Pagini de interes

duminică, 31 ianuarie 2016

Transilvania, aleasa pe primul loc în topul celor mai frumoase regiuni din lume. Galerie FOTO. Conform Ghidului de călătorii Lonely Planet




Transilvania ocupă primul loc în Topul 10 al celor mai atractive regiuni din lume care merită să fie vizitate în anul 2016, întocmit de editorii ghidului de călătorii Lonely Planet, informează cnn.com, potrivit Mediafax.

Lonely Planet a publicat recent „Best in Travel 2016”, cel mai aşteptat ghid de călătorii al anului, redactat sub forma unui clasament ce cuprinde destinaţiile de vacanţă pe care prestigioasa publicaţie turistică le recomandă pentru 2016.

„Topul pentru 2016 nu subliniază locurile în care turiştii vor merge anul viitor, ci locurile despre care echipa noastră este convinsă că turiştii ar trebui să le viziteze”, a declarat Tom Hall, directorul editorial al ghidului Lonely Planet.

În topul destinat ţărilor, primul loc este ocupat de Botswana, descrisă de editorii de la Lonely Planet ca o „Africă sălbatică la cel mai bun nivel al său”.

În ceea ce priveşte topul regiunilor care ar trebui vizitate în 2016, primul loc în topul Lonely Planet este ocupat de Transilvania.

Editorii cunoscutului ghid de călătorii spun că această regiune a României reprezintă mult mai mult decât „locul în care se ascund vampirii”, vorbind despre frumuseţea satelor săseşti şi a bisericilor fortificate transilvănene, dar şi despre frumuseţea naturii şi a faunei locale, amintind şi despre rezervaţiile de urşi şi de reintroducerea zimbrilor în ecosistemul local.

De asemenea, potrivit unui articol elogios la adresa Transilvaniei apărut pe site-ul lonelyplanet.com, Munţii Carpaţi oferă turiştilor oportunităţi numeroase în ceea ce priveşte explorarea peşterilor, drumeţiilor şi escaladelor montane. În acelaşi material sunt amintite şi pistele de schi din staţiunile montane Poiana Braşov şi Păltiniş.

Editorii de la Lonely Planet vorbesc şi despre pitorescul cafenelelor de pe trotuarele din Braşov, Sighişoara şi Sibiu. Totodată, acelaşi ghid laudă eferverscenţa culturală din Cluj-Napoca, un oraş cosmopolit, studenţesc şi artistic, apreciat însă şi pentru viaţa sa de noapte.

Nu a fost uitată nici gastronomia locală, printre preparatele româneşti tradiţionale care au fost menţionate în acelaşi articol numărându-se sarmalele, mămăliga, papanaşii şi ţuica de prune.

Lansat în 1972, Lonely Planet este cel mai important ghid de călătorii din lume. Publisherul Lonely Planet editează peste 500 de titluri legate de călătorii, în mai multe limbi, şi produce programe de televiziune în colaborare cu alte companii.

Cai la păscut în TransilvaniaDrum de Transilvania la munteIarnă în TransilvaniaUn sat frumos din TransilvaniaArhitectură de TransilvaniaO casă lângă lac în TransilvaniaLa munte în TransilvaniaPrivelişte de munte cu locuri naturale în TransilvaniaOraş privit de sus în Transilvania
 
Sursa: http://www.expunere.com/transilvania-aleasa-pe-primul-loc-in-topul-celor-mai-frumoase-regiuni-din-lume.ht

sâmbătă, 30 ianuarie 2016

Uriaşii din Muntii Buzăului. Uriaşii... o enigma uriasa, un mister impenetrabil! Subiect interzis, secret bine pazit, ascuns. Si totusi... Uriaşii misterioşi au trait se pare... si prin partile noastre! Asa spun legendele. Sunt se zice... chiar si probe.




Uriaşii misterioşi care stăpâneau Buzăul. 
Legendele ascunse ale Zidului din Valea Salciei, construit de stăpânii ţinutului.

Legende despre uriaşi s-au păstrat pe tot cuprinsul judeţului Buzău, nu numai în zona aşezărilor rupestre din Buzău, cunoscută ca Ţara Luanei. La zeci de kilometri înspre nord, pe raza comunei Valea Salciei, se găseşte o misterioasă formaţiune geologică, despre care localnicii ştiu din strămoşi că se numeşte Zidul Uriaşilor.

Monumentul natural se află într-un ţinut al cărui subsol este foarte bogat în sare. Blocurile saline sunt vizibile şi la suprafaţă, iar în urma eroziunii acestui mineral uşor solubil s-a format aici şi o zonă carstică.

Zidul Uriaşilor, aflat spre izvoarele râului Câlnău, este un strat de roci dure, în compoziţia cărora intră scoicile unei mări preistorice formate în regiune cu 11 milioane de ani în urmă, numită Paratethys, potrivit monografiei comunei Valea Salciei.

Roca bine şlefuită face ca Zidul Uriaşilor să pară a fi construit de om. Este un rest calcaros rămas dintr-o masă mai mare ce a dispărut. Având aproximativ un metru lăţime, lungimea zidului variază, în general, între şase şi şapte metri, cu porţiuni ce au înălţimea maximă de 20 de metri. Pare că se termină după aproape 40 de metri, dar îşi face din nou apariţia la o distanţă de 500 de metri. Un prim mister legat de aceste formaţiuni rezidă din faptul că Zidul Uriaşilor este situat într-o pădure seculară unde eroziunea de orice fel este foarte puţin favorizată.

O altă controversă este generată de faptul că în această zonă a Subcarpaţilor de curbură caracteristice sunt marnele şi gresiile, în niciun caz calcarul. Este argumentul care îi face pe oamenii locului să creadă că zidul este o urmă a îndeletnicirii strămoşilor lor în prelucrarea pietrei şi că piatra a fost adusă din altă parte.


”Zidul este format din lespezi din rocă ce nu este în zonă, având înălţimi aproximativ egale, fiind bine şlefuit, dând impresia că este construit de mâna omului. Vechimea zidului este de peste 1000 de ani. Alţii zic peste 2000, alţii numai 700 de ani... Enigma aşteaptă dezlegare...”, scrie publicistul Gheorghe Petcu, în volumul ”Judeţul Buzău - legende şi istorie”.



Este greu de explicat şi lungimea deosebită a acestui perete natural şi liniaritatea sa absolut nefirească pentru un monument al naturii creat prin eroziune, aşa cum este catalogat ştiinţific, deoarece astfel de formaţiuni se întâlnesc în linie dreaptă, pe o lungime de cel puţin zece kilometri, pe direcţia fostei graniţe între judeţele Buzău şi Vrancea.

Pentru a găsi explicaţii legate de apariţia zidului, oamenii zonei au răspândit diferite legende. Se spune că zidul a fost ridicat de fiul cel mic al Babei Vrâncioaia, pe pământurile primite de la Ştefan cel Mare sau că acest zid, ce datează de peste un mileniu, este o variantă românească a Marelui Zid Chinezesc.

Legenda de la care porneşte şi numele formaţiunii geologice din Valea Salciei spune că acest zid a fost ridicat de fiinţele mitice care trăiau în această regiune cu milenii în urmă, uriaşii, care aveau înfăţişări ciudate şi puteri nemăsurate. Au vrut să-l înfrunte pe Dumnezeu, mutând albia Râmnicului pe Slănic.

Poveştile spun că aceşti giganţi au pus rămăşag că vor face mutarea până când va cânta cocoşul de ziuă şi au început să care stânci şi să umfle apele. Uriaşii aproape reuşiseră să ridice acel perete când, deodată, s-au rupt barajele şi s-au înecat cu toţii. De atunci, acestor stânci le-a rămas numele Zidul Uriaşilor, învăluind întreaga regiune în mister.

Itinerariu până la Zidul Uriaşilor

Ca să ajungi la Zidul Uriaşilor, porneşti din satul Bisoca pe Drumul Comunal 161, prin satele Băltăgari şi Sările. Aproape toate toponimele din împrejurimi amintesc de sare, datorită zăcămintelor bogate în acest mineral, din regiunea Slănicul Buzăului. Aşadar, aici putem întâlni deopotrivă cătunul Sările sau Săruleşti, dar şi Dealul Sării, şi aşa mai departe.


După şapte kilometri, în Sările, drumul DC161 coteşte la dreapta şi coboară spre Valea Slănicului. Pentru a ajunge la Zidul Uriaşilor nu trebuie urmat acest drum, ci trebuie luat la stânga, pe drumul care merge prin munţi spre Dealu Sării şi Jitia, din judeţul Vrancea.

Urmând acest drum, după aproximativ un kilometru se află o altă bifurcaţie: înainte, spre nord, drumul iese la Jitia, iar la dreapta se coboară spre Valea Salciei. De aici, trebuie mers la dreapta, cale de 500 de metri. Se trece de două serpentine, iar de la terminarea ultimei curbe, pe partea dreaptă, se formează o potecă discretă care conduce în urcus continuu spre Zidul Uriaşilor. Trebuie parcurs mai mult de cinci kilometri prin pădure.

Comuna Valea Salciei a fost atestată documentar în secolul al XVII-lea şi făcea parte în trecut din pliul Râmnic. În secolul al XIX-lea, în comună era construită o biserică, zidită de marele pitar Ion Popescu între 1847 şi 1851, dar şi o şcoală mixtă. Comună preponderant agricolă, aceasta a trecut în subordinea judeţului Buzău în anul 1968.

Munţii Buzăului sunt pentru pasionaţii de fenomene paranormale şi legende un spaţiu fascinant. Oamenii din arealul limitat de comunele Bozioru şi Colţi şi-au creat o istorie paralelă, fantastică, ce vorbeşte despre strămoşi războinici conduşi de un rege înţelept, Luana, despre lupta lor cu forţe cereşti, despre dispariţii misterioase şi multe alte ”episoade” incredibile.

Citeste mai mult: adev.ro/o1r2g8
---------------------------------------- 

 Cititi si aici:
=====================






=======

miercuri, 27 ianuarie 2016

Cucuteni, una dintre cele mai misterioase civilizaţii ale preistoriei! Cu jumătate de mileniu mai veche decât cultura mesopotamiană. Unde sunt morții comunităților tip Cucuteni?



Cucuteni, o civilizație mai veche decât Mesopotamia, 
aproape uitată, în loc să devină brand de țară

Cucuteni, una dintre cele mai misterioase civilizaţii ale preistoriei, cu o vechime mai mare decât cea mesopotamiană, a lăsat în urmă vestigii impresionante, care ar putea fi scoase la lumină în peste 1.800 de situri arheologice din România. Impresionează, de asemenea, misterioasa dispariție a acestei civilizații. Din cele peste 4.000 de așezări descoperite, 90% au fost distruse de foc. Specialiștii nu pot stabili dacă a fost un cataclism  sau o incendiere intenționată și nici motivul care a dus la această extincție. În prezent, paza obiectivelor nu este asigurată, existând riscul vandalizării. Căutătorii de comori vor distruge sit-urile, în căutarea de artefacte pe care să le vândă pe piața neagră.

Interesul este justificat. Muzeul Vaticanului, dar și Muzeul de Artă din New York, sunt interesate de expoziții permanente cu ceramică de Cucuteni. Din păcate, nu există fonduri pentru arheologi. Expoziția ”Cultura Cucuteni - valori regăsite ale preistoriei europene”, organizată de Ministerul Tineretului și Sportului la Muzeul Municipiului București, a avut peste 50.000 de vizitatori, într-o lună, mai mult decât are muzeul într-un an.

Ceramica de Cucuteni ar putea deveni brand de țară

Vasele de Cucuteni și figurinele de ceramică pictată, splendid decorate, mai vechi decât piramidele, ar putea deveni un brand național, crede dr. Romeo Dumitrescu, un român care s-a întors din Canada pentru a finanța cercetări în domeniu. O fundație condusă de dr. Dumitrescu a strâns peste 1 milion de dolari, cu care a reușit să scoată la lumină câteva din cele mai importante vestigii ale epocii Cucuteni. Acestea au fost donate Muzeului de Istorie a Moldovei, din Iași. La Muzeul Vaticanului, expoziția cu artefacte aparținând perioadei Cucuteni a avut un mare succes, fiind solicitată o astfel de expoziție permanentă. Dacă s-ar face efortul de a cerceta perioada Cucuteni și de a scoate la lumină cât mai multe vestigii, ar câștiga nu doar știința, ci și turismul, crede dr. Dumitrescu. ”Există un mare interes pentru epoca neolitică, pentru preistorie, ne-a declarat dr. Dumitrescu. Deja, Egiptul sau Grecia sunt cunoscute, au ieșit, ca să spun așa, din modă. Cred că am putea să atragem atenția cu această cultură unică, mult mai veche decât cea mediteraneană. Am auzit că a fost un proiect, ca o statuetă de Cucuteni să devină imaginea brandului turistic, nu știu de ce s-a renunțat la el. Eu m-am bucurat că un lanț de magazine a folosit un model de pe ceramica de Cucuteni ca logo al unei campanii promoționale-Gusturi românești”.

Cu jumătate de mileniu mai veche decât cultura mesopotamiană

Civilizația Cucuteni-Tripolie, răspândită din sud-estul Transilvaniei,  în Moldova (incluzând teritoriul de astăzi al Republicii Moldova) și în vestul Ucrainei, până la Nipru, s-a extins, în perioada sa de maximă expansiune, pe o suprafață de peste 350.000 Kmp. Numele său a fost dat de descoperirile făcute în anii 1884 și 1893 în localitățile Cucuteni din județul Iași și Tripolie, lângă Kiev, Ucraina.

Durata de evoluție a civilizației Cucuteni cuprinde aproximativ două milenii, începând cu anii 4600/4500 până în jurul datei de 2750 î.e.n, interval temporal aparținând epocii neolitice. Organizarea socială și structura comunităților sunt foarte avansate pentru acea perioadă.

Este una dintre cele mai spectaculoase civilizații cu ceramică pictată ale lumii preistorice, atât datorită rafinamentului artistic al formelor și decorului pictat sau incizat pe vase și statuete antropomorfe, a tehnologiei de prelucrare a pietrei și a metalelor (cupru și aur), cât și datorită întrebărilor pe care le ridică, multe încă fără răspuns.

Unde sunt morții comunităților tip Cucuteni?

Mai presus de toate rămâne marea enigmă: ce făceau oamenii comunitățiilor Cucuteni cu morții lor? Este greu de explicat de ce în cadrul săpăturilor nu s-a descoperit încă nici o necropolă, ci doar câteva înmormântări izolate, având mai curând un caracter de cult. Istoricii cred că în cultura Cucuteni oamenii își ardeau rudele moarte în propriile case. Splendidele vase ceramice găsite astăzi ar putea fi vase în care se păstra cenușa rudelor, în familie.

Piesele aflate în expozitia din București fac parte din patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei din Iași, colecție care include materiale de referință provenite din cercetarile arheologice desfășurate în așezările de la Cucuteni-Cetatuie, Ruginoasa-Dealul Draghici, Scanteia-Dealul Bodesti, Valea Lupului-Fabrica de Antibiotice, Iasi-Sf. Nicolae Domnesc (jud. Iasi), Trusesti-Tuguieta (jud. Botosani), precum și unele piese provenite din stațiunile Pocreaca-Cetățuia, Cucuteni-Dâmbu Morii, Buznea-Siliște (jud. Iași) și Corlățeni (jud. Botoșani).

- See more at: http://www.dcnews.ro/cucuteni-o-civilizatie-mai-veche-decat-mesopotamia-aproape-uitata-in-loc-sa-devina-brand-de-tara_365307.html#sthash.BXvNTvA7.dpuf
------------------------------------------------------------------------

Cucuteni, o civilizație mai veche decât Mesopotamia, aproape uitată, în loc să devină brand de țară

====================

Cucuteni, una dintre cele mai misterioase civilizaţii ale preistoriei, cu o vechime mai mare decât cea mesopotamiană, a lăsat în urmă vestigii impresionante, care ar putea fi scoase la lumină în peste 1800 de situri arheologice din România. Impresionează, de asemenea, misterioasa dispariție a acestei civilizații. Din cele peste 4.000 de așezări descoperite, 90% au fost distruse de foc. Specialiștii nu pot stabili dacă a fost un cataclism sau o incendiere intenționată și nici motivul care a dus la această extincție. În prezent, paza obiectivelor nu este asigurată, existând riscul vandalizării. Căutătorii de comori vor distruge sit-urile, în căutarea de artefacte pe care să le vândă pe piața neagră.

 ============================

Misterele Culturii Cucuteni - Drumul spre eternitate - Episodul 1/5 

La sfârșitul secolului XIX au fost descoperite, după aproape cinci milenii de uitare, vestigiile celei mai mari civilizații ale preistoriei. In peste 100 de ani de cercetari, specialistii au aflat cate ceva despre modul de viata, obiceiurile si credintele acestui popor demn de pretuirea si de atentia noastra. Multe intrebari au ramas insa fara raspuns.
In primul episod vom incerca sa vedem: de unde provin, daca nu cumva au fost pomeniti in legendele antice si unde au disparut cucutenienii. Ipotezele vehiculate au fost luate in considerare, chiar daca (unele) provin din alte cercuri decat cele stiintifice, pentru ca acestea sunt pe cat de inedite, pe atat de interesante si merita sa fie cunoscute.

======================================================== 

 Misterele Culturii Cucuteni

============================

duminică, 24 ianuarie 2016

Rumanitul, aşa cum a fost denumit chihlimbarul românesc, este si „Piatra săracului”. Povestea chihlimbarului din Muntii Buzaului


 Oamenii chihlimbarului şi povestea bogaţilor din comuna Colţi

800 de grame a cântărit cea mai importantă descoperire a lui Gheorghe Cărăbuş, un căutător de chihlimbar din comuna Colţi. „Am luat 8000 de lei pe ea de la un bucureştean”, se laudă fostul miner, acum un pensionar pasionat încă să sape după preţioasa fosilă. Un bolovan de 800 de grame de chihlimbar este însă o excepţie pentru că localnicii găsesc, în general, bucăţi mici printre rocile din Munţii Buzăului, multe dintre ele fiind păstrate acasă doar ca amintire a vremurilor prospere de altădată.
Rumanitul, aşa cum a fost denumit chihlimbarul românesc de către geologul Oscar Helm, a fost descoperit întâmplător în secolul XIX în Munţii Buzăului, între Valea Sibiciului şi Valea Boului. Încă de atunci chihlimbarul a fost exploatat organizat, cu rezultate bune. Spre exemplu, în 1925, de la cele 39 de puncte din judeţ s-au scos aproximativ 120 de kilograme din această spectaculoasă răşină fosilă, folosită pentru realizarea de podoabe şi bijuterii încă de acum 12.000 de ani. Comuniştii au organizat şi ei o exploatare sistematică a chihlimbarului în comuna Colţi, între 1981 şi 1986, dar nu există prea multe informaţii despre ce s-a întâmplat cu producţia din acea perioadă. Probabil „s-a pierdut” prin diferite colecţii private, din România sau străinătate. Unul dintre minerii care au lucrat în acea perioadă la extracţia rumanitului, Gheorghe Cărăbuş, spune că mina era bine organizată şi dotată cu utilaje performante, iar producţia era de ordinul a „zeci de kilograme” pe lună.
Urme de săpături după chihlimbar
Urme de săpături după chihlimbar

„Piatra săracului”
În prezent, chihlimbarul se vinde pe piaţa neagră cam cu 10 lei gramul. Acum nu mai există nici o exploatare organizată, pentru că, din cine ştie ce motive, comuniştii au închis minele respective, iar acestea nu au mai fost deschise niciodată. Rumanitul a continuat însă să reprezinte o sursă de venit, din ce în ce mai nesemnificativă, pentru oamenii din Colţi care, uneori, mai iau la pas, cu târnăcopul în mână, pantele din zonă, în încercarea de a găsi bucăţi cât mai mari din preţioasa răşină.

„Chihlimbarul se mai numeşte şi piatra săracului pentru că, atunci când au nevoie de bani, oamenii din comună vând bucăţile păstrate în casă pentru zile negre”, explică ghidului Muzeului de Chihlimbar din Colţi, singurul de acest gen din România. Desigur, este o exagerare pentru în ziua de azi nu mai există prea mulţi căutători de chihlimbar în Colţi, comună în care au mai rămas vreo mie de suflete, în general bătrâni. Tinerii au plecat, de mult, să muncească la oraş sau în străinătate, pe bani adevăraţi. 
Aşa a făcut şi fiul cel mic al lui Gheorghe Cărăbuş, omul care a găsit anul trecut un bolovan de 800 de grame de chihlimbar pe care l-a vândut cu 8000 de lei, potrivit propriilor afirmaţii. Băiatul lui Cărăbuş este poştaş în Danemarca, iar tatăl său nu se sfieşte să recunoască faptul că primeşte bani frecvent de la acesta pentru a-şi mai completa pensia de fost miner.

Gheorghe Cărăbuş, fost angajat al minei de chihlimbar, în prezent căutător „din pasiune”
Gheorghe Cărăbuş, fost angajat al minei de chihlimbar, în prezent căutător „din pasiune”

„Piatra săracului” este mai mult o pasiune pentru Cărăbuş, care spune că sunt zile întregi în care umblă degeaba pe munţi şi sapă după chihlimbar. Răşina stă bine ascunsă printre straturile de rocă şi trebuie să ai noroc să dai peste ea, fără mijloace industriale. Deşi legendele spun că nu e bine să divulgi niciodată locul în care ai găsit rumanit, fostul miner nu crede în „aceste prostii” şi ne arată bucuros locurile în care a săpat zilele trecute. „Uite, vedeţi şanţul acela? A mai venit cineva aici să caute chihlimbar”.

Cărăbuş nu s-a temut nici o clipă de hoţi sau de vecinii invidioşi, după ce s-a întors în sat cu teancul de bani luaţi pe bolovanul de 800 de grame, pentru că, spune el, „Colţi este atât de liniştită încât au desfiinţat până şi postul de poliţie din comună”. Cum ar fi putut fostul miner să păţească ceva când o bună parte din comuna poartă numele „Cărăbuş”?”Toţi cei din partea asta a satului se numesc aşa, de mulţi ani. Suntem într-un fel rude între noi”, explică omul.

Lucrurile ar fi mai bune pentru oamenii din zonă, dacă localitatea nu ar fi fost pur şi simplu abandonată de autorităţi. Drumul de 12 kilometri dintre oraşul Pătârlagele şi Colţi este asfaltat numai pe jumătate. Ultimii 5 kilometri au fost lăsaţi baltă, astfel încât este o adevărată aventură să vrei să ajungi în ţara chihlimbarului. Este trist ce se întâmplă aici mai ales că vorbim despre o zonă aflată la 150 de kilometri de Bucureşti, care s-ar putea dezvolta frumos cu ajutorul turismului. Oaspeţi mai vin totuşi în zonă, au chiar şi o pensiune în satul vecin, Aluniş, unde se pot caza.

Peştera lui Iosif (foto Paul Antoniu)
Peştera lui Iosif (foto Paul Antoniu)

Peştera Iosif (foto Paul Antoniu)
Peştera Iosif (foto Paul Antoniu)

Aşezările rupestre
Nu vin pe aici doar căutători de chihlimbar, ci şi turişti care au auzit de biserica săpată în piatră de la Aluniş sau de aşezările rupestre din Aluniş (Colţi), Bozioru sau Brăeşti, unele dintre cele mai misterioase amenajări făcute de mâna omului în România. În zonă există în jur de 30 de peşteri săpate de oameni, despre care unii spun că datează din secolele III-IV, alţii că ar fi mult mai vechi, judecând după inscripţiile nedescifrate găsite pe pereţii acestora. 
Aşezările rupestre sunt menţionate pentru prima dată în secolul XVI de voievozii Radu de la Afumaţi şi Mihnea Turcitul, fără să se da prea multe detalii despre apariţia acestora. Locuinţele sunt impresionante însă, având în vedere precizia cu care a fost tăiată piatra şi amplasarea acestora în locuri greu accesibile. Oamenii din zonă vă vor spune tot felul de legende despre aceste aşezări, care continuă să înfierbânte imaginaţia călătorilor aflaţi în trecere. Ca şi povestea chihlimbarului pe care localnicii o mai umflă, cu umor, ca să-şi îndulcească sărăcia, în faţa unui rachiu ieftin, la cârciuma din sat. (Gabriel Bejan, Răzvan Chiruţă)

Singurul muzeu de chihlimbar din ţară
Singurul muzeu de chihlimbar din ţară

Info
– chihlimbarul este o răşină fosilă, provenită din specii de pin, şi are o vechime de 60-40 de milioane de ani.
– culoarea caracteristică este galbenă ca mierea sau ceara, fiind uneori brun-roşcat sau verde negru
– în România, cele mai importante resurse de chihlimbar au fost descoperite la Colţi. Astăzi nu se mai exploatează organizat această resursă.
– chihlimbarul mai este folosit şi în farmacia homeopată (exemplu: unguent împotriva durerilor reumatice)
– lustruit cu glaspapir şi o pânză dură, chihlimbarul prinde strălucire şi poate fi transformat în bijuterii deosebite
Articol relatat de portalul TravelZoom.
Sursa:  http://www.expunere.com/oamenii-chihlimbarului-si-povestea-bogatilor-din-comuna-colti.html
-----------------------------------------------------------------

 Pestera lui Iosif din Muntii Buzaului 
un super megalit... un super unicat necercetat/ nebagat in seama... 
de asa zisii... academicieni... oameni de stiinta... asa zisi... 'romani'.

Detalii,
==================================

Enigmaticul Buzau, o lume a megalitilor, o lume a misterelor. Pestera lui Iosif

-------------------------------------------------------------------------------

miercuri, 20 ianuarie 2016

Istoria Romaniei (History of Romania) – documentar in 16 parti. Realizare documentara despre istoria Romaniei, facuta ca un tot unitar, din preistorie pana in prezent. TREBUIE URMARIT de catre toti romanii!



Istoria Romaniei (History of Romania) – documentar in 16 parti. 
Istoria interzisă, uitata a României – Din preistorie până în prezent.
Vizionati/salvati, ACUM!  Maine... s-ar putea sa-l 'scoata' unii... de pe YouTube.

Cei care au facut acest documentar au realizat o munca imensa, cautand in toate documentarele si materialele pe care le-au gasit, care in majoritatea lor spun lucruri despre care istoria oficiala tace sau minte. 

Desi pe fiecare din aceste subiecte se mai poate dezvolta ideea, acest documentar este cea mai aproape de adevar realizare documentara despre istoria Romaniei, facuta ca un tot unitar, din preistorie pana in prezent. Istoria Romaniei (History of Romania) – documentar in 16 parti care TREBUIE URMARIT de catre toti romanii!

Partea 1 – Intro 

 
Partea 2 – Preistorie 


Partea 3 – Tracii 

Partea 4 – Dacii (1) 

Partea 5 – Dacii (2) 

 
Partea 6 – Cultura 

 
Partea 7 – Continuitate 

 
Partea 8 – Ungaria 1 

Partea 9 – Ungaria 2 (Secuii) 

Partea 10 – Conducatori 

Partea 11 – Secolul XIX 

Partea 12 – Primul Razboi Mondial 

Partea 13 – Al Doilea Razboi Mondial (1) 

Partea 14 – Al Doilea Razboi Mondial (2) 

Partea 15 – Holocaust

 Partea 16 – Prezent 
 
Comentariu Facebook: României i se face o buna imagine, as îndrăzni spune ca se face o reparație morala a neamului. O sa ramaneti uimiti cât de departe au ajuns istoricii si arheologii bulgari, in studiul tracologiei. Iar politicienii noștri nu au avut timp de istoria neamului, trebuiau sa-si desăvârșească metodele de subminare a economiei romanești, sa fure cu toate puterile. Urmăriți-l, este este fantastic! Ardelenii vor fi foarte afectati de capitolele “Ungaria”. Da, istoria trebuie rescrisă, iată ca deja este rescrisă, Dumnezeu a hotărât poate ca romanii au fost suficient de mult timp umiliți, înjosiți, călcați in picioare, priviți de sus, sper ca aceasta istorie in imagini sa permita ca ei sa nu mai fie priviți ca un pericol. 

Istoria Romaniei (History of Romania) – documentar in 16 parti care TREBUIE URMARIT de catre toti romanii! Istoria Romaniei (History of Romania) – documentar in 16 parti care TREBUIE URMARIT de catre toti romanii!

Sursa: [1] trezirealarealitate.ro
====================== =======



Cei care au facut acest documentar au realizat o munca imensa, cautand in toate documentarele si materialele pe care le-au gasit, care in majoritatea lor spun lucruri despre care istoria oficiala tace sau minte. Desi pe fiecare din aceste subiecte se mai poate dezvolta ideea, acest documentar este cea mai aproape de adevar realizare documentara despre istoria Romaniei, facuta ca un tot unitar, din preistorie pana in prezent. Istoria Romaniei (History of Romania) – documentar in 16 parti care TREBUIE URMARIT de catre toti romanii!

Partea 1 – Intro Partea 2 – Preistorie Partea 3 – Tracii Partea 4 – Dacii (1) Partea 5 – Dacii (2) Partea 6 – Cultura Partea 7 – Continuitate Partea 8 – Ungaria 1 Partea 9 – Ungaria 2 (Secuii) Partea 10 – Conducatori Partea 11 – Secolul XIX Partea 12 – Primul Razboi Mondial Partea 13 – Al Doilea Razboi Mondial (1) Partea 14 – Al Doilea Razboi Mondial (2) Partea 15 – Holocaust Partea 16 – Prezent

Comentariu Facebook: României i se face o buna imagine, as îndrăzni spune ca se face o reparație morala a neamului. O sa ramaneti uimiti cât de departe au ajuns istoricii si arheologii bulgari, in studiul tracologiei. Iar politicienii noștri nu au avut timp de istoria neamului, trebuiau sa-si desăvârșească metodele de subminare a economiei romanești, sa fure cu toate puterile. Urmăriți-l, este este fantastic! Ardelenii vor fi foarte afectati de capitolele “Ungaria”. Da, istoria trebuie rescrisă, iată ca deja este rescrisă, Dumnezeu a hotărât poate ca romanii au fost suficient de mult timp umiliți, înjosiți, călcați in picioare, priviți de sus, sper ca aceasta istorie in imagini sa permita ca ei sa nu mai fie priviți ca un pericol. Istoria Romaniei (History of Romania) – documentar in 16 parti care TREBUIE URMARIT de catre toti romanii! Istoria Romaniei (History of Romania) – documentar in 16 parti care TREBUIE URMARIT de catre toti romanii!

Sursa: [1] trezirealarealitate.ro
Cei care au facut acest documentar au realizat o munca imensa, cautand in toate documentarele si materialele pe care le-au gasit, care in majoritatea lor spun lucruri despre care istoria oficiala tace sau minte. Desi pe fiecare din aceste subiecte se mai poate dezvolta ideea, acest documentar este cea mai aproape de adevar realizare documentara despre istoria Romaniei, facuta ca un tot unitar, din preistorie pana in prezent. Istoria Romaniei (History of Romania) – documentar in 16 parti care TREBUIE URMARIT de catre toti romanii! Partea 1 – Intro Partea 2 – Preistorie Partea 3 – Tracii Partea 4 – Dacii (1) Partea 5 – Dacii (2) Partea 6 – Cultura Partea 7 – Continuitate Partea 8 – Ungaria 1 Partea 9 – Ungaria 2 (Secuii) Partea 10 – Conducatori Partea 11 – Secolul XIX Partea 12 – Primul Razboi Mondial Partea 13 – Al Doilea Razboi Mondial (1) Partea 14 – Al Doilea Razboi Mondial (2) Partea 15 – Holocaust Partea 16 – Prezent Comentariu Facebook: României i se face o buna imagine, as îndrăzni spune ca se face o reparație morala a neamului. O sa ramaneti uimiti cât de departe au ajuns istoricii si arheologii bulgari, in studiul tracologiei. Iar politicienii noștri nu au avut timp de istoria neamului, trebuiau sa-si desăvârșească metodele de subminare a economiei romanești, sa fure cu toate puterile. Urmăriți-l, este este fantastic! Ardelenii vor fi foarte afectati de capitolele “Ungaria”. Da, istoria trebuie rescrisă, iată ca deja este rescrisă, Dumnezeu a hotărât poate ca romanii au fost suficient de mult timp umiliți, înjosiți, călcați in picioare, priviți de sus, sper ca aceasta istorie in imagini sa permita ca ei sa nu mai fie priviți ca un pericol. Istoria Romaniei (History of Romania) – documentar in 16 parti care TREBUIE URMARIT de catre toti romanii! Istoria Romaniei (History of Romania) – documentar in 16 parti care TREBUIE URMARIT de catre toti romanii! Sursa: [1] trezirealarealitate.ro

Citeste mai mult pe: http://glasul.info/2015/02/11/istoria-romaniei-history-of-romania-documentar-in-16-parti-care-trebuie-urmarit-de-catre-toti-romanii/
Cei care au facut acest documentar au realizat o munca imensa, cautand in toate documentarele si materialele pe care le-au gasit, care in majoritatea lor spun lucruri despre care istoria oficiala tace sau minte. Desi pe fiecare din aceste subiecte se mai poate dezvolta ideea, acest documentar este cea mai aproape de adevar realizare documentara despre istoria Romaniei, facuta ca un tot unitar, din preistorie pana in prezent. Istoria Romaniei (History of Romania) – documentar in 16 parti care TREBUIE URMARIT de catre toti romanii! Partea 1 – Intro Partea 2 – Preistorie Partea 3 – Tracii Partea 4 – Dacii (1) Partea 5 – Dacii (2) Partea 6 – Cultura Partea 7 – Continuitate Partea 8 – Ungaria 1 Partea 9 – Ungaria 2 (Secuii) Partea 10 – Conducatori Partea 11 – Secolul XIX Partea 12 – Primul Razboi Mondial Partea 13 – Al Doilea Razboi Mondial (1) Partea 14 – Al Doilea Razboi Mondial (2) Partea 15 – Holocaust Partea 16 – Prezent Comentariu Facebook: României i se face o buna imagine, as îndrăzni spune ca se face o reparație morala a neamului. O sa ramaneti uimiti cât de departe au ajuns istoricii si arheologii bulgari, in studiul tracologiei. Iar politicienii noștri nu au avut timp de istoria neamului, trebuiau sa-si desăvârșească metodele de subminare a economiei romanești, sa fure cu toate puterile. Urmăriți-l, este este fantastic! Ardelenii vor fi foarte afectati de capitolele “Ungaria”. Da, istoria trebuie rescrisă, iată ca deja este rescrisă, Dumnezeu a hotărât poate ca romanii au fost suficient de mult timp umiliți, înjosiți, călcați in picioare, priviți de sus, sper ca aceasta istorie in imagini sa permita ca ei sa nu mai fie priviți ca un pericol. Istoria Romaniei (History of Romania) – documentar in 16 parti care TREBUIE URMARIT de catre toti romanii! Istoria Romaniei (History of Romania) – documentar in 16 parti care TREBUIE URMARIT de catre toti romanii! Sursa: [1] trezirealarealitate.ro

Citeste mai mult pe: http://glasul.info/2015/02/11/istoria-romaniei-history-of-romania-documentar-in-16-parti-care-trebuie-urmarit-de-catre-toti-romanii/

luni, 18 ianuarie 2016

Casa lui Horea din localitatea Cizer, Sălaj, a ajuns o ruina! Vino, Doamne, să vezi ce-a mai rămas... ce s-a ales... de noi!


Dezinteres total: 
Cea mai veche casă din Sălaj, a lui Horea, în ruine.
January 17, 2016

Anchetă în Sălaj de Ziua Culturii Naționale. Casa lui Horea din localitatea Cizer, o constructie in care a locuit Horea pe perioada in care a construit biserica din localitate a ajuns o ruina, cu acoperisul distrus, cu peretii din lemn putrezit, locuinta fiind mutata de ochii lumii in spatele unei scoli.

Casa este considerata monument architectural, fiind construita in prima jumătate a secolului al XVIII-lea.

Casa este catalogata de specialisti ca fiind cea mai veche și mai importantă din Sălaj.

Autoritatile locale refuza sa vorbeasca despre aceasta problema si dau vina pe lipsa banilor.

Mai multi muzeografi si cercetatori stiintifici se afla astazi la Cizer pentru a analiza ceea ce a mai ramas din casa lui Horea, dar si pentru a initia un eventual program de salvare.

Articol relatat de România Actualități.
Sursa:
http://www.expunere.com/dezinteres-total-cea-mai-veche-casa-din-salaj-a-lui-horea-in-ruine.html
--------------------------------------------

sâmbătă, 16 ianuarie 2016

Pestera Polovragi. “Triunghiul Bermudelor din Oltenia”.


Triunghiul Bermudelor de Romania! Ascunde cel mai sacru lucru al dacilor.
“Triunghiul Bermudelor din Oltenia”. Pestera Polovragi.

Exista un loc plin de energie in Romania care este supranumit si “Triunghiul Bermudelor din Oltenia”. Pestera Polovragi este unul din locurile sacre ale dacilor. Aceasta reprezinta nu doar o atractie turistica, ci si un loc misterios in care diverse fenomene inexplicabile se petrec la o anumita perioada de timp.

Multi dintre cei care au calcat in aceasta pesterea, povestesc ca au simtit pe toata durata vizitei o umbra in spatele lor. De asemenea, alti turisti au murit rapusi de pietre cazute de undeva de deasupra muntelui, cum este cazul si Veronicai Bulai, mama surorilor Gabor.

De-a lungul timpului, diverse legende s-au tesut in jurul acestei pesteri in care se adapostea marele Zalmoxis. Conducatorul dacilor, se spune, ca avea puteri impresionante si putea sa-si schimbe infatisarea din tanar in batran ori de cate ori dorea . Tronul lui Zalmoxis se afla si astazi in Pestera Polovragi .Este locul cel mai sacru, incarcat cu diverse energii, din toata pestera. Numerosi turisti au spus ca in momentul in care s-au apropiat de piatra pe care obisnuia sa se odihneasca zeul dacilor sunt cuprinsi de diferite sentimente sau ganduri stranii. Aceasta este dovada certa ca locul poarta si in ziua de astazi energia unui personaj comparabil cu un zeu, scrie efemeride.

Pestera Polovragi a fost redescoperita acum circa 100 de ani si are o dimensiune de peste 10 kilometrii.Speologii sunt de parere ca este mult mai lunga decat se cunoaste in prezent, dar din diverse motive ea nu a putut sa fie explorata. De asemenea, se mai zvoneste ca aurul dacilor este ascuns undeva la capatul pesterii, din acest motiv numerosi cautatori de comori incearca prin metode propii sa-l descopere . Poate ca din acest motiv Pestera Polovragi este deschisa publicului doar partial. Pana sa se apeleze la aceste limitari au existat diversi cautatori de comori care au avut acces pana in adancurile pesterii, dar toti au avut parte de morti tragice. Blestemul lui Zalmoxis a fost aruncat peste intreaga pestera si doar cei lacomi sunt pedepsiti fara drept de apel.

Se mai spune ca diversi tarani care si-au adapostit vacile si oile in pestera s-au trezit fara niciun animal, iar sanatatea lor mintala a avut de suferit. Pe langa aceste fenomene inexplicabile si altele se mai petrec in misterioasa pestera. Diverse lumini, aparute din neant, lumineaza coridoarele intunecate ale pesterii, dar cand cineva se apropie de ele dispar pur si simplu.

O alta curiozitate o reprezinta pielea de leopard de pe pereti. Aceste formatiuni se intalnesc doar in aceasta pestera.

O alta poveste incredibila se refera la faptul ca Zalmoxis avea mai multe pasaje secrete prin care ajungea din pestera direct la Sarmizegetusa sau chiar la cetatea dacica de deasupra muntelui. Aceste pasaje nu au fost descoperite si au ramas la nivel de legenda. Cand speologii au cercetat pestera in premiera, acum circa 100 de ani, au fost uluiti sa descopere urme de picioare umane incaltate, vechi de 2.000 de ani. Este posibil ca aceste urme sa fie lasate de daci in conditiile in care temperatura din pestera este de doar 9 grade si este constanta indiferent de anotimp ? Nimeni nu poate raspunde la aceasta intrebare asa cum nu se poate raspunde nici la celelalte intrebari cand vine vorba despre misteriosii nostri stramosi.

Sursa: http://caplimpede.ro/triunghiul-bermudelor-de-romania-ascunde-cel-mai-sacru-lucru-al-dacilor/
----------------------------------------------------------------------


Click here:
===========================
 
 
 
 
  =================================================================
=============================================

joi, 14 ianuarie 2016

Damanhur - o incredibila utopie subpamanteana! Hmm... este ca nu stiati nimic... despre uriasul templu subteran Damanhur?

 Damanhur - o incredibila utopie subpamanteana

Existenta uriasului templu subteran Damanhur, supranumit Orasul Luminilor, a constituit multa vreme un secret pastrat cu strasnicie. Vastul complex de galerii si domuri subpamantene este cel mai mare din lume si, pana de curand, nici unui intrus nu i-a fost permis accesul aici...

La 30 de kilometri de orasul italian Torino se afla orasul subteran Damanhur, "sediul" comunitatii damanhuriene. Locuitorii sai sustin ca puternica lor baza sociala, spirituala si economica reprezinta un exemplu demn de urmat de catre intreaga omenire. Ei au propria constitutie, propria moneda (credito) si propria limba, folosita in ritualuri. Idealul declarat al damanhurienilor il constituie promovarea libertatii de exprimare si circulatie a ideilor, incurajarea creativitatii si "imbunatatirea sinelui", vazute ca pasi pe calea evolutiei superioare a speciei umane.

Istoria Damanhurului mentioneaza: "Primul tarnacop a lovit stanca intr-o noapte calda de august. Era anul 1978: o stea stralucitoare a strabatut, incet, cerul, lasand in urma ei un praf auriu, care s-a asternut pe pamant. Era un semn bun, era momentul prielnic pentru a incepe sapaturile in munte, catre inima Pamantului, pentru a construi un templu cum nu s-a mai construit de mii de ani. Trebuia sa fie facut cu mainile si vointa oamenilor, si nimeni nu trebuia sa stie de asta."



Existenta templului subteran a fost facuta publica abia in urma cu cativa ani, de catre un fost membru al comunitatii. De atunci, Damanhur si-a deschis portile si pentru vizitatori. Se poate patrunde in Damanhur printr-o intrare secreta, in spatele careia se afla un labirint de coridoare ce conduc spre o sala imensa, decorata cu simboluri oculte. Deasupra se afla cel mai mare dom de vitraliu din lume, cu un diametru de 10 metri si avand forma unei uriase roti de foc.

Pretutindeni, simbolurile evoca dualitatea existentei - barbat-femeie, bine-rau, Soare-Luna -, podelele sunt decorate cu mozaicuri iar peretii cu figuri in marime naturala, reprezentate dansand si luptandu-se. Toate acestea au fost lucrate exclusiv cu mana, asa cum au cerut intemeietorii. Fiecare incapere simbolizeaza un aspect al existentei: sala metalelor, unde viciul si virtutea duc o lupta fara sfarsit, sala pamantului, cu usile sale solara si selenara, sala oglinzilor si sala apei, unde peretii sunt decorati cu texte initiatice, scrise in limba secreta a comunitatii.

Serpii aurii care traverseaza peretii simbolizeaza "liniile" ce strabat Pamantul ca un urias sistem nervos - idee preluata din teoria meridianelor corpului uman, folosita in acupunctura. "Aceasta comunitate crede in frumusetea interactionarii creative - ne ocrotim si ne modelam reciproc, asemenea pietrelor dintr-un rau" - spun damanhurienii. Exprimarea convingerilor prin arta cantareste la fel de mult ca si credinta insasi.



Aici, femeile si barbatii sunt parteneri egali si isi unesc fortele completandu-se reciproc. Damanhurienii au un mod specific in care "se lupta cu fortele malefice": calatoriile astrale. Nu numai ca exista cursuri de felul acesta la Universitatea Damanhur, dar exista si o incapere speciala rezervata calatoriilor in timp si spatiu.

"Am fost in Egiptul antic si am vorbit cu faraonul - i-am spus sa construiasca o piramida la Dendera. Asa ca, atunci cand vei citi ca a fost descoperita o piramida, vei sti cum a ajuns acolo", povesteste cu nonsalanta o femeie. Persoana care detine cele mai multe dintre secretele comunitatii daman­hu­riene este Oberto Airaudi, fondatorul Damanhurului, pentru care calatoriile astrale au devenit deja rutina. "Raul este in noi si el trebuie indepartat; din ferici­re, sta in puterea noastra s-o facem. Daca ne vom folosi in mod rational libertatea, inclusiv pe aceea de a alege, vom evolua spiritual si, o data cu noi, o data cu fiecare individ in parte, si umanitatea va evolua spiritual" - spune el.

Cum simtul responsabilitatii priveste si mediul inconjurator, la Damanhur se construieste o biosfera imensa, un ecosistem cu propriul microclimat, care sa protejeze copacii - "antenele templului subteran". Damanhurienii lucreaza manual matasuri si tesaturi cautate de marii creatori de moda si picteaza tablouri care se bucura de o foarte buna cota pe piata de specialitate. Exista, de asemenea, o puternica linie de export pentru mancarurile si bauturile lor traditionale.



Povestile oamenilor care au renuntat la stilul propriu de viata si au venit la Damanhur pentru a duce aici o existenta spirituala, in comuniune cu natura si cu legile ei, sunt captivante. Sunt oameni care au vandut tot si au venit la Damanhur de departe, in speranta unui nou inceput. Unii au ramas, altii s-au intors dupa o vreme la viata "normala" - cu totii, insa, au avut parte de o aventura unica, au avut ceva de invatat din incercarea de a construi o lume in care conceptele-cheie sunt libertatea de expresie, respectul pentru natura, creativitatea si spiritualitatea.
*
Sursa: http://travel.descopera.ro/6744627-Damanhur-o-incredibila-utopie-subpamanteana
-------------------------------------------------------------------------------------------
=============================================================

Damanhur, Temples of Humankind

============================


vineri, 8 ianuarie 2016

Istorie ascunsa, istorie interzisa! Un mare SECRET MONDIAL ascuns despre Romania! Se schimba istoria tarii noastre?




Un mare secret mondial despre istoria Romania a fost ascuns vreme indelungata, 
astfel ca dupa aceste constatari, multi dintre noi vom privi cu alti ochi istoria tarii noastre.

In zona Olteniei se inregistreaza cea mai veche locuire in bordeie din lume(18,000 ani inainte de Christos), cea mai veche activitate de minerit, cel mai vechi tarnacop de miner descoperit vre-o data, cea mai veche activitate metalurgica a aramei din lume (8,000 ani inainte de Christos), cea mai veche scriere din lume (tablitele de la Tartaria, judetul Alba 5-6.000 inainte de Christos). Tot aici s-a inventat arcul, au aparut primele furnale din Europa, si tot de aici au plecat si s-au format celelalte popoare indo-europene si nu numai cum ar fi: iranienii, carienii, italicii, frygienii, scitii, cimmerienii, triburile iberice, bascii, sarmatii, elenii(ahei si dorieni), fenicienii, etc.

Traco-dacii reprezinta cea mai veche si mai inalta cultura de pe Pamant, anterioara civilizatiei Sumeriene, si totodata cea mai numeroasa (180 – 200 de triburi). Ei puteau fi gasiti in intreaga Europa (Balcani, Ucraina, Ungaria, Austria, germania, Cehoslovacia, Polonia, Italia, Franta, Spania, Turcia europeana, Asia Mica, Africa……chiar si Burii din Africa de Sud sunt tot un neam Dac, din care facea parte insusi Burebista.
Scrisul si odata cu el istoria, au aparut mai intai in spatiul tracic si abia mai tarziu in spatiul greco-roman, dus probabil acolo tot de triburile care au migrat de aici. Traco-dacii au avut cea mai veche agricultura din Europa, (neolitic) si printre cele mai vechi din lume. La vremea lor erau singurul popor din lume care foloseau cercul la dispozitivele de masurare a timpului.

Incepand cu anul 1995, dupa studii indelungate, insa intentionat tinute la subsol, o serie de savanti americani de prestigiu au ajuns la concluzia ca Potopul descris in Biblie a avut loc pe malul vestic al Marii Negre, unde locuia o populatie neasteptat de dezvoltata, (oare cine?). De altfel Olimpul, legendarul munte din mitologia greaca (ULIMP- Lumina sau Splendoare, in limba traco-daca), nu era altceva decat muntele Bucegi pe care nu intamplator dainuie al doilea Sfinx de pe Pamant. Istoricul Homer spunea ca numai tracii stiau sa lupte calare si cu arcul incepand cu mileniul cinci inainte de Christos.

Traco-dacii se remarcau printr-o corectitudine desavarsita, toate conventiile fiind incheiate verbal si apoi pastrate cu sfintenie. Lipsa de acasa era semnalata printr-un bat lasat la poarta, fiind mai mult decat suficient.
Traco-dacii erau singura civilizatie din lume care nu a folosit sclavagismul sub nici o forma a sa.
In jurul anului 1400 I.C, se construieste in Tracia nord-Dunareana, cea dintai scoala cu local de sine statator de pe Terra, numita Androniconul, unde preotii Zamolxieni predau toate disciplinele universitare incepand cu teologia (cultul Zeului Soare si al celor 12 constelatii).

Confom marturiilor ramase posteritatii ale lui Platon si Socrate, insusi Pitagora si-a completat studiile la scoala Zamolxiana, si tot ei afirmau ca in acea vreme in Dacia existau cei mai de seama medici ai timpului.
Istoricul Herodot, ii considera pe Cimerieni originari de pe versantul Nord-Estic al Carpatilor,(Moldova de astazi). Apoi o parte din ei s-au deplasat spre Sud, in Anatolia, unde au fost cunoscuti ca Cimiry. Migrati ulterior catre Italia, Spania, Anglia si Irlanda au fost cunoscuti sub denumirea de celti.

Zona Nord-Dunareana (Romania de astazi), a fost considerata din vechime drept un paradis terestru.Un teren bogat in aproape toate bogatiile pamantului, cu terenuri agricole(Granarul Europei de mai tarziu), pasuni intinse, toate formele de relief, un incredibil sistem hidrografic natural, o zona bine aparata contra majoritatii dezastrelor naturale…..etc. Ca un miracol unic al istoriei, locuitorii acestei zone n-au putut fi alungati din vatra stramoseasca si nici deznationalizati.

Romanii pastreaza in continuare limba, portul, obiceiurile, traditiile stramosilor de acum 7.000 de ani. Analizele minutioase de sange, demonstreaza un alt miracol : in ciuda numeroaselor invazii, inclusiv mult distorsionata ocupatie romana, ne-am pastrat puritatea genetica, specifica stramosilor nostri.

Romania ramane un miracol, caruia i s-a prevazut un viitor mesianic. Profetul indian Sundhar Singh scria in 1922, ca romanii vor deveni un popor indragit si respectat de toate popoarele lumii.

Sursa:
ToataRomania.ForumHit.ro
 http://www.diasporatv.eu/un-mare-secret-mondial-ascuns-despre-romania-se-schimba-istoria-tarii-noastre/
---------------------------------------------------------------------------

marți, 5 ianuarie 2016

Acum... 82 de ani! România, fotografiată de Kurt Hielscher

romania18
 Cum arăta România fotografiată de Kurt Hielscher acum 82 de ani

România de astăzi o cunoaștem prea bine cu toții: o țară în care oamenii se luptă să învingă sistemul corupt, ori poate lumea celor care pleacă pe alte meleaguri pentru a avea un trai mai bun.

Despre România de astăzi se aud fel și fel de păreri, de la vorbe de laudă, până la cuvinte care te fac să nu îți mai ridici privirea din pământ. Sunt prea multe de spus despre ce se întâmplă în România. Unii vorbesc, astfel încât să îi audă tot poporul, în timp ce alții chiar dacă sunt nemulțumiți, tac. Și ajungi să te întrebi în ce direcție se îndreaptă țara noastră. Dacă suntem lași ori pur și simplu nu ne mai pasă de ce se întâmplă aici.

În 1933, apărea la Leipzig, sub semnătura fotografului Kurt Hielscher, albumul fotografic România, un album fascinant care avea să surprindă atmosfera anilor interbelici așa cum puține albume asemănătoare au făcut-o.
Hielscher spunea că în anul 1931 a fost invitat de către Guvernul român să călătorească în România și să realizeze un album fotografic, așa cum făcuse pentru Germania, Spania, Italia și Țările Nordice. Elementul surprinzător a fost când un scriitor cunoscut l-a întrebat de ce își pierde timpul cu o astfel de lucrare și, mai ales, ce o să găsească deosebit în România.

Probabil același lucru și-l spun mulți care nu cunosc această țară nici în prezent, iar asta scoate în evidență faptul că despre minunățiile din România se știe prea puține. Pe lângă toate părțile negative de aici, întâlnești oameni cu un suflet mare, locuri care sunt învăluite în povești, tradiții și obiceiuri nemaiîntâlnite în alte părți.

De altfel, tot Hielscher preciza că: Dar pe lângă mulțumirea pe care am simțit-o, lucrând, m-a cuprins și durerea că întreg poporul român este amenințat de un dușman crunt, căci de cultura acestei țări binecuvântate de soare se apropie norii grei ai Occidentului: praful civilizației care înăbușe orice viață plină de coloare. Așa își pierde treptat, un popor cu simț artistic, străvechea sa înfățișare.

Noi, românii, suntem singurii care putem duce mai departe ceea ce strămoșii noștri ne-au lăsat, astfel încât și generațiile viitoare să cunoască România de altădată. Acea Românie simplă, dar totodată bogată.

Omofon îți arată câteva fotografii în care este conturată viața românească din anul 1933. Mai multe imagini cu țara noastră poți vedea pe site-ul Muzeuldefotografie.ro.
Descoperă România fotografiată de Kurt Hielscher acum 82 de ani! 

Negustor de opinci

Negustor de opinci

Vânzătoare de covrigi

Vanzatoare de covrigi

Oncești, Maramureș – poartă la casă țărănească

romania31


La vatră

romania32

Poiana Sibiului – femei torcând

romania26

Rășinari – pereche de bătrâni

romania27

Brașov – primăria

romania23

Budești – țăran bătrân

romania8

Comuna Arbore, județul Suceava – țăran bătrân

romania9

Giulești – poartă

giulesti

Canal în Delta Dunării

romania

Vâlcov

romania1


Constanța – portul de petrol

romania2

București – Ateneul Român

romania3

Castelul Mogoșoaia

romania4

Mănăstirea Comana

romania5

Mănăstirea Neamț

romania6

Buciumaș

romania7

Mănăstirea Sucevița

romania10

Casă țărănească în Basarabia

romania12

Mori de vânt în Basarabia

romania13

Mori de vânt în Dobrogea

romania14

În Turtucaia, la Dunăre

romania15

La Galta, Dobrogea

romania16

În Turtucaia, Dobrogea

romania17

Car cu boi – Dobrogea

romania18

Vânzătoare de apărătoare de muște

romania19

Silistra – tarabă

romania20

Cavarna – la fântână

romania21

Satalmascolibe țărănești

romania22

Boita – costume

romania25

Drăguș – horă

romania28

Rusus Bârgăului – horă

romania29

Harman – în biserică

romania30

Drag – joc țărănesc

romania33

Familie de moți

familie de moti

La Salciua de Jos

La Salciua de Jos

Ciobani din Novaci

Ciobani din Novaci

La prânz

La pranz

La vatră

La vatra

Pescar la Dunare

Pescar la DunareSursa: muzeuldefotografie.ro
Sursa:
http://www.omofon.com/cum-arata-romania-fotografiata-de-kurt-hielscher-acum-82-de-ani
==========================================================
======================================================================================