuit, se vor realiza o intrare si o platforma de pe care sa fie vazuti de sus trovantii.
Va fi stabilita si o taxa de intrare.
Tot in Costesti, se va reface calea de acces spre Pestera Liliecilor, monument de patrimoniu, in care traiesc 17 specii protejate de lilieci”, a spus Carmen Alexandrescu. Angajatii Departamentului Integrare Europeana din cadrul CJ Valcea urmeaza sa organizeze licitatia pentru realizarea lucrarilor, iar la inceputul lui 2009 va incepe executia lor. Pana cand va fi imprejmuit muzeul, localnicii pot lua in continuare trovanti din zona, pe care ii folosesc la ornamentarea curtilor si gradinilor.
Sursa: Gazeta de Sud
Patru milioane de euro pentru Horezu
13 septembrie 2008
Infrastructura din zona depresiunii oraşului Horezu, din judeţul Vâlcea, va fi reabilitată, iar turismul se va dezvolta cu fonduri de la Uniunea Europeană.
Proiectul „Reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii generale şi turismului în zona cultural-istorică a depresiunii Horezu“, depus şi realizat de CJ Vâlcea în parteneriat cu consiliile locale din oraşul Horezu şi din localităţile Măldăreşti şi Costeşti, pe PHARE 2004-2006, a fost aprobat săptămâna trecută de Comisia Europeană.
„E un proiect foarte mare, în valoare de patru milioane de euro. Din această sumă, 3,6 milioane de euro reprezintă fonduri de la Uniunea Europeană şi de la bugetul de stat, iar diferenţa e asigurată din bani de la bugetul local. Urmează să organizăm licitaţia pentru realizarea lucrărilor, iar la începutul lui 2009 va începe execuţia lor“,
a declarat Carmen Alexandrescu, directoarea Departamentului Integrare Europeană din cadrul
CJ Vâlcea.
În cadrul proiectului vor fi investiţi bani în monumentele locale protejate şi de interes mondial şi naţional din cele trei localităţi. Va fi amenajat un drum de acces din centrul oraşului Horezu până la Mănăstirea Hurezi, declarată monument UNESCO, şi de acolo, până la Mănăstirea Bistriţa din Costeşti. Pe marginea drumului vor fi amenajate parcări şi grupuri sanitare publice, în special în zona celor două mănăstiri.
Tot în Horezu va mai fi amenajată şi strada Romani pe un kilometru şi vor fi realizate un centru de informare turistică, o galerie de ceramică şi o parcare. Zona centrală veche a oraşului Horezu va fi amenajată în stil de epocă, la fel şi târgul în care se desfăşoară anual „Cocoşul de Hurezi“.
În Costeşti va fi amenajat Muzeul Trovanţilor, care e unic în Europa.
Tot la Costeşti, se va reface calea de acces spre Peştera Liliecilor, monument de patrimoniu, în care sunt 17 specii de lilieci protejate şi care adăposteşte şi două bisericuţe făcute în stâncă. La Măldăreşti se va face drumul de acces către Culele Greceanu şi Duca.
Iata, despre aceste PROIECTE si mari sume de bani,
de ani de zile am auzit (inclusiv la radio), am citit deseori in presa, dar ...
Smecherie tipic romaneasca: NIMENI, nici macar presa, nu ne mai spune
CUM si pe CE s-au cheltuit banii!
Din nefericire, MUZEUL TROVANTILOR de 4 MILIOANE EURO,
il vedem ... asa cum arata! Maracini, gunoaie, vite!
Enigma trovantilor?
A fost dezlegata de unii Şmecheri, , asa-zisi intreprinzatori:
masina de facut si tocat bani!
Fonduri UE , fonduri de la bugetele locale, fonduri de la bugetul de stat!
Mai mult, se vand si cumpara la bucata!
Admin, Romania Megalitica
======================================
duminică, 4 iulie 2010
=================================================================
The Trovants of Costesti -- Romania's Unique Growing Rocks
Published on Jun 2, 2014
Read More: http://www.GistOnThis.com
When I first read about trovants, I couldn't believe they were real. They sounded like objects Captain Kirk and his crew would discover on an alien planet. Strange rocks that grow when it rains and move from one place to another without any assistance. Totally sci-fi, right?
As I kept reading about them, I discovered that trovants aren't a part of science fiction, they are just an amazing geological phenomena. These stones seem to grow as if they are alive, even though they're not. They are found in the small Romanian village of Costesti. The word 'trovant' is a synonym for the German term "Sandsteinkonkretionen" (try saying that really fast), which means 'cemented sand'.
Cemented sand -- that's a strange name for a rock, isn't it? But that's what trovants are -- spherical shapes of sand that appeared on earth after powerful seismic activity. In fact, the earthquakes that brought these strange rocks into existence are said to have occurred 6 million years ago. Trovants grow when they come into contact with water. Stones as small as six to eight millimeters end up as large as six to ten meters. Some of them even move on their own. When cut, trovants reveal spherical and ellipsoidal rings, similar to tree trunks.
It is assumed that trovants consist of a stone core, with an outer shell of sand. After a heavy rain, smaller stones form on the larger ones, which is why they are called growing stones. All trovants are believed to be identical to each other, but I'm not sure if this is true.
There are many theories, some scientific, and some fantastical, explaining the origin and strange behavior of trovants. Scientists are baffled by the phenomenon. They believe that under the shell, the stones contain a high mineral content. When the surface becomes wet, the minerals begin to spread, and pressurize the sand to expand. This makes the stones 'grow'.
But this is just a theory; no well-documented research or conclusive experiments have ever been conducted on these miraculous rocks. For now, they remain a popular tourist attraction in Romania. "Muzeul Trovantilator" (Trovants Museum National Reserve) was inaugurated in 2004 and is now protected by UNESCO.
When I first read about trovants, I couldn't believe they were real. They sounded like objects Captain Kirk and his crew would discover on an alien planet. Strange rocks that grow when it rains and move from one place to another without any assistance. Totally sci-fi, right?
As I kept reading about them, I discovered that trovants aren't a part of science fiction, they are just an amazing geological phenomena. These stones seem to grow as if they are alive, even though they're not. They are found in the small Romanian village of Costesti. The word 'trovant' is a synonym for the German term "Sandsteinkonkretionen" (try saying that really fast), which means 'cemented sand'.
Cemented sand -- that's a strange name for a rock, isn't it? But that's what trovants are -- spherical shapes of sand that appeared on earth after powerful seismic activity. In fact, the earthquakes that brought these strange rocks into existence are said to have occurred 6 million years ago. Trovants grow when they come into contact with water. Stones as small as six to eight millimeters end up as large as six to ten meters. Some of them even move on their own. When cut, trovants reveal spherical and ellipsoidal rings, similar to tree trunks.
It is assumed that trovants consist of a stone core, with an outer shell of sand. After a heavy rain, smaller stones form on the larger ones, which is why they are called growing stones. All trovants are believed to be identical to each other, but I'm not sure if this is true.
There are many theories, some scientific, and some fantastical, explaining the origin and strange behavior of trovants. Scientists are baffled by the phenomenon. They believe that under the shell, the stones contain a high mineral content. When the surface becomes wet, the minerals begin to spread, and pressurize the sand to expand. This makes the stones 'grow'.
But this is just a theory; no well-documented research or conclusive experiments have ever been conducted on these miraculous rocks. For now, they remain a popular tourist attraction in Romania. "Muzeul Trovantilator" (Trovants Museum National Reserve) was inaugurated in 2004 and is now protected by UNESCO.
==================================================
=================