Google Translate

sâmbătă, 28 aprilie 2012

Multi vad, putini pricep, dar sunt toti interesati. Muzeele Vaticane. Vatican Museums. Vatikanische Museen. Musées du Vatican. Musei Vaticani. Museos Vaticanos (I)


Originea Muzeelor Vaticane se leagă de papa Iulius al II-lea, care după alegerea sa ca papă în 1503 a expus diferite sculpturi antice în grădina numită "Belvedere",
permițînd artiștilor să le poată admira.

În 1734 Papa Clement al XII-lea a fondat Muzeul Capitolin într-un edificiu proiectat de Michelangelo); în 1756 și în 1767 au fost create în Vatican alte două mici muzee: cel de artă sacră și cel de artă profană.

Pașii decisivi au fost făcuți de papii Clement al XIV-lea și de Pius al VI-lea: Muzeul Pio-Clementin, realizat prin amplificarea Palatului apostolic din Vatican, din dispoziția acestor papi cu scopul de a găzdui sculpturile clasice. Edificiul a fost realizat în stil neoclasic și mai apoi a servit de model pentru nenumărate alte muzee ale lumii.

În 1796, din cauza invaziei franceze, muzeul a pierdut mai multe opere valoroase, care însă au fost restituite după căderea lui Napoleon, în 1815. O nouă secție a fost adăugată de papa Pius al VII-lea (Chiaramonti), care i-a și dat numele său, pe care-l are și azi: (Muzeul Chiaramonti).

Ultimul muzeu adăugat complexului a fost în 1973; acesta este dedicat artei religioase moderne și conservă operele eminenților artiști din sec. al X-lea: Novecento.






Așa zisele Muzee Vaticane se găsesc în Vatican și cuprind 10 muzee diferite.



























Aici sfarseste Partea I-a.
Muzeele Vaticane, Biblioteca Vaticanului, sunt locuri in care unii muritori lucreaza!
Altii, au sansa vietii de a le studia ori numai vizita!
Iar multor altora, nu le raman decat aceste vizite ... virtuale!
Tuturor, le reamintesc doar atat:
Priviti cu deosebita atentie si multa luare aminte!
... Nimic nu este întâmplător! ...
Admin
================================
Partea a II-a


========================
===========

4 comentarii:

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări