Pagini de interes

marți, 12 noiembrie 2013

Breaking News: Incredibil la ce nivel s-a putut ajunge cu coruptia! Cautatorii de comori fac sapaturi in Mehedinti in complicitate cu ARHEOLOGII oficiali si in baza unor avize de la Ministerul Culturii şi Cultelor. Vadit, PROBLEMA depaseste COMPETENTA politiei locale! Dar... cine si ce interese are?!?

 
Scandal iscat pentru o presupusă comoară a lui Constantin Brâncoveanu care ar fi ascunsă sub o mănăstire construită de domnitor la 1700, în Mehedinţi.
 
După zeci de căutători de comori care au săptat ilegal în biserica mănăstirii, veche de 313 ani, astăzi o echipă de cercetare de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj a săpat oficial în apropierea mănăstirii.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Numai că au fost luaţi la întrebări de poliţişti, pentru că în loc de cercetări arheologice aşa cum scrie în autorizaţia obţinută de la Ministerul Culturii, ar fi săpat o groapă de peste doi metri în apropierea mănăstirii, cel mai probabil în căutarea aurului.
 
Un bătrân din Baia de Aramă, Nicolae Titerlea în vârstă de 80 de ani a declarat că zona nu ar fi străină de comori.
 
“Comoara există, dar nu unde caută ei aici. Şi aurul lui Brâncoveanu este aici, şi plusul de bani ai lui Tudor Vladimirescu. Când a plecat el, n-a plecat cu banii pe cal la Bucureşti, banii sunt aici. Ştiu din legendele locale spuse de bătrâni. Şi mai e aurul lui Coşut, Coşut când a învins Ungaria a venit la Tarniţa, la prietenul lui, Hergot, a lăsat comorile aici şi a plecat să ceară sprijin sârbesc să ocupe tronul Ungariei. A fost rănit, imobilizat la pat în Serbia şi niciodată nu a mai venit să-şi vadă aurul lăsat aici la Hergot. Am auzit că este detectată aici, sub masa sfântă dar nu este aici”, a spus Nicolae Titerlea.
 
Aceste legende au făcut ca prin jurul mănăstirii Sfinţii Voievozi să mişune zeci de căutători de comori. Totul a culminat cu un episod de acum câţiva ani, când chiar cu complicitatea unui preot, s-a săpat în biserica mănăstirii, într-o noapte. Acum, cercetătorii de la Muzeul de Istorie din Cluj au obţinut o autorizaţie de la Ministerul Culturii să sape la doi paşi de zidurile bisericii, monument de patrimoniu, pentru un aşa zis diagnostic arheologic.
 
“Este un diagnostic arheologic prin care se vor constata anumite lucruri la faţa locului. Nu pot să vă dau răspunsuri concrete pentru că nici eu nu le cunosc. De asta mă aflu aici. Este un diagnostic arheologic avizat de Ministerul Culturii, aşa cum se întâmplă la multe obiective în ţara asta”, a declarat arheologul Gheorghe Petrov.
 
Numai că reprezentanţii bisericii spun că cercetătorii au făcut mai mult decât să pună un diagnostic arheologic. Şi au folosit pentru săpături persoane suspectate că în trecut ar mai fi căutat ilegal presupusele comori de sub mănăstire.
 
“Este o autorizaţie emisă de Ministerul Culturii şi Cultelor. Am fost înştiinţaţi de Direcţia Patrimoniu Cultural a judeţului Mehedinţi, ne-am conformat punerii în aplicare, am venit la ora respectivă şi am constatat că persoana autorizată, un colectiv de cercetare arheologică format din trei specialişti coordonaţi de responsabilul ştiinţific al acestei cercetări, domnul Gheorghe Petrov au întreprins aici săpături cu un buldo-excavator. Am constatat că efectuarea acestor lucrări a fost subcontractată de o altă firmă, de aici din localitate, asupra cărora planează suspiciunea că a mai făcut de-a lungul timpului anumite cercetări pe cont propriu.”, a declarat consilierul economic al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, preotul Mihai Zorilă, care a şi sesizat Poliţia şi a cerut verificări.
 
De aceeaşi părere este şi arheologul Gabriel Crăciunescu. „Din punctul meu de vedere este mai mult decât o evaluare de teren pentru că s-a trecut peste straturile arheologice şi s-a mers mult mai jos. În momentul acesta suntem deja în altă fază, s-a renunţat deja la ideea aceea a evaluării de teren şi se merge la sondarea stâncii să se caute altceva decât straturile arheologice”, a declarat Gabriel Crăciunescu.
 
Pe firul acestei poveşti au intrat şi poliţiştii sesizaţi de reprezentanţii Episcopiei din Tr. Severin şi au demarat o anchetă. „Poliţia Oraşului Baia de Aramă va demara o anchetă în acest sens şi vom lua măsurile legale ce se impun cu privire la cele constatate cu ocazia lucrărilor care se efectuează la Mănăstirea Sfinţii Voievozi”, a declarat inspectorul Tibi  Octavian de la Poliţia din Baia de Aramă.
Şeful echipei de cercetare a fost invitat la poliţie pentru audieri. Şantierul va fi păzit în această noapte de patru poliţişti, iar mâine dimineaţă vor fi reluate cercetările arheologice.
Citeşte şi:
 
 
 
Sursa:
 
============================================================
=================================================
=======================================
====================================================================
Istoria cautarii fabuloaselor comori ale lui  Constantin Brâncoveanu, fost mare boier,
Domn al Țării Românești între 1688 și 1714 și nepot al domnitorului Șerban Cantacuzino,
in zona  ★★ Manastirea Sf. Voievozi - Baia de Arama ★★
este veche... dureaza de zeci de ani!
Unii au murit... altii... au facut puscarie ani grei!
Si totusi... mirajul COMORILOR... continua!
Innebuneste mintile multora!
====================
Click here:


  • Vânătorii de comori caută aurul lui Brâncoveanu la Mănăstirea Baia de Aramă. Aur... mult, la care a râvnit chiar şi Ceausescu. S-au făcut săpături, ar fi fost decoperită harta comorii şi chiar un document semnat în 1703 de Brâncoveanu. Romii de la Strehaia s-au înghesuit să pună mana pe aur, a intrat P...
  •  
     
    TEZAURUL BLESTEMAT din vistieria lui Brâncoveanu
     
  • Interesele BANDITILOR fac ca pentru acest Sfant lacas si MONUMENT ISTORIC de EXCEPTIE, sa nu se gaseasca BANII necesari RESTAURARII, si punerii sub protectie! este lasat de IZBELISTE tocmai pentru a fi la INDEMANA cautatorilor de comori!!! ★★ Manastirea Sf. Voievozi - Baia de Arama ★★
    ---------------------------------
  • -------------------------------------------------------------------------
  
----------------------------------------------------------
===========================================================
=============================================
=========================
 
UPDATE
 
 DREPTATEA... a invins! Santierul "CUCU"... a fost INCHIS!
 
CERCETĂRI CU CÂNTEC
 
VIDEO
================================
 
Dispute aprinse au avut loc două zile, la Mânăstirea Sfinţii Voievozi din Baia de Aramă, acolo unde legenda spune că este ascunsă o presupusă comoară a lui Constantin Brâncoveanu. Zeci de căutători de comori au săpat ilegal de-a lungul timpului în biserica mănăstirii, veche de 313 ani. Ieri, o echipă de cercetare de la Muzeul de Istorie al Transilvaniei, din Cluj, a venit să efectueze săpături în baza unei autorizaţii emisă de Ministerul Culturii. Lucrătorii au fost luaţi însă la întrebări de poliţişti, pentru că aceştia ar fi săpat o groapă de peste doi metri în apropierea mănăstirii, cel mai probabil în căutarea comorii lui Constantin Brâncoveanu.
 

