Pagini de interes

miercuri, 13 noiembrie 2013

Breaking News: Rosia Montana Gold Corporation face legea in Romania. Conform principiului fanatic "Cine nu este cu noi este împotriva noastră", Directorul Institutului Geologic, Ştefan Marincea a fost DEMIS! Nefiind suficienta aceasta masura criminala, urmeaza a fi dat si in judecata!

 
Directorul Institutului Geologic acuză RMGC că a falsificat hărţi
și a viciat o analiză.  Digi24.ro / 08.10.2013 23:04
 
Directorul Institutului Geologic, Ştefan Marincea, acuză compania RMGC că a falsificat baza cartografică pentru a ascunde fracturile terestre din bazinul Văii Corna. El a atras atenţia că pentru o faptă similară, o companie şi-a pierdut licenţa în Canada.

 
Potrivit lui Ştefan Marincea, compania investitoare a viciat şi analiza care vizează existenţa altor elemente chimice valoroase în zona explorată.
 
 „Bazinul aceasta al Văii Corna este plin de fracturi (...). În trei variante prezentate de companie ale hărții, în diferite materiale, în unul sunt falii, în al doilea sunt falii, în al treilea dispar faliile, or o falie este o fractură care afectează scoraţa terestră şi nu dispare aşa de uşor”, a declarat Ștefan Marincea, marți, la audierile din comisia parlamentară pentru Roșia Montană.
 
„Aceasta este o faptă penală, dar eu nu am bani să mă bat cu avocații acestei companii, pentru că altfel le-aș face o plângere penală, pentru că asta reprezintă un fals în acte, îmi iei baza cartografică şi o modifici”, a afirmat Ștefan Marincea.
 
El a menționat că în Canada o companie și-a pierdut licența din cauza unui fenomen similar.
 
Ştefan Marincea a mai spus că modul de prezentare a analizelor de către companie „este viciat” şi că această companie a trişat diluând conţinuturile prin probare neselectivă.
 
„Susţin cu argumente ştiinţifice că modul de prezentare a analizelor de către companie este viciat. Nu este un organism al statului român care să verifice aceste analize", a mai spus directorul general al Institutului Geologic Român, care a pledat pentru o lege a serviciului geologic.
 
„Au venit cu un proiect de Papaua Noua Guinee pentru țara mea”, a acuzat Ștefan Marincea, referindu-se la compania RMGC.
 
Marincea a fost întrebat de către preşedintele Comisiei Roşia Montană, Darius Vâlcov, despre faptul că Institutul Geologic Român a dat un aviz favorabil pentru acest proiect atunci când institutul era condus de un alt director general. „E un fals grosolan, e o situaţie penală din partea fostului director general. Parchetul s-a autosesizat", a spus directorul.
 
Fostul director al institutului, acuzat că a modificat afirmații ale echipei din teren
 
El a mai declarat, pentru Mediafax că fostul director general al Institutului Geologic a modificat afirmaţii ale echipei care s-a dus pe teren timp de patru zile. „Raportul Instititului Geologic al României a fost constant împotriva formei actuale a proiectului şi pentru neacordarea avizului de mediu. A fost un hiatus pe care îl vom analiza, când fostul director general a modificat afirmaţii din echipa care s-a deplasat pe teren timp de patru zile, timp în care nu se pot cartografia geologic, investiga 363 de hectare. Deci nu se putea investiga pe baza unei excursii de patru zile că nu există fracturi şi fisuri sub acel uriaş bazin de decantare", a explicat Marincea.
 
El le-a spus parlamentarilor din Comisia specială privind Roşia Montană că preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale „nu este corect informat” şi că prin procedeul ales de companie „toate celelalte elemente se vor pierde în şlamul cianurat”.

 
Proiect de nota cinci
 
Marincea a mai afirmat că proiectul este „de nota cinci” şi că ar trebui modificat substanţial şi adaptat la practicile europene.
 
Directorul general al Institutului Geologic din România le-a vorbit parlamentarilor din comisie şi despre efectele de mediu în cazul în care o pasăre ar trece într-o vară secetoasă pe deasupra bazinului cianurat.
 
„Am auzit de o istorie frumoasă că nu va cădea niciodată pasărea dacă trece pe deasupra bazinului cianurat. Hai să fim serioşi, în cazul în care avem o vară secetoasă, oxidarea sulfocianurilor va duce la o descompunere hazardoasă a unei mase mari şi la emisii masive de acid ciarhidric pe care compania nu le-a luat în considerare", a apreciat Ştefan Marincea.
 Sursa:
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiinta+si+Mediu/Institutul+Geologic+acuza+RMGC+falsificare+date
==========================================
======================================================
 
 
Ştefan Marincea, directorul demis al Institutului Geologic: La Roşia Montană sunt 19 falii seimice care pun în pericol bazinul de decantare. Hărţile au fost falsificate. Publicat la: 20.10.2013 21:50

RMGC a obţinut un aviz favorabil, în 2011, de la Institutul Geologic Român pentru exploatarea de la Roşia Montană. Fostul director Ştefan Grigorescu, care a semant avizul, susţine că în zona unde ar urma să se facă exploatarea nu există falii seismice care să pună în pericol securitatea bazinului de decantare. Documentul, care este obligatoriu, pentru obţinerea avizului de mediu, este unul fals, susţine directorul demis al IGR, Ştefan Marincea, care afirmă, într-un interviu pentru gândul, că în  Zona Roşia Montană s-a constatat că ar exista 19 falii care pun în pericol bazinul iazului de decantare. Geologii au descoperit în Valea Cornei izvoare active, care dacă sunt infiltrate cu deşeuri pot duce la infestarea apelor oraşului Abrub, aflat în apropierea Roşiei Montane.

Mai exact, mişcările seismice, oricât de mici ar fi ele, ar putea deteriora stratul impermeabil al bazinului de decantare, creând fisuri prin care apa cu cianuri să ajungă în pânza freatică.

”Există fisuri şi falii pe bazinul de decantare. Faliile asigură o comunicare facilă între şlamul cianurat cu multă apă  din viitorul bazin şi pânza freatică. Ceea ce este foarte grav, pentru că din cauza  situaţiei formaţiunilor geologice din regiune va fi afectat direct oraşul Abrud”, spune Marincea, care precizează că din hărţile depuse la dosar de RMGC au dispărut faliile seismice.
În avizul transmis la Ministerul Mediului, în 2011, sub semnătura fostului director Grigorescu, se arată că ”bazinul iazului de decantare nu prezintă falii, fisuri sau alte anomalii care ar putea determina sau facilita aparţia unor infiltraţii sau ar afecta stabilitatea barajului iazului de decantare”.


Mediafax Foto// Ştefan Marincea susţine că raportul făcut de 11 geologi la Roşia Montană a fost ignorat

Într-un interviu pentru gândul, luat cu trei zile înainte să fie demis, Ştefan Marincea a explicat cum datele colectate de colegii lui cercetători la Roşia Montană au fost trunchiate astfel încât să nu mai existe falii, fisuri şi izvoare naturale în zona exploatării din Munţii Apuseni.
În  2011, între 5 şi 8 decembrie, o echipă de zece cercetători au mers într-o scurtă excursie la Roşia Montană la cererea Ministerului Mediului ca să vadă  dacă acolo sunt roci permeabile şi dacă există vreun pericol pentru pânza freatică.

„Chiar dacă cei de la Roşia Montană Gold Corporation susţin că nu există falii, nu există fracturi, nu există pânză freatică, echipa noastră a spus contrariul. Există fisuri şi falii pe bazinul de decantare. Faliile asigură o comunicare facilă între şlamul cianurat cu multă apă  din viitorul bazin şi pânza freatică. Ceea ce este foarte grav, pentru că din cauza  situaţiei formaţiunilor geologice din regiune va fi afectat direct oraşul Abrud. De acolo, din bazinul Văii Corna, se alimenatează acviferele care sunt interceptate de forajele care alimentează cu apă oraşul Abrud”, explică geologul.


Mediafax Foto// Ştefan Marincea spune că La Roşia Montană sunt falii şi fisuri în locul unde va fi iazul de decantare

În documentarea făcută la  Roşia Montană, geologii au observat că pe amplasamentul viitorului iaz  „există suficient de multe dechideri naturale care  fac posibilă o cartare de detaliu a întregului bazin hidrografic al Văii Cornei”.

„Colegii mei au observat la faţa locului că există cel puţin în versantul stâng  mai multe izvoare naturale, deci pânză freatică, care pot crea mari probleme din punct de vedere hidrotehnic iazului de decantare proiectat. În urma acestor observaţii am ajuns la concluzia că de fapt  întreaga zonă a iazului nu a  fost carată geologic la gradul de detaliere cerut de un astfel de amplasament şi că se impunea  o cartare foarte atentă a întregii Văii Corna,  mai mare care să ducă la o hartă geologică cât mai bună.  Există un număr mare de disclocaţii diferite care traversează zona proiectată a iazului”, precizează geologul.

Specialiştii au putut observa că rocile în care este proiectat să fie sistemul iazului de decantare se regăsesc în principal în versantul stâng al Văii Corna, unde sunt gresii,  adică nişte nisipuri consolidate. „Este o coloană de pulbere de 130 de metri care le va presa. Poţi să faci şi cel mai solid baraj din univers ele tot se vor disloca.Nu sunt roci care să reziste”, explică Ştefan Marincea.
Specialiştul spune că această cercetare de început făcută în urmă cu doi ani la Roşia Montană era destinată să vadă gradul de complexitate şi eventualele probleme cu care se vor confrunta inclusiv în perioada cartigrafiei. „Noi nu putem să spunem că  nu există ceea ce există”, mai spune Marincea.  Care spune că în aceste condiţii avizul din partea Institutului Naţional de Geologie nu ar fi trebuit dat, dar cu toate acestea fostul director a falsificat datele din teren şi  astfel avizul a fost dat.

Fostul director  a mai spus pentru gândul că la Roşia Montană există cel puţin 19 falii în perimetrul exploatării, ceea ce va pune în pericol barajul de decantare al cianurilor. Aceste falii au dispărut din studiul de impact al RMGC.

Ştefan Marincea a arătat că în studiul RMGC au fost folosite hărţile Institutului Naţional Geologic fără a se preciza sursa, iar în privinţa hărţii amplasării bazinului iazului de decantare aceasta a fost copiată, fără însă să mai cuprindă faliile pe care geologii le-au găsit acolo.

„Într-o primă fază, ei au luat harta institului la scară de  1: 50.000. În acestă fază,  nu au modificat nimic, se pot vedea pe hartă faliile, aici apare şi falia Cornei şi nu ne spun că este vorba de iazul de decantare. Dar într-o altă hartă apar foarte multe falii care se opresc la marginea lacului de decantare. O ultimă variantă a hărţilor  pe care o prezintă dumnealor nu mai cuprinde nicio falie  pentru iazul de decantare. Noi am făcut suprapunerea cu harta noastră şi nu mai este nicio falie”, a spus pentru gândul Ştefan Marincea.


Mediafax Foto// Harta iazului de decantare nu mai conţine nicio falie, aşa cum susţin geologii

Expertul spune că în Valea Cornei există  izvoare active. Acesta mai arată că o soluţie pentru ca pânza freatică să nu fie afectată este îngheţarea totală a pânzei freatice cu drenaj cu foraj continuu, astfel încât apa să vină numai de sus şi aşa va fi un bazin de colectare.

„Deci la regimul pluvial de acolo tot o să am o vale, dar o să fie o vale mai mică. Şi atunci Ministerul Pădurilor şi al Apelor va trebui să spună nu,  pentru că nu respectăm directiva europeană a apelor.  Atunci hai să găsim o soluţie alternativă. Înainte era soluţia pe versant, în tancuri închise, sau o duci şi o cianurezi şi la Baia Mare cum era pe vremea lui Ceauşescu, cianurezi concentratul”, mai spune specialistul.


Mediafax Foto// Şetfan Marincea arată că prospectările de la faţa locului arată că în zona Corna sunt izvoare active

Despre metoda extragerii aurului prin  cianurare, geologul spune că nu recuperezi alte elemente decât aur si argintul, dar şi acestea parţial.„Pentru că nu poţi să recuperezi aurul din pirită decât parţial la suprafaţă. Nu poţi să recuperezi argintul din sulfosăruri pentru că şi acesta se comportă refractar. Din acest motiv, minereul refractar de sulfuri era flotat altădată. Acolo se concentrau toate elemente utile în acest concentrat de flotaţie”, a spus specialistul. Ştefan Marincea spune că zona are un potenţial foarte mare.


Mediafax Foto// Hărţile din proiectul RMGC au fost realizate după cele ale Institutului Naţional de Geologie
Sursa
http://www.gandul.info/stiri/stefan-marincea-directorul-demis-al-institului-geologic-la-rosia-montana-sunt-19-falii-seimice-care-pun-in-pericol-bazinul-de-decantare-hartile-au-fost-falsificate-11499359
================
====================================================



RMGC il da in judecata pe fostul director al Institutului Geologic al Romaniei dupa dezvaluirile facute la Cronica de noapte.
| marți, 12 noiembrie 2013 | 17:32 |

Rosia Montana Gold Corporation il da in judecata pe fostul director general al Institutului Geologic al Romaniei, Stefan Marincea, pentru ca ar fi facut afirmatii false si defaimatoare, se arata intr-un comunicat al companiei. Despagubirile civile solicitate in instanta sunt simbolice – 100 lei.Amintim ca Stefan Marincea a acuzat pe 8 octombrie un director din Ministerul Mediului care a insotit-o pe Rovana Plumb la audierea in fata Comisiei parlamentare speciale pentru proiectul minier de la Rosia Montana ca i-a mintit pe parlamentari.

“Ca urmare a acuzatiilor nefondate ale fostului director general al Institutului Geologic al Romaniei (IGR), dl. Stefan Marincea, in fata comisiei parlamentare speciale precum si cu alte ocazii, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) solicita in instanta repararea prejudiciului moral adus companiei. Compania respinge ferm acuzatiile defaimatoare, care au adus atingere dreptului la reputatie si dreptului la propria imagine, referitoare la falsificarea hartilor bazinului Vaii Corna. Aceste afirmatii sunt complet nefondate si calomnioase. Despagubirile civile solicitate in instanta sunt absolut simbolice – 100 Ron”, se arata in comunicatul companiei.

Dupa dezvaluirile facute luni, 14 octombrie la “Cronica de noapte”, Stefan Marincea, directorul Institutului Geologic Roman a fost demis prin fax.

Dr. Stefan Marincea, Directorul Institutului Geologic Roman, a demostrat – in editia de luni 14 octombrie a “Cronicii de noapte” – ca exact in zona in care va fi amplasat lacul de decantare al cianurilor exista trei falii, care se pot detecta din satelit, cea principala fiind falia Corna. Pe langa acestea exista numeroase fracturi secundare in scoarta terestra, care ar putea duce la un dezastru ecologic major.

Din hartile prezentate de RMGC ca garantie pentru siguranta lacului de decantare lipsesc faliile si fracturile care ar periclita avizarea proiectului. Mai mult decat atat, Stefan Marincea a declarat ca geologii au descoperit in 2011, in zona vizata pentru exploatare, alunecari de teren in doua trepte si izvoare. “Eu n-as fi linistit daca as vedea asa ceva in sistemul orogenic carpatin”, a adaugat directorul Institutului Geologic Roman.

El a mai adaugat ca daca barajul s-ar rupe – ca in 1971 la Certej – toate localitatile din aval, ar fi disparea in intregime, inclusiv Abrudul.

Sursa:
=======================
============================================
================================================================
 
 
 Scandal pe Rosia Montana:
Fostul director de la Institutul Geologic, dat in judecata de Gold Corp.
 
---------------------------------------------------
Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) il va da in judecata pe fostul director general al Institutului Geologic Roman (IGR), Stefan Marincea, pentru afirmatii false si defaimatoare.

Compania respinge ferm acuzatiile referitoare la falsificarea hartilor bazinului Vaii Corna, reprezentantii RMGC considerand ca aceste afirmatii sunt complet nefondate si calomnioase, iar despagubirile civile solicitate in instanta sunt simbolice, anume 100 de lei, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"RMGC are cel mai mare respect pentru toate institutiile statului si pentru expertii acestora. Cand se fac insa afirmatii de natura sa prejudicieze grav reputatia companiei, avem obligatia sa contracaram aceste afirmatii pe toate caile legale disponibile. Suntem o companie corecta si transparenta si speram sa fim tratati corect", sustin reprezentantii companiei.

RMGC sustine ca a folosit harta geologica achizitionata de la IGR, facand dovada in acest sens cu exemplarul original. Ea a fost intocmita de Institut in anul 1979, la scara 1:50.000.

RMGC a folosit de asemenea harta geologica intocmita de Facultatea de Geologie a Universitatii Bucuresti.

"Respingem categoric acuzatia falsificarii vreuneia dintre harti, acuzatie formulata de catre fostul director general al IGR", au reiterat reprezentantii companiei.

Ce afirmatii a facut Marincea

La audierile in Comisia parlamentara pentru Rosia Montana, Marincea a sesizat ca RMGC ca a falsificat baza cartografica pentru a ascunde fracturile terestre din bazinul de decantare din Valea Corna. El a atras atunci atentia ca pentru o fapta similara, o companie si-a pierdut licenta in Canada.

El a mai sustinut ca investitorul a viciat si analiza care vizeaza existenta altor elemente chimice valoroase in zona explorata.

"Bazinul aceasta al Vaii Corna este plin de fracturi (...). In trei variante prezentate de companie ale hartii, in diferite materiale, in unul sunt falii, in al doilea sunt falii, in al treilea dispar faliile, or o falie este o fractura care afecteaza scorata terestra si nu dispare asa de usor", a declarat Stefan Marincea la audierile din comisia parlamentara pentru Rosia Montana.

Stefan Marincea: La Rosia Montana sunt 13-14 falii sub viitorul iaz de decantare - Interviu

"Aceasta este o fapta penala, dar eu nu am bani sa ma bat cu avocatii acestei companii, pentru ca altfel le-as face o plangere penala, pentru ca asta reprezinta un fals in acte, imi iei baza cartografica si o modifici", a afirmat Stefan Marincea.
Articole similare :
12
nov.
Economic
Rosia Montana Gold Corporation RMGC anunta ca il da in judecata pe fostul director general al Institutului Geologic al Romaniei IGR Stefan Marincea, pentru afirmatii false si defaimatoare . Compania respinge...

12
nov.
Actualitate
“Ca urmare a acuzatiilor nefondate ale fostului director general al Institutului Geologic al Romaniei IGR , dl. Stefan Marincea, in fata comisiei parlamentare speciale precum si cu alte ocazii, Rosia Montana...

12
nov.
Actualitate
Fostul director general al Institutului Geologic Roman IGR , Stefan Marincea, se apara de acuzatiile aduse de Rosia Montana Gold Corporation RMGC , care vrea sa il dea in judecata pentru afirmatii...

08
oct.
Actualitate
Octavian Patrascu foto stanga , director in Ministerul Mediului, este acuzat ca i a mintit pe parlamentari atunci cand a prezentat la audierile din comisia Rosia Montana informatii continute intr un document al...

01
oct.
Actualitate
Institutul Geologic al Romaniei IGR a remis, luni, un punct de vedere comisiei parlamentare Rosia Montana in care subliniaza faptul ca solutia propusa de RMGC, de cianurare integrala a minereului,...
 
Sursa:
===============================
================================================
=====================================================
 
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu