Pagini de interes

vineri, 23 noiembrie 2018

Salina Turda. Salt mine Turda. Constructii ciclopice, de a caror PREISTORIE... habar nu avem! Enigmaticele Saline din România, facute 'zob'/comerciale... in MILENIUL III




Salina Turda. Saline din România. Salt mine from Romania.


Salinele nu sunt doar atracții turistice, pentru vizitatorii care admiră spectacolul creat de depunerea sării, ci și destinații pentru speleoterapie.

Tratamentul terapeutic în saline este din ce în ce mai recomandat pentru cei care au nevoie de efectele binefăcătoare ale sării asupra organismului. Efectul sării asupra sistemul respirator este binecunoscut, pentru că reduce iritația ce produce tusea, ba chiar ajută mult la recuperarea de astm bronsic, bronșite cronice, sinuzite. De asemenea, salinele pot fi de ajutor și în curele de mineralizare a organismului, precum și în curele de prevenire și tratare a răcelilor ușoare.

Temperatura dintr-o salină este constantă, încadrându-se de obicei între 11-16 grade Celsius, cu umiditate mare, de peste 70%. Posibilitatea de activare a alergiilor este mică, deoarece în saline aeropoluanții sunt rari, la fel ca și germenii patogeni.

Salina Turda este situata in zona  Durgău-Valea Sărată din judetul Cluj. Este una din cele mai vechi mine de sare ale lumii. Vizitatorii coboară la aproximativ 208 de metri sub pământ...

România se poate mândri cu peste douăzeci de saline naturale.

Salina Turda
----------------------------------------------



Salina Turda este recunoscută pentru dimenisunile sale, dar şi pentru numărul mare de atracţii turistice pe care îl include. Turiştii au la dispoziţie un centru de tratament performant, dar şi locuri de joacă cu mini-golf, biliard, carusel şi popice. Una dintre cele mai cunoscute atracţii este lacul de la nivelul inferior, pe care poţi face plimbări cu barca.



 



Salina Turda

Not all beauty is found above ground, as proven by Salina Turda, a unique theme park that happens to be found in one of the world's oldest salt mines. Visitors head about 400 feet below earth's surface to find a bowling alley, a lake with paddle boats, a mini golf course, and even a Ferris wheel. - Sursa: https://www.cntraveller.com/gallery/beautiful-places-in-romania

-------------------------------------------------
  Inscriptie - monument istoric - "Salina Turda din Str. Salinei nr.54 dateaza din antichitate, dar prima atestare documentara a exploatarii de sare se face in 1271. A fost in functiune pana in 1932. Este obiectiv turistic si balneo-terapeutic din 1992"





 Mina Ghizela - Exploatarile romane aveau forma rectangulara asimilabila geometriei carierelor in trepte actuale. Evacuarea se facea pe un plan inclinat dispus la unul din capetele carierei. Exploatarea se derula pana cariera atingea 10, 12 m adancime dupa care era parasita.

 Dupa anul 200 D.C. Romanii au facut incercari de exploatare a sarii in subterane in camere cu adancimea intre 17 si 34 de m. iar latinea de 6-7 m. Camerele erau amplasate cate doua separate intre ele cu nuiele. Una din camere putea fi folosita ca loc de refugiu pentru muncitori in cazul unor surpari de teren. O astfel de camera a fost interceptata in anul 1857 prin galeria de trasaj a minei Gizela. -  Ovidiu Mera - Cetatea in muntele de sare pag. 21


 -  "Mina Ghizela este cea în care se arată primele urme de exploatare a sării la Salina Turda care datează de pe vremea romanilor". -


 



Salina Turda (înainte de modernizare)
Cu privire la PREISTORIA salinelor... nu știm nimic!
Referitor la ISTORIA veche și foarte veche... doar speculații!
Salina Turda, din nefericire, a fost depreciată/iremediabil compromisă... prin intervenția grosolană întru "modernizare"! Habar nu avem/și nu cred ca vom ști vreodată... ce-am putut face/distruge... cat am greșit și din care cauze! Sa fie doar... comerciale? Păcat! Păcat! Păcat!
--------------------------------

vineri, 7 septembrie 2018

REMEMBER. STEMA R.S.R.




Spre știință și aducere aminte!
Celor de azi... și celor ce mâine, vor urma!
--------------------------------------


luni, 3 septembrie 2018

Un secol... vazut prin imprimate






''Un secol... vazut prin imprimate''! 
România, Secolul 20: 1901 - 2000 
Spre știință și aducere aminte! 
Provocare: postați/comentati documente!
---------------------------------------------

Romania megalitica : Străbunicii, bunicii, părintii și chiar unii dintre noi... au trăit acele vremuri...
----------------------------------------

Admin, Romania Megalitica

joi, 23 august 2018

Care este adevarul? * Crucea lui Baphomet * Biserici și mănăstiri celebre din România având crucea lui Baphomet pe turle * Tradarea vine din interior *

 

 Baphomet

1

Catedrala Patriarhala Bucuresti

Biserica Cutitul de Argint – Bucuresti- simbol masonic in locul crucii ortodoxe- 1910

1
2
3

Biserica nouă de la Mănăstirea Izbuc, cu hramul al doilea „Sfinţii Părinţi de la Sinodul I Ecumenic”

4
Manastirea Cozia
1
1

Biserica Parohiei Lazatet Sibiu

1

Manastirea Cornet

1
1

„cruce” masonica pe pangarul de la Ostrov

1
2

Calimanesti – Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel

2
1

Biserica Domnească din Târgovişte


Curtea de Arges

1

Satu Mare

1

Biserica Sfintii Imparati Consyantin si Elena – Apostol Bucuresti- ochi atotvazator

1
1

Catedrala Sfantul Dumitru, Craiova

1

Biserica Sfantul Mucenic Elefteroe-Nou 1935-197

1

Sursa: https://ganduridinortodoxie.wordpress.com/2017/01/25/biserici-si-manastiri-celebre-din-romania-avand-crucea-lui-baphomet-pe-turle/

Crucea lui Baphomet

vineri, 20 iulie 2018

Cine si de ce... ascund ADEVARUL?? Ce se ascunde sub statuile din Insula Paștelui ?!? Din 2010 dezgropate... doar 2 statui ?!?... /Dar pana in 2010... ce au facut?? Unde sunt REZULTATELE cercetarilor?



statuile din Insula Paștelui

Cu toții am văzut fotografii cu statuile din Insula Paștelui, iar cei mai norocoși au reușit chiar să le viziteze. Misterioasele capete care privesc în zare apar peste tot: în reviste de turism, filme documentare sau cercetări arheologice.
Puțini știu, însă, că statuile din Insula Paștelui ascund un secret…

Statuile din Insula Paștelui – O mie de giganți

Peste o mie de capete enigmatice, cu o greutate medie de 12,5 tone și cu o înălțime de aproximativ 4 metri, împânzesc Insula Paștelui. Teoria general acceptată este că au fost sculptate de civilizația Rapa Nui între 1200 și 1500 e.n.
Totuși, nimeni nu a reușit să explice cum a reușit un popor cu posibilități tehnice extrem de reduse să construiască astfel de monumente. Mai mult, cercetările au scos la iveală faptul că sculpturile gigantice sunt mult mai mărețe decât se credea.
Conform ultimelor descoperiri, capetele statuilor sunt atașate de corpuri îngropate adânc în pământ.

statuile din Insula Paștelui

Descoperirea a fost făcută de o echipă condusă de arheologul Jo Anne Van Tilburg, directorul Proiectului Insula Paștelui.

statuile din Insula Paștelui

Echipa a început săpăturile în Insula Paștelui în anul 2010. De atunci, oamenii de știință au dezgropat două statui, ambele având corpuri de aproximativ 7 metri.

statuile din Insula Paștelui

Potrivit arheologilor, statuile n-au fost îngropate intenționat. Ele au fost acoperite de pământ în timp, din cauza modificărilor climatice.

statuile din Insula Paștelui
statuile din Insula Paștelui

Și mai straniu este că pe statuile din Insula Paștelui au fost descoperite simboluri care se regăsesc și pe stâlpii de la Gobekli Tepe, cel mai vechi templu din lume.
Ridicat aum 12.000 de ani, Gobekli Tepe (sau „Dealul burtos”) este o ghicitoare impenetrabilă a antichității timpurii, când omul nu cunoștea nici măcar scrisul.
---------------------------------------------
 Sursa: https://incredibilia.ro/ce-se-ascunde-sub-statuile-din-insula-pastelui/