 
===================================
============================================================
★★ ÎN CĂUTAREA AURULUI DOMNESC   ★★
Marţi, 12 Noiembrie 2013 19:01
-------------------------------------------

=====================================
=========================================================
 

======================================
======================================================
=================================================================
 
 
Goana după cel mai mare tezaur din lume.
Comoara lui Brâncoveanu a declanşat un adevărat război
   •   24 Noi 2013   •
 
Tezaurul brâncovenesc despre care se spune că este ascuns sub o mânăstire de la Baia de Aramă a declanşat un adevărat război. Este vorba despre o comoară imensă, tezaurul lui Constantin Brâncoveanu, şi foarte mulţi oameni interesaţi de ea.

Informaţiile au fost prezentate duminică, la emisiunea În premieră, de la Antena 3.
Tezaurul constă în zeci de tone de aur şi obiecte preţioase. Goana după tezaurul ascuns a început din anul 1997 şi se spune că ar fi cea mai mare comoară din lume.

Acum, pe 12 noiembrie 2013, a avut loc cel mai recent scandal în curtea mânăstirii.

Arheologii vorbesc despre o schiţă care indică faptul că sub mânăstire e o grotă şi acolo e aurul.
Cel mai probabil, în căutarea comorii, în altarul bisericii, s-a săpat o groapă peste care s-a turnat beton, astfel se explică denivelările monumentului.

Preotul bănuit de această faptă nu recunoaşte şi, ulterior, el este urmărit penal pentru că a săpat în biserică, iar mânăstirea este monument istoric şi trebuie respectate anumite reguli.

Întreaga poveste,... AICI - gasiti VIDEO ....
Click here:
====================================================
==================================================================
=======================================================================

9 comentarii:

  1. Felicitari! DREPTATEA... a invins! Santierul "CUCU"... a fost INCHIS! COMOARA lui ★★Constantin Brâncoveanu★★ va continua sa atraga mereu si mereu, alti si alti cautatori...

    RăspundețiȘtergere
  2. Episcopia Severinului şi Strehaiei: „Specialişti în arheologie au lucrat la lumina zilei, sub umbrela unei autorizaţii de diagnostic arheologic”.15 noiembrie 2013.
    =====================
    După scandalul produs la începutul acestei săptămâni la Mănăstirea „Sfinţii Voievozi” de la Baia de Aramă, când o echipă de arheologi a început căutările după comoara lui Constantin Brâncoveanu, Episcopia Severinului şi Strehaiei a prezentat astăzi un punct de vedere oficial vizavi de ceea ce s-a întâmplat acolo.

    Episcopia Severinului şi Strehaiei a fost cea care din primul moment a sesizat autorităţile, având suspiciuni că lucrările arheologice nu se efectuează cu respectarea legii. Reprezentanţii Episcopiei Severinului şi Strehaiei ţin să precizeze că nu se opun cercetărilor arheologice realizate conform standardelor aplicabile, ci dimpotrivă, descoperirea unor vestigii brâncoveneşti la Mânăstirea din Baia de Aramă ar spori însemnătatea istorică şi ar conferi un plus de importanţă religioasă mărturiilor din vremea voievodului sfânt Constantin Brâncoveanu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. „Episcopia Severinului şi Strehaiei îşi exprimă indignarea pentru situaţia nemaiîntâlnită până în prezent în care specialişti în arheologie şi protecţia monumentelor istorice au lucrat la lumina zilei, sub umbrela unei autorizaţii de diagnostic arheologic, cu aceleaşi metode distructive cu care căutătorii de comori <> la adăpostul nopţii”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

      În ziua de 11 noiembrie 2013, la mânăstirea Sfinţii Voievozi din Baia de Aramă, o echipa de cercetători formată din Gheorghe Petrov, responsabil ştiinţific de şantier, Horaţiu Dorin Groza, Marin-Iulian Neagoe şi Vasile Paul Scrobotă a început aşa-zise lucrări de evaluare de teren, în baza Autorizaţiei de Diagnostic Arheologic nr. 266/2013 emisă de Ministerul Culturii pentru Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca. Autorizaţia în cauză a fost emisă pentru efectuarea „evaluării de teren în zona curţii bisericii, urmărindu-se următoarele obiective arheologice: evaluarea potenţialului arheologic, verificarea stratigrafiei, pentru iniţierea unei viitoare cercetări preventive”.

      „Prezenţi la faţa locului, reprezentanţii Episcopiei Severinului şi Strehaiei, însoţiţi de un arheolog expert, dr. Gabriel Crăciunescu, au constatat cu stupoare că, pentru atingerea obiectivelor menţionate în autorizaţie, echipa de cercetători contractase o firmă care să presteze servicii cu un buldoexcavator, cu braţ şi cupă de excavare, freză şi picamer cu aer comprimat. Protestând împotriva acestui mod de lucru, reprezentanţii episcopiei s-au lovit de indiferenţa echipei de cercetare, astfel încât buldoexcavatorul a început să excaveze”, se mai arată în comunicatul de presă.

      Ștergere
    2. În calitate de titulari ai monumentului istoric, reprezentanţii Episcopiei spun că au solicitat arheologului Gheorghe Petrov să le pună la dispoziţie Proiectul evaluării de teren, având în vedere că este obligatoriu pentru arheologi să realizeze o Evaluare de teren numai pe baza unui proiect ce conţine specificaţii scrise, dar că acesta refuzat să le prezinte acest document, deşi este strict necesar pentru ca factorii în drept să poată verifica dacă modul de lucru aplicat pe teren corespunde cu cel autorizat de Ministerul Culturii.

      „Aşa a început dezastrul. Săpăturile arheologice profesioniste se fac stratificat, adică se degajează straturi-straturi de maximum 10 cm. Verificarea stratigrafiei (a straturilor succesive de locuire) se face printr-un sondaj, sub forma unui patrulater cu laturi de 1-2 m. În schimb, aici, s-a început excavarea terenului la 0,05-0,30 m de zidul bisericii, în zona tâmplei de nord, folosind cupa şi braţul buldoexcavatorului. În procesul de excavare utilajul a smuls blocuri de piatră din fundaţia absidei. S-a realizat un crater cu adâncimea de 3,60 m în partea de est (la tâmpla de nord) şi 1,80 m în partea de vest, lungimea craterului mergând paralel cu zidul nordic al bisericii pe o distanţă de 7,90 m, lăţimea acestuia fiind de 1,90 m. Din punctul cel mai adânc al craterului, de 3,60 m, a început forarea în stâncă, folosind un picamer minier, realizându-se o pătrundere cu adâncimea de 2,70 m şi diametrul de cca. 3 cm. Ca urmare a blocării înaintării, s-a renunţat la acest canal de forare şi a început, de la aceeaşi adâncime de 3,60 m, săparea unui canal oblic înspre fundaţia naosului bisericii. În cursul acestei ultime forări, burghiul utilizat s-a blocat în rocă, iar lucrătorii nu au mai putut continua, încetând astfel pretinsa <>. Menţionăm că în tot cursul excavării, atât arheologii, cât şi lucrătorii s-au comportat ca într-o galerie de mină şi nu s-a acordat nicio atenţie operaţiunilor care sunt specifice lucrărilor de evaluare de teren: nu au fost decopertate treptat straturile arheologice, au fost excavate oase care au fost total ignorate şi, cel mai important lucru, acţiunile de evaluare au continuat dincolo de identificarea stratului limită. Evaluarea de teren se încheie în momentul detectării stratului virgin (neatins de mâna umană), strat de altă culoare, în acest caz stratul de argilă roşie identificat la adâncimea de 1m. De la identificarea acestui strat, orice săpătură în adâncime a fost executată ilegal. Continuarea lucrărilor dincolo de adâncimea de 1 m, printr-o secţiunea excavată paralel cu zidul bisericii, a afectat structura de rezistenţă a bisericii, având în vedere că secţiunile arheologice se fac întotdeauna perpendicular pe zid, cât mai îngust, şi fără să pună în pericol construcţia”, se arată în comunicat.
      http://adevarul.ro/locale/turnu-severin/arheologi-1_52865ec4c7b855ff56fd001d/index.html

