Google Translate

luni, 18 octombrie 2010

Valea Cernei. Iovan Iorgovan! Cheile Corcoaiei! Infiorator de frumos!

Un Amfiteatru megalitic urias
Iovan Iorgovan, subiect de Balada, Legenda ...
Nicolaie Densusianu ii spunea ... Hercule al protodacilor
O legenda relateaza despre un tanar foarte puternic si curajos pe nume Iovan Iorgovan in care si-au pus încrederea oamenii din asezarile care inconjurau muntii din această zona.
Remarcati ... simbolul omniprezent al ... cobrei (sarpelui)
Intrarea 1 in Cheile Corcoaiei
Intrarea 2 in Cheile Corcoaiei
Iovan Iorgovan a dus o lupta crancena cu un balaur infiorator cu sapte capete pentru a-si recapata iubita si pentru a-i salva pe oameni de grozaviile acestuia.
În rezervatia Cheile Corcoaiei a avut loc ultima batalie dintre eroul mitic Iovan Iorgovan si balaur, aici fiind retezat ultimul cap al acestuia. Cheile, conform legendei, s-au format prin spintecarea acestora cu sabia lui Iovan Iorgovan pentru a ucide balaurul care s-a ascuns intre ele.
Si azi localnicii - mai ales ciobanii sau forestierii - iti arata ca Piatra Iorgovanului seamana aidoma cu silueta impietrita a voinicului din legenda, ce tine buzduganul in miini. Ba unii iti mai arata si cum valea ce se desface de la stina din Cimpusel si care duce pina la Pestera lui Iorgovan a fost adincita de stirvul balaurului in timp ce viteazul il tara peste munte, dupa ce l-a rapus in lupta apriga ce a durat cit o zi de vara, din zori pina-n seara.

Uriasul Iovan Iorgovan si ... Piatra Iorgovanului
 
Cat o fi Legenda ... cat o fi adevar istoric ...
Poate ... vom sti candva!
Admin
==================
=====================================
================================================================
 
view enlarged image? double click !
==================================================================
=====================================================
==========================================

12 comentarii:

  1. Am fost la aceste minunate chei in concediu in vara aceasta.
    Zona din care faceti parte este una de vis si pot spune ca dv., domnule Burcu faceti mai multa reclama zonei decat ministerul patronat de Udroaica.
    Zona Cernei cred ca este una din cele mai frumoase din tara (toata lumea, nu stiu de ce, se duce in CO pe V.Prahovei.....).
    Datorica faptului ca ati postat in vara despre podul lui Dumnezeu (reluat cu alte imagini zilele acestea) mi-am petrecut concediul o saptamana la Baile Herculane si in imprejurimi.
    Ceea ce-i lipseste zonei sunt 2 lucruri:
    1. Drumuri acceptabile (nenorocesti masina ca sa ajungi la Cheile Corcoaiei dar si in localitatea Ponoarele - unde este Podul lui Dumnezeu).
    2. Publicitate si reclama (nu sunt indicatoare spre principalele obiective turistice).
    La anul imi voi petrece CO tot in zona.
    PS: am extras de pe net 11 pagini A 4 cu obiective turistice din zona (in o saptamana nu am vizitat nici a 10-a parte).
    Cu respect Danut Chiriac - Braila

    RăspundețiȘtergere
  2. Danut, iti multumesc, si sunt incantat de tot ce spui, dar ... daca tot ai fost in zona ... macar ... un e-mail, un telefon! As mai fi contribuit si eu cu cate ceva ... Oricum, pana revii sa revezi ce ai "scapat" fara voia ta, te astept virtual, aici: comentarii, materiale, propuneri!

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule comisar, dupa cum observati postez comentarii la anumite ore tarzii.
    Am o fetita de 3 ani (am si eu o varsta nu asa inaintata, am iesit de tanar la pensie) si imi ocupa aproape toata ziua timpul petrecut cu ea.
    Doar dupa ce adoarme pot citi si eu mesajele de pe roarmy230 (doar suntem colegi de grup, nu?), articole si comentarii de pe blogul SCMD, articole si mesaje de pe blogul dvs. si, daca nu uit, date despre Oltchim Rm.Valcea la handbal.
    Cam atat despre mine.
    Propunere: imagini/istorie constructia neterminata a statuii lui Decebal. Acum este prea tarziu, voi reveni.
    Pana la anul cand voi pleca in CO in zona dvs. sunt sigur ca vom lua legatura (mai ales telefonica), poate ne intalnim la Cotroceni pe 25 octombrie (sigur voi fi prezent).
    Noapte buna.

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumoasa e Romania noasrtra ....ma bucur ca o promovati ....
    imi place blogul dumneavoastra

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!
      Va astept sa reveniti! Ori de cate ori ... va reamintiti de ... Romania megalitica!

      Ștergere
  5. frumoasa e Romania si divina.felicitari pentru promovare.dati voie unui comentariu si o propunere///////////////doar noi romanii putem vedea si intelege frumusetea noastra,pentru simplu fapt ca suntem daci,geti....dar e periculos a afirma o daco=getoromanie,ca recomandare ,g baritiu in idea dacoromaniei.

    RăspundețiȘtergere
  6. Beautiful, foarte frumos articol si poze si clipuri! Am si eu un articol cu o calatorie inclusiv Baile Herculane http://pasiunemea.blogspot.com/2013/03/eu-si-natura.html

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa intelegem ca Iorgovan asta era angajat la Imbunatatiri Funciare si s-a pus pe ajustat varfurile muntilor (vezi Retezatul), cladit poduri naturale (vezi podul de la Ponoare, un banal tavad de pestera care nu s-a prabusit - inca - cu restul cavernei), sau niste banale chei. Ceea ce analfabetii dacomanaiaci nu pot explica e cum de a ajuns si cum de a ramas ramas in constiinta populara romaneasca mitologia Greciei antice clasice intr-o zona care niciodata nu a fost sub influenta culturala sau politica greceasca si cum a ajuns prin taranii romani pana azi, avand in cedere nebunia de populatii ba germanice, ba slave, ba iraniene, ba turcice, care au stapanit vreme de peste 1000 de ani teritoriie parasite de romani. mare e gradina Ta, Doamne, si multi dobitoci ii sar gardul!

    RăspundețiȘtergere
  8. Incepand de la Drobeta Turnu Severin (Colonia Serenissima la 193, avea aceleasi drepturi cu Roma), Podul lui Apolodor din Damasc (cea mai mare lucrare hidrotehnica a Antichitatii), Parcul Natural Portile de Fier, SHEN Portile de Fier1 (cel mai mare baraj de pe Dunare), legenda Mosului de la Portile de Fier, SeRaiul Scufundat (Insula AdaKaleh, Orsova cu Catedrala Romano-Catolica, Cazanele Dunarii cu statuia lui Decebal, pesterile Cazanelor sunt repere turistice, au povesti uimitoare care trebuie ascultate si spuse mai departe. Nu stati departe de locurile fantasticesi frumoasele povesti).
    Tinere necunoscut, daca nu cunosti istorie, iti permiti sa arunci cu vorbele, precum cu oistea-n gard! Si daca sari gardul, nu esti Javier Sotomayor.....

    RăspundețiȘtergere

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări