Romania Megalitica. Romania in contextul culturii megalitice, civilizatiilor stravechi. Istoria pierduta. Istoria interzisa. O imagine valoreaza cat o mie de cuvinte. Priviti cu deosebita atentie si multa luare aminte! ... Nimic nu este întâmplător! ... Vrei sa apreciezi? Distribuie si prietenilor! Multumesc,Admin
Pagini de interes
▼
duminică, 6 decembrie 2015
Hibernarea... poate fi o solutie? Hibernarea, Pro si Contra. De ce nu hiberneaza oamenii?
Daca multe specii iarna hiberneaza, noi ne limitam la a fi somnorosi. Ne continuam activitatea, desi coloniile de lilieci se retrag in pesteri, ursii isi petrec vremea in barlog, iar barzaunii se ingroapa in sol.
Tot felul de animale hiberneaza, de la insecte la amfibieni si pana la pasari si chiar primate. Iar acest obicei pare sa le faca bine. Noua nu ne-ar prinde bine, oare, sa facem la fel?
Unul dintre impedimente e faptul ca nu putem sta prea mult timp in pat. Nedrept, dar e crunta realitate. Daca e atat de benefic sa hibernezi, noi de ce nu o facem? - se intreaba BBC, care ofera si cateva raspunsuri.
Inainte de a raspunde la aceasta intrebare, e nevoie sa aflam de ce hiberneaza unele dintre necuvantatoare. Iar primul raspuns care ne vine in minte e: pentru a evita frigul.
Hibernarea e, practic, o perioada de "amorteala", care nu consuma decat foarte putina energie. Organismul isi incetineste functiile, iar respiratia, temperatura, metabolismul si ritmul cardiac, toate scad.
Si toate acestea au sens, din moment ce conditiile sunt grele, mancarea e putina, pentru ca si plantele sunt greu de gasit. Asa ca multe animale se ingrasa vara, iar apoi traiesc din rezervele facute.
Cele mai multe dintre animalele care hiberneaza traiesc in emisfera nordica. Cea mai mare portiune de uscat din emisfera sudica e langa ecuator, asa ca si iernile sunt mai blande.
Insa chiar si asa, exista specii care hiberneaza, chiar daca traiesc in zone calde. Asa se intampla in cazul unui tip de lemurian care traieste in Madagascar, pe numele sau stiintific Cheirogaleus sibreei, sau in cazul ariciului sud-african, Atelerix frontalis, care traieste in Angola, Zimbabwe si alte tari africane.
Nu doar iarna animalele hiberneaza
Mai mult, hibernarea nu este rezervata doar sezonului rece. Un studiu de anul acesta a aratat ca alunarii, specie de soareci de padure care se hranesc cu alune, continua hibernarea si dupa ce frigul trece. Unele animale hiberneaza sub pamant si 11,4 luni, aproape un an, cea mai lunga perioada de hibernare observata in salbaticie.
O astfel de absenta nu poate fi explicata doar prin frigul de afara, declara cercetatorul Claudia Bieber, de la Universitatea de Medicina Veterinara din Viena, Austria. Daca in cazul unor specii de animale iesirea din locul de hibernare coincide cu momentul aparitiei plantei preferate, cea cu care se hranesc, in alte cazuri e vorba pur si simplu despre supravietuire.
Hibernarea mareste rata supravietuirii
Adesea, animalele mici au si foarte multi dusmani. Mamiferele mici sfarsesc cel mai des mancate de animale mai mari, asa ca a sta ascuns mai mult timp inseamna si o rata de supravietuire mai mare. In timpul hibernarii, rata de supravietuire este de aproape 100%, arata studiile.
Daca pana recent se credea ca hibernarea e doar o forma de a economisi energie, de a sta departe de frig si de a face fata perioadelor in care mancarea nu se gaseste, acum se stie ca e mai cu seama o cale de a fugi din calea pradatorilor, explica si Thomas Ruf, de la aceeasi universitate.
Indiferent de motiv, hibernarea transforma vietile animalelor. Astfel, unii dintre alunarii studiati de oamenii de stiinta reusesc sa ajunga si pana la 12 ani, o speranta de viata extraordinara pentru un mic rozator. Un soarece salbatic nu traieste de obicei mai mult de trei luni.
Un studiu din 2011 a aratat ca animalele care hiberneaza traiesc mai mult. E drept ca se reproduc mai putin, insa sunt mai longevive, explica Bieber. Hibernarea pur si simplu incetineste ritmul trecerii vietii, afectand intreg ecosistemul. Un pradator care nu-si gaseste hrana preferata, o vietuitoare mai mica, este fortat sa caute alternative.
Cand si de unde a pornit hibernarea?
Nu se stie insa ce animal a hibernat primul si nici cand a fost adoptata o astfel de "strategie". Nu exista fosile care sa dea aceste informatii, cercetatorii putand doar sa speculeze la acest capitol.
