Pagini de interes

sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Sfinxul din Munţii Măcinului. Mormantul. Culmea Pricopanului. Megalitii Dobrogei distrusi de timp, de oameni! News Alert !

 
Sfinxul din Munţii Măcinului - Sfinx la baza Vrajului -
Culmea Pricopanului - Dobrogea
 
 
Localizare geografica : Munţii Măcinului , Fântâna de Leac.
 
 
Descriere: Pe traseul care porneşte în circuit din oraşul Macin, în partea nordica a
Culmii Pricopan,
 poteca către sau dinspre Fântâna cu Leac, marcată cu bandă albastră, este
străjuită de un Sfinx,
despre care cred ca foarte putini amatori de drumeţii montane ştiu.
 
 
Un ansamblu de Megaliti - Forme zoomorfe
 
 
Megalit Broasca Testoasa - simbol sacru,
universal in legende, mituri
Munții Măcinului sunt situați în sud-estul României, respectiv în nord-vestul Dobrogei, în județul Tulcea, între Valea Dunării, Valea Luncaviței și înșeuarea Cerna-Horia, fiind încadrați între 28º07´ și 28º27´ long. E, respectiv 45º01´ şi 45º21´ lat. N.
 
 
În partea de vest și sud-vest a parcului, accesul se face de pe drumul național 22D, între localitatile Măcin și Horia. La nord se află drumul european E87, între localitățile Măcin - Jijila - Luncavița. Drumul județean dintre comunele Horia și Luncavița permite accesul în estul și nord - estul parcului.
 
 
Munţii Măcinului sunt cei mai vechi munţi din România,
rezultat ai orogenezei Hercinice.
 
 
Numele acestora vine de la faptul că sunt foarte erodați datorită vechimii lor, adică sunt mai roși de timp, mai măcinați. ( Munții Măcin sunt Munții Măcinați )

 
Altitudinea variază în parc între 7 şi 467 metri, pantele fiind abrupte, cu o diferenţă de altitudine mare pe o distanţă mică.
 
 
Procesele de dezagregare a rocilor sunt active, având ca rezultat surprinzătoare peisaje arhaice.
 
 
Clima are pregnante caracteristici stepice, cu influenţe mediteraneene. Specifică acestor munţi este ariditatea nemaiîntâlnită în munţii din România, cu veri fierbinţi şi uscate, toamne lungi şi uscate, iar iernile foarte sărace în zăpadă.
 
 
Cursurile de apă se încadrează atât în bazinul hidrografic al Dunării (Jijila, Luncaviţa, Cerna, Sorniac) cât şi cel al Mării Negre (Taiţa). Debitele cursurilor de apă sunt reduse majoritatea având caracter temporar, deseori formând cascade.
 
vipera de stepa
Climatul acestor munţi a determinat o varietate specifică, unică în Europa, cu interferenţa tipurilor ecosistemice pontico - submediteraneene, central europene şi asiatice, fapt ce conferă Munţilor Măcin atributul de sinteză în miniatură a două continente – Europa şi Asia.
 
 
O mana ... un deget aratator ... o directie ... spre stele ... care oare?
Aceeaşi interferenţa face posibil ca pe mai puţin de 1% din teritoriul ţării, să se întâlnească peste 50% din speciile de floră şi faună ale României!
 
 
Acest paradis al biodiversităţii adună:• Peste 1770 de specii de plante, dintre care 72 sunt protejate ca fiind rare sau vulnerabile, iar 27 de specii sunt endemice pentru regiune;
• 181 specii de păsări, dintre care 37 sunt strict protejate la nivel internaţional, fiind menţionate în Directiva Habitate şi Convenţia de la Berna;
• 47 de specii de mamifere;
• 1436 specii de insecte identificate, cu peste 900 de specii de fluturi;
• 11 specii de reptile;
• 7 specii de amfibieni.
6 dintre cele 8 grupe de ecosisteme din Europa sunt reprezentate în Parcul Naţional Munţii Măcinului!
 
 
În Parcul Naţional Munţii Măcinului sunt identificate 24 de habitate prioritare, dintre care unul este unic în lume! ( Pădurea de fag dobrogeană )  
 
 
Munţii Măcinului au o deosebită importanţă între munţii ţării, fiind cei mai vechi munţi din România, interesul deosebit al cercetătorilor fiind orientat, datorita numeroaselor vestigii istorice, către sapaturile arheologice, dar în egală măsură şi către cercetarea stiinţifică a vastului tezaur natural existent aici – geologic, botanic, zoologic. Sursa: http://www.parcmacin.ro/
_____________________________
NO COMMENT:
______________________________
 
_______________________________________
MORMANTUL. LA MORMANT.
Dar ... nimeni nu stie ... al cui mormant !
Cine sa fi fost si cand , ingropat aici ?
____________________________________________
 
 
 
Megalitii din Muntii Macinului, Culmea Pricopanului, Doborogea, cer cu disperare  a fi urgent protejati! Vadit, in zona se impune o reevaluare stiintifica!
 
 
Pentru o mai buna vizualizare, Click pe imagini. Observati cu atentie aceasta imagine: in spatele PIETREI FUNERARE, ea insasi ciclopica si cu o forma deosebita, simbolica, in CONGLOMERATUL de ARTEFACTE MEGALITICE, cateva FORME antropomorfe, zoomorfe, surprind prin ... ce vede, crede si simte fiecare!
 
Perspectiva unei culturi, civilizatii megaltice, da noii conotatii,
acestor cei mai batrani munti ai lumii!
Salvati si protejati artefactele culturii, civilizatiei megalitice!
 
 
 
Protejati Muntii Macin!
Stopati carierele de piatra!
Admin, Romania Megalitica

22 de comentarii:

  1. CARIERA de PIATRA in PRICOPAN:
    Nu parcul a utorizat cariera (banuiesc ca te referi la cea din Pricopan) ci APM Tulcea .Intereseaza-te de un anume Cadar Bectas fost director la APM Tulcea care aprimit toate spagile pt a autoriza cariera. Parcul prin Consiliul Stiintific s-a opus deschiderii carierei dar argumentele celor din CS nu au fost luate in seama. Familia Morr (proprietarii carierei) au dat in judecata parcul dar au pierdut si totusi exploatarea carierei a mers mai departe. De ce? pt ca s-au dat spagi grase la APM de la Morr ...
    http://www.parcmacin.ro/guestbook.html
    P>S>: Absolut scandalos!
    Se fac bani ... din artefacte megalitice!
    Traim in Romania! Aici, orice este posibil!

    RăspundețiȘtergere
  2. VASILE , esti fericit ca cercetezi ,afli si vezi aceste frumuseti, dar nefericit sa vezi in ce hal le aduc oamenii. Fiecare descoperire , fiecare imagine , fiecare stei iti aduce deopotriva zambet si lacrima . Si totusi , privindu-le simti ca traiesti si parca primesti un mesaj tainic de undeva din pamant" priveste-ne , si noi am fost ca tine si tu vei fi ca noi !"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca ati vazut ca oamenilor fara putere materiala le e frica sa-si dea numele.
      Si eu locuiesc la Macin si de cate ori merg in drumetie sau la manastire sunt foarte necajita sa vad cum sunt distruse aceste averi nationale de care profita doar unii...cei care nu se mai satura de bani.Oameni !Opriti distrugerea muntilor,ca ceea ce nu au reusit rusii care ne-au luat padurile din acesti munti(ca datorii de razboi)vad ca au reusit democratii nostri,baronii de la judet.

      Ștergere
  3. @Neacsu, multumesc!
    Ai subliniat esentialul!
    Problema e cu ... lacrimile ...
    Prea multa nepasare, rautate, lacomie ...!
    Oamenii, au luat-o razna! Vremuri bezmetice!
    Admin

    RăspundețiȘtergere
  4. Raspund public unei intrebari venite pe e-mail:
    "Pe ce va bazati cand faceti aprecieri, exprimati opinii
    cu privire la unele pietre, unii bolovani sau chiar ...
    stanci in toata regula?"

    OK!
    Intrebare justa, intemeiata!
    Documente sunt putine, mai degraba ... nu!
    Ici colo ... ceva ... legende, povesti, mituri!
    Dincolo de miile de pagini citite, zecile de mii
    fotografii si sute de video-eseuri vizualizate,
    va rog sa credeti, mi s-a format un fel de ...
    feeling, un al saselea simt!
    Este foarte adevarat, nu orice piatra, bolovan,
    stanca sau masiv muntos ... a suferit interventia
    unor ... constructori! Valabil si pentru Romania!
    Admin

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ii multumesc Bunului Dumnezeu ca v-a daruit aceasta dragoste pentru istoria indepartata(ascunsa). Va multumesc pe aceasta cale pentru toata munca depusa si pentru ca faceti posibil prin intermediul acestui blog ca aceasta experienta acumulata sa o impartasiti si cu ceilalti. Dumnezeu sa va lumineze si sa va dea putere si dragoste de munca in continuare!

      https://lupuldacicblogg.wordpress.com/2017/06/27/gabriela-dobrescu-de-ce-nu-exista-paduri-si-munti-pe-pamant-manipularea-masoneriei-in-toata-istoria/

      Cititi, corelati si trageti propriile concluzii! Citind ceea ce a scris Elena Dobrescu si coreland cu ceea ce ati postat dvs. pe blog , veti privi lumea cu alti ochi. Aceasta lume ascunsa a „pietrelor si muntilor” va capata un inteles mult mai adanc si o alta semnificatie pentru cei care vor avea rabdarea sa citeasca pana la capat. Lectura placuta!

      P.S. Aceste date de la dvs. de pe blog coroborate cu alte date luate din carti (gen Elena Dobrescu - De ce nu exista paduri si munti pe pamant; kupdf.net_arheologia-preistorica-a-lumii-neolitic-eneolitic-ii; Cartea „Arheologia Interzisă – Istoria Ascunsă a Rasei Umane”
      -de Michael Cremo si Richard Thompson; Istoria-interzisa-a-omenirii - Marvin Withe; https://jurnalparanormal.ro/content/istoria-speciei-umane-fost-falsificat%C4%83-omul-tr%C4%83ie%C8%99te-pe-terra-din-vremea-dinozaurilor; etc) sunt ca niste piese de puzzle care puse cap la cap dau o imagine de ansamblu a ceea ce a fost lumea in vremurile indepartate. Nici pe departe stramosii nostri nu au fost cum ni se spune......... noi, in schimb, nu suntem la nivelul lor de dezvoltare!

      Un alt exemplu: Verificati va rog ce se spune oficial despre Structura Richat din Mauritania, apoi aruncati un ochi prin intermediul Google Earth la aceasta asa zisa "structura". Vizualizati de aproape si apoi de departe. Bunul dvs simt si logica va va duce inevitabil la ideea ca acolo este locul unde a avut un razboi de mari dimensiuni - atomic, nuclear, etc. Cand veti vizualiza si de departe veti vedea ca aceasta deflagratie a parjolit totul de jur imprejur pana la mari departari aparand aceste asa zise deserturi.


      https://earth.google.com/web/search/Richat+Structure,+Ouadane,+Mauritania/@37.22070958,92.8554946,5108.62109731a,4410364.03561413d,35y,-165.78277853h,42.8728565t,0r/data=Co8BGmUSXwokMHhlODExZjFhZTNlNGEyMTk6MHhkMzViNWNhZTMzZDMyZjczGcVgtH1-IDVAIYLqev2kzSbAKiVSaWNoYXQgU3RydWN0dXJlLCBPdWFkYW5lLCBNYXVyaXRhbmlhGAEgASImCiQJhZTntOkZLMARqeHOxvZkLcAZ0B6k_NHgUsAh8tCLTOUJU8A


      https://www.dir.org.ro/coagularea-civilizatiei-hiperboreene-dupa-marele-razboi-tars/

      https://www.facebook.com/278923768905832/posts/razboi-nuclear-in-antichitatedaca-ar-fi-intrebati-cind-a-fost-folosita-pentru-pr/319918658139676/

      Ștergere
    2. https://www.facebook.com/278923768905832/posts/razboi-nuclear-in-antichitatedaca-ar-fi-intrebati-cind-a-fost-folosita-pentru-pr/319918658139676/



      Sticla verde
      Cind prima bomba atomica a explodat in New Mexico, datorita caldurii extraordinare, nisipul desertului s-a transformat in sticla verde. In secolul trecut, mai multe descoperiri arheologice, din diferite zone ale globului, au scos la iveala si alte straturi de astfel de sticla. Vechi insa de mii de ani. Descoperit in 1932 de arheologul Patrick Clayton, desertul de sticla se intinde pe o arie foarte larga, masurind 130 de kilometri in lungime. Latimea ajunge pe alocuri la 53 de kilometri. Numele sau provine de la faptul ca intinderea arida este presarata cu bucati de sticla, de o puritate incredibila, proportia de siliciu fiind de 98%. Un articol aparut in iulie 1999 in revista britanica „New Scientist“ a demonstrat ca deja faimoasa Sticla din Desertul Libian (SDL) este cea mai pura astfel de substanta de pe planeta.
      Unelte si podoabe
      Peste 1.000 de tone din acest material se intind pe o suprafata de sute de kilometri. Unele bucati sint de dimensiuni mari, cintarind pina la 30 de kilograme, dar cele mai multe sint mici, semanind cu niste cioburi, ca si cum o sticla uriasa ar fi fost sfarimata de o forta colosala. In limbaj stiintific, cioburile verzi sint numite tectite. Provenienta lor este un subiect de aprinse dezbateri. Sticla este cu certitudine extrem de veche. Astfel, se stie ca vinatorii preistorici isi confectionau din acest material diferite unelte ascutite. Un scarabeu sculptat in sticla verde a fost descoperit in mormintul lui Tutankhamon.
      Nici o explicatie
      Teoria propusa de o parte a comunitatii stiintifice este ca sticla e rezultatul impactului cu un corp cosmic. Exista insa serioase probleme cu aceasta teorie. De ce nu exista nici un crater de impact? O intrebare ramasa pina astazi fara raspuns. Nici macar sondarile la mare adincime cu ajutorul ultimelor tehnologii nu au reusit sa gaseasca urma vreunui crater. Mai mult, sticla verde este prea pura pentru a fi rezultatul unui impact atit de brutal. Se poate, deci, ca un antic razboi nuclear sa fi creat toate aceste urme? Nimeni nu poate da un raspuns. Pe cit de neverosimila pare teoria, pe atit de multe dovezi pun oamenii de stiinta in imposibilitatea de a o combate. (B. F.)
      „Radacinile“ de sticla
      Experimentele atomice din New Mexico, de la sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial, au aratat faptul ca o deflagratie atomica topeste siliconul din nisip si transforma suprafata pamintului in sticla. Fulgerul poate si el transforma citeodata nisipul in sticla, dar formele lasate au intotdeauna forma unei radacini. Ramificatiile acesteia patrund in adincime. Astfel, paturile de sticla verde nu pot fi puse in nici un caz pe seama acestui fenomen natural.

      Ștergere
    3. OK!
      Intrebare justa, intemeiata!
      Documente sunt putine, mai degraba ... nu!
      Ici colo ... ceva ... legende, povesti, mituri!
      Dincolo de miile de pagini citite, zecile de mii
      fotografii si sute de video-eseuri vizualizate,
      va rog sa credeti, mi s-a format un fel de ...
      feeling, un al saselea simt!

      Raspuns: Exact! Un feeling, un al saselea simt! O explicatie, pe langa cea ca ati citit foarte mult si ati dobandit o experienta vasta, ar fi si aceasta:

      https://bearfootconnections.wordpress.com/2014/03/19/the-truth-about-long-hair/

      https://liviabonarov.wordpress.com/2013/08/28/de-ce-sa-nu-ne-taiem-parul/

      https://www.facebook.com/notes/leonard-chesca/-radarul-ascuns-secretul-lui-samson/10202112588324666/

      Daca doriti, acest comentariu puteti sa il pastrati pt dumneavoastra, sa il stergeti sau sa il postati, cum doriti!

      Ștergere
  5. stiu ca se pot face masuratori cu aparatura de inalta perfomanta ptr a vedea daca intradevar se afla ceva in acel mormant .Ptr ca trebuie sa recunoastem ca acolo este un mormant sau o intrare??
    Oricum trebuie verificat . Acelasi lucru trebuie facut si cu piramidele de la SONA (BRASOV)

    RăspundețiȘtergere
  6. @liviu, ai dreptate!
    Din pacate, nu are cine sa faca asta!
    Specialistii, au alte preocupari!
    Autoritatile, idem!

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna seara,
    In primul rand doresc sa va felicit pentru acest frumos blog. Am finalizat recent o prezentare, in care am inclus cateva din pozele de pe aceasta pagina. Pentru o mai buna promovare a zonei, cu permisiunea dvs., as dori sa incarc prezentarea pe site-ul youtube, specificand, firesc, site-ul unde pot fi gasite.
    Doresc aceasta pentru a pune in evidenta o parte de frumusete dobrogeana, mai putin cunoscuta atat la nivel local cat si national.
    Va multumesc,
    Silviu S

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @SilviuS,
      Tin sa-ti multumesc frumos!
      Sigur, ai orice permisiune doresti!
      Romania, valorile perene ale acestor tinuturi, sunt mai presus de orice, dincolo de noi muritorii si micile noastre orgolii! Promovarea culturii, istoriei, cred ca este o tinta nobila, a fiecaruia dintre noi! In final, asta conteaza si face diferenta! Cultura, civilizatia!

      Ștergere
    2. Buna seara,
      Revin asupra subiectului cu un link catre prezentarea mentionata.
      Va multumesc pentru permisiunea data si fie ca pe viitor, tot mai multi sa ajunga sa constientizeze adevaratele valori pentru a-si putea aduce aportul in promovarea adevaratei culturi, adevaratelor idealuri, pe care prea multi din ziua de azi se pare ca le-au dat uitarii!

      http://www.youtube.com/watch?v=xa-C4SQ4dA0

      Doamne - Ajuta!

      Toate cele bune,
      Silviu S

      Ștergere
    3. Draga Silviu,
      Este absolut excelent!
      Totul! Iar muzica, muzica este superba!
      Esti un profesionist! Multumesc mult!
      Acum insa,....
      1. ... iti cer eu permisiunea ... sa fac din videoclipul tau, o "postare" ... aici, in stilul deja cunoscut!
      2. ... iti propun sa incarci prezentarea pe site-ul youtube si a altor SUBIECTE la fel de EXTRAORDINARE! De pilda, gandeste ce interesanta ar fi o prezentare "sinonima" a: Gradina Zmeilor, Galgaul Almasului, Salaj, un urias Complex Megalitic -
      [ http://romaniamegalitica.blogspot.ro/2010/10/gradina-zmeilor-galgaul-almasului-salaj.html ] sau orice alt subiect ai dori!

      Ștergere
  8. muntii nostri, nu numai Macinul, au fost si inca sunt sursa de piatra ieftina, nu doar pentru romani. Italienii nu isi distrug muntii lor, dar vin sa exploateze, la noi, probabil destul de legal)
    la fel s-a petrecut si cu multe cetati antice si medievale. in satele dinprejurul cetatilr sunt garduri din piatra foarte asemanatoare cu piatra de la ruine.

    RăspundețiȘtergere
  9. Muntii se numesc Muntii Macinului, nu Muntii Macin. iar numele se pare ca vine de la Vicina si nu de la macinat. Wikipedia: "Conform izvoarelor istorice, posibila localizare a "Vicinei" era la Măcin, de unde provenea primul mitropolit al Țării Românești (1359), Iachint de Vicina. Unii istorici, cum ar fi Nicolae Iorga și Gheorghe I. Brătianu, afirmă această ipoteză toponimică. O dată cu cucerirea Dobrogei de către Imperiul Otoman, Măcinul devine sediu al unei garnizoane otomane, centru de colectare și tranzit al produselor destinate aprovizionării Constantinopolului."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dela Vicina la Macin e cale lunga.Mai degraba Macin vine de la faptul ca aici se prelucrau pietre de moara (măciniş).Şi azi şi dintotdeauna piatra cea mai buna ptr. maciniş a fost in aceşti munţi

      Ștergere
  10. Muntii Macinului se incadreaza altitudinal intre 7 si 467 m, reprezentand zona cea mai inalta a Podisului Dobrogean, fiind situati in apropierea limitelor vestice ale Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Situati intr-un climat moderat-continental, sunt caracterizati prin temperaturi medii anuale intre 10,80C si 90C, respectiv precipitatii intre 480,4 mm si 600 mm, fiind cei mai arizi munti din Romania.

    Parcul National ocupa zona centrala cea mai inalta a Muntilor Macin, cuprinzand cea mai mare parte din culmea principala (cunoscuta sub denumirea de Culmea Macinului), precum si o culme secundara a acestora, respectiv Culmea Pricopanului. Este situat pe teritoriul administrativ al localitatilor: Macin, Greci (situate in vestul parcului) comuna Cerna (amplasata in vestul si sud-vestul parcului), comunele Hamcearca si Luncavita (situate in estul acestuia) precum si Jijila (situata in partea de nord).

    Parcul National Muntii Macinului se intinde pe o suprafata de 11.321 ha, din care 3.651 ha reprezinta zonele strict protejate, zonele tampon totalizand 7.670 ha. Astfel, aceasta reprezinta cea mai intinsa suprafata disponibila in prezent, in care se urmareste conservarea unui numar maxim de specii, indivizi din fiecare populatie, clase de varsta pentru plante si resurse de hrana, in special pentru pradatori. Aceasta ar putea permite persistenta pe termen lung a ansamblului florei si faunei, prin evitarea cresterii ratelor de disparitie datorita fragmentarii.
    Cele mai intinse si compacte zone strict protejate se afla pe rama vestica a culmii Macinului in zona comunei Greci. Pe suprafete ceva mai reduse acestea se regasesc si in zona celor mai inalte varfuri ale Culmii Pricopanului si in zona Rezervatiei Valea Fagilor din partea nord-vestica a Culmii Macinului.

    In sudul si mai ales in estul parcului, zonele strict protejate ocupa suprafete mai restranse, avand un caracter fragmentat datorita faptului ca acestea sunt reprezentate indeosebi prin pajisti situate pe culmile stancoase.Ca morfologie, Dobrogea de Nord prezinta relief tipic de peneplena, avand ca element caracteristic Muntii Macinului, erodati, ramasi ca un rudiment al sistemului cutat hercinic. Cota maxima este 458 m in masivul Greci.

    Reteaua hidrografica este foarte saraca. Vaile sunt foarte largi, unele avand numai temporar apa. Produsele de eroziune sunt transportate foarte putin pana la baza pantei si sunt numai partial antrenate in lungul unor vai cu apa. Vaile largi sunt acoperite cu o cuvertura groasa de depozite loessoide si deluvial-proluviale, care mascheaza depozitele mai vechi. Din aceasta cauza, deschiderile se gasesc numai pe crestele dealurilor sau in lungul versantilor abrupti.
    Site Parcul National Muntii Macinului: www.parcmacin.ro

    RăspundețiȘtergere
  11. salut ! am fost zilele acestea in muncii macinului si nu am gasit acest asa zis mormant . Cine stie unde se afla mai exact sa spuna aici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. INFORMATIE EXTREM DE IMOPOTANTA... daca este adevarata!
      Cateva IPOTEZE:
      1. Nu ati 'cautat'... unde trebuia!
      2. 'Insemnele'... au fost FURATE cu macaraua!
      3. MORMANTUL... fara 'insemne'... este definitiv... pierdut/ascuns!
      =============================
      Concluzia: se merita sa stim... ADEVARUL!

      Ștergere
  12. stati linistiti ca nu e nici un mormant acolo, bucata de stanca lipita de pamant se potriveste perfect cu bolovanul in picioare, practic au fost o singura stanca , dar s-a format o fisura care in milioane de ani fisura s-a largit foarte mult si apoi a cazut la pamant cealalta jumatate de stanca , specialistiiin domeniu pot confirma.

    RăspundețiȘtergere
  13. am fost anul trecut de doua ori si anul acesta pe 08.06.2020 in mtii Macinului. piatra aceea este inca acolo. de exploatare ce sa zic, ma rog ca muntele sa razbune raul facut lui. in rest marcajul ar trebui facut pe ici pe colo. sfinxul....eu nu-l vad sa mai reziste mult asa ca cei care doriti sa-l vedeti, duceti-va acum. poze...am sute cu tot felul de pietre care mai de care cu asemanari sau nu de animale, chipuri. deh pareidolia functioneaza la mine

    RăspundețiȘtergere