Google Translate

duminică, 7 octombrie 2012

Gobekli Tepe,Turkey. Cele mai vechi Temple megalitice in Gobekli Tepe, Turcia. Gobeklitepe rescrie istoria. Punctul 0 al umanitatii. Garden of Eden. Locul unde s-a născut primul OM/ADAM. Discovery rewrites the story of human evolution


Acum 12.000 de ani! Cu 7.000 de ani înainte de Marea Piramida din Giza, predatand Stonehenge cu 6000 de ani si cu 5.000 de ani inainte de dezvoltarea civilizatiei sumeriene,
Gobekli Tepe, se dovedeste a fi Punctul 0 al umanitatii.
Locul unde s-a născut  primul OM.
Garden of Eden.
 
 

Indiferent de spatiul geografic, templul, ca lacas de rugaciune, este o reflectare a lumii divine. Arhitectura acestuia, fara exceptie, exprima atitudinile si sentimentele pe care constiinta spiritului religios le insufla oamenilor: intelepciune, dragoste, echilibru, convingerea existentei unei legaturi indestructibile intre pamant si cer. Sensul cuvantului “templu” este legat de miscarea stelelor. In limba latina, “templum” inseamna edificiul sacru din care era observat cerul de catre augurul roman, adica preotul care avea darul de a prezice viitorul si de a interpreta vointa zeilor, in functie de mersul stelelor, de zborul si de cantecul pasarilor. De aici deriva si expresia “a fi de bun (rau) augur”, adica un semn bun (rau), in legatura cu o anumita situatie.
 
 
In mod similar, corespondentul grecesc “temeneos” provine din aceeasi radacina “tem-“, care semnifica “a taia, a imparti, a delimita”, si desemneaza, prin urmare, locul sacru, dedicat zeilor, delimitat de cel profan. Oriunde oamenii au ridicat temple, din cele mai vechi timpuri si pana astazi, acolo se considera a fi un “centru” al lumii, asupra caruia se revarsa vointa divina, fie ca e vorba de templul din Delphi, consacrat lui Apollo, de cel hindus, de la Angkor, dedicat zeului Vishnu, de templul Borobudur (Indonezia), cel mai mare templu budist din lume, templul din Ierusalim, cele din America Centrala si de Sud etc.
 
 
 
Toate formele geometrice si toate obiectele dintr-un templu sunt incarcate de semnificatii simbolice. Planul patrat al unui templu se obtine de la un cerc trasat in jurul unui gnomon (un par infipt in pamant, in cadranele solare antice), a carui umbra determina axele cardinale. Templele hinduse si budiste au structura orizontala a mandalei (termen sanscrit care inseamna “cerc” si, prin extensie, “sfera”) si care folosea, in vechime, pentru meditatie si rugaciune. Cele crestine sau musulmane au acoperisul in forma unui dom (jumatatea superioara a unei sfere), simbolizand cerul, iar baza dreptunghiulara sau patrata, imagine a pamantului.

***

Descoperirea, nu cu mult timp in urma, a celui mai vechi templu din lume, cel de la Gobleky Tepe, Turcia, demonstreaza ca sunt inca multe aspecte legate de devenirea civilizatiei umane, care aduc noi si noi intelesuri asupra inceputurilor lumii acesteia.
 
 
 
 

S-a estimat ca Templul Gobleky Tepe a fost construit intr-o perioada cuprinsa intre 11 500 si 10 000 de ani i.Hr., in epoca neoliticului preceramic (rastimp in care, se pare, a disparut si Atlantida), devansand, astfel, cu mii de ani, piramidele egiptene sau alte edificii care devenisera puncte de reper in istoria culturii si a civilizatiei, asa cum o stim pana la acest moment. Pare de necrezut faptul ca templul a fost ridicat cu 5000 de ani inainte de dezvoltarea civilizatiei sumeriene, pe care specialistii o considera a fi cea mai veche dintre lumile pe care marturiile arheologice le-au scos la iveala pana acum. Sit-ul se afla in sud-estul Anatoliei (Turcia), aproape de frontiera cu Siria, pe o colina din nord-vestul orasului Sanliurfa (Urfa sau Ur, denumire mentionata si in Biblie, unde se crede ca a fost gasit Sfantul Mandylon, Giulgiul cu chipul lui Iisus Hristos). Urfa mai este cunoscut, in istorie, si sub denumirea Edessa, primul stat latin din Asia Mica, aflat la poalele Muntilor Taurus, intr-o regiune cu care natura a fost deosebit de generoasa, un adevarat rai pamantesc. Toponimul turcesc “Gobleky Tepe” inseamna “Colina buricului”, facand referire la forma zonei respective. Multi traduc acest toponim ca “Buricul Pamantului”.

***

Cercetarile arheologice in zona au inceput in 1963, initiate de catre arheologul american Peter Benoit, care considera, insa, ca urmele identificate erau, probabil, ale unui cimitir bizantin. In 1994, un pastor kurd, in varsta, Savak Yildiz, a descoperit, din intamplare, o piatra, cu o forma alungita, care nu parea a fi o stanca oarecare. Sapaturile arheologice au fost reluate, in 1995, de catre germanul Harald Hauptmann, impreuna cu Adnan Misir si Eyup Bucak, arheologi de la Muzeul din Urfa, care au inteles foarte repede ca erau pe cale sa descopere vestigii absolut uimitoare.

***

Complexul de la Gobleky Tepe este format dintr-o serie de structuri din piatra, circulare si ovale, situate pe pantele colinei, dispuse in patru spatii bine delimitate, carora li se spune “Gobekli Tepe Ziyaret” – “Ziyaret” insemnand “vizita”. Coloanele sunt decorate cu animale – reptile, crocodili, vulpi, lei, pasari, insecte si paianjeni. Acestea sunt realizate sub forma de basoreliefuri. Stalpii de sustinere, de aproximativ cinci – sapte metri inaltime, trei metri latime si cu o greutate in jur de cinci de tone, in forma de T, sunt dispusi circular. Specialistii considera ca peste 200 de astfel de stalpi au sustinut, probabil, templul, ceea ce subliniaza capacitatea exceptionala a celor care au lucrat aici de a transporta, aseza si decora edificiul. Pe unii dintre stalpi, ornamentele seamana cu hieroglifele egiptene, ceea ce i-a facut pe arheologi sa se gandeasca daca nu a existat cumva o scriere pictografica, inca din mileniul X i.Hr.

 
 
Pe versantul nordic, exista o incinta ai carei stalpi sunt decorati cu lei si tigri, iar pe unul dintre ei,
o scena reprezinta o femeie nascand. O alta are parul in forma de ciuperca, asa cum sunt si serpii, sculptati cu palarii in forma ciupercilor, aceste detalii determinandu-l pe arheologul Andrew Collins sa afirme ca ar putea fi vorba de ritualuri samanice, implicand ciuperci halucinogene.

***

La acest templu poposeau, probabil, populatiile nomade, iar animalele sculptate ar putea fi spirite protectoare ale mortilor. Este foarte posibil ca nevoia de hrana pentru constructorii unor astfel de edificii sa fi fost principalul motiv pentru care populatiile nomade au “inventat” agricultura. Altfel spus, religia a fost cea care a determinat dezvoltarea agriculturii si a colectivitatilor sedentare si nu invers, cum se interpreteaza, de obicei, mecanismul devenirii societatii umane.

***

Mass-media nu a ezitat sa asocieze Gobekli Tepe cu Edenul biblic. Aceste descoperiri ar putea confirma si unele legende sumeriene, potrivit carora agricultura, cresterea animalelor si tesutul au fost aduse oamenilor de pe muntele sacru Du-Ku, adica de undeva din apropierea acestei regiuni aflata in vecinatatea Muntilor Taurus.

***

Din nu se stie ce motive, in jurul anului 8000 i.Hr., templul a fost acoperit in intregime  de mii de tone de pamant, creandu-se astfel colina artificiala de la Gobekli Tepe.


Ingroparea templului pare a fi fost un gest premeditat, pentru a proteja constructia, ceea ce a insemnat un efort urias din partea celor care au facut acest lucru. Aproximativ din acea perioada pare ca s-a schimbat si climatul in zona, arborii au fost doborati, pamantul a devenit infertil, iar oamenii au fost nevoiti sa se mute in alte locuri. Unii specialisti se intreaba daca nu cumva s-au mutat acolo unde a inflorit, ceva mai tarziu, civilizatia sumeriana.

***

Un sit asemanator exista si la 63 de kilometri spre est de Urfa, in Muntii Tektek, datand din anii 9 500 – 9 000 i.Hr., ocupand o suprafata chiar mai mare decat templul de la Gobekli Tepe (300 000 de metri patrati). Si cine stie cate alte urme ale unor civilizatii ancestrale nu asteapta inca sa fie descoperite.


 
 


 
 
 

Göbekli Tepe – locul unde s-a nascut religia


Aici uriasii de piatra vegheaza de milenii tainele ascunse ale umanitatii.

Desi vizitate de turisti turci si europeni, aceste ruine si-au ascuns pana in prezent semnificatiile si simbolurile. Chiar daca cercetatorii au incercat din rasputeri sa le descifreze mai raman lucruri care inca ne scapa.

In apropiere de Urfa, in Turcia, complexul a fost descoperit de arheologul german Klaus Schmidt care facea sapaturi in zona de peste un deceniu. De sus, de pe deal, se poate vedea la orizont in orice directie. Imaginati-va cum ar fi aratat in acele timpuri uitate – campii intinse pline de vietuitoare salbatice, turme de gazele, rauri serpuitoare care ar fi atras gaste si rate salbatice migratoare, arbori fructiferi si paduri intinse – aceasta zona ar fi fost un adevarat paradis al abundentei. Intr-adevar, regiunea se afla in capatul nordic al Semilunei fertile – o zona cu climat bland si pamant arabil intinzandu-se peste Liban, Israel, Iordan si Egipt si ar fi atras vanatori-culegatori din Africa si Levant.

Negasindu-se inca dovezi de locuire a zonei,  Schmidt a presupus ca aceasta a fost prima “catedrala la inaltime” a umanitatii.

Am crezut pana acum ca agricultura a dat nastere oraselor si mai târziu scrierii, artei si religiei. Acum, cel mai vechi templu din lume sugereaza ca totul a decurs invers.

***

Zorii civilizatiei au explodat undeva pe dealurile din sudul Turciei.

Înaintea vizitatorilor apar zeci de piloni de piatra masivi dispusi într-un set de inele, unul ingramadit împotriva urmatorului. Cunoscut sub numele de Göbekli Tepe (pronuntat Guh-behk- Lee TEH –Peh adica „buric” in turceste), site-ul arheologic aminteste vag de Stonehenge, cu exceptia faptului ca Göbekli Tepe a fost construit mult mai devreme si nu din blocuri cioplite rudimentar, ci cu stâlpi imensi de calcar curat sculptati si stropiti cu basoreliefuri de animale – o adevarata cavalcada de caprioare, serpi, vulpi, scorpioni, si mistreti feroce. Asamblarea complexului a fost datata cu aproximativ 11.600 de ani în urma, sapte mii de ani înainte de Marea Piramida din Giza. Aceasta contine cel mai vechi templu cunoscut.

 
Predatand Stonehenge cu 6000 de ani, intr-adevar, Göbekli Tepe este cel mai vechi exemplu cunoscut de arhitectura monumentala, prima structura pusa la cale si executata de fiintele umane, care a fost mai mare si mai complicata decat orice alta constructie cunoscuta la acea vreme. Atunci când acesti piloni au fost ridicati, în masura în care stim, nimic de scara comparabila nu exista în lume.

***

La momentul constructiei Göbekli Tepe cea mai mare parte a rasei umane traia în grupuri mici, nomade, care au supravietuit prin culegerea plantelor si vânarea animalelor salbatice. Constructia site-ului ar fi cerut mai multi oameni care vin împreuna într-un singur loc decât s-ar fi intamplat probabil înainte. Uimitor, constructorii templului au fost în masura sa reduca, sculpteze si sa transporte pietre de 16 tone si peste 18 metri inaltime pe distante de sute de metri în ciuda faptului ca nu aveau roti sau animale de povara. Pelerinii care au venit la Göbekli Tepe au trait într-o lume fara scris, metal, sau ceramica; pentru cei care se apropiau de templu de jos, pilonii acestuia trebuie sa fi planat deasupra capului lor ca uriasi rigizi, titani ai altor vremuri, iar animalele sculptate pe pietre tremurând în lumina focurilor precum emisarii dintr-o lume spirituala pe care mintea umana deabia incepuse sa ii imagineze.

***

Arheologii înca excaveaza Göbekli Tepe si dezbat sensul descoperirilor. Ceea ce ei stiu sigur este ca site-ul este cel mai important într-o harta de concluzii neasteptate care au rasturnat ideile anterioare despre trecutul indepartat al speciei noastre. Doar cu 20 de ani în urma, cei mai multi cercetatori au crezut ca stiau timpul, locul si succesiunea momentului in derularea Revolutiei neolitice – tranzitia critica care a dus la nasterea agriculturii, transformand definitiv Homo sapiens din grupuri razlete de vanatori-culegatori in sate si comunitati agricole si de acolo spre societatilor sofisticate tehnologic, cu temple mari, turnuri, regi si preoti care înregistrau ispravile lor în forma scrisa. Dar, în ultimii ani, mai multe descoperiri noi, Göbekli Tepe fiind proeminenta printre ele, au început sa forteze barierele si teoriile prafuite ale arheologilor.

 
Joris Peters, un arheolog care lucreaza la Ludwig Maximilian University in Munich, expert in analiza oaselor de animale a concluzionat ca cei care ocupau complexul se hraneau cu gazele, porc mistret, caprioara, oaie si o duzina de pasari salbatice. Ca atare – un site de vanatori-culegatori identic cu celelalte din regiune. Dar cercetatorii au aratat ca la 1000 de ani distanta de acest site, oamenii au inceput deja sa domesticeasca animale precum oi, vite si porci si sa cultive grane salbatice. Toate acestea existau deja la Göbekli Tepe. In plus, exista si forta de munca necesara si mai ales motivatia.

Aceasta noua teorie care devine mai clara ne face sa intelegem ca oamenii nu s-au stabilit, au inceput sa cultive si deabia apoi au trecut la constructia templelor sau a altor edificii complexe sociale ci mai degraba invers. Au existat puncte de atractie ca acesta unde oamenii au fost atrasi.

Acest efort prelungit, continuu a pus bazele viitoarelor societati.

***

In privinta simbolurilor, a incerca sa le descifram e ca si cum am incerca sa explicam inexplicabilul. Distanta foarte mare in timp, varietatea acestora indica faptul ca acei oameni incercau sa stapaneasca fiarele salbatice, poate sa domine natura, sa devina noii ei stapani.

Unii cercetatori sustin chiar ca simbolurile legate de vulturi ar putea sa reprezinta legatura cu spiritualitatea. Acestia au fost gasiti si in Siria si in alte situri si reprezinta credinta oamenilor din neolitic in spirit si in viata de dupa moarte.


Acesta este locul primei transformari radicale din istoria umanitatii.

Ridicarea din salbaticie, din traiul nomad, este primul pas spre adevarata istorie a civilizatiei.

La început revolutia neolitica a fost privita ca un eveniment singular, fulgerator, brusc, de geniu, care a avut loc într-o locatie unica – Mesopotamia, între Tigru si Eufrat, în ceea ce este acum sudul Irakului, apoi s-a raspândit în India, Europa, si dincolo. Cei mai multi arheologi au crezut ca aceasta înflorire brusca a civilizatiei a fost determinata în mare masura de schimbarile de mediu: o încalzire treptata odata ce Epoca de Gheata se incheiase, care a permis unor oameni sa înceapa sa cultive plante si sa imblanzeasca animale de turma din abundenta. Cercetarea sugereaza ca “revolutia” a fost de fapt efectuata de mai multe mâini pe o suprafata mare si peste mii de ani ca durata. Si se poate sa fi fost determinata nu de mediu, ci de cu totul altceva.

Cele mai multe dintre cele mai mari centre religioase, trecute si prezente, au fost destinatii pentru pelerinaje, cum a fost Vaticanul, Mecca, Ierusalimul, Bodh Gaya (în cazul în care Buddha a fost iluminat), sau Cahokia (complex enorm nativ american lânga St Louis). Acestea sunt monumente destinate calatoriilor spirituale, iar oamenii de pretutindeni au venit de multe ori de la distante mari atrasi ca un magnet de forta irezistibila, de farmecul si magia acestor locuri.

 
 
 
 
Göbekli Tepe poate fi primul dintre acestea, inceputul unui model, al unui tipar. Ceea ce le sugereaza, cel putin arheologilor care lucreaza acolo, ca sensul uman al sacrului si iubirea umana pentru un bun spectacol in care sa fie mirati si impresionati – ar fi dat nastere însasi civilizatiei.