Oamenii de stiinta cred de multa vreme ca dinozaurii care locuiau langa Polul Nord hibernau pentru a face fata iernilor lungi. Insa hibernarea lasa urme la nivelul microstructurii animalelor, iar analiza fosilelor unui dinozaur polar, in 2011, nu a scos la iveala astfel de dovezi. Se crede insa ca acest "obicei" este vechi de milioane de ani.
Hibernarea se regaseste la toate cele trei grupuri majore de mamifere si e sigur ca animalul din care s-a desprins stramosul omului putea hiberna.
Totusi, e clar ca ne-am pierdut niste abilitati de baza. De exemplu, inima noastra nu mai functioneaza daca ii scade prea mult temperatura.
Contractiile inimii sunt un raspuns la calciu, iar daca acesta se afla intr-o cantitate prea mare, inima se opreste. Sub o anumita temperatura, inima nu mai poate indeparta calciul in exces, asa ca cedeaza. "Inima noastra se opreste daca temperatura sa scade sub 28 de grade Celsius", explica Ruf.
Spre deosebire de inima noastra, cea a unui animal care hiberneaza inca bate la o temperatura a corpului de un grad Celsius, pentru ca exista niste pompe specializate in indepartarea calciului, pompe care noua ne lipsesc.
Se pune intrebarea: de ce noi nu avem acele pompe? Stilul nostru de viata poate fi un factor.
Sunt specii care hiberneaza si la tropice. Si primatele hiberneaza
Oamenii au evoluat in Africa ecuatoriala, adanc, la tropice, unde si rezerva de mancare era constanta. Nu aveam nevoie sa hibernam pentru a scapa de conditiile grele.
Interesant e insa faptul ca chiar si la tropice exista destule specii care hiberneaza. Cu cat se cauta mai mult, cu atat mai multe sunt descoperite. De exemplu, exista o specie (Nycticebus pygmaeus) de primata mica asiatica, fara coada, cu ochi mari, care se deplaseaza foarte incet si care hiberneaza in serii de pana la 63 de ore, in perioada decembrie - februarie.
Descoperirea e mai cu seama importanta in contextul in care e vorba de primate, aceeasi familie care include maimutele si oamenii, si arata faptul ca hibernarea poate fi gasita chiar si in randul primatelor, ca e mai raspandita decat ne-am astepta.
Spre deosebire de aceasta specie, omul si chiar stramosul sau, sunt mai impunatoare, de statura mare. Suntem pradatori de top si putem vana chiar animale mai mari decat noi. Nu a fost nevoie sa hibernam pentru a scapa de alti pradatori.
In plus, in general animalele care hiberneaza sunt mici, cantarind, in medie, 70 de grame. Exista si exceptii - ursul - insa acestea nu hiberneaza la fel de adanc ca alte vietuitoare.
Ce s-ar intampla daca am hiberna?
La capitolul dezavantaje, daca oamenii ar hiberna, sunt multe puncte. Animalele, atunci cand hiberneaza, sunt practic lipsite de sistem imunitar, expuse infectiilor.
In plus, daca am hiberna, ne-ar fi afectata memoria. Un studiu din 2001, realizat la Universitatea din Viena, a aratat ca veveritele care fusesera invatate sa iasa dintr-un labirint au uitat asta in timpul hibernarii.
Asta nu inseamna, insa, ca oamenii de stiinta nu exploreaza posibilitatea de a gasi o metoda prin care oamenii sa hiberneze. Anestezistul Rob Henning, de la Universitatea Groningen, din Olanda, lucreaza cu NASA exact la acest capitol.
Astronautii ar putea ajunge pe Marte in stare de hibernare
Potrivit acestuia, hibernarea ar oferi nenumarate beneficii astronautilor, ar reduce costurile (pentru ca s-ar trimite mai putine provizii in spatiu) si le-ar proteja sanatatea. Unul dintre cele mai obositoare activitati pentru astronautii care se afla in statiile spatiale este faptul ca trebuie sa faca exercitii fizice timp de sase ore pe zi. Altfel, muschii si oasele lor s-ar atrofia. Daca ar hiberna, ar scapa de acest chin, explica Henning.
Ursii, de exemplu, sunt singurele mamifere cunoscute care nu pierd din masa osoasa in timpul hibernarii, a aratat un studiu din 2008.
In plus, se pare ca hibernarea protejeaza si de radiatii, iar asta ar fi cu adevarat important in spatiu, mai spune el. In prezent, oamenii nu pot sta in spatiu mai mult de un an. Altfel, riscul lor de cancer ar incepe sa creasca.
Daca oamenii ar intra in hibernare, atunci si durata misiunilor ar putea sa creasca. Nu se stie insa daca, odata treziti, ar sti unde se afla sau de ce.
Sursa: http://www.ziare.com/life-style/animale/de-ce-nu-hiberneaza-oamenii-1397160
----------------------------------------------------------------------------------------
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu