Pagini de interes

vineri, 8 iunie 2012

Sarmizegetusa. Agitatie mare in jurul Sarmizegetusei. Se foloseste tehnologie de varf, dar se pastreaza secretele. Orasul secret de sub Sarmizegetusa? BBC şi Discovery, scanează Sarmizegetusa ascunsă! Ministrul Culturii, se agita si el. Ce sa fie totusi?


In 1993, Romania demara o ampla campanie de punere in valoare a cetatilor dacice de la Gradistea. Un studiu multidisciplinar efectuat la fata locului a pus in evidenta faptul ca sub ceea ce este acum decopertat exista un urias ansamblu arhitectonic, un ansamblu militaro – civil compact, cu mai multe nuclee, intins pe o suprafata de peste 200 de kilometri patrati.



Acest oras ingropat este predacic si e foarte bogat in aur. Specialistii romani au intocmit niste planuri de detaliu cu siturile subterane nedecopertate, pe care le-au strans intr-un dosar trimis Ministerului Culturii si Cultelor. O copie a planurilor a ajuns insa si la cautatorii clandestini de comori, care au relatii puternice in zona clasei politice.
Hotii stiu acum cu exactitate unde sa caute.



In mod ciudat, posibilitatea ca vestigiile din Muntii Orastiei sa fie scoase de pe lista UNESCO, merge mana in mana cu deja celebrul scandal al bratarilor dacice. Dupa cum se stie, ele au fost gasite in siturile de la Gradistea de catre hotii de comori si scoase apoi clandestin din Romania. Au ajuns in Statele Unite, unde un colectionar american de buna credinta a anuntat oficialitatile ca aceste artefacte se comercializeaza pe piata neagra. Ulterior statul roman a recuperat o parte din ele si a demarat o ancheta. In mod uluitor, numele unor politicieni de calibru, precum Adrian Nastase si Dan Iosif au fost asociate cu disparitia bratarilor. Cei doi au fost banuiti ca ar fi intermediat traficarea in tara a doua tezaure sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia,
respectiv 15 bratari dacice de aur.


Conform unor informatii neoficiale, subsolul din zona Gradistei a fost sondat din satelit de catre rusi pe la inceputul anilor ‘90. Rusii vorbeau despre situri antice, dar si preistorice necunoscute inca in zona Gradistei. Coroborand aceste date cu informatiile unor scriitori antici, care spuneau ca dacii au taiat si au zidit muntii, Guvernul Romaniei a cerut aflarea adevarului. Astfel, intre anii 1993 si 1999, in perimetrul fortificatiilor dacice de la Gradistea s-au desfasurat cercetari pe mai multe discipline, pentru realizarea unui studiu de ansamblu privind zona arheologica. Cercetarile au fost demarate de Ministerul Lucrarilor Publice, Ministerul Culturii si Ministerul Cercetarii. Ele aveau drept scop delimitarea fizica a complexului de fortificatii prin alte metode decat sapaturile arheologice, si chiar elaborarea unei strategii de punere in valoare a constructiilor preistorice de la Gradistea.


Abia in urma acestui studiu, care sa detalieze ce si unde trebuie sapat, urma sa aiba loc decopertarea, restaurarea, conservarea siturilor si transformarea zonei intr-o rezervatie arheologica nationala, punct turistic de importanta deosebita, cu protectie armata din partea jandarmeriei, care urma sa opreasca ofensiva jefuitorilor de comori. Rezultatele, care nu au fost date oficial publicitatii, sunt uluitoare. Fortificatiile nu reprezinta doar cetati disparate asezate pe culmile muntilor, ci un ansamblu compact, o asezare militaro-civila montana, cu mai multe nuclee, intinsa pe o suprafata de 200 de kilometri patrati. Majoritatea vestigiilor sunt inca acoperite de pamant.


Din comisia formata au facut parte specialisti pentru detectarea straturilor de profunzime prin magnetometrie, specialisti in probleme hidrotehnice, arheologi, ingineri constructori, arhitecti si specialisti in geodezie. Ceea ce spuneau anticii s-a confirmat. Fortificatiile sunt deosebit de complexe si sunt suprapuse, in multe locuri, pe asezari mai vechi. Pentru a avea o imagine a modului in care s-a lucrat, dam exemplul grupului format dintr-un geodez si un specialist in magnetometrie. Geodezul, regretatul general de divizie Vasile Dragomir, cauta zonele de relief care pareau transformate pentru utilitati militare. Al doilea instala magnetometrele si trasa profilul subsolului in zona indicata.


Magnetometrul este un aparat care poate radiografia si pune in evidenta elementele din subsol, la adancimea dorita de operator. In acest caz sondajul a mers pana la o adancime de opt metri. Asa au fost descoperite constructiile scufundate in pamant, dar si incintele subterane care i-au uluit pe cercetatori. Conform datelor din studiu, mega-asezarea regilor daci este situata pe masivul Sureanu, munte care coboara catre est, nord si vest in Podisul Transilvaniei, intre raurile Sebes si Strei.


„La inceput ne-am intrebat cum a fost posibil ca timp de cinci ani dacii sa poata tine piept asaltului unei armate uriase, bine inzestrate, cum era cea a romanilor. Mai ales ca era condusa de unul dintre cei mai buni strategi pe care i-a avut Roma vreodata. Raspunsul l-am gasit la fata locului: folosirea eficienta a terenului printr-un complex militaro-civil. Dacii au construit, in primul rand, la poalele muntelui, in nord si vest, un zid de aparare foarte lung, deoarece sistemul era cel mai vulnerabil in acea directie. Ceva in genul zidului lui Hadrian din Scotia, lung de 170 de km. In interior, fiecare inaltime a fost terasata de jos in sus. Fiecare terasa, cu latimi diferite, era aparata de ziduri. Pe culmi au fost construite una sau mai multe cetati fortificate, de diferite dimensiuni. S-a mers pana acolo incat fiecare cvartal al unei aglomeratii urbane mai mari era la randul lui aparat de un zid propriu. In studiu, eu numesc «modul» fiecare aglomerare urbana. Modulul poate fi inteles si ca un cartier mai mare, intins pe cateva hectare, al imensei fortificatii. In acest fel, un modul era aparat de mai multe ziduri dispuse concentric. Distantele de la o aglomerare urbana la alta sunt mici, in general de cateva zeci de metri. Distantele cele mai mari de la un nucleu fortificat la altul nu depasesc patru kilometri. Fiecare aglomerare are locuintele si sanctuarele ei, asa cum apar si la Sarmisegetuza Regia, cea cunoscuta pana acum. Intre aceste nuclee exista insa numeroase terase amenajate cu urme de locuire stravechi, mai vechi decat perioada dacica clasica. De asemenea, asezari civile se gasesc peste tot pe vaile apelor dintre munti. Totul pe o suprafata de aproximativ 200 de kilometri patrati. Intreaga zona este acoperita de un paienjenis de drumuri antice construite foarte interesant. Intr-o zi am stat mai bine de o jumatate de ora in ploaie pe un asemenea drum sa vad ce se intampla. Apa curgea la dreapta si la stanga, dar nu si pe drum, atat de bine este facut sistemul de drenaj de sub ele. Singura bresa a sistemului de fortificatii a fost neglijarea laturii sud-estice, considerandu-se ca panta abrupta a muntelui e un obstacol natural suficient. Aceasta neglijenta a fost fatala dacilor. Imparatul Traian a urcat cu trupele chiar pe acolo si a atacat apoi fortificatiile de sus in jos“,
ne-a spus regretatul general de armata Vasile Dragomir.


Un oras predacic subteran. Cea mai importanta descoperire din Muntii Orastiei o reprezinta incintele subterane. In zona numita Vartoape, pe o suprafata de aproximativ patru kilometri patrati exista 75 de gropi conice, de diferite dimensiuni, unele cu diametre de pana la 70 de metri. Aparatele au detectat foarte multe incinte paralelipipedice care comunica intre ele precum camerele unei locuinte. Este vorba de incinte naturale modificate de mana omului. Multe dintre ele comunica cu platoul de deasupra prin drumuri antice. De la aceste incinte pleaca mai multe tuneluri catre muntii din apropiere, unele partial prabusite. Unul merge chiar catre sanctuarele din Sarmisegetuza Regia, unde, de asemenea, au fost detectate cateva incinte subterane. In urma masuratorilor a rezultat ca in zona Vartoape si in imediata apropiere se afla vestigiile cele mai impresionante ale complexului, inclusiv sanctuare, constructii cu o vechime mult mai mare deca cele de la Sarmisegetuza. Conform studiului itocmit, acest oras subteran si constructiile de la suprafata, mult mai numeroase decat cele de la Sarmisegetuza Regia, au constituit centrul fortificatiilor, cu alte cuvinte centrul mega-orasului regilor daci, sau al cui va fi fost mai inainte. Arheologii din zona au fost, si sunt, mai putin entuziasti in legatura cu aceasta descoperire si mai retinuti in declaratii.



„Pe Culmea Vartoapelor se afla o intinsa asezare dacica, iar culmea, stancoasa, calcaroasa, e impanzita de mici grote care uneori iau aspectul unor pesteri. Pe micile platouri de la gura catorva au fost descoperite fragmente ceramice dacice“, sustine arheologul Ioan Glodariu, muzeograf la muzeul din Deva. Acesta considera ca terasele si cetatile erau dens populate pe vremea dacilor. Mai mult, fiecare terasa locuita era aprovizionata cu apa, atat locuintele, cat ai atelierele de fierarie, prin conducte care captau izvoare de la distante apreciabile. Foarte interesant este faptul ca aceste conducte de apa subterane aveau, din loc in loc, chiar decantoare.


Hartile oficiale au ajuns la hotii de comori

Dosarul cu planurile siturilor antice nedecopertate, gasite de echipa speciala de cercetatori, a fost multiplicat in patru exemplare, care au fost trimise la MLPAT, Institutul Pro Domus, Ministerul Culturii si UNESCO. Alexandru Mironov a inclus cetatile pe listele UNESCO. Urma sa se initieze o ampla campanie de sapaturi arheologice si sa se realizeze un centru turistic exceptional. Programul a fost insa stopat, iar copii ale dosarului cu hartile siturilor au ajuns la hotii de comori.

Astfel reusesc acesti hoti sa mearga la punct ochit, punct lovit, pe un teritoriu atat de mare. Singurul impediment in calea acestora este acum UNESCO, care e cu ochii pe siturile de la Gradistea. De aceea se tot lanseaza ideea, de origine romaneasca, cum ca cetatile vor fi radiate din patrimoniul mondial.
„Nu se scoate nici un obiect UNESCO de pe liste. Asta e o prostie. Sigur cineva incearca sa vanda si Sarmisegetuza. Asta e singura explicatie“,
 este de parere Alexandru Mironov. Ramane insa o intrebare extrem de importanta: cine le-a dat hotilor planurile secrete ale complexului si, implicit, planurile comorilor de la Sarmisegetuza?
Din analiza ulterioara a datelor a rezultat ca cea mai mare parte a acestei asezari, uriasa pentru antichitate, a fost construita inainte de perioada dacica. Mai mult, comorile cautate acum de hoti au fost ingropate inainte de perioada clasica a civilizatiei dacice. Lucru deductibil prin logica comuna: daca romanii cuceritori au strans tot aurul gasit la fata locului, de ce se mai gasesc comori de ordinul zecilor de kilograme in aceasta zona?
Sursa:


Celebrul post britanic de televiziune a folosit sateliţii şi o tehnologie numită LIDAR cu care a scanat împrejurimile incintei sacre din capitala dacică. Aşa a descoperit o echipă de la BBC în Sarmizegetusa Regia urme ale construcţilor romane. Rezultatele sunt spectaculoase, spun cei de la BBC, dar preferă deocamdată să păstreze secretul asupra descoperirii lor. Arheologii români vor primi o copie a hărţii obţinute astfel doar după difuzarea documentarului, la sfârşitul verii.

Filmările pentru coproducţia BBC – Discovery Channel s-au derulat şi la Sarmizegetusa Regia, după ce indicii interesante, ce rămân deocamdată secrete, le-au fost oferite producătorilor de o scanare din satelit.


BBC lucrează de anul trecut la acest proiect despre Imperiul Roman şi despre cum tehnologia prin satelit îi ajută pe arheologi să descopere noi situri arheologice romane. Filmările la documentar au început în martie şi, de cinci săptămâni, echipa BBC s-a plimbat de-a lungul fostului imperiu şi a filmat în Italia, Tunisia, Iordania, iar, la final, a poposit în Munţii Orăştiei, la Sarmizegetusa Regia, fosta capitală a dacilor, cucerită de romani în urma a două războaie grele:
“BBC e aici pentru că lucrăm la un documentar despre Imperiul Roman şi despre cum tehnologia prin satelit ne ajută să descoperim noi situri arheologice în tot imperiul. În România, şi în special, în această parte a României, există o moştenire culturală foarte bogată şi suntem foarte interesaţi să descoperim urmele romane”,
 spune Louise Bray, producătorul documentarului. Coproducţia BBC-Discovery va avea 90 de minute şi este dedicată special Imperiului Roman, o temă foarte bine primită de telespectatorii posturilor. Proiectul a demarat în septembrie 2011, dar filmările efective au început de-abia în luna martie. Munca de teren se finalizează odată cu cadrele filmate sus, în Munţii Orăştiei, iar partea interesantă apare în documentele la care deocamdată are acces doar “staff-ul” documentarului. De altfel, membrii echipei au fost îndeajuns de secretoşi pe toată durata vizitei lor şi au preferat să oprească filmările de îndată de ziariştii români au ajuns în zonă.

Contractul de confidenţialitate încheiat cu autorităţile şi arheologii români i-a împiedicat şi pe aceştia să dea prea multe date despre materialul BBC, dar entuziasmul specialiştilor care au fost alături de echipa de filmare e relevant:
“Sigur că acest documentar e foarte important pentru arheologi, pentru că această colaborare cu BBC-ul nu înseamnă doar o colaborare cu o televiziune superprofesionistă, care dă informaţie curată, care promovează în felul acesta situl, dar ne oferă şansa să avem şi rezultatele investigaţiilor făcute cu noua tehnică LIDAR privind situl de la Sarmizegetusa. Şi, din punct de vedere ştiinţific, asta va fi un pas mare înainte”,
 a declarat profesorul universitar Gelu Florea, coordonatorul şantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia.


Cu laserul prin istorie
Producătoarea documentarului, Louise Bray, este arheolog şi pasionată de istoria veche. Pe teren, la cetăţile dacice, a însoţit-o chiar şeful de şantier de pe sit, profesorul universitar dr. Gelu Florea, cea mai autorizată sursă în ceea ce priveşte Sarmizegetusa Regia. Toţi românii trebuie să aştepte însă difuzarea coproducţiei pentru detalii. Cert este că ziariştii britanici au folosit sateliţii postului pentru a “scana” teritoriul fostului imperiu în căutarea de situri care nu şi-au spus încă ultimul cuvânt. “Ceva” a atras atenţia lor către Sarmizegetusa Regia şi nu către ruinele romane de la Ulpia Traiana.

Louise Bray, producătoarea documentarului, observă că bogăţia Munţilor Orăştiei nu se rezumă la comorile arheologice, ci cuprinde atât natura, cât şi oamenii.

Louise Bray a decis să includă situl din Munţii Orăştiei în proiectul ei şi, pentru a obţine detalii interesante asupra a ceea ce pământul ascunde în zonă, a închiriat un avion pe care s-a montat echipamentul LIDARLight Detection and Ranging. “BBC foloseşte acum un tip de tehnologie numită LIDAR, în care postul a investit sume importante, şi aceasta ne-a descoperit o nouă imagine, o imagine foarte largă a pădurii care înconjoară acest sit. Este o descoperire foarte interesantă, parte din ea se cunoştea dinainte, este vorba despre o structură romană de apărare, credem noi, dar nu suntem siguri 100%.

Descoperirea este foarte importantă pentru că este pentru prima dată când această structură poate fi observată integral, deci putem vedea marele plan al cetăţii pentru prima dată”. Este tot ce a dezvăluit producătoarea britanică despre descoperirea din sol apărută după ce tehnologia LIDAR a “bombardat” solul sitului cu impulsuri luminoase, oferind o imagine clară a ceea ce ascunde natura. Dacă echipa BBC a “decupat” din harta obţinută din satelit doar o structură romană, arheologii români cred că tehnologia LIDAR le va aduce detalii si despre ruinele dacice: “Imediat după difuzarea filmului, din august încolo, vom primi aceste hârtii. Aşteptăm să vedem imaginile şi sunt convins că această nouă tehnică pune în evidenţă tot felul de structuri care altminteri din fotografie aeriană nu se văd. Trebuie să vă imaginaţi tot acest deal fără vegetaţie, văzut de la înălţime, ceea ce din punctul nostru de vedere spune foarte mult, mult mai mult decât ce se vede cu ochiul liber, de la nivelul solului”, crede profesorul Gelu Florea. Doar din toamnă vom şti, după ce arheologii români vor viziona imaginile, dacă descoperirea BBC schimbă teoriile în ceea ce priveşte istoria capitalei dacice.


Promovare pentru patrimoniu
Louise Bray a ajuns în luna februarie pentru prima dată în România, în “recunoaştere”:
“Era zăpadă multă şi atunci nu am reuşit să văd mare lucru, dar acum sunt entuziasmată de ceea ce este aici. Această parte a României este frumoasă, ne bucurăm de clipele trăite, oamenii sunt superbi, arheologii sunt minunaţi, timpul – uitaţi este o zi însorită perfectă, deci trăim un timp minunat şi suntem mulţumiţi că am venit. Avem şi noi în UK o mulţime de monumente, dar aici totul este inedit, situl şi natura. Noi nu mai avem nici lupi, nici urşi şi nici suprafeţe atât de mari de asemenea pădure”,
spune producătoarea a cărei echipă a fost mereu însoţită în teren de un vânător cu puşca în spate.

“Echipa de cercetare a vrut să includă Sarmizegetusa Regia în film şi nu ne pare deloc rău. Am început să citim despre sit şi apoi am luat legătura cu domnul Gelu Florea. Pentru acest program am filmat în alte trei ţări: Imperiul Roman se întindea mai demult pe o suprafaţă unde acum sunt 16, chiar mai multe ţări. Noi am ales doar patru ţări dintre acestea unde să ne filmăm documentarul, am filmat în Tunisia, în Africa de Nord, am filmat în Iordania şi, de asemenea, în Italia. România este a patra ţară unde filmăm”.

Pe directorul Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina (PNG), Lucian Stratulat, adresa BBC l-a surprins: nici că se putea promovare mai bună atât pentru monument, cât şi pentru întreaga zonă protejată: “Când am văzut prima dată adresa de la BBC prin care ne cereau acceptul să filmeze în cetăţi am rămas plăcuţi impresionaţi, pentru că nu ne-am aşteptat ca parcul să fie promovat în acest fel, şi prin folosirea unei tehnologii de vârf. Bineînţeles că ne-am dat acceptul imediat, chiar am promis echipei de filmare că îi vom sprijini cu tot ce se poate. Acest documentar înseamnă foarte mult nu dar pentru cetăţile dacice, dar şi pentru Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina. Vă daţi seama că prin realizarea acestui documentar se realizează o conexiune între biodiversitate, tradiţie şi istorie. Zona este încărcată de istorie, iar promovarea cetăţilor implică promovarea parcului natural a cărui valoare este de necontestat.

Arheologii români au spus demult că doar 3 la sută din vestigiile vechii capitale a Daciei au fost până acum scoase la lumină, restul rămânând ascunse sub pământ.

Tehnologia specială folosită poate oferi şi specialiştilor parcului date despre biodiversitatea din zonă”; în timp ce preşedintele Consiliului Ştiinţific al PNG, cercetătorul Radu Stelian, care a discutat minute bune cu englezii despre minunăţiile naturale din zonă, crede:
“Pe lângă siturile arheologice, până şi natura de aici, care e magnifică, are şi ea valenţe de patrimoniu UNESCO. Europa descoperă că românii au şi ei ceva interesant, că România are o cultură şi o civilizaţie veche”.
Vestea că o televiune precum BBC filmează în cetate, a făcut turul sitului. Toţi turiştii au tras de departe cu ochiul la echipa care se plimba şi filma la pas în pădurea din jurul incintei sacre şi toţi au sperat că documentarul va îmbunătăţi imaginea României în lume.

Audienţă de milioane
Documentarul va fi difuzat în luna august de BBC, apoi în septembrie de Discovery SUA, aşa că zeci de milioane de oameni vor afla informaţii şi vor vedea imagini din fosta capitală a Daciei, Sarmizegetusa Regia:
“Noi avem o audienţă estimată de 30, până la 40 de milioane de oameni în întreaga lume: în UK, America, Europa, Asia şi Australia, practic peste tot în lume, deci e o ocazie minunată de a arăta lumii ce parte minunată a României este aceasta şi să le dea de înţeles cât de importantă era această lume în vremea romanilor”,
crede Louise Bray. O lume despre care ştiu puţine până şi turiştii români – în lipsa unei finanţări continue şi suficiente, la care se adaugă condiţii de lucru primitive, arheologii au făcut puţine descoperiri, dar şi datele publicate nu are cine să le expună turiştilor interesaţi în lipsa unui ghidaj de specialitate în cetăţile dacice.

Câţi dintre români ştiu de exemplu că:
“Situl de la Sarmizegetusa este foarte mare: ultima ridicare topografică pe care am terminat-o toamna trecută, cu ajutorul profesorului Rus de la Facultatea de Geografie din Cluj, ne arată un sit care are şase kilometri lungime pe ax, peste 250 de terase antropogene, amenajate în antichitate, se întinde pe aproape 400 de hectare de teren plan, deci vă daţi seama că e mult şi de-abia acum avem o dimensiune reală a tot ce s-a întâmplat aici în antichitate”,
 spune universitarul clujan, care aşteaptă cele 10 milioane de lei alocate deocamdată pe hârtie de fostul Executiv: “Sumele alocate de Bucureşti ne ajută foarte mult, este vorba de acel program multianual anunţat de Ministerul Culturii şi care sperăm să-l putem pune în aplicare din această vară cel târziu, pentru patru ani şi, dacă toate lucrurile merg bine, vom lucra şi la Sarmizegetusa, dar şi în alte centre dacice din zonă”.

Lipsei de informaţie i se adaugă şi infrastructura deficitară, pentru că drumurile numai trasee turistice nu par. Louise Bray a caracterizat accesul către Sarmizegetusa Regia ca fiind “bumpy”:
“Drumul către sit este plin de hârtoape şi este un pic peste mâna turiştilor să vină aici. Au nevoie de o maşină 4×4, dar este un sit atât de frumos încât cu certitudine aş face efortul să vin aici, dacă aş fi un turist care ar vizita România şi în mod special aceasta parte a ţării. Este un sit minunat, iar drumul n-ar trebui să-i impiedice pe oameni să vină”.
Englezii chiar glumesc – cu siguranţă, pe vremea romanilor, drumurile erau mai bune.

Tehnologia LIDAR
Light Detection and Ranging (LIDAR) este o tehnică activă de teledetecţie cu ajutorul căreia se pot obţine date de o acurateţe ridicată despre topografia terenului, vegetaţie ori diverse structuri şi construcţii. Potrivit specialiştilor, această tehnologie foloseşte trei sisteme de bază – scanarea laser care măsoară distanţele cu precizie, plus sistemul de poziţionare global (GPS) şi Inertial Measurement Unit (IMU) pentru înregistrarea orientării. Tehnologia presupune folosirea de calculatoare cu capacitate ridicată de stocare şi calcul. Cu ajutorul scanării laser, sunt înregistrate diferenţele de timp dintre impulsurile laser trimise din avionul ce efectuează zborul şi cele reflectate de suprafaţa topografică. Un receptor GPS montat pe avionul care transportă tehnologia înregistrează poziţia continuă a acestuia.

În teren, este amplasată o staţie GPS pentru a corecta diferenţele, iar traiectoria de zbor să fie înregistrată extrem de precis. Sistemul IMU măsoară continuu înălţimea şi acceleraţia avionului. Datele despre topografia terenului cu sistemul LIDAR se obţin prin recepţionarea impulsurilor laser într-un anumit interval de lungime de undă, cunoscut ca “banda infraroşu apropiat”.

Avantajul tehnologiei LIDAR apare datorită fasciculului laser care penetrează vegetaţia indiferent cât este de densă. Aceeaşi tehnologie a fost folosită de arheologii care au descoperit oraşul maiaş Caracol – în acest caz, oamenii de ştiinţă au apelat la LIDAR, adică au folosit semnale laser care au penetrat jungla şi au reflectat dinspre pământ o imagine 3D a sitului Caracol, unul dintre cele mai mari oraşe din istoria maiaşă. Au fost îndeajuns 10 ore de măsurători cu ajutorul laserului, făcute în patru zile, pentru ca tehnologia să pună la dispoziţia arheologilor o hartă mult mai detaliată decât ce obţinuseră specialiştii după un sfert de secol de cercetări la sol. Folosită în arheologie, tehnologia LIDAR arată exact mărimea sitului, limitele lui şi construcţiile în terase.
BBC şi Discovery scanează Sarmizegetusa ascunsă
By Laura Oană – 3 May, 2012



Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a atras atenţia, vineri seara, 25 mai, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia, că dacă nu se acţionează cu maximă urgenţă,
cetăţile dacice riscă să fie scoase de pe lista UNESCO.

"Riscul este foarte mare, dacă vin şi văd că nu am făcut nimic", a declarat ministrul Culturii, care a vizitat în cursul zilei de vineri Sarmizegetusa Regia, despre care a spus că este "ştampila, sigiliul naţiunii noastre".

"Chestiunea e gravă", a afirmat Diaconu, care a adăugat că "arborii de acolo par mai importanţi decât vestigiile". "E de neînţeles lucrul acesta", a adăugat demnitarul.

"Cetăţile dacice sunt protejate UNESCO. Ce facem noi cu asta? Nimic. Şi dacă cumva vine un control UNESCO? Pierdem statutul. Deci, dacă nu facem ceva cu urgenţă maximă, pierdem statutul de protecţie UNESCO pentru cetăţile dacice", a punctat oficialul.

Diaconu criticat ''suprapunerea'' de orgolii personale, nesfârşite, între specialişti, administratori. ''Eterna problemă a României. Al cui e locul, obiectul, cine e şeful, cine comandă aici. Unii zic că sunt ei, alţii că-s ei'', a mai spus Diaconu, care a adăugat că trebuie ''sparte'' orgoliile.

 Ministrul a afirmat că vrea să-i pună la aceeaşi masă pe cei din administraţia publică locală, de la Consiliul Judeţean Hunedoara, pe specialişti şi Ministerul Culturii, până va fi găsită o soluţie."Lucrurile mi se par extrem de simple şi de rezolvat imediat. Adică, să înceapă să lucreze toţi, fiecare pe meseria lui", a spus acesta. "Fiecare să facă ceva şi de maximă urgenţă", a adăugat Diaconu, care a apreciat că "e absolut dureros ce se întâmplă acolo". Ministrul a mai spus că va organiza peste două săptămâni şi jumătate o conferinţă de presă la Sarmizegetusa Regia.

Oficialul a precizat că sunt fonduri, fiindcă investiţiile sunt absolut minime. "Investiţiile nu sunt mari, problema e a noastră - de organizare, de coordonare", a spus acesta.

"Noi, ca stat, nu am făcut nimic, avându-le deja înscrise în UNESCO. (...). Riscul este foarte mare dacă vin şi văd că nu am făcut nimic. (...). Problema se pune exact aşa şi cu Brâncuşi. Ziceau să aducem osemintele lui Brâncuşi acasă. Am zis întâi să-l merităm pe Brâncuşi. Câtă vreme neglijăm total tot ce înseamnă ce a mai rămas de la Brâncuşi, cele două bârne sub care s-a născut. Şi alea sunt cumpărate de cineva. (...). Câtă vreme noi nu facem aici cultul Brâncuşi, noi nu-l merităm pe Brâncuşi. Întâi să-l merităm şi după aceea promit, mă zbat, mă duc, mă lupt, orice e legal de făcut ca să vină Brâncuşi acasă", a declarat Mircea Diaconu.
=============
===========================================
 
 
===============================================
=================================
================

Nu comentez, dar ceva se intampla!
La noi romanii, orice este posibil!
Sper ca graba, sa nu strice treaba!
Sa urmarim cu atentie!
Admin

33 de comentarii:

  1. in anii '98, p e cind eram redactor la paranormal, amprimit o veste pe care NU am avut voie sa o publicam...satelitii russti scanasera zona si gasisera 3 piramide sub pamint...MINISTRUL CULTURII DE ATUNCI CARAMITRU NU a permis dezgroparea si cercetarea zonei, iar noi a trebuit sa nu discutam despre asta..sint f curioasa daca o sa se faca ceva acum

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi interesant daca ai vrea sa detalizi.
      In ce consta stirea?
      Cine va interzis publicarea?
      Sub ce motivatii?
      Ai si alte date?

      Ștergere
  2. si totusi a scapat in presa, imi aduc aminte a fost o stire blitz si cam atat, din pacate

    RăspundețiȘtergere
  3. Am modificat : am pus mai multe poze, si toate la rezolutie mare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Filosofie pe bordura. Potcoave de dinozaur.
    http://filosofiepebordura.blogspot.ro/2012/06/potcoave-de-dinozaur.html?showComment=1339381623779
    ====================
    Admin,Romania megalitica
    duminică, 10 iunie 2012, 19:27:00 GMT−07:00
    @Tzipi, America Megalitica ,
    poate fi mai mult decat o eticheta!
    Poate fi cel puti un Blog distinct, de mare succes!
    Subiecte sunt cata frunza... cata piatra!
    Wow... si uite asa, putem avea si o Canada megalitica, Franta megalitica, UK... etc.etc. Eheeee.... cine se pune cu bloggerii? "Cultura si civilizatia megalitica in context mondial"!
    ======================
    Tzipi, iti cer iertare.
    Am translatat comentariul/propunere facut tie, pentru a fi citit si analizat (poate chiar de pus in opera) si de prietenii mei de aici, din Romania megalitica!
    In primul rand ma gandesc la Chris Miekina, care este un deschizator de drumuri, stiind faptul ca Polonia are o multime de site-uri megalitice! Hmmm .... ce interesant: Polonia megalitica, Italia megalitica, Cehia megalitica, Germania megalitica etc.etc.etc. Ar fi un "lant" de Bloguri, minim 5 stele/bucata!

    RăspundețiȘtergere
  5. CHARLES SE VINTURA DIN NOU PE AICI, IAR ALTII, LA FEL DE TIMPITI, DAU CU STINGU-N DREPTU...

    http://www.washingtonpost.com/world/europe/prince-charles-relaxes-on-trip-to-transylvania-after-diamond-jubilee-celebrations/2012/06/07/gJQAanzaKV_story.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vine pentru ca stie exact ce e aici....cine ne-a interzis? pai pe sleau iti spun kgb desigur nu sub forma asta dar de la ei au venit ordinele indirect

      Ștergere
  6. scuze am gresit nu kgb ei descoperisera, again scuze, ci confratii nostri de peste ocean, se pare ca masoneria nu voia ca sa se dezveleasca artefactele de sub cetate...in fine o sa se vada acum daca or sa deschida santierul arheologic ca nu aberez

    RăspundețiȘtergere
  7. Bine ca va agitati, daca se vor face prea multe valuri pe tema asta, poate dusmanii si hotii se vor replia sa fie mult mai eficienti. Ideea este ca de multe ori lupta trebuie sa fie rapida si facuta cu precizie-nu lovituri in eter ca poate iese ceva. Mai bine v-ati pregati voi pe voi insiva ca sa reusiti sa mai aparati ceva din tara asta. Nu zice nimeni sa fiti XMen,insa agresiunile asupra tarii sint de multe feluri,trebuie sa fiti atenti sa loviti precis si decisiv. Aveti dovezi ca X a vindut hartile alea..bine. Nu..mai bine nu ziceti de ele. Hotii pot deveni vigilenti si verifica inca odata si distrug si ultimele dovezi,dupa aceasta discutie pe net,

    RăspundețiȘtergere
  8. Vine si Charles-printul fals binevoitor,l-a gasit admiratia fata de Romania,si cumpara pamant aici. Nimic nu e intimplator. Furtuna care a lovit in vesul tarii la fel. Tesla afirma ca o explozie in Franta poate provoca un cutremur in Italia,acest vizionar ar fi putut sa ajute omenirea,in schimb datorita unor oameni mici si indoielnici drumurile pe care le-a deschis sau numai le-a intezarit,sint folosite pentru a face rau oamenilor, chiar pamintului. Poate veti gindi cine are interes sa distruga recoltele din vest,unde s-au cumparat o parte din paminturile romanesti de catre straini.Se vede treaba ca nu suficient de multe si au mai ramas romani incapatinati care nu vor sa si le vinda. Am vazut un barbat plingind la marginea pamintului cultivat si distrus si nu era un tembel. Poate si el va fi convins sa vinda data viitoare. Deci, dragi tovarasi de suferinta, miscati-va cu atentie printre interese dusmane si nu faceti greseli,pregatiti-va pentru ceea ce va veni asupra Romaniei,nici ploaia de foc,nici lacomia strainilor nu sint cel mai rau lucru. Este programata disturgerea romanilor. Eu cred ca in genele noastre avem puterea sa ne aparam pe noi si natura si pietrele acestui pamint,numai ca nu stim inca acest lucru,cu atit mai mult nu stim cum sa crestem in noi aceasta putere. Duceti-va acolo la Sarmisegetuza si aveti grija ce faceti. Cred ca eu voi pleca putin, nu conteaza unde, chiar si dincolo am impresia ca voi reusi mai mult in ceea ce vreau.

    RăspundețiȘtergere
  9. Louise Bray, este arheolog şi pasionată de istoria veche!!!!
    Wow ... iar eu credeam ... dupa infatisarea distinsei ... mai degraba ...
    officer CIA, MI5 sau ... al cui vreti voi!

    RăspundețiȘtergere
  10. Atentie: TROVANTI. Pietrele vii, pietrele care cresc. Pentru cei pasionati de acest subiect, va ofer urmatorul Link. De aici, porniti calatoria in lumea "trovantilor" din Romania, postare cu postare pentru a citi si comentariile:
    =========================

    http://romaniamegalitica.blogspot.ro/search?q=trovanti

    =========================

    RăspundețiȘtergere
  11. http://www.presstv.ir/detail/2012/06/19/247024/study-fuels-baltic-ufo-mystery/

    RăspundețiȘtergere
  12. Pai se spune ca Sarmisegetuza Regia este neocupata de Romani si acum se vine cu aceasta teorie cum , ca a fost cucerita de Romani , acum care este adevarul? si ce interese sunt la mijloc oare ?

    RăspundețiȘtergere
  13. ma tem de aceste descoperiri care sunt facute de catre straini.
    niciodata nu ma simt mai neputincios decat in cazul mostenirii noastre de la stramosi. ma rog doar ca ei sa fii reusit cumva sa protejeze mostenirea asta prin metode care nu pot fi intelese. asta e ruga mea.
    chiar daca in documentar ei vor dezvalui numai minciuni pt noi, adevarul probabil ca l-au descoperit deja. si asta ma doare.

    RăspundețiȘtergere
  14. Este ucigator de dureros ca noi nu suntem in stare sa ne protejam identitatea noastra. Trebuie sa vina altii sa ne distruga, sa ne dezmosteneasca de acest petic de pamant care se numeste Romania. Cel mai dureros lucru care se intampla este ca totul se face cu ajutorul celor care ar fi trebuit sa protejeze aceasta mostenire care ne-a fost lasata. Suntem un popor fara demnitate, fara scrupule, un popor care va disparea cu ajutorul nostru daca nu ne vom trezi macar in cel de-al 12 lea ces. Avem datoria de a lasa mostenire urmasilor nostri nu strainilor. Nu uitati ca multi si-au jertfit viata pentru ca noi sa existam. Nu ne exterminati domnilor care conduceti aceasta tara. Avem nevoie ca identitatea noastra sa supravietuiasca. Nu ne defrisati domnilor politicieni...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este mult adevar in ce spui tu, Lorelei!
      In ultimii ani mai mult s-au ocupat (alesii/numitii neamului), cu furatul, vandutul, masluitul ...

      Ștergere
  15. ma intreb de ce nu se poate si la noi? in marile tari cind e vorba de patrie mai toata populatia iese in " STRADA" striga,aduna semnaturi,fac orice este omeneste,pentru a rezolva anumite probleme,dar romanul nostru este atit de egoist incit striga numai pentru interesele proprii si propriul buzunar.noi nu avem asociatii ulturale,istorice,arheologice,etc.,unde sunt capii lor ? de ce nu ies sa apere interesele noastre nationale? ar trebui sa fie constienti ca prin descoperirile care se fac,prin aportul lor tara noastra care este deja decazuta in ochii lumii va fi altfel apreciata.sunt multe de spus dar nu avem cui. probabil ca tot noi oamenii de rind trebuie sa luam initiativa.daca ne-am stringe cu miile la locul istoric murdarit tot de semenii nostri poate am mai avea o sansa,altfel vom fi furati cu totul,de patrimoniu si de demnitate si asta putina care mai este.saracii nostri strabuni.... sau poate ar fi mai bine sa plece tot romanul din tara sa vedem domnilor parlamentari si domnule presedinte pe cine mai furati,mintiti si pe cine mai conduceti.un TEPES sigur ar face curat in tara.pacat.CE AM FOST SI CE SUNTEM.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ajunge un Tepes.Cred ca pe Diaconu l-au debarcat tocmai din aceasta cauza,ca a indraznit sa ia calul de cpastru,adica sa se atinga de problema Sarmizegetusei.Suntem un neam de cacao ca nu putem pune punctul pe i.Ne vindem ieftin.Sper sa apuc ziua can macar vor incepe lucraril;e de decopertare.

      Ștergere
    2. adevarat..felicitari la cei care iubesc acest pamant cu adevarat.sa dat acest reportaj?sa difuzat ceva?asi dori mult sa vad ce au facut....si pe cine au bagat in seama.....mor de ciuda ptr hotii astia care ne fura tot ce avem...ce nea mai ramas!istoria!.....se poate sti de acest reportaj bbc?multumesc...

      Ștergere
  16. ATIT DE LA SARMIS REGALA CIT SI DE LA SARMI ULPIA SINT DRUMURI CARE INTRA IN BAIA DE ARAMA SI SE CONTINUA SRE LOC .GODEANU PITULASI DROBETA ...

    RăspundețiȘtergere
  17. Stimate coleg,
    Am vizionat la TV situatia deplorabila a simbolurilor noastre nationale – patrimoniul nostru de suflet si de neam. De la inceputurile noastre – Sarmizegetusa , pana in epoca moderna, cu perla Moldovei – Palatul Culturii din Iasi. In conditiile in care statul roman se dovedeste incapabil sa-si apere trecutul, ca izvor nesecat pentru prezent si viitor, cred ca se impune sa avem o atitudine, nu neaparat ca rezervisti militari, nu neaparat ca reprezentanti cu un cuvant de spus din partea societatii civile ci, in primul rand ca romani ! Ca romani care, poate mai lucizi, mai pragmatici, mai legati de realitati, avem datoria sa ne spunem cuvantul – macar acum cand mai avem acest drept.
    Asa nu se mai poate ! Nu mai ai bani… tai din salarii si pensii, dai afara oameni si-i lasi pe drumuri, te imprumuti amanetand viitorul nepotilor si stranepotilor, si, cu capul plecat, speri ca un strain iti poate rezolva problemele interne in timp ce nu faci efortul necesar sa tai tentaculele caracatitei care a pus stapanire pe tara care o mai ai ! Cu tot cu istorie…
    Cu mai bine de zece ani in urma am reusit sa ajung la Sarmizegetusa Regia…pe jos – drumul a fost rupt de ape. Nu pot exprima prin cuvinte ce am simtit in acel loc, putin spus, magic… Sufletul mi-a fost ranit insa, de lipsa unei minime informari: tablite indicatoare confuze, panori-planse ruginite, neinteligibile, personal redus la minim (o persoana care la intrebari iti oferea pliante la o casa, undeva in umbra masivului care adapostea cetatea) si, mai grav, totala libertate de a face ce doresti in perimetrul sitului. De aici, multe urme de gratare chiar pe vatra multor obiective de mare interes, corturi cu tot felul de…”curiosi” in tinute mai mult decat indecente…iar iesirea de pe carare te costa o amintire neplacuta in lipsa amenajarilor civilizate in astefel de locuri izolate.
    Se pare ca unicul interes al zonei a fost …aurul. Sa nu „exploatezi ” un loc ca acesta in interesul neamului romanesc si sa nu-l valorifici turistic, dupa principii moderne, e o crima ! Bun ! Nu avem inca fondurile necesare (dar au fost, si inca multe – dar folosite in interese obscure!), dar cine are interesul sa dispara cu totul acest sanctuar al poporului roman? Macar sa-l conservi, macar sa-l aperi de „vanatori”, macar sa faci ceva sa-l mentii in atentie si asa, sa atragi fonduri pentru punerea lui in valoare…Ma doare sufletul, dar fac o paralela a sortii acestui loc sfant cu situatia actuala a poporului roman. Daca dispare Sarmizegetusa Regia…nu vom mai fi nici noi !!!
    Asa s-a nascut si gandul meu…atunci, acum mai bine de zece ani, cand, cu greu am putut bate, cu pasi sovaielnici de proaspat pensionar militar, acele locuri sfinte. L-am pitrocit, l-am mai uitat purtat de alte evenimente ale vietii, dar acum a reinviat, sub privirile ravasite de neputinta celor alesi sa faca ceva cu istoria noastra. O „garda de onoare a istoriei”, formata din militari in rezerva ! I-am trecut in rezerva, i-am dat afara cu drepturi pe care, apoi, le-am anulat, le-am luat dreptul de a mai munci pentru stat, le-am ciuntit pensiile la unii si i-am facut civili mai rau decat civilii….intr-un cuvant ne-am batut joc de cei care aveau responsabilitatea securitatii nemijlocite a cestei tari. Nu ne-am valorificat istoria…nu valorificam prezentul …prin valorile si putintele lui. Pacat !!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Ideea e simpla ! Suntem in tema … O mediere corespunzatoare ar putea aduna mai multi voluntari pentru aceasta misiune de interes national – salvgardarea istoriei noastre. In fond e vorba de o simpla misiune de paza si aparare a unor obiective de interes national. Eu, de exemplu, as fi dispus sa execut aceasta misiune, in serviciu organizat pe ture asa cum o fac meteorologii sau sub alta forma…Statul, zic eu, ar putea suporta cheltuielile minime: de deplasare, de hrana si cazare (desi suntem obisnuiti sa stam si in corturi) – dar care ar fi castigurile? Oare tara, de exemplu, ar refuza oferta prezentei permanente a 3-5 militari in rezerva in Sarmizegetusa Regia vs. una gospodina din zona care, daca a reusit sa termine ciorba, se mai gandeste daca urca la cetate sa vada ce mai fac turistii la gratare ?
    Mi-am permis aceste randuri, cunoscandu-va aplecarea si pasiunea pentru istorie si nu numai. De undeva cred ca trebuie sa incepem sa facem ceva. Stiu ca nu e simplu, organizarea si ancorarea in legalitatea e o bariera greu de treacut…dar macar sa tragem un semnal ca nu suntem atat de ingusti incat ne intereseaza numai pensia…suntem militari, avem alta educatie si, mai mult, stim si cum si ce sa facem pentru tara.
    Cu simpatie si incredere in forta blogului dumneavoastra,

    RăspundețiȘtergere
  19. Subscriu la toate gândurile pozitive care au fost prezentate anterior.
    TERRA DACICA AETERNA!

    RăspundețiȘtergere
  20. ma da prosti sinteti....5 ani de asediu...si acolo nici macar nu era capitala dacilor...care era jos la hateg subcetate..tot felul de idioti care mai de care se pricep mai nou la istorie...Astane face noua rau..tot felul de jurnalisti cretini fara nici cea mai mica documentatie

    RăspundețiȘtergere
  21. "Astane" nu fii asa de rau, esti conational ?! Cam ce documentatie ai tu si altii nu, locuiesti la Vatican ?! , sau tu chiar vii din trecut, ai fost acolo. Daca te deranjeaza ceva ia o pastila sau mergi pe alt site. Am vazut comentarii facute numai de romani adevarati pe acest site, bravo lor. Unul din momentele cand sunt mandru ca sunt roman, ca locuiesc in aceiasi tara cu ei(comentatorii). "10 ani de asediu", "capitala la Constanta", daca sunt romani adevarati nu ma deranjeaza, este vorba de acum restul e istorie si ea e scrisa intotdeauna de invingatori. Prostii nu au invins niciodata decat in fabule, si eu cred ca romanii sunt destepti. Tu esti doar prost intentionat. Cat despre pseudonim, nu cred ai vrut sa te dai pictor cred ca este o greseala a calculatorului, posibil un virus asta este un simptom,tiparirea gresita, sarirea unor litere. Am sa corectez eu pentru tine si am sa te fac inapoi roman: Gogoman.

    RăspundețiȘtergere
  22. Sunt prea batran si imi pare rau a nu voi cunoaste ce vor face carmuitorii destinului Romaniei.Romanii stau pasivi,iar cei ce conduc fac ce vor.Alti veniti din Asia,se pretind stapani ai pamantului Transilvan. Si-au uitat istoria!? Dragi urmasi a romanilor,nu stati pasivi.Cu pretul vietii,aparati adevarul,fiti activi.Nu cedati in fata veneticikor.

    RăspundețiȘtergere
  23. se stie ca muntii nostri sunt plini de aur si toti vin sub anumite pretexte arheologice sa spioneze si sa sondeze anumite zone sigure ca apoi sa inceapa jaful

    RăspundețiȘtergere
  24. Aşa e. Sub pretextul prospecţiunilor caută ei şi altceva. Apoi vor spune poezia cu „dacii-popor barbar” şi „romeii Romei-constructori civilizatori”. Şi alte tâmpenii de care e plină istoria oficială.
    Eu, un nimeni român, care nu lucrez la BBC, nu am acces la tehnologia LIDAR şi nu sunt arheolog, pot demonstra (matematic) faptul că ştiinţa dacilor întrecea cu mult pe aceea a romanilor, iar romanii şi grecii foloseau etaloane de măsură calibrate pe anumite măsuri din sanctuarele dacilor.
    Mai pot demonstra şi faptul că acel Soare de Andezit nu era o platformă de oficiere a sacrificiilor, ci un astrolab. Poate cel mai mare astrolab antic al antichităţii.
    Şi încă pot demonstra că dacii cunoşteau proiectul Marii Piramide egiptene şi utilizau etaloanele Arhitectului Piramidei, respectiv cotul şi degetul piramidal, exact la valorile lor încifrate în monumentul egiptean.
    Pentru edificare vezi: https://birans.wordpress.com
    Am făcut un apel către V. Brilinsky, am scris acad. Dan Berindei, ministrului culturii (actual) şi pe blogul unor arheologi, cum este A. Peţan, şi alţii, cerând ca Soarelui de Andezit să i se repună segmentele coroanei de piatră ce îl împrejmuia şi care zac aruncate în bălării, dar nimeni nu a reacţionat, nici măcar cu un răspuns negativ. Oare de ce? Trebuie să mă numesc BBS pentru a fi ascultat?

    RăspundețiȘtergere
  25. Erată: "poate cel mai mare astrolab al antichităţii", fără antic.

    Singurul om care mi-a preluat articolul şi l-a propulsat pe site-ul "Set Things" este d-l Nicolae Sfetcu (https://www.setthings.com/ro/piramida-keops-si-semnele-divine-din-astre/).

    RăspundețiȘtergere