Pagini de interes

joi, 28 februarie 2013

Sarmizegetusa Regia din Munții Orăștiei, a trecut in administrarea Consiliul Județean (CJ) Hunedoara. In ce masura solutia este SALVATOARE, vom vedea in perioada urmatoare!

 
Începe amenajarea zonei Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei.
Administrarea cetății Sarmizegetusa Regia, preluată de CJ Hunedoara.
 
Consiliul Județean (CJ) Hunedoara a decis să preia de la Ministerul Culturii patrimoniul cetății dacice Sarmizegetusa Regia din Munții Orăștiei, devenind astfel administratorul monumentului istoric protejat UNESCO, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Consilierii județeni din Hunedoara au votat, miercuri, pentru preluarea patrimoniului cetății dacice Sarmizegetusa Regia de la Ministerul Culturii, Consiliul Județean devenind astfel administratorul monumentului și urmând să înființeze, printre altele, un muzeu în care să fie expuse descoperirile făcute în preajma cetăților.
 

"De foarte multă vreme dorim să preluăm în administrare cetățile dacice. Am început cu Sarmizegetusa Regia. Practic, cu tot cu zona de tampon a monumentului istoric protejat UNESCO, am preluat aproape 19 hectare de teren", a spus președintele CJ Hunedoara, Mircea Moloț.
Potrivit acestuia, autoritățile județene intenționează să exploateze potențialul turistic al cetăților dacice, fiind pregătite în acest sens mai multe proiecte, inclusiv pentru protejarea monumentelor UNESCO.

"Vom înființa un muzeu unde să fie expuse toate exponatele descoperite în proximitatea cetăților dacice, pentru ca piesele arheologice să nu mai fie transferate la muzeele din alte județe. Avem proiecte legate de paza și conservarea siturilor istorice. Cred că în câteva luni de la preluarea în administrare a cetăților dacice toate aceste lucruri vor fi posibile”, a afirmat președintele CJ Hunedoara, adăugând că pentru atingerea acestor obiective vor fi accesate și fonduri nerambursabile europene.

Cetățile dacice de la Sarmizegetusa Regia, Costești-Cetățuia, Blidaru, Luncani-Piatra Roșie, Bănița și Căpâlna (Alba) au fost incluse pe lista UNESCO în anul 1999.
De atunci, autoritățile județene din Hunedoara au solicitat, în mai multe rânduri, preluarea acestora în administrare, dar proiectele s-au blocat în diverse stadii.

Publicat Joi, 28 februarie 2013
 
======================================
=======================================================
=====================================================================
 
Locuri de legenda din Romania.
Sarmizegetusa Regia
 
Sarmizegetusa Regia, este situata la cca. 30 km la sud de Orastie. Istoricii estimeaza construirea lor in secolele III – II i.e.n, insa sunt si calcule raportate la ziua solstitiului de vara, din care reiese o vechime cu 600 de ani mai mare.

 Monumentul “soarele de andezit” este foarte asemanator cu celebrul calendar Maya. Construirea acestui monument ramane un mister, tinand cont ca materialele au fost aduse de la Magura Calan, la cel putin 100 km departare. Marele sanctuar rotund este si el foarte asemanator cu cel de la Stonehenge, creand impresia ca planurile au fost desenate de acelasi om.

 Ruinele care au infruntat veacurile dezvaluie, cu glasul lor de piatra, franturi din ceea ce a construit podoaba si mandria statului dac odinioara.

 Nu departe de ruinele cetatii, se gasesc resturile unor constructii cu caracter religios. “Sanctuarul Mare” si “Sanctuarul Mic rotund”. Blocurile de piatra ale “Sanctuarului Mic” sunt asezate intr-o anumita succesiune, simbolizand razele soarelui si avea un rol calendaristic. Este alcatuit din 114 piese, dintre care 13 sunt lespezi care separa 13 grupuri de stalpi cu urmatoarea structura: 8 grupe de cate 8 stalpi, 1 grupa de cate 7 stalpi, 3 grupe de cate 8 stalpi si o grupa de cate 6 stalpi.
“Sanctuarul Mare” este compus din 3 cercuri concentrice, avand o axa de simetrie si o axa a pragurilor. Cercul exterior este alcatuit din 104 blocuri de andezit lipite unul de altul. Cercul urmator este format din 210 piese, dintre care 30 sunt lespezi de separare a 30 de grupari a cate 6 stalpi. Cel de-al treilea cerc este format din 4 grupuri de lespezi ce separa 4 grupari de stalpi. Absida centrala este alcatuita din 2 grupari de lespezi ce separa 2 grupari de stalpi.

 Dupa calculele efectuate s-a descoperit ca 47 de circumferinte ale “Sanctuarului Mic” corespund la 13 ani astronomici, dupa care mai este necesara o corectura de o zi. Din aceste calcule a rezultat ca dacii aveau un calendar bazat pe ciclurile a 13 ani, iar un an avea 47 de saptamani. “Sanctuarul Mic” fiind impartit in 13 grupe, realizandu-se inceperea unui nou an dacic numai in prima zi a unei grupe – a unei saptamani, iar toate cele 13 zile de inceput ale celor 13 grupuri sunt, in decurs de un ciclu, o singura data inceput de an.

 Dupa absida centrala a “Sanctuarului Mare” s-a ajuns la concluzia ca anul era impartit in trei trimestre de 13, 21, si din nou 13 saptamani. Interesant este faptul ca cele 21 de saptamani corespund “perioadei vegetative” a vitei de vie si altor cateva culturi, perioada ce probabil constituia o durata distincta din an, mai ales pentru un popor de agricultori si pastori.

In aceste locuri s-au gasit diverse obiecte, monede, arme, diverse vasuri de ceramica, dovezi graitoare ale vietii ce s-a desfasurat pe aceste meleaguri. Dupa un vas de ceramica ce purta stampila Decebalus per Scorilo (Decebal fiul lui Scorilo) au dat posibilitatea cercetatorilor sa considere asezarea ca existand in vremea cand Dacia a fost condusa de Burebista si apoi de Decebal.
 
Cum puteti ajunge la Sarmizegetusa Regia Pentru a ajunge la Sarmizegetusa Regia (azi localitatea Gradistea de Munte, comuna Orastioara de Sus) puteti lua un tren pana in municipiul Orastie. Acolo se gasesc autobuze care duc la comuna Costesti. Tot aici, se gaseste cazare pentru toate buzunarele. Se pot vizita cetatile Costesti si Blidaru, traseele sunt mici si usoare de aproximativ o ora. Cetatea Blidaru este putin mai greu de gasit, mai ales in lipsa unui ghid. Drumul este o poteca de padure care trece pe langa un gard si destul de dificil de gasit. Cel mai bine este sa intrebati localnicii.
 Samizegetusa Regia se afla la 20 de km de satul Costesti, iar distanta poate fi un obstacol daca nu aveti masina proprie. Drumul este marcat si usor de urmat.
============================================
======================================================
==============================================================

4 comentarii:

  1. Sanctuarele de la Sarmizegetusa. Sarmizegetusa Regia.The Sacred Aria. Cu nimic mai prejos fata de Gobekli Tepe,Turcia ori Stonehenge,Anglia.
    ======================
    http://romaniamegalitica.blogspot.ro/2012/11/sanctuarele-de-la-sarmizegetusa.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Este cam tarziu aceasta preluare. Stiu ca veti spune ca niciodata nu e prea tarziu. Adevarat, asa este, dar daca cititi cite stricaciuni au fost facute (gauri de la cautatorii de aur, distrugeri), va spun eu, e f tarziu. De fapt gasiti si pe acest site si pe altele, despre problemele cu hotii din zona si nu numai. Dar sa privim cu optimism si sa salvam ce se mai poate salva din istoria noastra. Bibliotecarul

    RăspundețiȘtergere
  3. chiar asa, se mai poate salva ceva din istoria noastra? imi pare rau, nu am cum, nu am de ce sa fiu optimista

    RăspundețiȘtergere
  4. este imposibil sa ne uitam la Sarmizegetusa sisa nu ne gandim imediat la Stonehenge...
    aici este articolul meo, sper ca va place:

    http://www.scribd.com/doc/116721558/CONSIDERATII-ASUPRA-SARMIZEGETUSEI

    RăspundețiȘtergere