Google Translate

luni, 10 octombrie 2011

Pestera Movile. DOBROGEA. In Pestera Movile, descoperiri fenomenale in premiera mondiala. Descoperiri care au berbecit lumea academica. America Mon Amour, de ce ma furi?


Pestera (de la) Movile a fost descoperita in 1986 si reprezinta una din cele mai importante pesteri din Romania. Pestera s-a remarcat prin ecosistemul unic in lume ce s-a descoperit aici, atragand atentia pana si in randul cercetatorilor NASA
(acestia comparand in anii '90 mediul subteran din Movile cu cel de pe Marte).


Pana in 1990, cand s-a inceput explorarea pesterii cei 12000 de metrii patrati au fost complet izolati de schimbarile mediului exterior.




Ecosistemul se presupune ca ar fi fost separat de mediul exterior pentru aproximtiv
5.5 milioane de ani, chemosinteza fiind procesul care sta la baza functionarii sistemului.


Lucrarile de cercetare (biospeologica, gelogica si explorative) au fost condus de Cristian Lascu, Stefan Sarbu si Radu Popa (membri GESS). La inceputul anilor '90 se descopera 35 specii complet noi biospeologiei. Pe suprafaţa apei sulfuroase din peşteră s-a observat prezenţa unui strat de câţiva milimetri grosime de substanţă albă, cremoasă. S-a constatat că era vorba despre o substanţă organică nutritivă, în care se aflau numeroase organisme, îndeosebi melci mici şi viermi.




Speciile descoperite in aceasta pestera sunt majoritatea artropode, apartinand claselor Arachnida, Crustacea, Myriapoda si Insecta. Iar dintre speciile acvatice exemplarele apartin claselor Phyla Plathelmintes (viermi plati), Nematoda (viermi inelati), Rotifera, Annelida (viermi segmentati).




Aceasta pestera este populata de lipitori rapitore care isi iau substantele nutritive de la cele cateva specii apartinand clasei Nematoda (viermi inelati) si Annelida (viermi segmentati), care, in schimb, depind de organismele chimiosintetizante.De asemenea s-au descoperit specii noi de pradatori cum ar fi doi pseudoscorpioni, un miriapod, patru paienjeni, si un scorpion de apa, lipitoarea care traieste de pe urma viermilor si un centipod de aproape 5 centimetri lungime.( s-a descoperit un paianjen a carui singura ruda apropiata se gaseste in Insulele Canare)


Pestera Movile, unul dintre cele mai neobisnuite ecosisteme, este populata cu nevertebrate care au adaptari datorate vietii subterane cum ar fi:
• au corpul depigmentat
• regresia sau absenta totala a simtului vazului
• se hranesc cu bacterii si ciuperci care obtin energia din izvoarele calde sulfuroase de sub pestera.


Din punct de vedere geologic pestera este asezata in Platforma Moesica si dateaza din Cuaternar.
Avand o lungime totala de 300 de metri este considerata relativ mica, avand pasaje inguste ce alcatuiesc un labirint de galerii joase, de 1-2 metri, cu profil rotunjit, sapate in calcare oolitice si lumaselice sarmatiene.


Mediul din subteran este foarte bogat in hydrogen sulfurat (8-12 mg/l) , nivelul oxigenului este destul de redus (max. 10%), nivelul dioxidului de carbon este ridicat (2-3.5%) in timp ce nivelul metanului este destul de ridicat (1-2%). Apa din pestera are o compozitie chimica diferita fata de fantanile din apropiere, iar in sedimentele din pestera nu s-au gasit izotopii radioactivi comuni in solul Romaniei dupa accidentul de la Cernobal din 1986.


Intrarea in pestera se face printr-un put sapat artificial urmat de aproximativ 200m de galerii uscate labirintice , cu un profil rotunjit (inatimea intre 1-2m) si inundate (sifoanele fiind reprezentate de 3 clopote de aer relatv mici).

Pestera este inchisa cu o poata de beton, accesul fiind posibil doar cercetatorilor.


Scurt Istoric al descoperii acestui tezaur biospeologic
In1986, Nicolae Ceausescu ordona inceprea investigatiilor geologice in zona 2 Mai - Vama Veche in vederea construirii unei termocentrale uriase. Se zice ca dictatorul ar fi indicat locul chiar din elicopter. Locul indicat era o zona carstica dominata de movile (localnicii numeau movile , ridicaturile de pamant).
Am forat un put ca sa gasesc pestera. Am avut putin noroc, pentru ca am nimerit chiar in galerie, la 20 de metri adincime. Am vazut pe peretii incaperii misunind paianjeni, scorpioni, miriapozi si alte vietuitoare. Biologii de la Institutul de Speologie au determinat fauna, au zis ca sint nemaiintilnite in lume: o specie noua de paianjen, singurul scorpion de apa dulce cunoscut, nu stiu ce lipitoare-minune si prima lipitoare cavernicola din lume”,
 isi aminteste Cristian Lascu, reputat geolog si redactor-sef la revista „National Geographic Romania“. Proiectul de constructie a termocentralei a fost abandona, din fericire.



In 1996 , pestera este luata in vizorul NASA care impreuna cu cercetatorii romani lucreaza la pestera, interesul fiind maxim , asemanarea cu fosele vulcanice
de pe Marte fiind evidenta.
Odata lucrarile terminate cercetatorii romani au fost "furati" de NASA :-)




Potentialul stiintific al pesterii nu este epuizat.
Nimic semnificativ nu se mai petrece la Movile, inclusiv pentru ca putinii bani alocati cercetarii nu sint directionati catre prioritati reale. Laboratorul in care au lucrat cercetatorii romani este in pericol de a fi evacuat din cauza datoriilor fata de stat. Cristian Lascu


Descoperirile facute in Pestera Movile
la momentul respectiv ne-au plasat pe PRIMUL LOC in Lume.
Au fost UNICAT.
Stiinta contemporana s-a inclinat sfios!

Incredibilul era demonstrat.
Romania, in premiera mondiala avea un ecosistem original, 
vechi de 5,5 milioane ani.
 ------------------------------------------------------------------------
Azi?  "Nimic semnificativ", prieteni.
Am pierdut startul.
Totul. Punct.
Admin

P.S. Pestera Movile nu este deschisa vizitatorilor!
Continua sa ramana un LABORATOR de cercetare.
Generatiile viitoare, poate vor sti ce trebuie facut!
=========================
Situatia de la Pestera Movile este mult mai complicata.
Din ratiuni de ... Romania, ma abtin sa
spun/comentez tot ce stiu.
===========
===========================
=======================================

18 comentarii:

  1. woooooooooooooooooooooooooooooooow
    Nici nu stii ce sa iti doresti . In primul rand insa trebuie sa se investeasca bani pentru cercetari si intretinere. Apoi trebuie pastrat ecosistemul, Turismul poatea aduce deteriorarea conditiilor. Dar se poate exploata si altfel. Totul e sa se vrea. Numai ca tot ce pot face autoritatile este sa vanda americanilor dreptul de exploatare. Asa cum au vandut tot. Iar romanii habar nu au in ce tara traiesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pestera Movile este sigilata!
    Nu patrund decat cercetatorii!
    Asa este firesc si normal!
    Este ceva fabulos pentru omenire!
    Adica ... a fost! Acum au si altii descoperiri similare! Asa se intampla cand STII sa cauti ceva! Pana la descoperirile de la Movile, stiinta NEGA si ca POSIBILITATE, existenta viului intr-un mediu atat de toxic!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Weird Places: Movile Cave : https://www.youtube.com/watch?v=xrzExz9ZqSI

      Ștergere
  3. Realmente, avem o noua viata, un "altfel" de organizare a "viului"! Iata, asa-zisii "extraterestrii", ET-ii, "aliens" ... erau aici, aproape: langa Mangalia, La Movile!

    RăspundețiȘtergere
  4. Neaparat, cateva precizari:
    ==========================
    Fara echipamente speciale, OMUL moare in acest "ecosistem" al Pesterii Movile! De retinut pentru tembelii cautatori de senzatii tari! Si inca ceva: nimic nu este de furat/vandut! Doar de cercetat!

    RăspundețiȘtergere
  5. superba tara..si superbi oameni..nu toti,da destui sint.Si e fooooarte bine ca nu deschid pestera..macar fiintele alea sa mai aiba parte de liniste.Sper ca NASA sa stea in banca ei..

    RăspundețiȘtergere
  6. NASA le duce in laboratoare.
    NASA face cercetari ... pluridisciplinare!
    NASA investeste bani. Multi bani.
    NASA ne-a luat inclusiv specialistii d'aici.
    Pe unii dintre cei care au descoperit/cercetat acest "venerabil" ecosistem. Nu uitati:
    5,5 milioane ani vechime!
    Neumblat, necunoscut!

    RăspundețiȘtergere
  7. Pai daca noi ne batem joc de oamenii valorosi, atunci ni-i ia NASA sau care mai "liciteaza". Nimic nou sub soare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Toti prostii vor sa ne invete propria noastra istorie...

    http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/dacomania-cum-mai-falsificam-istoria?nocache=1#comment-44768

    RăspundețiȘtergere
  9. Asta apropo de forme de viata in Univers. Acum, dupa descoperirea de la Movile, constatam ca se poate trai bine mersi, si fara aer. S-a mai inlaturat o bariera mentala.

    RăspundețiȘtergere
  10. americanii ca sa fie primii la orice ar fi in stare sa-si vinda si mamele. ne miram ca ne fura pe noi si pe altii?Unii ii admira profund. Eu ii consider oameni de nimic pentru ca sunt o adunatura de mai stii de pe unde fiecare si acolo reuseste cel ce are capacitatea de a calca pe cadavre ca sa iasa el pe primul loc. IN CE PRIVESTE MINUNILE TARII ASTEI MINUNATE,NU CONDUCATORII NOSTRII SUNT DE VINA CA NOI NU STIM SA LE PASTRAM SI SA LE PUNEM IN VALOARE. DE PUTUROSI CE SUNTEM PREFERAM SA-I LASAM PE ALTII SA PROFITE,SI APOI NE MIRAM DE CE SUNTEM TRATATI PROST SI VAZUTI CA NISTE NEICA NIMENI. VINA O PURTAM DOAR NOI PENTRU TOT CE SE INTIMPLA .

    RăspundețiȘtergere
  11. ...Citeva observatii,de bun simt:Toate pozele postate,necesita un instrumentar sofisticat si...scump!...La noi cit de finantata e cercetarea,presupun ca doar NASA,il detine! 2):In mediul descris in articol e imposibil ca omul sa supravietuiasca,fara dispozitive specifice de sustinere a vietii;,,,nimic din acestea nu se vad in poze!...3)De unde au stiut locul in care sa foreze putul de acces in galeria principala si asta taman in 1986?...Poate o fi avut Ceausescu abilitati radiestezice!...Un reziduu de memorie imi spune ca aceasta descoperita a mai fost semnalat opiniei publice,cindva demult,prin anii 90,dar cu totul alta istorie!...Ramine o intrebare:...Cui foloseste?...

    RăspundețiȘtergere
  12. Bine v-am regasit!
    Din pacate, am avut ceva probleme tehnice!
    Intamplator, s-au scurtcircuitat "circuitele"!
    @Anonim 11:06 :
    :...Cui foloseste?...
    ===============
    Este perfecta intrebarea!
    In Dobrogea se intampla sa avem "COMORI" INESTIMABILE! Dar nebagate in seama, trecute cu vederea,lasate de izbeliste,ori chiar distruse!
    Voi prezenta "metodic", cateva!

    RăspundețiȘtergere
  13. Mei, mei, ala din poya nr.6 e chiar Cezar-paduchele tzestos!

    RăspundețiȘtergere
  14. Inca o data se demonstreaza ca Romania este UNICA iar noi, romanii, ne batem joc de ea... pacat de toate mostenirile lasate de stramosii nostri si de insasi natura si insasi Terra!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabriela,
      Romania trebuie salvata! Eu, tu, noi ...!
      Cu cat vom fi mai multi, cu atat izbanda va fi mai mare!

      Ștergere
  15. NASA e doar paravanul ! in realitate bagat pana in gat e Department of Energy !!! miza fiind colosala... e vorba de acele bacterii care "desfac" molecula de apa in oxigen si HIDROGEN...iar din punctul asta de vedere, [ca sa citez pe cinvea de mai sus] potentialul pesterii ESTE EPUIZAT [de aceea s-a prabusit si interesul pt pestera...odata ce americanii au plecat cu bacteria la casoleta] ! despre aceste bacterii vom mai auzi peste vreo 20-25 de ani cand se va termina petrolul, dar sa speram ca poate atunci americanii vor fi draguti si vor mentiona de unde au bacteria :)) [ca noi oricum n-o sa pupam nicio letcaie]

    RăspundețiȘtergere
  16. Scientists opened a cave that was ISOLATED for 5.5 MILLION years and found THIS : http://www.ancient-code.com/scientists-opened-a-cave-that-was-isolated-for-5-5-million-years-and-found-this/

    RăspundețiȘtergere

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări