Pagini de interes

miercuri, 30 mai 2018

Râpa Roşie, Sebeş, Alba. INCREDIBIL. Sa avem asemenea MINUNI... bogatii inestimabile... iar noi sa le tratam... 'aşa'.../ruşine, romani! Ne meritam soarta!

 

Râpa Roşie, Sebeş, Alba

Pe drumul ce leagă Sebeşul de Alba Iulia, e imposibil să nu iţi fi fost atrasă privirea de un deal roşiatic, straniu, orientat direct către şosea, ce parcă te cheamă să îl descoperi. După ce ai vizitat Biserica Evanghelică din centrul Sebeşului, unde te-au cam băgat în sperieţi garguii şi privirile lor pătrunzătoare,  e timpul pentru o gură de aer binemeritată.
 


Accesul spre Râpa Roşie e destul de simplu: din centrul oraşului, se apucă drumul spre Daia Romană pe care îl părăsim la stânga imediat ce am ieşit din oraş, în dreptul unităţii militare. De aici lucrurile sunt simple ca orientare dar devin puţintel mai complicate pentru maşină, noroc că mai avem de parcurs doar trei kilometri.

  
Pe scurt, la Râpa Rosie, avem de-a face cu: rezervaţie geologică din anul 1950, suprafaţă ocupată de 10 ha, altitudine între 300 şi 425 de metri.



Peisajul este unul ciudat, un amalgam de forme bizare, coloane, turnuri, piramide, toate de o culoare roşiatică nenaturală, în contrast cu împrejurimile pline de verdeaţă. Pietrişurile, nisipurile cuarţoase şi gresiile de aici sunt bogate în oxizi de fier, aceasta fiind cauza cromaticii deosebite a locurilor. Deşi accesibilă la prima vedere, după ce ai trecut cu ceva dificultate prin desişul de la baza pereţilor, odată ajuns la marginea râpei, îţi dai seama că lucrurile nu sunt chiar aşa cum credeai. Pereţii sunt destul de abrupţi şi friabili, astfel încât deplasarea trebuie făcută cu grijă şi în niciun caz aceştia nu trebuie escaladaţi, pericolul de accidentare fiind cât se poate de real.



 Dacă te nimereşti în zonă în preajma zilei de 1 Mai, poţi să vânezi şi un concurs de aeromodele, Fun fo Fly, care se organizează anual de către pasionaţii domeniului. Şi dacă tot ai ajuns până aici merită şi o vizită la casa memorială “Lucian Blaga” din Lancrăm, în drum spre care mai arunci încă o privire spre Râpa Roşie. De la depărtare, coloanele şi piramidele te duc cu gândul la o uriaşă orgă. Oare cum ar suna un concert de Bach cântat la aşa ceva?…

Sursa:  https://www.google.com/search?q=R%C3%A2pa+Ro%C5%9Fie,+Sebe%C5%9F,+Alba&newwindow=1&client=firefox-b&tbm=isch&source=lnt&tbs=isz:l&sa=X&ved=0ahUKEwiu68ecvq3bAhWF16QKHTnzDJoQpwUIHg&biw=1920&bih=915&dpr=1#imgrc=_

Un comentariu:

  1. Este în același timp și o rezervație naturală cu un microclimat călduros, care asigură condiţii de viaţă pentru specii termofile şi xerofile, cu specii de plante rare, unele specifice stepelor calde mediteraneene. Garoafa sălbatică, Dianthus serotinus, a cărei subspecie, albă, demissorum, se găsește doar aici sau cârcelul, ephedra distachya, feriga asplenium adiantum-nigrum. Există și câteva peșteri formate în argilă, mai cunoscute fiind Peştera Mare-25 m lungime, Peştera Bursucilor -21 m şi Peştera nr. 4 - 11 m lungime.

    RăspundețiȘtergere