***

Cercurile urmeaza un design comun. Au fost descoperite 20 de astfel de inele. Toate sunt facute din stâlpi de calcar in forma de piroane uriase sau al literei „T”. Ei stau la o masura de brat sau mai mult în afara, interconectati prin ziduri de piatra mici. În mijlocul fiecarui inel sunt doi piloni inalti, capetele lor subtiri sunt montate în santuri adânci taiate în podea.

Pentru Schmidt, pilonii în forma de T sunt fiinte umane stilizate, o idee sustinuta de catre bratele sculptate din “umerii” unor piloni. Pietrele sunt aranjate cu fata spre centrul cercului, ca la “o întâlnire sau un dans”, spune Schmidt – o reprezentare, probabil, a unui ritual religios. În ceea ce priveste animalele, el a remarcat ca acestea sunt în mare parte creaturi mortale: scorpioni, mistreti, lei feroce. Poate ca reprezentarile de pe piloni pot fi pazite de ele sau pot fi integrate ca totemuri.

Un adevarat puzzle de piloni sub altul atat cat excavarea a continuat. Din motive înca necunoscute, inelele de la Göbekli Tepe par sa fi pierdut în mod regulat din putere, sau cel putin din farmec. La fiecare câteva decenii oamenii au îngropat pilonii si au pus pietre pe un nou al doilea inel, mai mic, în interiorul primului. Uneori, mai târziu, au instalat un al treilea. Apoi, întregul ansamblu ar fi fost umplut cu moloz, si un cerc complet nou creat în apropiere. Site-ul poate a fost construit, completat, si reconstruit din nou, timp de secole.

***

Uimitor si pe atat de ciudat este ca cei de la Göbekli Tepe au devenit cu trecerea timpului constructori de temple mult mai slabi. Cele mai vechi inele sunt cele mai mari si mai sofisticate, tehnic si artistic. Odata cu trecerea timpului, pilonii au devenit mai mici, mai simpli si au fost montati cu grija mai putina. În cele din urma efortul pare s-a stins cu totul in jurul 8200 î.Hr. Göbekli Tepe a cazut in ruina si a fost dat uitarii. Zeii au tacut.

***

La fel de important ca ceea ce cercetatorii au descoperit a fost ceea ce ei nu au gasit: nici un semn de locuire. Sute de oameni trebuie sa fi fost necesari pentru a sculpta si ridica stâlpii, dar site-ul nu a avut nicio sursa de apa. Acesti lucratorilor ar fi avut nevoie de case, dar sapaturile nu au descoperit niciun semn de pereti, cosuri, focuri, bucatarii sau alte anexe. Ei ar fi trebuit sa fie hraniti, dar nu exista nici o urma a agriculturii.




 A fost doar un centru ceremonial. Judecand dupa miile de oase de gazela si zimbru gasite, muncitorii par sa fi fost alimentati de transferurile constante aduse de la vânatori indepartate. Toate aceste demersuri complexe trebuie sa fi avut organizatori si supraveghetori, dar nu exista înca nici o dovada buna a unei ierarhii sociale, nicio zona rezervata mormintelor pentru persoane mai bogate.

***

Paradoxal, Göbekli Tepe pare sa fie atât un vestitor al lumii civilizate care avea sa vina dar si ultimul, cea mai mare emblema a unui trecut nomad care deja disparea. Realizarea a fost uimitoare, dar este greu de înteles cum a fost facuta sau ceea ce a însemnat.
In 10 sau 15 ani”, prezice Schmidt “,
Göbekli Tepe va fi mai faimos decât Stonehenge si pentru un motiv bun.”

Antropologii au presupus ca religia organizata a început ca o modalitate de a salva tensiunile care inevitabil au aparut atunci când vanatorii-culegatori s-au stabilit, au devenit fermieri, si au dezvoltat societatile mari. Desi primitive, practicile religioase precum îngroparea, arta funerara si zecile de figurine au aparut cu mii de ani mai devreme, insa religia organizata a aparut, din acest punct de vedere, numai atunci când o viziune comuna a unui ordin ceresc a fost necesara pentru a lega împreuna aceste grupuri marunte de oameni. Aceasta a ajutat la justificarea ierarhiei sociale, care a aparut într-o societate mult mai complexa: cei care au ajuns la putere au fost vazuti ca având o legatura speciala cu zeii. Comunitatile de credinciosi, uniti într-o viziune comuna a lumii si avand locul lor în ea, au fost mult mai uniti decât grupurile razlete de indivizi.

 
Göbekli Tepe sugereaza o inversare a scenariului unanim acceptat in prezent: construirea unui templu masiv de catre un grup de culegatori este o dovada ca religia organizata ar fi putut veni înainte de dezvoltarea agriculturii si a altor aspecte ale civilizatiei. Aceasta sugereaza ca impulsul uman de a se aduna pentru ritualuri sacre a aparut cand oamenii si-au schimbat viziunea de a se vedea ca facând parte din lumea naturala si a cauta stapânirea ei.

Arheologul francez Jacques Cauvin a crezut ca aceasta schimbare in constiinta a fost o “revolutie a simbolurilor,” o schimbare de conceptie, care a permis oamenilor sa-si imagineze zeii – fiinte supranaturale asemanatoare cu oamenii.

Schmidt speculeaza ca oamenii care traiau într-o raza de sute de mile de Göbekli Tepe au creat templul ca un loc sfânt pentru a se aduna, aducând daruri si, probabil, tribut pentru preotii sai si mestesugari. Un fel de organizare sociala ar fi fost necesara nu numai sa-l construiasca, dar, de asemenea, sa se ocupe cu multimile atrase. Desigur, au fost la mijloc si sarbatorile. Schmidt a mai descoperit bazine de piatra, scene abstracte inca neidentificate. Templul a fost un loc spiritual.

“Douazeci de ani în urma, toata lumea credea ca civilizatia a fost condusa de fortele naturii”, spune Schmidt. ”Cred ca ceea ce putem invata aici este ca civilizatia este un produs al mintii umane.”

 
 
 
Doar timpul va spune adevarul despre aceasta descoperire fascinanta si modul in care va influenta felul nostru de a gandi despre stramosii nostri si istoria umana în general.

 
 


 
DA.
Un subiect fabulos!
Ma intreb de ce arheologii, istoricii, oamenii de stiinta din Turcia,
din lumea intreaga, trateaza cu indiferenta, chiar dezinteres, asemenea descoperiri!
De ce DOAR 5% din acest site a fost CERCETAT pana in prezent?
Cum A FOST posibil ca unul din cele mai de pret ARTEFACTE (fiinta uriasa non-umana ?!!),
cel scos din site si mutat la MUZEU, sa aiba ... capul spart?
Am aflat grija, preocuparea UTILIZATORILOR ancestrali (din motive necunoscute),
de a CONSERVA la VIITOR site-ul ("time capsule"),
dar este CRIMINALA "grija/preocuparea", acordata in prezent ...
 de CONTEMPORANI!
P.S.: "Utilizatorii" nu sunt "obligatoriu/sinonimi/aceiasi", cu ... "constructorii"!
Gandesc chiar ... dimpotiva!
Total/mult diferiti!
 

8 comentarii:

  1. destul de interesant (observati ca nu am spus fff interesant sau wow). asa stiu unii sa isi faca reclama si sa spuna ca ei au fost primii pe lumea asta. la noi totul este dat uitarii iar ceea ce mai apare (descoperire) este data repede uitarii pentru ca este mai frumoasa descoperirea la altii. dupa ce citesti multe carti despre istoria noastra, aceste lucruri par destul de interesante si nu ffff interesante sau wow. CJ

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Umanitatea nu are nimic a face cu nationalismul gaunos!
      Capra-i raioasa, dar coada o tine sus!

      Ștergere
  2. Gobekli Tepe in Turkish means a “potbelly hill” first studied in a 1964 survey by Istanbul University and University of Chicago scientists, who concluded the hill could not be an entirely natural feature. But not until 1994 did German archaeologist Klaus Schmidt, Ph.D., begin excavating layer-by-layer, carefully dating and studying the surrounding soils as he dug.
    =====================
    Strigator la cer!
    1964-1994 !!! ~ 30 ani !!!
    Au trebuit 30 de ani de gandire(?!)/pregatire(?!) ...
    pentru a incepe noi cercetari! Atunci.... sa nu ne mire
    cei 5% cercetati dni aceste site-uri, fabuloase doar in mintea mea!
    Istoricii, oamenii de stiinta, au alta viziune! Ei pot sa mai astepte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ei bine... cum poti sa faci caz de ceva ce "tu" vrei sa ramina ascuns.. si anume ca omenirea are o cu totul si cu totul alta istorie si probabil origine.. Asta este motivul pentru care "oamenii de stiinta" fie nu au timp fie nu sint lasati.. fie nu vor sa isi dea cu "firma " in cap acceptind azi ceva ce ei spuneau ca nu e asa... Istoria omenirii este o mare mare minciuna... nu mai departe faptul ca acum se incearca o legatura indirecta acestui Gobekli Tepe cu originea "credintei" ..Omenirea isi merita soarta ...Oamenii sint animalele care nu invata din experiente... si ne mai credem evoluati.. poate spalati la creier...;)

      Ștergere
  3. ATENTIE:
    Directorul INFP:
    E posibil să vină un cutremur mare în 2012.
    ============================
    Mircea Radulian, directorul Institutului pentru Fizica Pământului, avertizează asupra pericolului iminent în care se află România de a fi lovită de un cutremur mare. Radulian susţine că acest cutremur ar putea veni oricând, inclusiv anul acesta, pentru că zona Vrancea este extrem de sensibilă în această perioadă.

    “E posibil să vină un cutremur mare în 2012. Nu neg, dar anul 2012 nu are nimic deosebit. S-ar putea la fel de bine să nu vină, însă noi ar trebui să fim pregătiți tot timpul. Oricând putem avea un cutremur, și peste două minute. Cert este că zona Vrancea este o zonă seismică activă şi încărcată tectonic, iar acest lucru nu putem să îl neglijăm”, a spus Radulian pentru RTV.net.

    Directorul institutului spune că un sistem ca cel din Vrancea, pe măsura ce se încarcă, atinge un prag critic, înainte ca elementele de rezistenţă să cedeze.

    “Forțele acumulate devin foarte mari, doar ele se distribuie într-un volum relativ mare, care poate să reziste mai mult timp fără să cedeze. Când se ajunge în starea critică, zonele de rezistenţă sunt gata să se prăbuşească şi să ducă la declanşarea ruperii majore. Este însă imposibil să spui când se atinge acest prag critic. În zona Vrancea, zona este destul de activă și niciodată nu putem spune că acolo totul este eliberat. Acolo este o încărcătură”, a completat profesorul.
    ======================
    http://www.dcnews.ro/2012/10/directorul-infp-e-posibil-sa-vina-un-cutremur-mare-in-2012/
    ====================
    Răspundeţi
    Răspunsuri Admin, Romania Megalitica10 octombrie 2012, 23:28
    Cutremur. Romania. Apocalipsa vine din adancuri! Romani, treziti-va! Guvernanti, luati masuri!
    =========================
    http://2012hroniculsemnelor.blogspot.ro/2012/10/cutremur-romania-apocalipsa-vine-din.html?showComment=1349900386381

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un cutremur? serios.. cine poate prezice asa ceva.. poate ca se presupune pe baza unor asocieri si statistici.. insa .. astea suna a stiri de mina a 3 a... la fel si povestea cu cometa,planeta sau eu mai stiu ce bazaconie..
      cu toate asta eu m-as bucura sa vina ceva/ unul cit mai mare.. poate doar asa mai scapam de unii-altii ;)

      Ștergere
  4. o sa fie mai mult decit un cutremur. vor fi schimbari pe care multi nu le vad sau nu vor sa le vada. de citiva ani omenirea s-a schimbat si s-au impartit in grupe. unele stiu, altele nu, unele cunosc, altele nu vor sa cunoasca. sunt atat de multe lucruri pe care nu le stim si mai ales nu vrem sa le stim. eu unul astept cu nerabdare schimbarea si in care cred. daca trec sau nu testul final, asta nu am de unde sa stiu, am doar speranta. cititi aryana havah (are 4 carti extraordinare). daca credeti sau nu ,,s-a inventat liberul arbitru". CJ

    RăspundețiȘtergere
  5. Dupa un mileniu, situl a fost abandonat si acoperit cu pamânt, odata cu inceputul erei agriculturii, de catre o civilizatie necunoscuta. Pâna acum doar 10% din sit a fost sapat, fiind degajate ziduri si 100 de coloane. Cercetarile geomagnetice releva faptul ca acesta ar putea ascunde aproximativ 20 de structuri asemanatoare.
    =================
    Cand vom afla despre ce este vorba acolo?
    Cine intarzie si de ce cercetarile?
    Cui serveste amanarea?

    RăspundețiȘtergere

Click here!

Follow Vasile Burcu

COUNTERsite

BING, Search romania megalitica:

TOP 10. Cele mai citite Postări