      Ștergere
  3. GRUPUL „PERSPECTIVE ARHEOLOGICE” REACŢIONEAZĂ LA SCANDALUL DE LA BISERICA “SFINŢII VOIEVOZI” DIN BAIA DE ARAMĂ ŞI CERE O ANCHETĂ MINISTERULUI CULTURII. noiembrie 20, 2013 ; Lasa un comentariu.
    ==========================================
    Grupul informal „Perspective Arheologice”, care activează pe internet şi care cuprinde 351 de membri, a trimis o scrisoare deschisă Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Comisiei Naţionale de Arheologie, Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, cerând o anchetă din partea specialiştilor cu privire la cercetările arheologice făcute în data de 11 noiembrie la Biserica “Sfinţii Voievozi” din Baia de Aramă. Ancheta ar trebui să stabilească legalitatea activităţii şi măsura în care a fost afectat monumental istoric.

    În scrisoarea deschisă, arată că Grupul “Perspective arheologice” utilizarea mijloacelor de săpătură mecanică este, astăzi, o practică curentă în arheologia europeană, pentru decapare în zone fără potenţial arheologic cunoscut, sau pentru decopertarea superficială (stratul vegetal), în cazul în care lucrările afectează suprafeţe mari (precum lucrările preventive pentru proiecte de autostradă).

    “Săpăturile mecanice, decizie incalificabila”
    --------------------------------------------------------
    “A practica o săpătură mecanică la baza unui monument istoric, în lungul zidului, pe mai mult de 7 m, şi pe o adâncime peste de 4 metri, este însă o decizie incalificabilă, arheologic distructivă şi non-informativă, moralmente criminală (în acea zonă se găsesc, obişnuit, morminte medievale) şi periclitând integritatea structurală a monumentului.”, se mai arată în scrisoarea deschisă transmisă Minsiterului Culturii şi organismelor de specialitate.

    Grupul susţine că a întocmit scrisoarea deschisă în baza filmărilor realizate de Episcopia Severinului şi Strehaiei şi postate pe site şi care arată că lucrările din data de 11 noiembrie 2013 au afectat direct fundaţia bisericii, din care au căzut mai mulţi bolovani de mari dimensiuni.
    ”Sugestia pe care o dă comunicatul Episcopiei – dar şi surse media (…) este că acţiunea nu a vizat obiective ştiinţifice, ci căutarea unei comori.”, mai scriu arheologii.

    În data de 11 noiembrie la Biserica “Sfinţii Voievozi” s-au făcut săpături sub pretextul unei “diagnosticări arheologice” de către o echipă condusă de Gheorghe Petrov, de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, acesta arătând o autorizaţie de evaluare arheologică emisă pe numele său de Minsiterul Culturii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Grupul „Perspective Arheologice” cere anchetă la Biserica “Sfinții Voievozi”
      ---------------------------------------------
      Conform scrisorii deschise publicate pe site-ul http://www.petitieonline.net, Grupul „Perspective Arheologice” solicită o anchetă completă asupra evenimentelor de la Baia de Aramă, urmărind – cel puţin – clarificarea următoarelor aspecte:

      • Legalitatea activităţii. Dacă informaţiile sunt corecte, autorizaţia s-a dat pentru „evaluare de teren în zona curții bisericii, urmărindu-se următoarele obiective arheologice: evaluarea potențialului arheologic, verificarea stratigrafiei, pentru inițierea unei viitoare cercetări preventive”, adică pentru curte, nu pentru fundaţia exterioară a monumentului.
      • A fost titularul autorizaţiei prezent la locul unde se desfăşurau săpăturile?
      • Care au fost arheologii înscrişi în Registrul Arheologilor, membri ai echipei arheologice, nominalizaţi în Autorizaţie, care au participat la activitatea incriminată de reprezentanţii Bisericii?
      • Cum poate fi „subcontractată” o autorizaţie de evaluare? Ce alte implicări în lucrări pendite de patrimoniul construit sau arheologic mai are acea firmă a d-lui Linguraru? Este firmă autorizată pentru intervenţia pe monumente istorice?
      • Documentaţia prezentată în vederea autorizării „evaluării” menţionează utilizarea mijloacelor mecanice şi poziţia exactă a intervenţiei? Dar obiectivul căutării unei comori?
      • Ţinând cont că mănăstirea din Baia de Aramă este monument istoric grupa A (MH-II-a-10249), compus din biserică, chilii şi zidul de incintă (adică şi curtea, nu-i aşa?), conform LMI, există avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice?

      Ștergere
    2. De asemenea, semnatarii scrisorii solicită:
      ------------------------------------------------------
      • Constatarea responsabilităţilor nominale, pentru cele întâmplate la Baia de Aramă.
      • Pedepsirea exemplară a arheologului titular, mergând până la retragerea dreptului de săpătură pe termen nelimitat, dacă a dovedit neglijenţă (sau mai rău).
      • Sancţiuni disciplinare limitate pentru membrii colectivului nominalizat pentru cercetare, care au participat pasiv la o procedură inadmisibilă profesional.
      • Constituirea unei comisii comune de evaluare din partea Comisiei Naţionale de Arheologie şi a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, care să includă minimum doi ingineri de structuri, atestaţi pentru activităţi de restaurare-conservare pe monumente istorice, pentru evaluarea pagubelor aduse monumentului, pe termen scurt şi mediu (prognoză). Raportul comisiei speciale ar trebui să fie făcut public.
      • Consultarea juriştilor MCPN în vederea precizării eventualelor aspecte penale ale activităţilor din 11 noiembrie 2013, de la Biserica „Sf. Voievozi”.
      • Amendarea legislaţiei şi regulamentelor în vigoare, astfel încât intervenţia cu mijloace mecanice în perimetrul monumentelor istorice sau al siturilor arheologice să fie clar reglementată; astfel de intervenţii ar trebui solicitate pe baza unor documente anexe la Cererea de autorizare, în care zona intervenţiei mecanice şi amploarea ei să fie descrisă în termeni topografici şi volumetrici cât mai precişi, cu precizarea motivaţiei şi a tipului de unelte mecanice avute în vedere. În lipsa unor astfel de prevederi, se vor înregistra noi abuzuri, iar ultimii zece ani aduc numeroase exemple din mai toate oraşele istorice.

      În final, arheologii atrag atenţia că nesoluţionarea cererilor expuse în scrisoare va aduce serioase prejudicii bunului renume al arheologilor români, al instituţiilor abilitate prin lege să apere legalitatea, cât şi previzibile tensiuni cu BOR, impietând asupra altor – necesare – cercetări arheologice care, în mod normal, trebuie să preceadă lucrările de restaurare, aşa cum este cazul, în fapt, şi la Baia de Aramă, monumentul în cauză nefiind restaurat.
      Petiţia lansată pe internet a fost iniţiată de dr. Eugen S. Teodor, arheolog Muzeul Naţional de Istorie a României, Cercetător Principal II şi are data de 19 noiembrie 2013.
      Sursa: http://www.mhalert.ro/?p=4531

      Ștergere
    3. Interesant articol bani pentru reparat biserica nu sant dar zeci de mii de euro pentru casa de langa Manastire sant asa ca ar fi bine sa lasati oameni sa caute poate daca gasesc ceva aur repara si biserica

      Ștergere
  4. De vazut si: Manastirea Sfintii Voievozi Mihail si Gavriil - Baia de Arama - http://www.manastirea-baia-de-arama.ro/

    RăspundețiȘtergere